Inlägg

Inlägg som Ghost har skrivit i forumet
Av Ghost

Eller klocka ner minnena, eller höja spänningen något, osv. Har haft vissa problem med för låg spänning tidigare vilket gav just sådana här skumma fel.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dysprosium
Ryssarna kylde sina alfa-ubåtar med flytande metall, problemet var att reaktorn var tvungen att gå jämt för att inte metallen skulle stelna och reaktorn haverera. Hoppas att man inte måste ha datorn på jämt för att inte CPUn ska smälta!

Detta hände ett par gånger. Systemet som skulle hålla kylmedlet varmt fallerade med totalhaveri som följd. Alfa-ubåtarna var den värsta skiten som ryssarna någonsin producerat, alla från varvsarbetare till amiraler hatade dem. Projektet gjorde av med två chefskonstruktörer, båda fick finna sig i att räkna träd i Sibirien. Det var visserligen världens snabbaste ubåtar, men de var hopplöst förlegade eftersom de bullrade riktigt rejält mycket.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pulver
Jag är rätt säker på att man får med SATA kontakter om man köper Aspire idag - alternativt kan du köpa bZerk från Gtek (595:-) där du garanterat får SATA kontakter.

På mitt 500W (2-fläkt) var det två SATA-kontakter.

Av Ghost

Mitt Aspire 500 W låter inte överdrivet mycket, men jag ska för att sänka ljudnivån något och möjliggöra lägre fläktvarvtal koppla om kylningen så att det bara suger in i stort sett rumstempererad luft utifrån via hårddiskarna.

Av Ghost

Jaha, ja. Säg den lycka som varar länge. Nu är det fler fläktar i min burk:

1x 120 mm (insug)
1x 120 mm (radiator)
2x 80 mm (utblås, PSU)
1x 80 mm (insug, HDD-kylare)
1x lågvarvig 80 mm (insug bak)
1x ? mm (AC ATI Silencer 4, utblås)

Lådan håller för tillfället ett fint övertryck vilket håller dammet borta eftersom all luft som går in filtreras.

Luften till radiatorn går inte in i lådan utan tas in på framsidan, går genom radiatorn, därefter genom en slang och blåses ut bak.
Planerar att göra något liknande så att luften som går genom HDD-kylaren går genom en slang till PSU:n och blåses ut bak.

Av Ghost

Råkade få en mindre vattenläcka på moderkortets klockgenerator en gång, det betedde sig minst sagt skumt. Efter att ha tvättat bort allt junk som vatten med Water Wetter och färgämne lämnat efter sig och låtit kortet torka fungerar det utmärkt än idag.

Har värmemisshandlat en Duron så att man brände sig på kylflänsen, den fungerade alldeles utmärkt trots att man kunde steka ägg på den.

Ofta tål elektronik betydligt mer än man tror!

Däremot har jag haft dålig erfarenhet av kretsar där kiselbrickan sitter exponerad, typ CPU och GPU. Har corecrunchat en Duron (samma som ovan) och en Radeon 9800XT (R360?).

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bart112
Åh fan, men jag hade tänkt att köra koaxialt så långt det går för att hålla ner kostnaderna. Men i princip så borde det ju bli samma sak? Men själva kopplingen sen, GND, Vcc fattar jag. Men vad ska in på input och NC? Jag menar, det går ju två tåtar ifrån kabeln som ska in på input. Du får gärna förklara lite hur du gjorde.

Fibern är ju rätt billig som metervara (vanlig nylonfiber) och kontakter till den går att köpa löst. För den här typen av fiberöverföring ställs inte alls samma krav på terminering som "riktig" fiber.

Själv kör jag fiber hela vägen mellan dator och receiver, ca 10-15 m, och det funkar alldeles utmärkt. Fibern är dessutom betydligt enklare att dra då den är rätt så tunn.

Edit: Grisfingrar..

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av WaZzUp115
Hur stor risk finns det för att överbelasta kablar? Det är väll bara om det blir kortslutning? Och om det är sunkigt nätagg?
Man kan väll inte överbelasta om man kopplar massa saker på samma sladd?
Alltså en sladd från nätagget som förgrenar sig till flera olika grejjer?

Eftersom kablar inte har noll resistans blir de varmare ju högre strömstyrka som går genom dem. En normal labkabel blir rätt så varm vid 20 A kan jag ju säga, och en sådan har ungefär samma area som de strömkablar som används i datorer. Därför matas tex moderkortet med flera tåtar med samma spänning.

Av Ghost

Sensorerna på moderkortet är inte att lita på, mät spänningen med multimeter i stället. Lite högre spänning gör inte så mycket och är fullt normalt, ju mer belastning man hänger på desto mer sjunker spänningen.

Har ett Aspire 520 W på gång så jag kan ju återkomma med lite mer resultat.

Av Ghost

Eller så kan man se till att inte överbelasta kablar och använda en PSU som har kortslutningsskydd, plus att hålla ett visst avstånd till dämpmattor och andra liknande material. På beskrivningen låter det som om kabelbrand skulle ha uppstått ändå, dämpmattan bara råkade sitta lite nära..

Av Ghost

Använde min senast idag. Hade flashat om BIOS med ABIT:s Windowsverktyg, det nya BIOS:et buggade ur på mitt moderkort så för att flasha tillbaks till det gamla och stabila var det bara att använda diskettstationen.

Ironiskt nog hade jag just plockat ur diskettstationen, för den behövdes ju inte.

Av Ghost

Vissa hävdar att man riskerar integriteten på bildröret (implosionsrisk) om det är repigt, men med tanke på att frontglaset är ett par cm tjockt skulle jag inte oroa mig såvida inte eventuella repor är flera mm tjocka.

Av Ghost

Testet som Tom gjorde genomfördes inte med skärm, utan de skickade korten till Silicon Image som testade dem gentemot DVI-standarden med skapligt dyr testutrustning. Kvaliteten på signalen ser man genom att med ett snabbt oscilloskop titta på det sk "Eye pattern" som utgör överföringen. Det finns noggrannt utförda specar på hur mycket vågformen får avvika från standarden. För stor avvikelse kan innebära problem vid höga upplösningar eller längre kablar än 1-2 m (skulle själv behöva ca 2,5 m, varför är kablarna man får med ALLTID för korta?).

Har man ett hyfsat oscilloskop kan man faktiskt beskåda en liknande vågform genom att sätta proben mot testpunkten kallad "RF" i en CD-spelare eller CD-läsare. DVI-överföringen är dock för snabb för de flesta oscilloskop som hobbyister eller skollabb har.

För att återgå till on topic:
Om inte det kort jag byter till fungerar tillfredställande får det bli ett Nvidia i stället.

Någon som har något emot Sapphires kort, förresten? Bättre eller sämre än PowerColor?

Skärmen jag sitter på är en Hyundai Q17S, som ju är en erkänt bra skärm och som jag varit mycket nöjd med under de 15 månader jag haft den.

Av Ghost

Ett annat problem med Nvidia är att utsignalen från DVI-kontakten är sämre enligt Tomshardware. Då jag kör TFT digitalt spelar detta en viss roll.

Som någon påpekade är det bildkvaliteten i 2D jag avsåg eftersom vanliga bildbehandlingsprogram såvitt jag vet inte nyttjar 3D-funktionerna.

Ska byta kortet i morgon, få se vad som finns inne. Det lutar åt att lägga en hundring emellan och prova med ett Sapphire i stället.

Av Ghost

Webhallen har faktiskt Sapphire inne, så man kan ju ta och byta till det. Överlag finns väldigt lite att välja mellan i dagsläget. Prestanda i benchmarkprogram är relativt ointressant, så länge det är lika snabbt eller snabbare än 9800XT.

Nvidia ser jag inte heller som ett alternativ eftersom ATi enligt de tester jag läst håller högre bildkvalitet, och eftersom jag inte bara spelar utan även pillar en del med bilder så vill jag ha så hög bildkvalitet som möjligt.

Dessutom drar de senaste GeForce-korten äckligt mycket ström (och ska enligt uppgift låta mer), min stackars FSP 300W gick på knäna redan med 9800XT. X800-korten drar mindre ström än 9800XT så jag tror inte det är det som är pudelns kärna.

Edit: Modda kortet ska jag inte göra. Inte. Aldrig. Ska aldrig mer sätta vattenblock på ett grafikkort, åtminstone inte förrän någon kommer på ett vattenblock som till 99,9% är säkert att ha på. En corecrunch på ett relativt nytt och dyrt kort tenderar att avskräcka från dylik verksamhet.

Av Ghost

PowerColor - usel kvalitet?

Eftersom jag förvandlade mitt 9800XT till dyr väggprydnad behövde jag ett nytt grafikkort omedelbums, och valet föll på PowerColor X800Pro.

När jag idag installerade kortet vägrade det fungera ordentligt. Först och främst fick jag bara en blå linje när jag försökte gå in i BIOS-setupen, för det andra tog det ett bra tag att få kortet att göra annat än hänga datorn vid inloggningsskärmen efter drivisinstallation.

Gjorde då något jag skulle få ångra, flashade om mitt moderkort (NF7-S). Det resulterade i en fungerande dator, i ett par timmar. Sedan var det lögn i helskotta eftersom den startade om slumpmässigt och gav ifrån sig skorrande ljud ur PC Speaker. Jag hade glömt att mitt moderkort har den egenheten att det inte tar nyare BIOS, det blir bara liknande lustiga fel.

Har nu flashat om till äldre BIOS (vilket tycks fungera) och avser byta grafikkortet, det ska väl ändå vara meningen att man ska kunna komma in i BIOS-setupen utan problem?

Min fråga till er är, har ni upplevt liknande problem med PowerColor-kort? Håller de i själva verket dålig kvalitet?

Edit: Om någon undrar varför jag valde ett X800Pro så beror det på att jag ska på LAN nu i veckan, och alltså inte har tid att vänta. X800Pro bedömer jag som tillräckligt bra, eftersom jag egentligen var nöjd redan med 9800XT - alla spel flöt på bra.

Av Ghost

Så tar vi och lägger ett styck Radeon 9800XT till trasig hårdvara-kontot.

Hade fått dit vattenblocket, monterat kortet och startat upp datorn utan problem. Dit med chassisidan...poff så blev bilden bara skräp och omstart resulterade i ingenting. Chassisidan måste ha kommit åt slangen med corecrunch som följd. Extrem otur med andra ord.

Sitter nu med ett gammalt Radeon 8500 tills i morgon, surt bara att 9800XT inte verkar finnas längre så det får bli X800Pro á 4000:-

Tänker inte sätta vattenkylning på det nya kortet förrän någon kommer fram med ett vattenblock som garanterat passar utan risk för corecrunch.

Nu sitter man alltså på en fin röd väggprydnad för 2600:-, illa.

Av Ghost

Nu ska vi klara ut en del:

1: Anledningen till att en CD-spelare eller motsvarande hamnar i Klass I är att lasern är inkapslad eller försedd med säkerhetsbrytare och alltså ej åtkomlig utifrån under normal drift. Själva lasern är på ca 5 mW för läsning och några tiotal mW för skrivning - synliga lasrar hamnar således i klass IIIA/IIIB* medan IR-lasrar obönhörligen hamnar i klass IIIB eftersom den är betydligt farligare.

2: Ska man bli blind av en laserpekare får man jobba på det. Blinkreflexen ser till att man blundar eller tittar bort långt innan någon större skada hinner ske. Därför hamnar synliga lasrar med högst 5 mW uteffekt i en lägre klass än IR-lasrar med motsvarande effekt. En IR-laser är alltid betydligt farligare eftersom man inte har någon blinkreflex för de vågländerna och således kanske inte ens vet att något är fel förrän det är för sent. Vid så pass låga uteffekter blir man för övrigt inte blind utan bränner små snygga spår i näthinnan som kanske inte ens märks, förrän man gjort det tillräckligt många gånger. Effekten av det hela torde bli att man permanent ser sämre/suddigare, inte total blindhet.

2A: Laserpekare hamnar aldrig i klass I utan i klass II (max 1 mW) eller klass IIIA (max 5 mW).

3: Om laserpickupen är intakt har strålen en väldigt stor spridning och är i stort sett ofarlig såvida man inte sätter ögat mot linsen eller använder något för att försöka fokusera den. Tar man bort linsen har man en välkollimerad stråle som i stort sett går rakt upp från hålet där linsen satt. TÄNK PÅ DET om det rör sig om en IR-laser, strålen finns där men går bara inte att se med blotta ögat!

4: CD-brännare är alltid farligare eftersom de kan använda uppemot 50 mW i skrivläge. Då kan även reflektioner mot blanka förmål vara farliga, och som jag sa tidigare har man ingen som helst blinkreflex.

5: Pga att ögats känslighet inte avtar abrupt kan det hända att man ser ett svagt djuprött ljus från en IR-laser. Låt dig inte luras att det bara för det rör sig om en svag laser, strålen är egentligen minst 10000 ggr starkare och fullständigt osynlig!

6: Jag skulle rekommendera att man i stället för att försöka driva laserpickupen ur en DVD tar en lasermodul i stället. Då behöver man bara mata med rekommenderad spänning och får ut en relativt bra stråle. För att driva den nakna laserdioden i pickupen behövs en speciell drivkrets, laserdioder är MYCKET lätta att bränna eller förvandla till dyra och usla lysdioder om man driver dem fel och brinner ibland även om man driver dem rätt (been there, done that).

7: Ett exempel på att en "naken" laserdiod är lätt att elda upp är följande:
Tröskelström (den ström som krävs för att uppnå laserverkan): 50 mA
Max ström (den ström som aldrig någonsin får överskridas i något driftfall): 60 mA
(Siffrorna ska ses som generella exempel och beskriver inte någon speciell laserdiod)

Ännu roligare är att det hela dessutom är temperaturberoende. Därför förses riktiga laserdioddrivare med optisk feedback, och en fotodiod finns inbyggd i laserdiodkapseln för detta ändamål. Kretsen trimmas sedan för maximal uteffekt utan att driftparametrarna överskrids, och kretsen kompenserar för variationer i temperaturen eftersom även uteffekten är temperaturberoende.
Drivkretsen får inte heller ge någon som helst form av spänningsspikar eller liknande. Då är det adjöss med laserdioden direkt. Likaså är laserdioder mycket ESD-känsliga. Det aktiva området i en laserdiod är på ca 2x3 um (som en bakterie ungefär), medan det på en lysdiod kan vara väldigt många gånger större.

* Ja, jag VET att klasserna heter något annat (tex IIIR och liknande) inom EU numera, men detta är de klasser jag lärt mig och jag orkar inte kolla upp de nya och kriterierna för dessa för tillfället.

Av Ghost

Elekroniken för att driva det hela behöver inte bli dyr förutsatt att man har kunskaper i elektronik samt programmering. Att däremot plocka ihop ett XY-bord med tillräckligt kraftiga motorer och hyfsad precision är inte billigt. Det bästa rådet om man vill komma billigt undan oavsett projekt är att leta upp skrotad utrustning av olika slag att plocka delar ifrån.

Exempel:
Ur en CD-läsare kan man plocka en linjär positionerare som klarar att flytta en lättare last några cm. Gamla CD-läsare bör de flesta ha ett berg av liggande hemma.

En flatbäddscanner innehåller delar som kan flytta scannerhuvudet på ett par glidskenor med hjälp av en motor. Oftast kuggremdrift så några större laster är inte att räkna med.

Gillar man laser och optik också rekommenderas gamla laserdiscspelare, streckkodsläsare och laserskrivare - där kan man hitta HeNe-lasrar med tillhörande högspänningsdrivaggregat, speglar av god kvalitet, polygonscanners och annat roligt, för att inte tala om mekanik. Nyare utrustning använder diodlasrar så sikta på tidiga/mitten av 80-talet.

Edit: Sammanfattningsvis, oavsett projekt så börja med att leta begagnat/surplus/skrotat, hittar man apparater som kan donera delar blir det betydligt billigare.

Av Ghost

Om man nu inte ska bry sig om ESD kanske någon kan tala om varför vi på jobbet har ledande specialgolv, ledande specialskor och ledande ytor på alla arbetsbänkar, samt att alla verktyg är tillverkade i metall eller konduktiv plast? Det vore ju bara en onödig kostnad om ESD inte var någon som helst fara..

Om luftfuktigheten är låg och en person går över en helt vanlig matta eller ett plastgolv kan han bygga upp en potential på många kV. Om han sedan börjar gräva i sin dator kommer laddningen att vilja finna sin väg till jord, och denna väg kan gå genom många dyra komponenter.

Med allt mindre linjebredder i moderna kretsar blir de ännu känsligare. Gate-oxiden på en MOSFET kan vara väldigt tunn, och om ett genombrott uppstår läker det inte utan komponenten är förstörd. Vanligare är att en latent skada uppstår, som inte märks förrän efter en tids drift eller då man försöker pressa komponenterna till det yttersta, dvs överklocka. Risken är då att användaren skyller på "skitprylar" i stället för att skylla på sitt eget slarv.

Vissa komponenter är notoriskt känsliga. En laserdiod tex är mycket lätt att skada med ESD (och mycket lätt att bränna pga feldrivning, men det är en annan historia..).

Som hobbyist behöver man inte investera mycket pengar i ESD-skydd. Ett handledsband och en vikbar ESD-matta att lägga komponenter man jobbar med på räcker gott. Bägge skall givetvis anslutas till jord, tex genom att ansluta dem till jordblecket på närmsta vägguttag. Det finns även speciella stickproppar med plaststift som bara ansluter jord, men en klämma räcker gott såvida uttaget är petskyddat för att eliminera risken att en lossad klämma kommer åt nätspänningen.

Försök inte plocka ihop egna ESD-skyddsprylar. Varje del SKALL ha MINST 10 Mohm resistans mot jord. Detta är en MYCKET viktig säkerhetsdetalj. Om man jobbar med nätspänningsförande kort och kommer åt nätspänningsförande delar har man annars kopplat in sig mellan fas och jord på ett mycket effektivt sätt. Den höga resistansen ser även till att ladda ur dig sakta och fint så du slipper få en stöt varje gång handledsbandet tas på.

När det gäller dammsugare kan det inte rekommenderas såvida dammsugaren inte är ESD-säker. Inte heller borstar kan rekommenderas såvida dessa inte är gjorda i konduktivt material (konduktiv plast) och du själv är ESD-skyddad.

Edit: Att sätta ett handledsband på dammsugaren hjälper inte, på en riktig ESD-dammsugare är munstycket tillverkat i konduktiv plast och säkert anslutet till jord.