Inlägg

Inlägg som Xake har skrivit i forumet
Av Xake
Skrivet av Pepe Silvia:

Rättsutredningen för den intresserade (9 korta sidor). Jag hittade där ingen direkt motivering till varför ett API skulle vara sekretessbelagt. Mest relevanta jag kunde hitta:

Sekretess och integritetsskäl i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) förkortat OSL, dataskyddsförordningen, registerförfattningar eller av immaterialrättsliga skäl kan dock inskränka vidareutnyttjandet.

Precis poängen jag försöker göra.
Du skall inte behöva gräva i lagar och regler själv för att försöka gissa varför det är sekretessbelagt.
Se paragraf 33 i förvaltningslagen:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Citat:

En myndighet som meddelar ett beslut i ett ärende ska så snart som möjligt underrätta den som är part om det fullständiga innehållet i beslutet, om det inte är uppenbart obehövligt.

Ett fullständigt beslut skall alltså innehålla varför just _du_ inte får se vad du efterfrågat så du kan överklaga det om du inte håller med i motiveringen.

Av Xake
Skrivet av Pepe Silvia:

MEN det är inte samma sak som att man har rätt att publicera, distribuera och ta betalt för något som är byggt på reverse engineering. Det många missar är skillnaden mellan att rota i APIer och att distribuera ex. mobilappar baserade på det.

Nu tror jag du blandar ihop saker. Jag har visst rätten att reverse-engineera någonting och sälja det och ta betalt för det. Det är OK så länge jag inte olovligt tillförskaffat mig uppgifterna, använder saker kopierat direkt av så det bryter mot copyright-lagstiftning eller bryter mot patent då jag säljer det.
Så länge man inte kan göra en koppling liknande ovan - genom att jag exempelvis jobbat på företaget som tagit fram det och vet orginalkällkoden eller liknande - så är det inget olagligt i det.
Hade jag inte fått göra det hade läkemedelsindustrin sett mycket annorlunda ut, något du märker om du försöker hämta ut ett recept. Eller för den delen linux, där många drivrutiner är reverse-engineerade, såsom nouvea. Hade du inte fått göra det hade Red Hat som säljer koden och dessutom har utvecklare som jobbar på koden anställd verkligen suttit i skiten.

Skrivet av Pepe Silvia:

Framgår inte i nyhetsartikeln men Skolplattformens API kräver autentisering med BankID. Vad som däremot framgår är att Skolplattformen tidigare haft säkerhetsbrister, vad jag känner till kunde en inloggad användare komma åt delar av andra användares personuppgifter.

Inloggning eller inte, det spelar ingen roll, och därför jag skrev som jag gjorde att det inte spelar någon roll om man måste identifiera sig eller inte.
Jämför med att du kan logga in och kolla dina sjukjournaler. Bara för du måste logga in för att komma åt dina så gör det inte det mindre allvarligt om det visar sig du kan komma åt hela regeringens när du ändå är inloggad. För kan du så kan någon annan med som kan använda den informationen för utpressning med mera.
Sedan vad du använder kunskapen till är något annat. Men du kanske heller inte vill att hela din umgängeskrets bara "råkat" kolla din journal och vet om den där vårtan på det där stället, du vet vad jag pratar om.

Skrivet av Pepe Silvia:

Det kan mycket väl finnas fler brister i APIet vilket ev. kan användas som försvar men inte motstämning. Att stämma kors och tvärs görs i USA men inte i Sverige. Datainspektionen (IMY) ansvarar för personuppgiftsincidenter och relaterade bötfällningar.

Jaja, ok. Jag borde skrivit en "polisanmälan". Vet också att det inte fungerar riktigt lika dant, men att anmäla och motanmäla är en princip som används även i sverige för att få målsäganden att lägga ner sin polisanmälan och hantera saker utanför domstolen.

Av Xake

En sak jag börjar undra över är just att APIet är sekretessbelagt. Har sett folk snacka om propretära lösningar, men det är inte det som staden hade hänvisat till, och är en annan sak.
Om man har sekretessbelagt något måste det göras med hänsyftning till varför och baserat på vilken lag man lutar sig mot, och det detta beslutet är offentlig uppgift. Detta för att du skall kunna veta om och isåfall hur du skall kunna överklaga sekretessklassningen, och veta när den gjordes pga preskriptionstid.

Så antingen har någon gjort en booboo och sekretessbelagt något de egentligen inte får sekretessbelägga, då man inte får hur som helst sekretessbelägga ett helt dokument bara för delar av det kan innehålla känslig information, och hela APIet kan omöjligt vara känslig information.
Den andra möjligheten är att APIet i sig tillåter åtkomst till information som du inte borde ha tillgång till. Vilket snarare öppnar upp för en stämning mot staden över vilken info de exponerar genom sina apier.

Av Xake
Skrivet av M89:

Stockholm stad. Sen bör där finnas andra alternativ än att förbjuda användandet utav API, upphovsrätt möjligen eller dylikt?

Jag vill se dem ens försöka förbjuda användandet av APIerna.
Hur många sidor är byggda idag är att du har en frontend i din webläsare som frågar efter data från en backend, och sedan presenterar denna på ett läsbart sätt.
Dra igång utvecklarverktygen i chrome, gå till google.se och börja skriv något i sökfältet. Du kommer se att websidan skickar lite data till google som skickar tillbaka en json med de mest troliga sakerna du kommer fortsätta skriva. Börja skriva ett ord du inte ser i json-datan om du kommer se samma sak igen.
Din webbläsare skickar data till APIer den får skicka till. Backend svarar med data som din inloggningsnivå tillåter.
Appar fungerar likadant. Bara lite mer omständigt då de inte brukar ha en utvecklarkonsol likt den som Chrome och Firefox har.

Min misstanke är att det är precis detta föräldrarna gjort. Loggat in, använt funktioner. sett vad för svar de fått. Imiterat detta i sin app. Kallas reverse engineering.
Och det är nästan omöjligt för servern att avgöra vilken av webapplikationerna det är. De kanske kan se det på "UserAgent" om de inte imiterar den med. Vilket inte heller är olagligt, då det inte anses att förfalska något.
Annars är verkligen det enda man har att gå på saker som hur APIerna används i förhållande till varandra. Kan inte uppslag x följas av uppslag y i vanliga appen är det nog imitationen. Eller om webappen inte skickar med skräp x. Men inte ens det är säkert, för de kanske har webappen öppen i två flikar samtidigt, skickar med extra skräp "bara för att" osv.

Och inget jag bekrivit ovan är olagligt. Och svårt att göra olagligt. Det närmsta man kommer är om Sthlms stad skulle inför DRM på sina APIer, för då är vi inne på copyright-lagstiftningen och hur det är olagligt att ta sig förbi den sortens begränsningar, på samma sätt som det är olagligt att ta sig förbi behov av inloggningar, vilket man inte heller gjort här.

Över lag tycker jag hela detta mest låter som tekniskt okunniga personer, både anställda och politiskt tillsatta som mest är salty över att några tycker deras superba system är skit och utvecklat sin egna, och om de har problem med hur mycket data som den Öppna platformen kan visa så beror det på att de inte förstår hur mycket data de själva exponerar ut i sina APIer i webappen, vilket vem som helst kan se genom hålla inne Ctrl+Shift och trycka på "i" i webläsaren, för att sedan trycka på någon funktion på deras sida.
Och det roliga är just det sistnämnda. Skulle det visa sig att den Öppna kan exponera data som inte borde kunna exponeras så är det mer troligt att Stockholms stad kommer få en motstämning som är mer vattentät på hur mycket de låter sina APIer exponera oavsett om det krävs login eller inte.

Av Xake
Skrivet av pv2b:

Du får gärna hänvisa till ett rättsfall där ett säkerhetshål i en programvara installerad hos en kund lett till att programtillverkaren fått ta ansvar för skadorna. Vem stämmer jag om min server som kör Linux blir hackad p.g.a. en bugg i Apache? Eller om min mailserver blir hackad av Kina p.g.a. ett säkerhetshål i Microsoft Exchange?

Det beror på användaravtal, du vet den där saken du antagligen tryckte förbi då installerade Microsoft Exchange, eller valde ignorera att läsa då du hämtade apache. Där står att de inte tar ansvar för saker som det du listar.
Däremot blir det en annan sak som du har en tjänst som de lovat en viss upptid på eller en viss säkerthet (som alla molntjänster likt MS 365). Men där brukar inte åtal komma särskilt långt om man inte kan visa att företaget gjort "allt de kan så snart de kan" då det är vad som brukar stå i de avtalen.

Plus Microsoft har blivit stämda för sin hantering av säkerhet i sina mjukvaror, men det är sådär 10-20 år sedan minst. Minns dock inte hur det slutade, men min gissning är att det antagligen inte ledde till något mer än kanske en settlement. Det är nämligen där det brukar sluta. Privatpersoner mot företag i den storleken har inte resurserna att komma någonvart, och när de privata företagen stämmer varandra brukar det i slutändan löna sig för alla om man inte gör upp i domstolen så man inte i rampljus behöver stå för vem som gjorde rätt och fel offentligt.

Av Xake
Skrivet av Wittwang:

De två serierna är inte nödvändigtvis helt beroende. I dagsläget är det bara den (ännu inte släppta) CMP 90HX som använder "Ampere"-kretsar, som således kan konkurrera med Geforce RTX 3000-serien. Här är det även Samsungs anläggningar som svarar för tillverkningen, vilka inte verkar vara lika fullbelagda som TSMC:s (men möjligtvis med sämre yield än önskat, för färre fungerande kretsar).

Så det faktumet att bilindustrin med flera har svårt att få igenom sina beställningar (vilket inte bara beror på att de förlitar sig för mycket på JIT-delivery) har inget att göra med bristen på en överlag brist på tillverkningskapacitet? Och den bristen på tillverkningskapacitet har inget att göra med hur många olika beställare och hur splittrade deras beställningar är på olika sorters kretsar? Och det bidras inte alls till av att slänga med dessa beräknings-kretsar i röran?

Nej, jag säger inte Nvidia inte borde tillhandahålla dem. De är ett företag som vare sig man gillar det eller inte skall göra allting för vinsten. Men jag kallar det bullshit då de påstår att kretsar till beräkningsmarknaden kommer öka tillgången till grafikkort för massan. För flaskhalsen just nu är hur mycket kretsar som kan pumpas ut totalt, och det blir inte mycket bättre av att fragmentera tillverkningen.

Av Xake
Skrivet av matte56:

Om man vill byta ISP, beställer man då via portalen eller är man tvungen att kontakta nuvarande ISP och säga upp abonnemanget. Och sen beställa en ny ISP med korrekt inkopplingsdatum?

Du måste själv säga upp ditt abbonemang.

Av Xake
Skrivet av BrottOchStraff:

Med det sagt har jag sett exempel i privat sektor också där man bytt stora system och håller på i 5+ år utan att komma i mål. Blir dock inte rubriker om det på det här sättet.

Haha, var på väg just att påpeka om detta.
I ett privat bolag vet ingen mer än ett gäng mellanchefer, och kanske VD och styrelsen om varför capex drar iväg, men sedan om de väljer att nämna något specifikt projekt som orsak i årsredovisningen till aktieägarna är en annan sak.

Och det är inte lätt få verksamheten att prioritera kravställning och övergång till nytt system.
Oavsett om det är privat eller offentligt, oavsett om det är egenutvecklat eller upphandlat.
Gällande upphandlat så är det ibland ännu värre. För då ser man utvecklarna göra precis vad som krävs för att överleva upphandlingen. Sedan ser man inte en buggfix ens, tillsammans med långa förhandlingar om ifall den där funktionen som de inte levererade faktiskt fanns med i kravbeskrivningen i upphandlingen, eller behöver hanteras som extrabeställning med extrakostnader upptill.
Och här kan det vara ännu värre för offentliga då som utpekat av andra i tråden finns många intressanta legala aspekter på många av dessa system.
Exempelvis så gäller GDPR annorlunda för offentlig verksamhet jämfört med privat då du dessutom har att saker måste diarieföras, arkivansvar och en hantering av allmänna handlingar.
Detta gör att det ibland är ännu mindre utbud av mjukvaror som uppfyller kraven och behoven för just offentlig verksamhet, och de som säljer mjukvarorna kan ibland utnyttja detta något hemskt eftersom de vet att oavsett hur illa de beter sig denna upphandlingen kommer det kanske bara vara dem eller en firma till som kan erbjuda samma sorts mjukvara nästa upphandling.
Och det krävs otroligt mycket ibland för att man skall kunna välja bort en aktör baserat på "tidigare erfarenheter" i en offentlig upphandling.

Av Xake
Skrivet av Kjel8:

10/10, och definitivt första gången det händer. Gissade dessutom bara på den sista, men jag kan ju trösta ungdomarna att det inbyggda stödet för ZIP var den enda funktionen över huvud taget som fungerade i hela Windows ME, så den glömmer man inte...

Haha, jo, ME glömmer man inte. Lyckades installera det vid tillfälle. Ostabilt. Trodde något var fel, försökte installera om det. Installationsprogrammet krashade 3 gånger under installationen. Gick tillbaka till 98 SE.
Windows ME hade ju dock också lite Windows Vista och Windows XP 64-bit-problemet: den kom med mycket nytt hårdvarutillverkare inte ville lägga tid i förväg på att undersöka och stödja, och sedan stod med byxorna nere då det släpptes. Detta ledde bland annat till saker som att Windows ME kom förinstallerat på bärbara datorer med hybridenheter för nätverk och modem i samma krets, men det byggdes aldrig drivrutiner till Windows ME att kunna hantera dem.
För Windows ME reddes detta dock aldrig riktigt ut då folk och drivrutinstillverkare gick vidare till windows 2k och XP som ju var en helt annan sak.

Av Xake
Skrivet av mudde:

Det verkar ha varit 2018 de (Tele2 och Comhem) slogs samman så antagligen där i krokarna: https://sverigesradio.se/artikel/6858616
Kul med sammanslagning av de två internetleverantorer som strulat överlägset mest för mig när jag haft dom. Nu finns det en mindre att undvika för mig

Dock funkade Tele2:s mobilabbonemang med tillhörande support utmärkt de många åren jag hade det.

Nja, Tele2 sålde sina bredbandsnät och kunder i öppna stadsnät till Bredbandsbolaget/Telenor 2013 [1] då man ville "fokusera på kärnverksamheten" som det så fint heter när ett företag säger "vi vet inte vad vi håller på med, men vill se handlingskraftiga ut inför våra aktieägare".
Sedan insåg man att det var dåligt för affärerna att inte kunna erbjuda sina kunder både mobil, bredband och TV på samma faktura likt Telia kan, så man köpte Com Hem 2018.

[1] https://press.telenor.se/pressreleases/telenor-koeper-tele2-s...

Av Xake

@Petterk måste fråga, är du säkerhetsklass 1?
Det jag relaterar är hur du alltid med säkerhet säger att PTS, försvaret med fler omöjligt har några som helst uppgifter som pekar ut att Huawei med fler är en säkerhetsrisk på riktigt, utan att allting runt hur de stängts ute från aktionen skulle vara helt på politiskt grund.
Detta är sådant enbart folk med säkerhetsklass 1 kan med säkerhet veta. Och de som har den klassningen borde också veta att läcka ens att de vet något kan klassas som att man brutit sekretessen. Vilket innebär att det antingen bara är en tidsfråga innan du riskerar fängelse för brott mot rikets säkerhet, eller att du drar skit ur hatten då du uttrycker att du vet saker som du omöjligt kan veta.
Förvisso är säkerhetspolitik också politik, men det är inte den sortens politik du påstår det handlar om.

Av Xake
Skrivet av Petterk:

@Xake: PTS ska följa lagen och de får inte ta beslut om vilka leverantörer som operatörerna använder på politisk grund. Telekomprodukter är inte reglerade så något sådant tillåts och de har inget stöd i lagen för sitt agerande. Inför sanktioner och ta motsanktionerna om ni vill låsa ute företag p.g.a. vilket land de har huvudkontoret i.

De får visst villkora på politisk grund, säkerhetspolitisk. De har rätt starka villkor i hur du måste bygga master, noder, DC och reglera tillgången till känsliga delar av infrastrukturen.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Citat:

4 § Post- och telestyrelsen har till uppgift att
18. verka för ökad nät- och informationssäkerhet i fråga om elektronisk kommunikation, genom samverkan med myndigheter som har särskilda uppgifter inom informationssäkerhets-, säkerhetsskydds- och integritetsskyddsområdet samt med andra berörda aktörer,

Skrivet av Petterk:

Hela auktionen är nu rättsosäker, något de skulle räknat med och borde istället följt lagen, inte ogenomtänkta politiska beslut och påtryckningar.

Och hela detta bygger på antagandet att PTS gjort något olagligt, vilket du fortfarande inte har sagt något för att styrka.

Skrivet av Petterk:

Det finns inget hemligt underlag just eftersom beslutet grundar sig på att vi inte litar på Kina och spekulerar om vad de kan kräva om sina företag och kinesiska medborgare i framtiden, det handlar inte om vad de gjort eller gör, eller ens planerar att göra. Att Ericsson och Nokia följer samma lagar och är fulla av kinesiska medborgare har inte tagits i beaktande alls.

Och det är här ditt argument om att Kina och Huawei är som alla andra företag falerar.
Håller Ericsson på med tekniska lösningar för militärt bruk? Ja
Ägs Ericsson eller på annat sätt är en del av stat som kan ha direkt inflytande på deras verksamhet? Nej.
Håller Nokia på med tekniska lösningar för militärt bruk? Ja
Ägs Nokia eller på annat sätt är en del av stat som kan ha direkt inflytande på deras verksamhet? Nej
Håller Huawei på med tekniska lösningar för militärt bruk? Ja
Ägs Huawei eller på annat sätt är en del av stat som kan ha direkt inflytande på deras verksamhet? Ja, Kinesiska

Vilka av de stater dessa företag är hemmahörande i har dessutom i närtid (senaste 20 åren) hållt på med tvångsinterneringsläger för "oliktänkande" utan rättegång:
Sverige: Nej
Finland: Nej
Kina: Ja, hanteringen av Uigurer är pågående

Vad har du för argument till varför man skulle lita på att Kinesiska staten inte utnyttjar sitt inflytande över Huawei att utföra stats, industri eller medborgarsabotage?
För Ericsson och Nokia må ha många anläggningar i Kina och många anställda från Kina, men det ger inte Kina samma möjlighet att kontrollera hela företaget.

Och du har fortfarande inte svarat på hur du med säkerhet vet att det inte finns säkerhetspolitiska saker som inte publicerats som ligger bakom PTS beslut av villkor. Du verkar helt hänga upp dig på att "DET ÄR OLAGLIGT" utan några som helst argument för varför det skulle vara det som faktiskt håller, verkar vilja måla upp en totalitär stat som håller på med aktiv förföljelse av sina egna medborgare som vilken annan stat som helst, och verkar vilja måla upp ett företag som har täta kopplingar till denna statens militär som vilket företag som helst.

Av Xake
Skrivet av Petterk:

@Xake: Det är olagligt enligt svensk lag, PTS får inte ta beslut på det sättet och det finns inget hemligt i det hela.

Hur är det olagligt?
Det är så offentliga auktioner och upphandlingar brukar gå till. En part sätter villkoren, de andra parterna lägger sina bud, och om någon part anser villkoren oskäliga så tar de och överklagar villkoren.
PTS har rätten att sätta vilka villkor de vill. Vad som Förvaltningsrätten har problem med är inte huruvida PTS villkorade bort Huawei, utan det faktumet att Huawei inte av PTS ansågs som en part i auktionen, och därför inte fick överklaga att de villkorades bort.
Det förvaltningsrätten sedan gjorde var att de sade att de villkoren inte bör gälla medan de hanterar Huaweis överklagan av PTS villkor.
Detta ledde till att PTS stoppade auktionen tills det var klart huruvida man kommit fram till om villkoren bör gälla eller inte.
https://www.domstol.se/nyheter/2020/11/forvaltningsratten-inh...

Det hela som denna artikeln denna tråden handlar om är för övrigt att Kammarrätten häver Förvaltningsrättens inhibitation, och säger att PTS villkor runt Huawei _skall_ gälla tills överklagan av villkoren från Huawei är utredda.
Detta styrker ännu mer att PTS _får_ ta denna sortens beslut och sätta denna sortens villkor. Och det egentligen fortfarande bara handlar om att Huawei anser villkoren oskäliga.

Och vaddå inget hemligt? Vad har du för post inom försvaret, Säpo eller PTS eller Förvaltningsrätten eller Kammarrätten som gör att du med säkerhet kan säga det inte finns något från Säpo och Försvaret som är hemligstämplat nog att det inte bör nämnas utanför låsta dörrar? Att Kammarrätten går på PTS linje tyder ännu mer på att de fått information från PTS som gör de anser PTS villkor antagligen väger tyngre än Huaweis åsikter.

Edit: Borde säga PTS har rätten att sätta vilka villkor de vill så länge de ger parterna i auktionen lika villkor. Dit räknar de operatörerna som är med i auktionen. Att säga att ingen av parterna får använda Huawei efter ett visst datum ger ingen av parterna någon fördel eller nackdel över någon annan, då man ger dem som inte använder Huawei fritt fram fortsätta som innan, och ger dem som använder Huawei tid att fasa ut.
Det de inte räknat med är just att Huawei och Förvaltningsrätten ansåg att även Huawei är en part med rätt att överklaga.

Av Xake
Skrivet av Aphex:

Som när Siemens byggde läger åt gubben med stela armen!

Som typ alla andra tyska företag.

Skrivet av Aphex:

Fast på den tiden handlade whataboutismerna mest om stalin..

Vad i vad jag skrev är whataboutism? Vi diskuterar varför PTS inte vill tillåta Huawei, jag tog ett exempel på vad Huawei håller på med just nu som är en klockren varför man inte vill släppa in Huawei.
Förvisso är det på vissa sätt politisk whataboutism i vilka man väljer att blocka. Men det är i närtid inga som blivit påkomna med handen i kakburken på samma sätt som Huawei. Javisst, Cisco ser inte fina ut i efterhand utifrån Snowdens papper. Men deras håller lägre profil än innan till följd av Snowden.
Sedan är frågan just om vilka du minst av allt vill ha spionerande i dina nät.
Problemet med Kina i stort är att de köpt in sig i så många företag, och tillverkar så mycket i annan infrastruktur att frågan är om man vill de skall ha kontroll över all infrastruktur direkt eller indirekt.
Utifrån hur kinesisk lagstiftning fungerar kan ex Kina idag om de vill skapa kaos i Stockholm genom att döda kollektivtraffiken. I och med hur de äger MTG behöver de inte ens göra några hack-attacker eller liknande, de behöver bara hota kineserna inom bolaget med att riskera samma öde som ex Gui Minhai.

Av Xake
Skrivet av Petterk:

PTS kan inte införa sanktioner genom villkor i frekvensauktioner, det är olagligt. Utlåtandena de fick från Säkerhetspolisen och Försvaret har inte med rikets säkerhet att göra utan politik, att låsa någon ute för att de kanske möjligen för att vi tror så är inte möjligt när det gäller den typen av produkter och när det inte gäller sanktionslagstiftning.

Det är inte olagligt. Det om ifrågasätts är sättet det gjordes på, inte _att_ det gjordes.
Frågan är också om vi från PTS fått fulla utlåtanden från Säpo och Försvaret. Du får komma ihåg att vi fortfarande talar rikets säkerhet, och då finns det "on need to know basis". Om Försvaret och Späo hittat saker är det fullt möjligt de inte vill avslöja det för att inte avslöja vad de hittat.
Det är också fullt möjligt det är något som faller under utrikessekretess, dvs de fått informationen från annat land eller organisation och inte kan delge den för att inte riskera relationen till landet/organisationen.
Problem som redan är kända de kan reagera på och finns publicerat är exempelvis hur britterna fick källkod från Huawei under NDA för att verifiera att den inte innehöll något olämpligt (vilket är brukligt för stater för att kunna säkerhetsklassa och tillåta utrustningen). Själva problemet var dock att oavsett instruktioner från Huawei kunde de aldrig kompilera källkoden till något som matchade det färdigkompilerade från Huawei. Och eftersom ingen kan svara på om det beror på omedvetna saker (kompileringsmiljöer som skiljer) eller medvetna saker (källkod som skiljer) så blev de där utlåsta från att få bygga nät.

Skrivet av Petterk:

Vill man måla upp hypotetiska scenarion man tror inträffar om 5-10 år och sanktionera någon får man göra det via en separat sanktionslagstiftning där lagstiftarna möjliggör för detta och vara tydlig med att man tänker bryta mot regler och normer. Annars kommer domarna behöva gå efter rikets lagar och upphäva sådana beslut, något annat hör inte hemma i en rättsstat.

Tyvärr är linken på det jag skickade något de håller på med just nu. Att de kan och gör denna sortens övervakning i Kina åt kinesiska staten är inte något som är ifrågasatt längre. Liksom det sedan Snowden inte är ifrågasatt att USA håller på med det samma. Eller för den delen att Ryssland håller på med det, vilket blev väldigt tydligt under Krim-krisen.
Att de också gör det aktivt utanför Kina åt kinesiska staten är vad USA har problem med. Sedan är det svårt att avgöra vad i flödet som är propaganda från Kina, vad som är propaganda från ryssland, och vad som är propaganda från USA. men faktum är att hur sviniga USA beter sig just nu är det inte jämförbart med hur Kina beter sig (se deras hantering av Uigurer). Så det blir i att välja vilka att tillåta och inte verkligen en av "pesten eller koleran eller covid, vilken är störst risk för dig just nu?".

Av Xake
Skrivet av Petterk:

Eftersom det inte handlar om rikets säkerhet så får de införa sanktioner eller så får de tillåta Huawei, vi kan inte vara rättshaverister samtidigt som vi kritiserar Kina för samma sak, låt Sverige vara en rättsstat.

På vilken grund säger du det inte är baserat på riket eller dess medborgares säkerhet?
Huawei har så bra track-reckord gällande att inte planera teknik som kinesiska staten kanske är intresserad av att använda för att spåra oliktänkande, vilket även finns under politisk asyl i detta landet, vilket är direkt ett problem för medborgares säkerhet.
https://www.engadget.com/huawei-facial-recognition-uyghurs-17...

Av Xake
Skrivet av Sysop:

Njaeä. Jag som använder Apple-prylar: iPhone, Watch, TV och Mac, har till detta tjänster Music, TV+, iCloud-lagring och 350+ köpta filmer på iTunes, samt diverse appar genom åren till okänd summa. Det är inte så lätt att bara överge ett ekosystem för ett annat om allting genom åren blivit tätt bundna till varandra och tänker jag mest på köpta objekt och inte tjänsterna, de är ju relativt lätta att ersätta med exempelvis Spotify, annan molnlagring och TV+ tror jag fungerar på andra plattformar.

I alla fall, det är inte som att byta bil eller bredbandsleverantör. Bara det att e-posten och lösenordshanteraren är knuten till Apple-kontot gör det ju svårare.

Visst, fortfarande inte omöjligt, kanske ett i-landsproblem, men tillräckligt bökigt för att många bara ska byta till någonting annat.

Och det känns tyvärr som min poäng flög högt över huvudet på dig.
Jag känner en som just på grund av en skit-arbetsgivare valde att lämna sin arbetsplats. Sedan kom Covid-19 och företagen drog i svångremmarna. Nu sitter han och har problem att få sin ekonomi att gå ihop. Detta för man är beroende av en inkomst, och i förlängningen därför beroende av att ha en arbetsgivare.

Jämför *INTE* detta med det obekväma med att bryta sig ur en av dig egenvald Vendor Lock-in som det innebär att köra in sig i ett ekosystem för bekvämlighets skull.

Poängen är alltså fortfarande att det sistnämnda är egenvalt och något du själv valt att köpa dig in i och som du påpekar ett bökigt i-landsproblem att ta sig ur, medans det förstnämnda är något som riskerar folks hälsa.
Det är alltså inte samma sak att jämföra argumentet "Gillar du inte jobbet? Sluta." med argumentet "Gillar du inte det? Köp inte apple."

Och bor du i ett hyreshus/Bostadsrätt där Telia dragit in fibern och du enbart kan beställa Telias tjänster? Well, jag skulle vilja påstå att det svårare att byta bredbandsleverantör där än för dig att byta din iPhone mot en Android utan överdrivna skav trots du låst in dig i Apples ekosystem.
Du har dock fortfarande valet att gå med mobilt bredband om du verkligen verkligen inte vill använda Telia. Du är alltså inte beroende av Telia. Eller din iPhone.
Att säga upp dig från din arbetsplats bara för att den är skit? Inte lika lätt att klara sig oskadd ur. Du är alltså i en beroendeställning där. Så samma argumentation fungerar inte.

Av Xake
Skrivet av meanh:

Det här är samma typ av argument jag ser från människor som kritiserar när man försöker förbättra villkor för arbetstagare på en arbetsplats, de säger "gillar du inte jobbet och villkoren så skaffa ett annat jobb". Ja, det stämmer i teorin, men i praktiken så är det svårare. Arbetsplatsen kanske ligger på en ort utan andra företag som söker samma kompetens, dvs det krävs en flytt för ett annat jobb. Har man då familj med partner som har ett jobb på orten och barn i skolan så är "att skaffa ett annat jobb" inte så enkelt.

På samma sätt är Apples användare (som även kan ses som en exklusiv marknad som inte nås på annat sätt än genom AppStore) ofta låsta till Apple sedan flera år då Apple gör allt i sin makt för att det ska vara svårt och jobbigt att byta till Android.

Din exempel låter snarlika, men är fundamentalt annorlunda.
Dels är du inte i samma sorts beroendeställning till vad du konsumerar, olikt vad du är mot de som du förlitar dig på din överlevnad (inkomst). Du har inte samma val i något du har ett beroende till (inkomst och därmed arbetsgivare) som du har till vem du köpt din telefon ifrån och hur svårt det är att byta leverantör. Det ena handlar om din totala livskvalitet och kanske till och med överlevnad, det andra är ett rent lyxproblem.

Ett mer korrekt exempel är att jämföra med ett vertikalt byggt (enbart en operatör) fast nät (bredband) i din bostad. Du är konsumenten. Du har alternativ, men alternativen som erbjuds är sällan bra i jämförelse (mobilt bredband), eller kostsamma om du ens har möjligheten köpa en överkoppling/parallell infrastuktur till annan leverantör.

Fast det exemplet gör sig ändå inte bra i just detta sammanhanget heller. Detta då det finns kompetenta alternativ till en iPhone.
Ett bättre exempel blir därför att säga du inte kan byta från din Tesla-bil till en Porsche för de är så olika och köra, och Porschen inte kommer med en lika bra version av autopilot vilket är svårt att vänja sig av med. Det är ett lyxproblem. Ditt arbete och inkomst är inte det.

Edit: Insåg också jag glömde påpeka en sak. Ditt svar kom som en kommentar på ett argument. Jag vill påpeka att ett argument kan appliceras på olika situationer, men det gör den inte bra i alla. Jag håller med dig om att det är skit när det argumentet används på folks arbetssituationer och andra situationer där de är i en beroendeställning. Jag håller inte med dig om att den applicerar lika bra på tillfällen där folk inte är i en beroendeställning. Samma argument, olika situationer.

Av Xake
Skrivet av Meantek:

Draklogotypen är en del av brandingen för företagets konsumentprodukter i kombination med textlogotypen sedan 2015.

Precis, de hade plötsligt inte någon privatmarknad, utan enbart "GAMING" istället där.
Över lag om man inte kollar just ODM är det "GAMING", "Content Creators" och Workstations. Men det är bara "GAMING" som har draken som du påpekar.

Skrivet av Meantek:

Du säger därtill själv att du tycker att draken är till för "gamerz" och ställer dig sedan frågande till att folk kallar den barnslig?

Jag sade inte att draken var till för "Gamerz", jag sade att den användes i en marknad som försöker rikta sig till "Gamerz".
Men det barnsliga där är snarare det hur privatmarknaden och entusiats-marknaden försvann och ersattes med "GAMING"-marknaden. Och det var inte MSI ensamma om att göra, långt ifrån.
Och jag får nästan känslan av att många blandar ihop sin avsmak för att MSI gjorde detta med just deras drak-logotyp. Ja, den är en del av "GAMING"-brandet. Men den är _inte_ "GAMING"-brandet. Om de bara tar bort draken men fortsätter med sin "GAMING" kommer folk ändå fortsätta tycka det är barnsligt. Eller om de får för sig att rikta om sig, just "Content Creators" och hur alla borde vara en streamer verkar ju vara det nya nya i trender man vill hänga på. Vilket är minst lika barnsligt.

Sedan att det också görs en sjö med produkter som inte är genomtänkta och är mer julgran för att rikta sig till RGB-kåta "gamerz", det gör inte avsmaken för detta mindre.
Men det är fortfarande mer fel i själva marknadsföringen. Och jag tror just det är det som folk förknippar och hatar draken över, än att det är loggan i sig.
För som ren logotyp ser den rätt OK ut (iallafall skölden med drake på, den lilla runda saken gjord för att tilltala "vi vill ha figurer på skrivbordet"-skaran är en annan historia).

Man kan lite också jämför med Ferraris logotyp. Jag har inte hört någon säga den är barnslig. Och jag anser den inte direkt det heller. När den sitter på en bil.
Att Acer klistrade den på bärbara datorer för något decennie sedan för att försöka sälja dem till överpris, det kan jag dock kalla barnsligt. Loggan inte barnslig, användandet är det.

Av Xake

Slänger ut draken....?
Alltså vi pratar bara logotypen för "MSI Gaming"?
Om man kollar på företaget i stort är det ju bara texten "MSI" i olika typsnitt som är nuvarande logotyp.
Det är därför det inte är skölden utan texten som är längst ner i vänster hörn på alla deras sidor. Ännu mer om man klickar sig in på ODM/Enterpise-sidorna.
Så draken verkar mest riktad till marknaden "Gamerz".
Så om det just huvudlogotypen de ändrar är risken i så fall är väl snarare att det kommer bli draken och dessa tecken.

Gällande åsikt om utseendet av nya logotypen faller jag in i kören som ärligt talat tycker den är ful och svårläst.
Man jämför med HPs logotyp, men vill påminna om att det där är varianten man ser på det mesta avderas utrustning, och de har också sina ZBOOKs som har ett Z istället. HPs head "brand" (och vad de använder på hemsidan med mera) är fortfarande blå cikeln med vita bokstäver i.

Tycker också det är roligt hur många som kallar draken för barnslig. Är det enbart den lilla runda gosedjursdraken ni sett? Vet inte om de andra versionerna är särskilt "barnsliga". Men det kanske beror på association, och vilken version av drake man associerar till. Min primära association är iallafall inte Spiro, men det låter som det är det för många.