Inlägg

Inlägg som Ghost har skrivit i forumet
Av Ghost

Har du laddat ner senaste CoreCenter då?

Gillar för övrigt inte CoreCenter. Det käns dels något buggigt, och jag hatar det "schmäckiga" skinet som givetvis inte verkar gå att byta mot ett helt normalt fönster.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bi99uy
Det är ett underskattat nöje att åka runt i bilen bland lägenheter och sniffa WLAN.

Sån tur att man just bytt från WEP till WPA då, allt för att den lokala WLAN-sniffarmaffian ska få gråa hår.

Har dock hänt att jag hittat någon/några grannars nät, helt öppet och okrypterat med SSID broadcast påslaget osv. Kanske skulle ta reda på vilken granne det är och gå över och ge en liten lektion i säkerhet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av DragonII
Satelliterna kör på högre frekvenser (gissar runt 2Ghz bandet), men vet ej effekten dom sänder på.

Ännu högre, tror det är 10-12 GHz vilket är S-bandet om jag inte missminner mig.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dinoman
När jag gjorde lumpen så hade vi sån kraftig RADAR att dom hade säkerthetsavstånd på 100M för att annars grillade man kulorna av sig som det hette.

Jaså, du har stiftat bekanstskap med PE-541B..
En rätt elak liten pryl eftersom det är en CW-eldledningsradar, dvs den sänder ut energi hela tiden när den är aktiv till skillnad från spaningsradar (och många andra typer av eldledningsradaranläggningar) som är pulsad.

Av Ghost

Det tycks vara väldigt många här som använder m0n0wall. Själv kör jag SmoothWall. Är det någon som har provat båda, och kan peka på skillnader/likheter mellan de båda, vilket är mest kraftfullt vad avser konfigurationsmöjligheter?

Att m0n0wall är baserat på FreeBSD och SmoothWall på Linux vet jag redan.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Onödigt att ta bort en sådan här tråd, frågan dyker upp fler gånger, bara att hoppas att folk söker.

Men throttla är numera ett ganska stort problem då allt fler P4or överhettas i och med Prescott kärnan. Som tur är finns ju både Athlon 64 och Dothan som inte har sånna problem.

Sedan har vi ju AMD Cool-n-quiet (som ju åtminstone finns på Venice och San Diego, osäker på de andra kärnorna) som throttlar beroende på CPU-last (eller snarare kapacitetsbehov antar jag), åtminstone om jag förstått det hela rätt.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tulli
K nice! Du råkar inte ha några bilder på hur din potentiometer såg ut?

Tyvärr, tog inga bilder och har ingen aning om var prylen kan ha hamnat nu. Har ingen lust att rota fram den för tillfället eftersom den ligger bland alla andra 1532653576 "bra att ha"-prylar fördelat på ett större antal kartonger..

Av Ghost

Jag byggde en styrning för 230 V-fläkt för ett par-tre år sedan. Den består av en effektregulator som kan styra en 230 V last med i stort sett bara en potentiometer och en liten kylfläns som enda externa komponenter.

Det var en av dessa kretsar, jag kommer inte ihåg vilken.

OBS!! Eftersom nätspänning är inblandat, ge er inte på att bygga med denna om ni inte är helt säkra på vad ni gör! Att göra fel kan innebära LIVSFARA för er eller andra!
Av säkerhetsskäl MÅSTE chassit och alla andra metalldelar som kan beröras vara jordade om inte alla punkter där 230 V finns är ordentligt isolerade och beröringsskyddade, tex genom att montera kretsen med kylfläns i en plastlåda. Glöm inte säkring, denna ska placeras FÖRE regulatorn tillsammans med en strömbrytare som bryter både fas och nolla.

Av Ghost

Nätagg som tjuter beror oftast på att någon spole eller liknande börjar vibrera. Har man garantin kvar är det bara att byta, annars kan man eventuellt gå in och sätta dit en klick av något värmetåligt, elektronikvänligt lim för att göra komponenten mindre vibrationsbenägen.

Av Ghost

MIL-specade (alltså sådana för militär- flyg- eller rymdindustri) halvledare har ett specat temeraturområde på -55 - +125°C, vilket är det största temperaturområdet som halvledare finns att få tag för. Två andra temperaturområden för halvledare finns, Industrial/Automotive (-40 - +85°) och Commercial (0 - 70°C).

Detta är dock förmodligen inte de specar som moderna processorer byggs efter, men både Intel och AMD borde ha information om vilket temperaturområde de garanterar att processorn (samtliga tillverkade exemplar) fungerar i. Utanför detta område kan det fungera, men variationen mellan exemplar kan vara stor, vilket betyder att enda sättet att veta är att kontrollera exemplar för exemplar.

Således går det inte att säga exakt, bästa sättet lär nog vara att ta fram ett medelvärde baserat på en databas där många olika processorer testats, uppdelat på tillverkare, modell, stepping, batch osv. Jag vet inte om det existerar någon databas med lågtemptest av processorer.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av helgonet
ok he he, men kan du svara på den andra frågan också vore jag enormt tacksam.

hur höjer man hastigheten på 3Com (har en likadan) har testat att höja till 22Mbps men den ställer tillbaka sig på 11Mbps.

Hmm, min AP går i 54 MBit hela tiden utan att jag behövt ändra något vad jag kan minnas. Det är en sådan här jag har för tydlighetens skull.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av helgonet
Tebaks till ämnet:
Hade lite dålig signal i början när jag köpte den men löste det genom att sätta på en usb-förlängning på Adaptern så att den kom upp på skrivbordet istället för att hänga bakom burken, det gjorde en enorm skillnad. Kör med 3Com's egna Adapter..

Med andra ord en praktisk illustration av "högt, blött, fritt".. Ignorera "blött" i det här fallet, men högt och fritt ska man alltid försöka placera antenner för bästa S/M*-förhållanden.

* S/M betyder i det här fallet Sändning/Mottagning, inget annat.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av blue eyed devil
Vad menar du? vet att dem e nästan bättre till företag än privarpersoner vad jag hört iaf
Eller dem håller hög standard på alltig så att säga

Dustin riktade sig fram tills för ett par år sedan mest till företag. Det är allmänt känt att butiker är mindre benägna att bråka med företag än med privatpersoner. Företag har helt enkelt ofta större köpkraft = det är värre att få dåligt rykte hos företagskunder.

Av Ghost

Ibland kan det löna sig att köpa från USA trots tull, moms och frakt. Köpte en ficklampa av det lite värre slaget (SureFire M2) i julas, efter att allt var betalt blev den fortfarande några hundringar billigare än här i Sverige. Men så är det också hutlösa överpriser på SureFire-produkter i Sverige.

Tullen är inte så farlig, någon 50-lapp eller två på ett varuvärde på ca $160 (har jag för mig), det är momsen som är det värsta. Företaget jag köpte från erbjöd sig att skriva ner varuvärdet men det brukar inte kännas särskilt lockande när det gäller lite dyrare varor.

Har ett vattenblock på gång från DangerDen, lär väl få se hur det blir avgifts- och momsmässigt den här gången.
Har inte fått något levererat via FedEx tidigare, så det ska bli intressant att se hur de behandlar det hela. Man kan ju alltid hoppas att det är lika smidigt som med UPS, de kommer till dörren med varan och räkning på tull/moms kommer någon vecka senare utan att man behöver blanda sig i det hela själv.

Av Ghost

Dustin är ju även till stor del inriktat till företag, då brukar det vara andra bullar jämfört med handlare som mest säljer till privatpersoner.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jonas/Viper
En liten förtydling: U är här inte den totala spänningen, utan spänningen över resistorn. Beroende på fläkten och motståndet kan den alltså variera.

Naturligtvis, jag tyckte lät hur tydligt som helst klockan 03:00.
Spänningsfallet över motståndet och inget annat ska det alltså vara.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av patrikk
Det är ju självklart att de har testat. Tror du t.ex en tuggummifabrikant bara tillverkar tuggummin utan att testa dem. Tänk om de är frätande? Alla företag testar ju självklart sina produkter, och det på de allra konstigaste sätten. Knappast ett sätt iaf.

T.ex airbus testade hur deras motor skulle klara sig om 1 "fläktblad" (namn..) skulle sprängas. Hela det testet kostade 900miljoner pund. Förstå utvecklingskostnaden för det planet. De kunde ju gett mig åtminstone 10k. Hade de inte genomfört testet så hade det slutproducerade planet varit en kanske varit flygande livsfara. Men nu klarade iaf motorn sprängningen..

I vissa fall kan man bli impopulär om man testar lite väl ingående. Menar då förstås det (föhoppningsvis) fiktiva exemplet på säkringstillverkaren som metodiskt testade varje levererad säkring, problemet var att kunderna klagade på att säkringarna de köpt redan var trasiga.

Angående motorn så tror jag nog det var Rolls-Royce och inte Airbus som utförde testet eftersom de tillverkar motorerna till A380. Det är mycket viktigt att veta vad som händer om ett blad (de heter och konstrueras olika beroende på om de sitter i turbin- kompressor- eller fläktsteg) till en gasturbinmotor går sönder eftersom obalans kan göra att hela motorn så att säga "disintegrerar", och det flyger delar i hög hastighet åt alla håll. Skulle inte vilja sitta i kabinen när den börjar genomborras av motordelar..

Av Ghost

Sedan ska man ju ställa sig frågan, handen på hjärtat, hur hög prestanda man egentligen behöver i en filserver för hemmabruk (även om man är stortankare och samtidigt tittar på strömmande video). Hur många samtidiga användare projekterar du servern för?

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pappy
Jag har haft bara Asus-bord sedan de släppte 83-bussaren (ni vet vilket jag menar) på pentiumtiden (när det faktiskt gav en rejäl skillnad att klocka, tillskillnad från idag).

Ååhh, P/I P55T2P4.. Bästa moderkortet jag haft, någonsin. Frågan är om detta legendariska moderkort någonsin kommer att överträffas. Mitt är fortfarande i drift (i router sedan 2000), har gått nära nog 24/7 sedan 1997, och fungerar fortfarande lika bra som den dag det var nytt.

Det, mina damer(om det nu finns några dylika kvar här) och herrar, är vad man kallar ett stabilt moderkort. De kort jag ägt (mest Asus och Abit) efter det har inte överlevt mer än ett par år.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av storsnusaren
tackar!

Angående det första så kanske killen hört att elmotorer (fläkt) drar/tar lite mer vid just start ögonblicket o sedan blandat ihop lite?

Driveletroniken i fläkten kräver en högre spänning för att orka dra igång motorn. I stort sett all elektronik (speciellt induktiva/kapacitiva laster) drar mer ström vid startögonblicket.

Borstlösa motorer fungerar inte riktigt som vanliga motorer eftersom det sitter elektronik på som ger de pulståg som krävs för att driva motorn. Alltså är det elektroniken man driver, inte motorn "direkt".

Av Ghost

Hu.. Gillar absolut inte tanken på att "böja kondingar lite". Risken är att man belastar lödpunkterna för mycket, eller ännu värre, skadar själva kondingen genom att helt enkelt slita benen ur den.

Ska man göra det hela "på riktigt" bör man antingen utnyttja det lilla överskott av ben som finns under kortet eller montera en ny konding och låta den få behålla lite mer av benen. Är man rädd för att löda på sitt kort är det givetvis inget man ska ge sig på.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zeroqp
Att fläkten inte orkar starta beror (antagligen) på att den är en 120mm som kräver lite mer ström för att skjutas igång. När datorn startar skickar den iväg en lite starkare strömvåg till fläktarna för att få dem att börja snurra, och sen en konstant svagare för att låta dem fortsätta snurra. Din fläkt (som inte orkade starta) behövde alltså en liten knuff för att sätta igång, eftersom motståndet hindrar datorn från att göra det själv behöver du göra det. När du sätter på datorn och fläkten inte orkar starta behöver du bara med ett finger eller flera knuffa på ett blad i den riktningen fläkten snurrar och så är den igång.

Om du har sett på tv eller någon annanstans hur ett propellerplan behöver någon som står framför den och "drar" igång propellerna medan motorn är på och de börjar snurra förstår du säkert.

Anledningen till att motståndet blir varmt är just för att det blir friktion av att strömmen bromsas så pass. Som vi vet bildar all friktion värme. Läs mer på länken.

Nu ska vi reda ut begreppen lite:

För det första är det spänningen som måste vara tillräckligt hög för att fläkten ska starta. Strömmen spelar mindre roll med tanke på hur mycket nätagget (eller vad man nu driver fläkten med) brukar orka med. De flesta fläktar brukar få problem att starta vid 5-6 V, men vissa kan vara griniga även vid 7 V. Datorn skickar normalt sett inte högre spänning till fläktarna vid start, åtminstone inte om de är inkopplade direkt på nätagget. Är de inkopplade på någon typ av regulator är det mycket möjligt att den som utgångsläge kör på full hastighet innan den börjar reglera ner till det varvtal som dess ingångsvärden (exempelvis temperatur eller CPU-last) bestämmer. Ofta får man då ett något för lågt varvtal, varvid regulatorn reglerar upp något, för att sedan reglera ner osv (i mindre och mindre steg) tills varvtalet hamnar på ett stabilt värde.

Ett motstånd blir varmt eftersom det utvecklas effekt i det, inget annat. Det man är ute efter när man monterar ett förkopplingsmotstånd framför en fläkt eller en lysdiod är att sänka spänningen, dvs få ett visst uträknat spänningsfall över motståndet. Eftersom energin måste ta vägen någonstans onvandlas den till värme enligt P=U^2/R, där P är effekten som utvecklas, U är spänningen och R motståndets resistans.
Genom att räkna ut den effekt som utvecklas i motståndet kan vi välja ett motstånd som tål den effekten och lite till. Tumregeln är att aldrig belasta ett motstånd med mer än 60% av dess märkeffekt, dvs ett motstånd som tål 1 W får vi belasta med 0,6 W för att det inte ska bli för varmt.