Inlägg

Inlägg som Allexz har skrivit i forumet
Av Allexz

Det börjar bli lite water is wet nu.
Året/åren efter stark försäljning så väntas det sänkas.
Året/åren efter svag försäljning så väntas det ökas...

Mitt inplanerade köp i skärmväg ligger på runt 22.000 kr just nu.
Får bli en sån när den når typ 7000kr. Kommer nog ta ett tag

Av Allexz

Man använder dubbla nätagg inte för att öka hur mycket last en server kan dra utan för redundans, att det alltid finns en fungerande.
Annars hade servern gått ner om en psu hade rasat.

Grejerna i sig är "gammalt skräp" som förbrukar alldeles för mycket el för att vara roligt men den gick nog på runt 250k när den var ny, diskarna lär har varit en av de dyraste komponenterna.

Roligt med bild iallafall.
Senaste året avvecklade vi nog ungefär ett metric ton med DDR3 servrar, diskar, minnen etc. Trist att se, men roligt att uppgradera såklart!

Av Allexz

Fan vad nice! Nu kan vi kolla på videos på mobilen med högre bitrate trots att skärmarna är så små att vi inte ser skillnad där

Av Allexz
Skrivet av walkir:

Köpte en Apple MacBook Pro 14 M1 Pro innan nyår, då jag fick känslan av att M2-modellerna inte skulle innebära något större lyft.

Det var väl även första gången som Apple inte släppte några nya modeller i Q4, utan håll på släppet till efter årsskiftet?

Inte så konstigt att försäljningen påverkades. Urstark dollar lär inte heller hjälpt till med försäljningssiffrorna utanför staterna.

Exakt samma här.
Köpte en 14" M1 Pro nån dag innan nyår, ersatte min desktop med den och byggde server av desktopen istället.

Prestandan i en Ryzen 5600x var samma som M1 Pro för dagligbruk, så man märkte inte ens att man bytte från sin 1 år gamla monster maskin till en laptop.

Apple Silicon är en så löjlig gamechanger att inte heller jag tänkte att M2 var värt det.
Tror denna datorn håller 10 år och med tanke på att gpun i princip är ett 3060 och att asahi linux pushar hårt så är det bara en tidsfråga innan Macbooken blir årets gamingpc. Lika bra prestanda men hälften av ljudnivå och värme. Epic.

De enda IT-inköp jag vill göra i närmsta framtiden är i min servermiljö, den är jätterolig att förändra.
Men att byta gpu i gamingservern för 15.000 kr för att få 35FPS mer är ju bara fjanteri och till att glömma. Blir väll ett 6070 eller något, om de gått ner i pris.

Av Allexz
Skrivet av evil penguin:

Det är ju dessutom en påtaglig risk att någon har snott "efternamn.se" redan.

Haha i know the feel.
domänen för mitt efternamn skall förnyas den 26e denna månad...
Står i kalendern och allt.... here's hoping they forget...

Av Allexz
Skrivet av aMp:

@Allexz om det är ett öppet erbjudande skulle det vara trevligt om jag hade amp-har-ej@avlid.it

Heh, sure why not?
Inte ens jag själv använder domänen för det syftet

Google domains, vilket är min provider, verkar erbjuda att man kan ta emot epost, alltså lägga en forward mot andra epost adresser.

Då kan du dock inte sända ifrån domänen.

Har själv noll koll på hur man löser det annars, epost är något jag aldrig gett mig in på!

Av Allexz

Du kan routa din epost via min domän avlid.it om du vill, bör ge ett bra intryck under arbetsintervjuer å sånt.

Av Allexz
Skrivet av Adlersparre:

Vi pratar alltså om i runda slängar ~700 Watt som ska ut i rummet (CPU+GPU+chipset+RAM+diskar etc). Jag antar att twitch-streamarna blir alltmer avklädda i en nära framtid.

AMD äter marknadsandelar snabbt, intel är desperata och kokar sina processorer fullständigt.

AM5 med Ryzen7X00 serien har jämförbar prestanda, vissa cpuer något snabbare än intel och vissa något långsammare.

Detta till 1/3 av effektförbrukningen.

Ser ingen anledning till att välja intel i dagsläget, såvida man inte är någon som köper produkt efter färg, isåfall kan man ju kyla sina processorer med vatten eller nåt

Av Allexz

Alltid

Av Allexz
Skrivet av sweisdapro:

Samtidigt som jag inte gillar fuskare, så skräms jag över hur mycket kontroll och insyn i våra datorer som dessa program tillåts.
Pratas mycket om tracking och liknande när det gäller sociala medier, men finns där någon som checkat så att inte alla dessa low-level anticheat samlar in mer än som är nödvändigt, och om de säljer det vidare?

Konstigt nog så är det bara ett OS som tillåter tredjepartsföretag att göra vad de vill med kundernas data per default/automatik...

Av Allexz

Hur en myndighet skall hålla sig modern och inne, internt dokument revision 2.01b

EU-kommissionen kommunicerar via twitter - check
EU-kommissionen tar sig an problem som är modernt och relevant - check
EU-kommissionen bör slänga ur sig heta ord utan att förstå dess innebörd eller relevans - check

Resultat:
Yoo Teenage gamer broz (lol nästan mutant ninja turtles!!), nu har du plötzligt RIGHT TO REPAIR dina NINTENDO kontrollers! Du hörde det först på den senaste inneSAJTEN för cool peeps, DA TWITTA! YO! /EU KOMMISH

Av Allexz
Skrivet av Molotov:

Omständigt nej
Flytta möbler - ditt problem, flytta eller möblera om
Brist på bra spel - inte då
Sladdar - det finns trådlösa alternativ
Kvaliten - på vad?
Litet enkelt ta med sig - Quest

Tänk om livet vore såhär enkelt

Av Allexz
Skrivet av plajton:

Mår du inte illa av rallyt med VR?

Inte det minsta, vilket gör mig jätteglad.
När jag började med VR så blev jag illamående första gången efter c:a 10 min.
Andra gången efter typ 15 min.
Tredje gången inget illamående.

Då bytte jag spel från "stå still" till att man skulle röra sig med kroppen. Då kände jag av yrsel och knepigheter och blev illamående första gången efter nån halvtimme. Efter det aldrig igen.

Då bytte jag spel till att styra med kontrollens joytick istället för kroppen. Holy crap vad det var ett helvete. Då flyttar ju hela universum sig utan att din kropp gett eller fått en indikation på rörelse.

Det tog mig 2-3 veckor (lite varje dag) innan jag kunde spela en hel timme. Från början var det omedelbart. EN rörelese framåt t.ex var all VR jag gjorde den dagen xD sen tog jag det dag för dag och tränade upp en motståndskraft, då kunde jag spela en handfull minuter utan att påverkas mer än att "kändes knepigt" och tillslut så var det som spela med handkontroll till datorn.

Till slut så ville jag ge mig på Dirt2 men var ärligt talat livrädd.
Jag började med något lättare, kan det ha varit beamng eller något?

Satte mig bakom min ratt å pedal, kände att det här borde jag ha koll på.
Startar motorn, lägger i växel och trampar försiktigt på gasen för att rulla ur garaget. Tog av mig headsetet omedelbart. Tänkte nope. Dagen efter testar jag igen, då kommer jag ur garaget, sedan svänger jag höger och NOPE, headsetet fick åka av. Detta var mångfald gånger värre än alla andra typer av spel jag spelat.

Tredje gången tänkte jag, jag har aldrig spytt av vr innan, varför ska jag göra det nu?
Kör ur garaget, svänger höger, svänger vänster ut på taxi lane och sedan full gas och tar mig ut i en lång högersväng och här känns det som att man sitter i nån karusell med namnet hurricane eller något men jag biter i läppen och tänker ett varv. Ett varv.

Jag vann inte racet, thats for sure och när jag tog av headsetet så kändes det som att jag hade åkt båt i flera timmar, mådde riktigt risigt i flera timmar.

Dagen efter vann jag loppet och när jag sedan gick över till Dirt2 så var det "like riding a bike"

Dirt2 är utan tvekan, den absoluta topp-punkten i upplevelse jag någonsin haft med en dator.

Jag har många favoritspel som är helt andra genrer, och mycket jag gillar. Men kicken av att vara en rallyförare i 180knyck och skicka bilen i gruskurvor mellan träden? Finns inget häftigare jag har gjort.

Jag har spelat säkert 40 timmar i Dirt2 VR och nog aldrig längre än en timme åt gången då kroppen är helt utmattad av allt adrenalin. Än så länge är upplevelsen exakt lika bra varje gång.

Då är jag en person som nog aldrig lagt mer än 20-100 timmar totalt på något bilspel på plattskärm. Jag gillar idén med dem men blir oftat bara trött av att höra ljudet av motorer som väser medans man snurrar runt.

Edit: för att inflika till övrig diskussion så ställer jag mig på sidan att content saknas fortfarande.

Half-Life Alyx är i min värld det enda spel som kännts som en magisk upplevelse i VR. Alltså 10/10 men då är jag en HL-fan av rang också. Övriga spel är roliga i någon timme eller kanske 2, men annars är det mest tomma upplevelser utan något vidare bra story eller gameplay loop.

Då får jag också vara tydlig med att jag helt slutat spela AAA-spel på PC och spelar endast indiespel i övrigt. Nu ett par år senare med Quest2 så tycker jag att de flesta spelen bara är reskins av andra, precis som AAA marknaden. Finns inte mycket där som lockar tyvärr... Gissar på att nästa Valve spel i VR blir det man spelar och blir amazed av igen.

Av Allexz

Förklaring ur mitt eget perspektiv om varför man inte spelar varje dag:

Om jag är sugen på att spela ett pcspel så är detta min checklista:
Sätt dig ner, starta spelet, spela spelet.

Om jag är för trött för att spela just nu så är detta ett sannolikt scenario
Sätt dig ner, kolla youtube, bli spelsugen, starta spelet.

Om jag vill spela VR:
Bli sugen på att spela VR, kolla så att batteriet är laddat, starta quest, uppdatera quest, starta virtua..... uppdatera virtual desktop, uppdatera virtual desktop, desktop klient, starta om virtual desktop, starta spelet, fixa en inställning som strular, starta om spelet, nu hamnade jag utanför världen, starta om spelet, är nu i spelet.

Ta av headsetet, flytta köksbordet, flytta soffan, klä av mig kläder för annars kommer jag svettas ihjäl, ta ett beslut på om jag ska låta grannarna se mig stå där som ett fån eller om jag skall stänga gardinerna, hoppa in i spelet, spela 3 timmar annars var det fan inte lönt.

Kort sagt så kan man spela PC för att slappna av. VR spelar man endast om man söker en specifik upplevelse eller vill göra något specifikt, det kräver såväl mental förberedelse, fysisk förberedelse och eventuell mindre felsökning (åtminstone om man tänker pc-vr).

Det är ingen chans att man ens funderar på VR om man är det minsta trött. T.ex om man jobbat.

Vad gör VR så bra?
Ett betydligt roligare sätt att också förklara VR på är den händelsen som sker varje gång jag spelar Dirt2 i VR. Ett spel som klassas som extremt ur nausea och intensivitet rating.

Starta Dirt2 i VR, fullständigt explodera av adrenalin och dopamin och säga högt till sig själv VARFÖR SPELAR JAG INTE DETTA OFTARE? Fortsätt spela på extrem svårighet i 60 minuter,. låta svetten rinna av kroppen pga force feedback och en bil som stundtal studsar runt galaxen och du nästan fysiskt vill hoppa ut ur bilen och sedan säga DETTA MÅSTE JAG GÖRA IGEN IMORGON MEN JUST NU ORKAR JAG INTE MER.

Nästa dag så orkar du inte ens titta på headsetet för att kroppen är så dränerad av hur häftig upplevelsen var

Av Allexz
Skrivet av Molotov:

Steam deck spelar windows spel utan problem.
Och skulle det behövas en liten fix är det oftast lätt fixat med att testa ett annat proton protokoll.
Det är INTE så att det bara är linux spel som fungerar på steam deck.

Men....
Om nu steam deck spelar windows spel utan problem....

Varför har då valve en specifik lista på windows spel som steamdeck kan spela, till varierande grad från inte alls till perfekt?
https://www.steamdeck.com/en/verified ...

Samt varför är det inte the year of linux om det nu hade stämt?
Linux kör ju helt enkelt inte alla windows spel med proton, wine eller något annat som stöd... tyvärr!

Av Allexz

Yikes....
Lägre vikt? Mindre batteri?
Dubbelt så hög uppdateringsfrekvens (högre batteridrain?)
Dubbelt så hög upplösning (högre batteridrain?)

Steamdecks största svaghet är väl redan batteritiden?

Om man vill ha en "deck killer" så tror jag att man helt enkelt bara bör fokusera på att köra en väloptimerad windows-enhet.

Älskar faktumet att steamdeck kör linux, men blind är man inte. Hade man kört en exakt kopia av steamdeck fast optimerad för windows så hade ju spelen helt enkelt generellt fungerat bättre, eller åtminstone fungerat överhuvudtaget.

Bara att hoppas att Valve lägger i 12-13 växlar till och får upp kompatibiliteten i linux annars så lär de bli omsprungna på ett faktiskt "farligt" vis för sin produkt inom kort.

Varför köra linux och förlora spelkompatibilitet om man kan köra en konkurrerande produkt med full kompat?
Såklart hoppas jag att det inte sker då det bästa som kan ske gaming-världen ur konsumentsynpunkt är att windows förlorar sitt gaming-monopol.

Av Allexz

Finns många servicedesks som har väldigt låga till inga krav alls på specifik kompetens. Då ligger hela intervjun på hur du är under intervjun. Skulle säga att lägg lite tid på att träna intervjuteknik och skaffa dig en solid "bas" att använda.

Vad ett arbete i en servicedesk skiljer sig enormt från plats till plats men om du kan sälja in att du har enkelt att prata med kunder, ser till deras upplevelse och nöjdhet samtidigt som du håller ditt eget företagt nöjt genom att ställa upp för kollegor, följa processer etc etc ordbajs så kommer du till slut kunna hitta ett steg in.

Har du väl jobbat ens 13 minuter i en servicedesk så är det senare relativt lätt att flytta sig antingen horizontellt till andra bolag eller vertikalt antingen på samma eller via andra företag (här krävs dock längre erfarenhet)

Jag skulle säga att en servicedesk är en bra start inom IT rent generellt, man kan utnyttja tiden till att lära sig sina egna styrkor och svagheter och vad man faktiskt gillar och vill arbeta med.

Av Allexz
Skrivet av aragon:

Exakt det är skillnad på kina och kina, köper man vettig kvalité är det oftast bättre kvalité än vad man kan köpa på tex Elgiganten,kjell osv
ugreen köper jag för övrigt från amazon.se att tex deltaco inte skulle ha fusk kabel vet jag inte stämmer, som exempel fick kjell&compani stå för byte av cat6a nätverks kabel i två av våra hus för kabeln inte klarade standarden och dessutom orsakade överslag om man använde kabel över 10m.

Jag försöker bara hjälpa dig att hitta felorsaken

Kjell eller elgiganten, clas ohlson etc hade jag inte heller handlat på. Är mestadels import av antingen no name eller mode namn afaik.

Men ja. Om det inte är fel på varken laddare, kablar eller enheter så kan jag inget annat än att lyckönska dig

Av Allexz
Skrivet av aragon:

Så vilka märken köper du? Med tanke på hur svårt det är att hitta bra kabel och laddare som inte har ursprung kina

Ursprunget i sig lär ju inte vara problemet. Annars hade vi svenskar levt på medeltiden säkerligen.

Men det är ju skillnad på tillverkade i kina och tillverkade i kina (med tillhörande processer, kontroller, kvalitetskrav, specifikation, etc)

Jag använder endast sådant du hittar i regelrätta icke-importbutiker.

T.ex belkin, "original", anker, deltaco etcetera
De kommer såklart i varierande kvalitet men är inga fuskbyggen iaf.

Av Allexz

Att ni vågar
Så mycket kina elektonik som har blivit bannad i sverige/eu på grund av direkt livsfarliga och undermåliga konstruktioner.

Är det något jag alltid köper så är det bevisat bra laddare och kablar. Icke en chans jag sätter i något icke certat i en mobil för 15.000 kr eller en laptop för 25.000kr då betalar jag hellre 150kr extra för sladden.