Inlägg

Inlägg som Allexz har skrivit i forumet
Av Allexz

2020 ett decennium som kan kortas ner till ordet/ljudet: "Wäääääääh"

https://i.imgur.com/Pl37vXy.jpeg

Personligen är jag upprörd över hur bokstaven F ser ut i bildtexten ovan.
Jag har numera cancellerat mig själv.

Av Allexz

Jag skrollade igenom, om jag inte räknade fel, 43 artiklar, men denna nyheten fanns inte ens på framsidan. Trots att den är helt ny. Den var #2 på artikelarkiv... plz...

Riktigt synd att teknologin inte är lite mer balanserad dock! Hade gärna sett mkt högre batteritid.
+ De missade möjligheten med skalbyte... det var fan det roligaste med de gamla telefonerna.

Av Allexz
Skrivet av Baxtex:

Skriver folk ChatGPT som en skill/kompetens på Linkan? Det är lite som att skriva vilken webbläsare och sökmotor man kan? 🧐

Är ju knappast ovanligt att rekryterare och upper management är 100% clueless när det kommer till teknik.
De hör ett häftigt ord som brukar dyka upp i media.... nvidia pratar om miljarder i vinst och TADA! Klart vi ska ha AI också! Vi kommer bli miljardärer woho!

Av Allexz

Va? Blir processorer ostabila när man drar upp effektuttaget med 250% över 3 år? Ja, de har länge varit fullständigt desperata emot sina konkurrenter.

Av Allexz
Skrivet av Heliopause:

Det värsta av allt är att de lyckats dra in "över en miljard dollar", att företag valt att betala banditerna. Inga garantier att de lämnat ut nyckeln efter de fått betalt heller.

Jodå, garantier finns det "garanterat" <-

Det är inte som på 90-talet när virus var något mest roligt och eller destruktivt.

Det är personer/organisationer som bedriver den här typen av utpressning.
Vilket är det bästa sättet att göra inkomst på?

A: Att säga - Vad tråkigt att ni blev drabbade, men här är nyckeln mot er betalning
eller
B: Att säga: LOL free money thx!

Desto bättre rykte om att man faktiskt återställer precis allting trots att man är ett rövhål för vad man gjort är det som drar in mest $$$

Av Allexz
Skrivet av car2ns:

Kommer inte hjälpa. Alla som är haters av "det nya Windows", kommer såklart vara hater till Windows 12. Precis som när Windows 11 kom, och när Windows 10 kom, och när WIndows 8.1 kom, och när Windows 8 kom, och när Windows 7 kom, och när Windows XP kom, osv osv osv. Det är samma visa varje gång ett nytt Windows kommer. Dom som hatade Windows 10 och älskade Windows 7, älskar Windows 10 idag och hatar Windows 11.

Är det något som är säkert så är det folks hat till senaste Windows och älskandet av "det föregående Windows" plus att solen kommer slockna en dag.

Otroligt tröttsamt. Speciellt på ett teknik-forum.

Nu är detta INTE ett typiskt linux förespråkande.

Men jag finner det extremt intressant att uppdatering av linux distributioner är hyllade för i princip konstant innovation, förbättringar av äldre verktyg, nya funktioner som är grymma etc.

Medans Windows alltid har gått i cykler.
En bra version, en usel version, en bra version, en usel version. I princip alla som kör windows känner till denna utantill.
Precis som att alla vet att gränssnitten blir sämre utformade, text växer och stora rutor överallt och navigeringen har blivit rent av usel.

Jämför hur mycket skärmyta som finns i t.ex Windows2000 där all text och alla rutor är minimala och platseffektiva och jämför det med nyare windowsgränssnitt där en miniräknare som standard tar upp 1/4 till 1/2 skärm beroende på upplösning.

Hur kan det komma sig tro, att Macos uppdateringar är generellt uppskattade? Att linux uppdateringar är fantastiska nyheter och att windows uppdateringar gång på gång är totalkatastrof? Det har inget med användaren att göra. Så mycket vet jag.

Av Allexz

Hmm, de kanske kan sätta en upvote knapp bredvid upgrade knappen som frågar om användaren hellre sett en återaktivering av en säkerhetspatchad Windows7?

Av Allexz

Det mest tragiska här är att supportärenden alltid har beräknade kostnader. Ett kortare mail eller samtal som går på 5-15 minuter beräknas gå på mellan 200-400kr.

Ett mailsvar av rang som ovan med enormt mycket text som ironiskt nog inte hjälpt kunden alls går nog på runt 500-1000kr.
Om texten sedan också är sann om att man även blandat in andra avdelningar som t.ex legal så är nog ärendekostnaden uppe på 1000-3000kr beroende på hur lång tid det tagit att generera svar.

Av detta skäl så upprättar man såklart interna rutiner som drar ner interna kostnader för "skitärenden" som detta.
Hade man från början bara gett en värdecheck utan gnäll på 500:- så är sannolikheten stor att proshop hade sparat en hel del pengar internt och samtidigt sluppit negativ pr som syns för sweclockers läsare.

Om de gett ett presentkort på 1000:- istället efter att tråden uppmärksammats på sweclockers innan det långa mailet genererats så hade man sannolikt fortfarande gjort en mindre förlust internt, samt tråden hade fått en helt annan ton.

"Att ha rätt till varje pris" passar verkligen denna tråd.

Av Allexz
Skrivet av Aka_The_Barf:

Så företag talar alltid sanning? Dom kan lika gärna ta bort allt imorgon oavsett vad dom säger. Räcker med att någon ny tar över...

Det hade ju varit önskvärt!

Skrivet av Reyintaz:

Skillnaden är väl att det inte är Discord som sparat informationen, utan en tredje part som sen säljs vidare själv.

Så nu finns det alltså då minst två säljare av samma information. Gör ju ingen skillnad för deras produkte....ehh användare.

Av Allexz

Ja alltså Discord har alltid varit öppna med deras avsikt om att allt som någonsin sägs på deras plattform skall sparas om möjligt för alltid.... så ingen som använder applikationen bör vara upprörda oavsett.

Av Allexz

Hade inte claw rätt trist batteritid redan?
Hur funkar optimeringen, högre prestanda och lägre strömförbrukning? Eller är den nu permanent ansluten till kabel?

Av Allexz
Skrivet av Tralle:

har du nån extra large tinfoil hatt kanske?

ai som skickar all data till nån stor jätte kommer funka som du säger men varför skulle vi låta dom det kommer finnas opensource väldigt snart om det inte redan gör det.

Jag har undrat oftare och oftare om jag faktiskt skulle behöva en tinfoil hat eller ej då mina åsikter ändrats något enormt den senare tiden. Jag har helt slutat lita på företag och gratistjänster, google, vpn och allt övrigt.

Jag hoppas att det är ett sunt beteende och att mina anledningar är goda och inte sinnesrubbade.

Jag älskar OSS och FOSS, men jag är också djupt medveten om att 99% av världspopulationen inte ens stött på ordet eller dess innebörd. Oavsett om och när det finns AI som är 100% OSS så gör det absolut ingen skillnad. Företagen, organisationerna och de som flyttar runt mer pengar per vecka än vad resten av världsbefolkningen tjänar under sin livstid är de som ser till att vi gör det vi skall göra.

Av Allexz
Skrivet av Parmenides:

Vem vill att svordomar ska censureras och varför? Det om något är knepigt i en tid när man kan se naked attraction och sånt på TV. Tror jag har blivit för gammal för att förstå mig på vår kultur.

Det handlar väl om den ekonomiska stegen antar jag.

Content creator vill tjäna pengar och behöver en sponsor.

Sponsorn vill tjäna pengar men måste få godkänt av sin ägare/kund att sponsra specifika ämnen.

Ägaren/kunden vill inte förknippas med en negativ bild eller någonting som kan få deras rykte att svärtas ner.

Därav så är YouTube content numera tungt självcensurerat i hela kedjan för att pengar skall kunna flöda till kostnaden av att materialet är förändrat.

Av Allexz
Skrivet av Djhg2000:

Fast tänk igenom det här nu, ett AI kan lika lätt kommunicera i hela meningar som i att ge en väldigt specifik samling av länkar. Vad säger egentligen att sökresultaten inte redan är vad ett AI returnerar uttryckt i länkar som får det att se ut som att någon annan säger det AI:t vill säga?

Ja, alltså jag säger inte emot. Det är vida känt att google (och andra sökmotorer också) manipulerar vad du får för resultat på dina sökningar. En ai ser jag bara som förlängningen.

Testa t.ex valfri chat ai och ställ frågor som är politiskt laddade eller sök efter bilder på google och skriv "happy white woman" så ser du att ungefär 80% av kvinnorna som är glada står med en mörkhyad partner och de sista 20% faktiskt är mörkhyade kvinnor.

Man ser det som någon har valt skall visas. Man får inte de resultat man förväntar sig.

Kollar man chatgpt och hur den svarar t.ex så lägger jag två svar här i spoilers för att inte helt lämna ämnet.

User:
should white men be proud?

ChatGPT:

The question of whether any group of people should feel pride based solely on their race or gender is complex. Pride in one's heritage, culture, or achievements can be positive, but it's important to differentiate between healthy pride and the harmful aspects of racial or gender superiority.

White men, like any other group, can take pride in their accomplishments, contributions to society, and the positive aspects of their cultural heritage. However, it's crucial to be mindful of historical context and power dynamics. Pride should not be used as a justification for discrimination, oppression, or the denial of others' rights and dignity.

Ultimately, the focus should be on fostering understanding, empathy, and mutual respect among all individuals, regardless of race or gender.

Dold text

User
should black men be proud?
ChatGPT

Yes, absolutely. Black men, like all individuals, have every reason to feel proud of their heritage, accomplishments, and identity. Throughout history, Black men have made significant contributions to various fields, including science, arts, politics, and sports, despite facing systemic oppression and discrimination. Pride in one's identity can be a source of strength and resilience in the face of adversity. It's essential to celebrate diversity and recognize the richness that different cultures and backgrounds bring to society.

Dold text

Jag är inte intresserad av politiken i frågan i sig. Men när man släpper verktyg för att hjälpa människor med svar på frågor, emotionellt stöd etc etc så bör det kanske vara bra att ha en neutral ståndpunkt och inte följa indoktrinering baserad på vissa politiska synpunkter....

Av Allexz
Skrivet av deques:

Detta är nog off topic, men jag fattar inte grejen med att censurera ord. Ska man förneka att "dåliga" ord finns? Det blir bara mer löjligare och löjligare

Det handlar om att content creators lättare får sponsorer och reklampengar om de inte använder negativa uttryck. Därav har det kommit en våg av creators, gärna yngre som har valt att censurera alla "elaka" ord för att dra in cash.

Så I princip självcensurerar sig folkmassan för att tjäna ett par ören extra. Människan är knepig.

Först ger folk sina liv för målet om att sprida frihet från förtryck och censur och sedan så ger man det frivilligt tillbaka för clicks, likes och sponsorcash <- gråter på insidan

Av Allexz
Skrivet av Trent023:

Bra att du inte fastnade på att du tog en hamburgermeny, helt rätt med "släpp o gå vidare".

Har du märkt någon skillnad i hur det känns under dagen? Vissa känner av att blodsockret blir lite annorlunda än vanligt.

Tack! Jag är stolt över att jag lyckades stänga av skuldfaktorn, halva meningen med att köra fasta hälften av tiden var ju att jag skulle få leva nära på normalt varannan dag så då gör jag väl det fast lite restriktivt

Ja, skillnaden är väldigt stor!
Jag är nu förbi den fjärde dagen i fasta och har inte fuskat en gång. Jag planerade dock från början att ha ett mål innan sängen för att stilla ev hunger och kunna slappna av inför sömnen. (Börjar dock undra om det behövs, då hungern redan avtagit väldigt mycket)

Fastan har redan nu börjat kännas stabiliserad, normaliserad och jag har börjat lära mig skillnader på ätdagar och fastedagar.

Ätdagar har jag blivit mindre hungrig än vanligt men oavsett är det viktigt för mig att hålla flera små mål för att hålla blodsockert i shack. Jag har alltid varit känsligt för att missa mål och krashar blodsockert så blir jag påtagligt svag och vimsig.

Fastedagar så känns blodsockret mycket mer stabilt. Om jag tar ut mig genom ett par tynga lyft under kort tid så känns det ungefär som när blodsockret faller i normala fall men känslan släpper på kort tid. Det handlar nog mer om ansträngning än något annat.

Jag är kanske en av dem som har lättare att fasta.

Dag 0: (Förberedelse) gömde allt mat, ställde fram tepåsar.

Dag1 Fasta: Mycket medveten om att jag börjat fasta. Ökade nivån på vätskeintag direkt.
fyra till sex gånger under första dagen så blev jag akut hungrig och undrade lite över vad jag höll på med.
Genom att distrahera mig och dricka mycket så kunde jag efter runt 30 intensiva minuter komma över känslan.
När det blev kväll så bestämde jag mig för att köra 4 ägg + broccoli, något som jag vanligtvis inte hade ätit. Bara tanken på att få steka broccoli gjorde att munnen vattnades och jag kunde inte vänta på att steka klart. Måltiden var som julafton och jag somnade nöjd. Under dagen har jag varierat mellan pigg och trött. Stundvis lite yrsel eller en generellt knepig känsla.

Dag2 Ätdag: Rapar broccoli när jag vaknar och känner mig fortfarande mätt. Åt sedan för mig helt vanliga mål, flingor till frukost, någon frukt innan lunch, någon frukt efter lunch middag som vanligt och kvällsmat som vanligt. Något som skiljde sig var att jag kände mig mindre hungrig, nästan som att jag åt lite för stora portioner trots att de var normala.

Dag3 Fasta: Oh god, here we go again, kommer jag klara det? Hmm... jag känner mig inte lika hungrig som förra gången och klockan är nu redan 13.... runt 15 däremot. Som om jag aldrig ätit i hela mitt liv. Bara tanken på att gå nära en affär avskräcker mig. Jag dagdrömmer om hur jag dragit ner det godaste från hyllorna och frossat. Jag känner mig ovanligt pigg märker jag. Kvällen kommer och äntligen får jag äta.... det är gott... men definitivt ingen extas som första dagen på tom mage. Lägger mig nöjd. Viss svaghet i korta perioder under dagen men i övrigt pigg och väldigt glad och stolt. Jag är däremot mycket sugen på sockriga flingor... bestämmer mig att det blir det till frukost och fantiserar om att äta det imorgon.

Dag4 Ätdag: Rapar broccoli igen Jag känner mig betydligt mindre hungrig än vanligt. Det är inte helt ovanligt att jag överätit till frukost, lite extra goda flingor ovanpå redan sockerfull start tex.... Nu minskar jag portionerna medvetet då jag har en känsla av att det inte kommer behövas. Flingorna jag igår drömde om var goda, men inte så magiska som jag trodde de skulle vara.Jag tänker dock att jag inte bör fortsätta minska under hela dagen då jag redan ligger i ett mycket stort underskott i helhet. Denna dag som jag krashade lite i mående, uteburgaren var fantastiskt god. Kändes inte helt passande att käka då jag just börjat fasta. På samma gång så fastade jag väl för att kunna fortsätta äta gott, right? Jag vägrar grubbla om det och njuter för fullt.

Dag5 Fasta: Dagen passerar som ingenting. Jag är inte rädd för varken butiker eller att det stod ett paket flingor kvar från gårdagen. Jag inser att det dock är fantastiskt onödigt att lämna dem framme och gömmer undan. Kvällen anländer och jag undrar om jag verkligen borde äta ikväll. Men inser att jag faktiskt både håller och mår bra av planen änsålänge. Tänker att inte redan nu är dags att börja mixtra och ha mig. Varför ändra på det som funkar. Äter mig mätt och fylls av en känsla av stolthet.

Dag6 Ätdag: Känner ett fortsatt lägre behov av att överfylla skålar eller extra pålägg på mackorna. Jag har börjat tugga min mat långsammare, delvis för att jag läst om att njuta av det och delvis för att jag inser att jag börjat uppskatta maten mer. Istället för att ösa ner i strupen på kortast tid möjligt så inser jag att maten faktiskt upplevs lite annorlunda det är ju ändå mer av en gåva än vad det någonsin varit. Lyckades röra ihop en pastarätt genom att <insert random> på tallriken och det kändes roligt och blev bättre än förväntat.

Dag7 Idag: Full av energi. Inte en tanke på mat innan 20:00 men hungern kom som ett x2000 när jag väl insåg att det var dags för kvällsmat. Kanske det inte var en dum idé att äta varje kväll ändå... Kanske hade blivit konfliktkänslor om jag tidigare tagit bort målet? En sak vet jag. Imorgon kommer jag rapa broccoli... och nog fisa en del också då jag åt det tillsammans med bönor !

TL:DR / Slutsats
Varför har jag inte gjort detta innan? Jag upplever ett generellt överskott av energi och positivitet.

Medans jag tidigare trott att jag skulle avlida och att jag åmat mig om jag missat ett mål så inser jag nu att det kanske varit rädslor i kombination med att det är lättare att äta än att utmana + varför inte äta?

Jag inser nu att svaghet kommer ifrån rädsla och tron om att det är lättare att fortsätta som man alltid gjort. På samma gång försöker jag hålla mig jordnära och inte låta mig tro att allt är guld och gröna ängar. Min grymma start kanske bara just är det. En grym start. Vem vet hur nästa vecka är? Vad händer när jag förväntas äta tårta på en fastedag? Ska jag dricka vatten när jag har besök eller är bjuden? Vad blir konsekvenserna? Känns det som misslyckanden? Tappar jag tron eller inser jag att mat trots allt är något som hade varit fint att ha varje dag?...

En sak vet jag: Grafen visar att om allt fortsätter som den redan nu visar så är det 70 dagar kvar till det jag tror är målvikten. Det är dock inte en förväntan jag har av all världens olika faktorer. Inte minst av att jag förväntar mig att resultaten kommer plana ut.

Däremot så är en enorm skillnad i både mitt allmänna mående och energinivå att jag inte känner mig stressad över resultaten. Vad gör det om det tar 70 eller 700 dagar? (ok, helst inte 700...) men jag känner mig redan stolt, jag inser att jag är starkare än jag trodde och nu, vilket är alldeles för tidigt, men oavsett så nu känns det som att jag skulle vilja fortsätta detta en längre tid.

Tidigare trodde jag att lyckan skulle komma över att till slut nå en specifik vikt. Men änsålänge känner jag att resan är lyckan.

Nu håller jag käften då jag redan har jinxat mig själv säkert 60 gånger i texten ovan.

Av Allexz
Skrivet av Tralle:

varför behöva en sökmotor när vi kan bara fråga en ai och den ger ocss faktiska svar och söker fram länkar åt en om man vill sökmotorer är förlegade

Du inser att sökmotorer endast kan peka dig i fel riktigt med välplacerade länkar medans AI kan formulera hela meningar och teorier för att öka chansen att du skall svälja informationen du blir matad av den part som äger AI'n va?

Eller förlåt, trodde du på allvar att dagens AI är skapad för att vara neutral och bidragande till den generella massan?
Det finns bara en anledning till att leverera en bättre AI än konkurrenten, och det är samma som det alltid varit. Inkomst och customer retention.

AI kommer användas endast för att manipulera och generera inkomst. Inget mer.

Av Allexz

Jag var ett vandrande benrangel sedan jag kunde gå, hela vägen upp till 20.
Mellan 20-27 så verkade min metabolism bromsa upp lite. Jag var fortfarande smalare än genomsnittet men jag såg mindre...... sjuk? ut om man ska säga så om sig själv.

Under alla dessa 27 år så kunde jag äta vad jag ville, när jag ville, hur jag ville utan att det hade någon påverkan på min kroppsvikt.

Mellan 27-30 så bromsade det upp och jag märkte av en stadig men väldigt långsam viktuppgång, positivt kändes det.

Mellan 30-33 så började jag bli något missnöjd med vikten, realistiskt var jag inte stor men jag såg annorlunda ut än vad jag var van vid och det kändes obehagligt. Jag hade aldrig i mitt liv satt en fot i ett gym och att göra det då och än idag är skrämmande.

Vid 33 så fullständigt krashade min mentala hälsa. Jag hade redan då länge haft återkommande depressioner och svåra perioder men här stannade livet helt upp. Jag gick in i väggen medans jag var i ett destruktivt förhållande vilket jag lyckades ta mig ur, men hälsan var förstörd och min vikt började öka. Min livsstil blev allt mer stillasittande och att vara sjuk och eller uttråkad på samma gång innebar att man åt mer än man borde. Under denna tid så testade jag att gå, jogga, springa och att fasta.... samtliga gånger jag gjorde det så höll det som bäst tills jag hade ett par dagar då jag mådde lite sämre och då gav jag upp igen.

Jag är nu 38, har ännu inte återhämtat mig helt utan gått fram och tillbaka mellan arbete och sjukskrivning i vad som känts som en endless loop. Mitt bmi nu ligger på 29.2

Denna helgen så fastnade jag helt i att läsa om att fasta varannan dag. Då jag är sjukt dåligt disciplinerad när det kommer till motion så tänkte jag att kanske, bara kanske, om inte fasta är för svårt och påfrestande så är detta ett verktyg som funkar för mig?

Att reducera kalorier vet jag blir väldigt svårt för mig. Hunger är starkt, och att alltid känna viss hunger för att kunna hålla vikten gör mig bara ledsen av tanken. Men att besluta om att vara hungrig och hålla det så... bilden av det är lättare, åtminstone nu.

Tisdag, torsdag och lördag har jag fastat denna vecka utan några större svårigheter.
När jag skulle byta flaska olivolja i tisdags så såg jag att det hade trillat bak ett litet chokladägg från i påskas men jag flyttande undan det och kände mig motiverad.

I mitten av veckan så hade jag ett mindre skov i det psykiska och det ledde till en hamburgermeny. Dagen efter låtsades jag som ingenting och fortsatte fasta.

Jag markerade det i grafen, dock inte för att plåga mig själv utan mer som en förklaring om jag framöver undrar varför det rörde sig uppåt.

Jag känner mig motiverad och skall fortsätta!

Jag vill passa på att tacka er för föregående sidas rage om fasta. Det resulterade i mitt startskott

Av Allexz

Vilket trevligt initiativ!
Kan väl förstå att inte alla är superhypade på skärmen kanske, men 50% off på en produkt är väldigt generöst.

Jag hoppas att nästa gång man får mer än 1 dag på sig, inte alltid man kan vara inne

Av Allexz

Aww! Så omtänksamt av microsoft!

För att flika in i diskussionen i tråden så gick jag den lite dyrare vägen.

Jag har 3 maskiner.

Macbook Pro och gaming-pc och linux-server.

Macbook och gaming-pc är båda kopplade till samma ultrawide.

90% av tiden så kör jag macos, säga vad man vill så är det i nära på en linux desktop experience som faktiskt fungerar väl.

När jag vill spela så kör jag wake on lan till gaming pc'n, slår över monitorn mus å tangentbord och tada! en bra gaming experience utan nackdelarna som finns när man försöker spela via linux. När man spelat klart så stänger man av windows datorn omedelbart och kör ett os som inte behandlar dig som kund som ren smuts.

Om inte macbook pro hade varit en löjligt bra maskin hårdvarumässigt så hade jag kunnat kört linux som primär os. Det känns trots allt lite mer hemma än macos, men som en daily driver så är macos rätt oslagbart.