Inlägg

Inlägg som Ghost har skrivit i forumet
Av Ghost

VARFÖR köper man ljuddämpningsmaterial "specialgjort för datorer" för hundratals kronor när likvärdiga material är bra mycket billigare??

dB-Axe/PEAK-off motsv. är en massa som man penslar på som finns att köpa på MDS. Kostar ett par hundringar för en liter som räcker och blir över till datorn. Detta tar bla stomljud och vibrationer. Funkar klockrent till bilen också (vilket det egentligen är avsett för).

Förpackningsmaterial modell poröst skumgummi är bra till högfrekventa ljud och näst intill gratis. Närmsta firma som pysslar med elektroniktillverkning kanske tom ger bort material som dessutom är ESD-skyddat då dessa förpackningsmaterial oftast kastas.

Av Ghost

Tror inte det där är ett serverchassi.. De där runda kontakterna ser snarare ut som N-kontakter, så det kan ju ha haft nåt med radio att göra..

Av Ghost

Kylvätska

I ett slutet system, dvs om man inte använder en "bongcooler", så ska man se till att dels skydda mot korrosion och dels skydda mot alg- och bakteriebildning. Visserligen kan man använda kranvatten, men det bästa är att använda avjoniserat vatten, som finns på närmsta bensinmack under namnet batterivatten.

I vattnet ska man sedan lämpligen tillsätta en produkt från RedLine kallad Water Wetter, som dels sänker vattnets ytspänning och dels är tillräckligt giftigt för att inga organismer ska trivas i vattnet. WW finns att inhandla i liten förpackning (till överpris) på tex TJ Computer, men bättre (och billigare) är att gå till Mekonomen och kolla om de har. Tydligen finns det inte på alla butiker, men vissa har RedLines produkter.

Av Ghost

FAQ-utökning

Måste jag kondensisolera om jag har vattenkylning?

Nej. Kör du utan peltier behövs ingen kondensisolering. Jag rekommenderar att du får ordning på vattenkylningen först, så kan du börja fundera på peltiers senare.

Vilken typ av slang ska jag ha?

Det är nästan en smaksak. Vissa föredrar PVC-slang, medan andra (jag tex) tycker silikon är mycket bättre. Silikon har fördelen att den är väldigt flexibel och smidig att jobba med, och dessutom behåller smidigheten över ett stort temperaturområde. PVC är dock betydligt billigare än silikon. PVC har dessutom risken att den med tiden blir väldigt stel runt nipplar mm, det blir inte silikon.

Använd inte armerad slang. Den är alldeles för stel och klumpig att arbeta med.

Vilken radiator ska jag ha?

Enklast möjliga är att köpa en radiator anpassad för datorer, tex BlackIce. Dessa är dock inte särskilt effektiva sett till priset. Finns det plats i burken är det bättre (och billigare) att gå till skroten och köpa ett värmepaket från en bil. Vill man vara riktigt extrem tar man bilkylaren i stället, men var beredd på att en sådan blir rejält klumpig..

Är Eheim-tanken som vissa butiker säljer bra?

Nej. Flera användare säger att den inte fungerar som den ska och dessutom porlar ganska friskt. Bygg en egen tank i stället, en elektronikbox (finns på Elfa) och några nipplar är allt som behövs. Tanken ska sitta högst upp i systemet, så att det vatten som man fyller på kan rinna direkt ner till pumpen. På så sätt blir det väldigt enkelt att fylla och lufta systemet.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av misko
ok boys... vad säger ni? ska vi plocka ner den här tråden eller lämna den i avskräckande exempel???

äger en 46.1GB 75GXPa och kan egentligen inte klaga på den speciellt mycket... men det ser ut som om många, många av dessa hårddiskar går sönder...

ska jag ta bort klistringen?

Jag skulle vara intresserad av vilken slutsats/mönster du kom fram till om diskarna..

Av Ghost

Re: Jaha...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av gurfus
1: Cirkus ett år (30Gb)

2: började fucka upp sig för cirka 2 veckor sedan.

3: Har inte kommit så långt än, körde en DFT på den, o nu funkar den hyfsat... ska skicka bort den, när jag fått råd med en ny Hd.
Sammy, måste bara få påpeka att det väl inte finns någon 20Gb i GXP75-serien, väl?
15Gb per skiva, x2=30, x3=45, x4=60, x5=75... har jag rätt eller fel?

Det finns en 20 GB i 75GXP-serien. Jag har en.

Av Ghost

Skulle vara intressant att veta hur många med trasig disk som FSB-klockar, och hur mycket..

Av Ghost

Jag har en IBM 75GXP 20 GB.

1. Inköpt Juni -00..

2. Går fortfarande som en klocka..

3. Inte aktuellt.

Farsan har även en 75GXP 46 GB, från Jan -01, funkar fortfarande utmärkt.

Sen har jag 2 andra IBM-diskar från serien innan 75GXP (DJNA-serien), även de har funkat problemfritt.

Samtliga diskar utom 46-gigaren är inköpta på Skribofont, i butik, dvs utan Postens inblandande. 46-gigaren satt i farsans IBM-dator vid leverans, oklart vilka äventyr budfirman utsatt den för.