Inlägg

Inlägg som Xake har skrivit i forumet
Av Xake

Kommer nog inte ta fart av att det "luktar bränt". Att fibermodem som sitter i ett litet dåligt ventilerat skåp luktar varm elektronik brukar inte betyda så mycket. Snarare tyder saker i problembeskrivningen på att det är routern det är problem med.
Det faktumet att anslutningen dör medans den är obelastad kontra inga problem medans nerladdning av störra mängd data tyder på det med.

Att man inte kan nå "router.asus.com" från LAN-portarna på routern tyder på något rejält fel i interna nätverkat, då den adressen är vad du ska använda för att ansluta till routern och vid behov konfigurera eller felsöka den även om WAN inte fungerar.
Tänk till exempel att du är ansluten till ett nät där du måste sätta en statisk IP i routern innan du ens kan nå internet. Då måste den adressen fungera även utan internet.

Att det inte fungerade genom router, men med dator direkt till uttag på HES-3106 tyder på liknande med.

Testa att ansluta till routern med DNS och/eller IP när anslutningen är nere utan att starta om något, och se vad den säger.
Kan du nå den?
Säger den sig ha anslutning mot internet?
Vad har den för IP?
Om du kör "DHCP-release" och "DHCP-renew" i routern, hickar det igång då (brukar finnas knappar för det på sidan för "WAN", och kan ta upp till sådär 30 s att få renew ibland vid hög belastning även om det inte borde)?
Vad säger loggen i routern?

Kolla gärna också lamporna på CPEn, så att WAN och motsvarande LAN-lampor lyser som de ska. Kolla också se det inte är en dålig kabel någonstans mellan router och dator, eller router och fibermodem. Jag har personligen erfarenheter av sladd som verkade fungera fullt ut för den monitorlösa dumpmaskinen som anslöts med kabeln, men hade något litet fel i sig som gjorde att det i omgångar kom latensspikar för två som spelade WOW kopplade mot samma router, och som försvann då de i felsökningssyfte kopplade bort maskinen, och inte återkom efter jag bytte kabeln.
Och gällande router, sak att ha i huvudet och varför så mycket av felsökning roterar runt den:
"Dessutom, säger operatörerna, är det nästan alltid kundens router det är fel på. Bredband2 säger till mig att i åttio procent av fallen är det i kundens router problemet sitter."
https://techworld.idg.se/2.2524/1.713484/internetoperatorer-s...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Xake

1. Vad menar du med dhcp sifa?
2. Vad får du för IP? Publikt, ett som börjar på 100 eller ett som börjar på 10?
3. Vilken server får du inte svar från?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Xake
Skrivet av Igelkott:

1. Om man inte gillar att staten äger en del av Telia får man emigrera. Det har försökts sälja av Telia men går inte pga skyddsvärden.

Värt att tänka på också är vart man vill emigrera, att det finns ett av staten hel- eller delägt telecom-bolag är mer regel än undantag i de flesta länder. Detta för de oftast startades just av en stat som hade behov av telekommunikation, både gällande sina egna myndgheter och försvar, men också för att snabbt och effektivt kunna kommunicera med sina medborgare. Att allting ska vara privatiserat och upphandlas snarare än drivas i egen regi är ett tämligen nytt och västerländskt påhitt.

Av Xake

Jag skulle lite vilja säga åt Samsung/SK Hynix: "Förvånade?"
Antingen det eller så har SK Hynix/Samsung ingen minnestillverkning i Kina.
För det har länge varit faktum för branchfolk att man lite fått göra avvägningen mellan Kinesiska tillverkningspriser och vilka hemligheter man vill behålla.
Det gäller bland annat att Kina över lag har annorlunda syn på patent så det finns knappt något patentskydd där om du kommer utifrån med idéerna, men också just att det är känt att det är otroligt svårt att få saker att stanna hemliga i Kinesiska fabriker.
Jobbade på ett ställe för några år sedan som tillverkade enheter i Kina, men bara själva hårdvaran. Så all programmering, kalibrering och testning gjordes i Sverige just för det var i de processerna affärshemligheterna fanns, och så länge de Kinesiska fabrikerna inte hade tillgång till den kunde de därmed inte stjäla något av vikt.

Därav om de menat att det är just stölderna som lett till högre priser (vilket jag läst andra artiklar där de hintar åt det hållet) kallar jag det ren BS, då de om jag inte minns helt fel har sådan tillverkning i just Kina, och därmed själva utsätter sig för kända skillnader i lagsystem och hantering av affärshemligheter.

Av Xake
Skrivet av HackeR_54:

Sen blir man lite arg på alla lösa SFPer som ligger och skräpar där utan ESD- eller dammskydd. Så inte direkt bra och ren marketing.

Tro mig: det är ofta så det blir. Och oftare i centralar noder. Och skulle tro att majoriteten av dem ändå är utdömda/utbytta så de ligger där i väntan på att kasseras eller på annat sätt tas om hand.
Optiken är billig i jämförelse med annat, såsom tid att felsöka, teknikerkostnader, kundnöjdhet osv. Och det är inte helt ovanligt just SFPer kan vara problem-orsaken, varpå det oftast är det man testar byta antingen precis före eller efter att man tvättat/bytt fiberpatcharna. Och oftast behöver man lägga ifrån sig det, och vänta en tid för att se om problemet försvann (kolla traffiken på porten, se vad SFPerna rapporterar, se om det räknas trasiga paket, höra med kunder om det hjälpte).

Utifrån det brukar det bli billigare/effektivare att låta det teknikerna köra sin felsökningsrunda, och sedan köra en städning någon då man börjar märka att det finns behov, varvid man också brukar skickar all liggande optik till ett företag som verifierar om den är hel eller inte, och hanterar därefter (tillbaka till lagret, slänga, tillbaka till tillverkare, tvätta/refurbish osv).

Av Xake

Sedan vill jag påverka lätt faktafel:
[citat]En nyligen lanserad version av Euro-docsis-tekniken kommer att möjliggöra nedladdningshastigheter på över 1 Gbit/s. För att att det ska fungera behöver dock utrustningen först bytas ut.[/citat]
Versionen av standarden som tillåter detta (1.2 Gbit/s) är 3.0, som kom 2006. 3.1 som tillåter 10Gbit/s kom 2013. Den som är dn "nya" kom förra året (version 3.1 FD) tillåter 10Gbit/s symmetriskt.
Det som fortfarande är nytt - ialla fall för sverige - är implementationer av versionen.

Av Xake
Skrivet av nikka:

Det var en ren prioriteringsfråga. Jag bedömde intresset för bland annat ISDN- och satellitanslutningar som för litet - framförallt för privatpersoner där, mig veterligen, i princip alla bytt till DSL.

Haha, antagligen bytt då Telia 2007 bestämde sig för att börja döda ISDN. Så frågan är om det ens gått att få ISDN som privatperson i Sverige längre?

Av Xake
Skrivet av pgbg:

Även min anslutning, när jag testar med den IP som förut gav min taskiga värden, verkar funka normalt. Jag har i och för sig bara testat nu ikväll och ska köra några tests till.

Tid 20:10 - 240,85/82,68 Mbit/s, latenstid 12,38 ms
Tid 20:17 - 239,17/87,93 Mbit/s, latenstid 12,41 ms

Mycket bättre värden nu, som sagt, men inte vad jag genomsnittligt haft tidigare. Det har legat på 248/100, latenstid 4 ms.

Vilken testserver hamnar du på?
Senast jag försökte hamnade jag i Sthlm...

Av Xake

Hmm, något verkar vara gjort nu under eftermiddagen. Mina hastigheter ser lite mer stabila ut i hämtning. Någon annan som kan verifiera liknande eller är det bara jag?

Av Xake
Skrivet av pgbg:

Att det kan vara så kan jag också tänka mig. Samtidigt verkar det inte finnas någon symmetri i problemen och den tillfälliga lösningen med att byta IP med tanke på att en del användare inte mäter någon direkt förbättring efter den åtgärden.

Jag tycker mig se symmetri. Vi har antagligen två problem:
1. Bahnhof har ett CGNAT-relaterat. Detta drabbar kunder med CGNAT i hela nätet. Om det sedan är limiterat till en eller samtliga CGNAT-routrar och därmed bara vissa eller alla deras kunder får de svara på.
2. Lokala överbelastade punkter i iTUX-nätet. Detta träffar tex OwnIT-kunden som inte har CGNAT vad jag hört, eller de som rapporterar att byte till publikt inte hjälpt.

Jag tror att om vi börjar kolla på de som testat med publikt IP och det _inte_ fungerat för så kommer vi antagligen kunna pin-pointa det till ett rätt precist lokalt område i Göteborg plus minus några stycken som kanske borde installera om sina datorer istället.:-P

Sedan är frågan också för de som bytt till publikt och det inte hjälpt för, om de faktiskt bytt till publikt genom ex dhcp.bahnhof.se, eller om de antog de fick publikt så snart de anslut direkt till fibermodemet. Det var ju det som hände den jag kommenterade innan, som trodde den hade publikt IP då den var ansluten direkt till fibermodemet, men för vilken hastigheten inte blev bra för förrän den "aktiverade" sin dator, något jag inte har svar på än vad jag kan se, men antar innebär att det var först då denne person faktiskt aktiverade publikt IP genom dhcp.bahnhof.se.

Det är också därför det blir så viktigt att kontakta sin tjänsteleverantör då man har problem som detta, eftersom de på ett helt annat sätt (om de har vettig supportpersonal) kan hjälpa med felsökning, faktiskt kunna svara på om du har testat med ett publikt IP eller inte, kan hjälpa att verifiera om problemet du har är relaterat till något problem hos dem eller ett problem i nätet, men också kunna påtala för de som driftar nätet (i detta fallet iTUX) om det finns ett problem där, och kan de skicka iväg en lista på sådär tio kunder som har problem så blir det också lättare för de som driftar nätet att kanske se gemensamma nämnare i felrapporterna. Och som därmed kan se till att det är just ditt problem som blir löst. Man får tänka på att det finns sådär 72 000 anslutningar [1] i detta nätet, och med ett så stort nät är det inte ovanligt att det är flera parallella problem som pågår samtidigt, men utan felrapporter är det svårt att uppmärksamma då alla inte kanske fångas av monitoreringar (CPU-användinng och bandbredd ser bra ut, men switchen har fått spel och slänger var 10 paket ändå), men också veta vilka av dem som bör prioriteras utefter kundpåverkan av de man ser.

[1] https://poseidon.goteborg.se/nyheter/framtidens-bredband-teck...

Av Xake
Skrivet av pgbg:

Märkligt fel det här... För en del funkar det med omläggning av IP men för andra inte. En av mina kollegor, som har lång yrkesmässig erfarenhet av datornätverk, och kan det väl, säger när jag diskuterar felet med honom, att IP adresseringen och omläggningen av den inte kan ha med felet att göra. Samtidigt är även han frågande till hur det kan förlösa prestandaproblemen vilket det, i alla fall för en del av oss, gör.

Bahnhof, och även Ownit, kommer säkert att ta det här felet. Det är mer en fråga tiden, alltså när... ? Om det är i deras utrustningar eller i nätägarens, iTUX, del återstår att se. Mycket pekar på att det är ett nätägarens orsak och problem med tanke på att det inte är tjänsteleverantörsberoende. Det viktiga är att de jobbar för att fixa felet snarast. Vi som köper och använder tjänsterna kan bidra i felsökningsjobbet genom att återkommande rapportera in våra mätvärden i det ärendet (felanmälan) som våra ISP har registrerat.

Problemet är att din trafik ska routas genom extra-infrastruktur som gör adressöversättningen och annat. Det ökar bland annat latenser, men kan också vara en del som är överbelastad vilket skapar extraproblem med throughput osv. Så det är inte så konstigt som det låter.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Xake
Skrivet av Kujo:

Jag satt redan direkt i väggen med datorn så jag antar att jag redan hade publikt ip? Jag kunde iaf logga in på hemsidan och "aktivera datorn" vilket gjorde enorm skillnad.

https://imgur.com/SitDYHh.jpg
https://imgur.com/4bQrYJZ.jpg

Om du menade att du loggade in på dhcp.bahnhof.se och "aktiverade" datorn där betyder att du först hade CGNAT (privat) adress, för att sedan aktivera att din dator ska få publik adress, och att det för dig är som så många andra verkar bekräfta: det verkar vara problem för kunder bakom CGNAT.

Av Xake

Problem med Bahnhofs DNS-server?

Jag blir genom DHCP tilldelad följande Bahnhof-DNS-adresser:
213.80.98.2
213.80.101.3

Problemet är att från idag har jag haft problem med vissa uppslagningar och undrar helt enkelt om det är fler än jag:
[xake@lillen ~]$ nslookup google.se 213.80.98.2
Server: 213.80.98.2
Address: 213.80.98.2#53

Non-authoritative answer:
Name: google.se
Address: 172.217.22.163
Name: google.se
Address: 2a00:1450:400f:808::2003

[xake@lillen ~]$ nslookup fedoraproject.org 213.80.98.2
Server: 213.80.98.2
Address: 213.80.98.2#53

** server can't find fedoraproject.org: SERVFAIL

[xake@lillen ~]$ nslookup fedoraproject.org 8.8.8.8
Server: 8.8.8.8
Address: 8.8.8.8#53

Non-authoritative answer:
Name: fedoraproject.org
Address: 185.141.165.254
Name: fedoraproject.org
Address: 209.132.181.16
Name: fedoraproject.org
Address: 85.236.55.6
Name: fedoraproject.org
Address: 209.132.181.15
Name: fedoraproject.org
Address: 174.141.234.172
Name: fedoraproject.org
Address: 67.219.144.68
Name: fedoraproject.org
Address: 8.43.85.67
Name: fedoraproject.org
Address: 152.19.134.198
Name: fedoraproject.org
Address: 152.19.134.142
Name: fedoraproject.org
Address: 140.211.169.206
Name: fedoraproject.org
Address: 2001:4178:2:1269::fed2
Name: fedoraproject.org
Address: 2605:bc80:3010:600:dead:beef:cafe:fed9
Name: fedoraproject.org
Address: 2604:1580:fe00:0:dead:beef:cafe:fed1
Name: fedoraproject.org
Address: 2610:28:3090:3001:dead:beef:cafe:fed3

Av Xake
Skrivet av Kabelkillen:

Tack för tipset men det hjälpte inte. Jag använde 3 publika IP-adresser tidigare och tydligen hade inte alla 3 sessioner terminerats. Efter som jag låg kvar med en session mot min gamla operatör hade den nya inte kopplats in. Försökte jag koppla in datorn direkt i uttaget kom jag bara till KO sidan. Min nya operatör tvingade igång mitt abonnemang idag då fick jag anslutning via dem på andra enheter men låg kvar på min gamla via routern, trots att jag startat om den och haft den avstängd under en tid. Nu har jag bytt MAC på routern och då ligger den också mot den nya.

Oftast håller en BNG reda på vilken kund som är vilken genom att hålla reda på traffik över en specifik MAC-adress. Denna håller oftast i sig lika länge som DHCP-lånet om inte man terminerar den själv (ipconfig /release typ), något annat terminerar den, eller leasetiden går ut.
Med tanke på att en lease-tid kan vara över 6 timmar (vilken min router har just nu) så är det inte "bara" att koppla ut enheten ett tag, och att det hjälpte att byta MAC tyder på att deras centrala terminering eller din egna funkade särskilt bra.

Försök igen med routerns orginal-MAC om ett dygn till (så även galna 24h leases hunnit gå ut) så kommer det nog funka bra...

Av Xake
Skrivet av snajk:

Kundtjänsten kanske inte är samma, det vet jag inte, men den känns väldigt lik i alla fall med långa kötider och väldigt liknande gränssnitt i telefonen.

itux har ingen kundtjänst för "vanligt folk", detta för att deras kunder är husägarna och tjänsteleverantörer. Menar du "Framtidens Bredbandssupport" som framtidskoncernen själva satte upp ett tag för att hjälpa folk att komma igång vid omläggningen från comhem-coax till IPTV? För det är enda jag kan tänka mig som är riktad specifikt till slutkunder och som inte går genom någon tjänsteleverantör i sig.

Skrivet av snajk:

För övrigt så flyttade jag precis och flytten av internet gick förvånansvärt smidigt trots att jag ringde typ tre dagar innan, dock fick jag ny bindningstid på abonnemanget vilket känns lite fel. Inte för att det gör så mycket, jag är nöjd med min leverantör (Bahnhof) men en flytt borde inte innebära ett nytecknande när det är samma fibernät och så.

Jag skulle tro att det är flyttavgifter från iTUX för att flytta ett abbonemang i deras nät, och bahnhof hanterar denna extrakostnaden genom att binda kunden ett tag till.

Av Xake
Skrivet av snajk:

...och vad är poängen med att få bort Comhem om jag ändå måste bråka med deras kundtjänst i månader för att få fibern att fungera liksom?

Har du CH som tjänsteleverantör?
Om inte är det inte konstigt du behövt bråka med deras kundtjänst om du ville få hjälp av dem då det är din tjänsteleverantör som ska hjälpa dig, och du ska inte behöva ha något att göra med ch alls om du som sagt inte har ett abonnemang hos dem.
itux och ch har inget gemensamt mer än ägare.

Av Xake

@Kabelkillen: Testa släppa din DHCP-IP och förnya den (i windows "ipconfig /release && ipconfig /renew") på vad du nu har kopplat till fibermodemet. För antagligen lyckas din utrustning hålla kvar den gamla sessionen mot din gamla leverantör, och systemfel eller liknande har gjort att centrala systemen inte terminerat den sessionen.

Av Xake
Skrivet av frostfield:

Det tenderar att vara relativt vanligt att isp:ar bjuder på mer hastighet än man betalar för. Tex 110/110 när man bara betalar för 100. Frågan är om samma sak sker här om man skulle få för sig att betala de där 1500 för en ny fiberkonverterare? Kanske skulle kunna tänka mig att betala en fast avgift om jag fick typ 120/120.

Om inte annat slipper du att eventuell TV-tjänst tummar mbit från din internettjänst.

Av Xake
Skrivet av snajk:

Ah, jag visste det fanns en anledning till att de byggde hela nätet med så gamla och långsamma komponenter: Lägg kostnaden för att få det modernt på slutkunden.

Kom ihåg att FörvaltningsAB Framtiden måste gå genom en offentlig upphandling. Detta innebär att det är de som inte krävt mer än 100/100, och de som vann var de som erbjöd det bästa priset (och hade man erbjudit 1000/1000 över fem år sedan då upphandlingen gjordes hade man varit tvungen att visa upp ett pris igen hade kunnat vinna på).

Så att det är gamla och långsamma komponenter är är snarare en bieffekt av hur upphandlingen gjordes.
Att de nu måste lägga pris på slutkunderna handlar troligtvis också om detta, då det inte är budgeterat i denna upphandlingen. Skulle slå vad om att det inte ens hade varit på tal om gig-uppgradering för någon om inte så många hade efterfrågat det till att börja med.

Att utbyggnaden inte kommer bli till gig für alles förrän 2019 är alla gånger för att då då kommer skett en ny upphandling då de har ställt nya krav.

Av Xake
Skrivet av SweCarl:

Det är skamligt om de inte erbjuder 1000/1000 hemma i Göteborg. Jag bor i Umeå nu mera och har 1000/1000 för ~1200kr/mån (ca 50-50 Bahnhof/Umeå Energi).

Fortfarande, kolla till exempel fibernäten Bahnhof finns i i STHLM. Inte ens där erbjuds mer än 100 upp. Väldigt sällan högre erbjuds. Även om man önskar det hade.