Inlägg

Inlägg som Wyrmwand har skrivit i forumet
Av Wyrmwand

@Mordekai: Har en Canon 5D Mark IV så det är rätt stora filer numera. Och brukar alltid börja med att snabbt gå igenom alla bilder för att kasta bort stora mängder, tex från en session på 1000 bilder vill man snabbt komma ned till ca 100. Det är sjukt jobbigt idag när en bild tar måååånnga sekunder att ladda. Så det är en tid jag gärna lägger pengar på att få ned. Så lutar åt PCIe 4 gen och en NVMe som har stöd för det. Men inser också nu att jag tänkte ju behålla mina gamla mekaniska diskar som jag har i en speglad storage pool(som lokal säkerhet) och sedan moln backup på dem.

Mitt fotobibliotek är på ca 20.000-30.000 bilder nu om jag kommer ihåg rätt.

@guermantes: har du en process där du först importerar till en snabb SSD och sedan flyttar till en långsammare (mekanisk) disk? Funkar det bra? Inser att min egna process skulle inte behöva så stor förändring för att få det så, enda nackdelen är att jag inte funderat på hur jag speglar SSD. Känns dyrt att köpa 2 st 4 gen! Men man kanske skulle ta o dela upp 1 TB i typ en disk på 700 Gb för system o applikationer och sedan två st 150Gb som blir en egen speglad storage pool dit man importerar från kameran. Och sedan köra de mekaniska som lång tids lagring.

Av Wyrmwand

@filbunke: tack, missat artikeln som innehöll 2700X och 3600! Ja 3600 ser ju ut som ett vettigt val med min budget i åtanke. Skall göra liten graf över prestande/kostnad för olika CPUer. Förr blev det ofta ett tydligt knä när man gjorde så och man kunde hitta en punkt där man betalade mer för att det var det senaste än för prestanda.

Av Wyrmwand

AMD baserad ny burk för Lightroom men även lite spelande?

Efter alldeles för många år med samma burk MÅSTE jag uppgradera min PC. Huvudsakligen använder jag den för att hantera/redigera foton i Lightroom men spelar gärna lite spel emellanåt. Den gamla burkan har inte kunnat spela några nya spel på många år och det är med nöd och näppe det går att redigera bilder. Med andra ord det var många år sedan jag byggde ihop en maskin och det har ju hänt mycket så känner mig inte så kunnig längre...

Men jag hittade den här guiden https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-... och uppenbarligen är AMD TR 3960X 24 helt klart bästa CPUn men den budgeten har jag inte. Upp mot 15 000 kr kan jag lägga på ny CPU, moderkort, minne, PSU, SSD och GPU samt kylning. Hoppas gamla lådan fungerar än.

Så vad bör jag välja? AMD är ju vad artikeln rekommenderar men gäller det även när man har en mindre budget? Grovt tänker jag att ca 2000 kr per komponent vad gäller allt utom kylare och PSU. Så skall jag hålla mig till AMD så ligger Ryzen 7 2700X eller Ryzen 5 3600 på lämplig budget nivå. Och enligt https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-7-2700X-vs-AM... ger 5:an lite mer prestanda.

Satt ihop två inköpslistor på Inet, en kring 2700X https://www.inet.se/kundvagn/visa/13203367/amd-gen-2 och en kring 3600 https://www.inet.se/kundvagn/visa/13202900/amd-3gen-dator

Fundering nu är om jag får ut en vettig prestanda förbättring av att välja den dyrare inköpslistan med X570 moderkort och därmed PCI-e gen 4 NVME eller kan jag likväl gå på det lite billigare alternativet av moderkort etc och bara ta 3600 CPUn?

Tar gärna emot andra tankar och reflektioner. Som sagt det var länge sedan det byggdes ihop en dator.

Av Wyrmwand

Telia 4G på Linux maskin - inställningar

Halloj,

sitter och försöker få liv på Telias 4G dongle i min B3 mediamaskin. Den kör Debian och det finns ett hack till drivrutin till den dongle som Telia använder: http://github.com/mkotsbak/Samsung-GT-B3730-linux-driver

Det är en norsk kille som skrivit drivaren och vi har ihop fått den att kompilera och starta utan att ge krascher på min B3a. Ser att jag får ett ip-nummer via DHCP men längre än så kommer vi inte. Det går inte att nå yttervärlden, och från yttervärlden går det inte nå ip-numret jag får. Kopplar jag in donglen på min mac laptop så går det fint, både att komma ut samt att från en annan maskin ute på nätet pinga till ip-numret som jag får via donglen(samma förresten som den får när den sitter i B3an)

Så då är den stora frågan, vad är fel:) Det kan ju vara så att något i inställningarna är fel som skickas till donglen. Någon som har insikt i vad som måste ställas in?

Av Wyrmwand

Radeon korten är mer prisvärda, kolla testen här . Sapphire Radeon HD 4850 i nya versionen är mest prisvårt.

Sedan skall WD 640GB hårddiskarna vara betydligt snabbare hävdas det.

Och vad gäller CPU så argumenteras det att du får en Q6600 för nästan samma pris som ger bättre prestanda överlag och mer framtidssäker.

Av Wyrmwand

Ser väldigt likt ut det jag sitter och funderar på att pilla ihop. Enda som skiljer är att jag tänkte ta en annan CPU kylare, jag tänker satsa på Thermalright Ultra-120 eXtreme som fått bäst i test här.

Polarn tyckte jag skulle satsa på två HDD och raida dem. Hur mkt skillnad för det egentligen?

Och minnen, är det värt att satsa extra pengar på PC8500 minnen eller PC6400 men CL 4-4-4-12?

Av Wyrmwand

Spelburk 6-8kkr men har lite delar redan

Hej,

nu är det dags och skaffa nytt. Så hoppas kunna få ta del av SweClockers samlade erfarenhet och få lite tips, råd och svar på frågor. Det som är krävande som jag skall använda burken till är spel och fotohantering(RAW-bilder i Lightroom). Jag vill inte lägga för mycket pengar på den utan uppgraderar hellre igen om säg två år. Kan tänka mig och lägga mellan 6000 - 8000 kr lite beroende på vad man får ut och vad ni rekommenderar.

Har nyligen uppgraderat några delar i mitt befintliga system så vad gäller grafikkort och PSU tänkte jag behålla dem. De är:

PSU: ACE Raw Deal 620W
GPU: GeForce 8800 GT 512 Mb

Dock när man tittade runt nu verkar alla rekommendera Radeon kort idag. Är det bättre att satsa på nytt grafik kort också och försöka kränga av det gamla, mao är det stor prestanda skillnad?

Här kommer en lista på delar som verkar vara vettiga efter att tittat runt en del.

CPU: Det var evigheter sedan jag jmf och hade koll på vad som gäller val av CPU etc så första frågan, Intel eller AMD? Tittade runt lite här på forumet men hitta inget tydligt svar. Många verkar rekommendera Intel Core 2 Duo E8500 och Inet har ju bra pris men någon annan sa invänta AMD Phenom X4 20550 (Deneb).

CPU-kylare: Thermalright Ultra-120 eXtreme fått bäst i test här så det är bara plocka ned i korgen.

Moderkort: Mkt beroende på val av CPU men om jag går på Intel E8500, vad funkar bra med GeForce kortet? Tex Asus P5N-D e Nforce 750ip? Eller skall jag satsa på en Asus P5Q-E P45 med CrossFire och köpa nytt grafikkort om säg ett år? Annat alternativ är Asus P5Q P45 men gillade att det var dubbla 1Gbit på P5Q-E för då skulle det kunna bli filserver ngn gång i framtiden.

Chassi: Antec Three Hundred rekommenderas av många. Men blev lite tveksam då PSU sitter i botten. Blir det inte risk att en himla massa damm dras in den vägen? Såg också att det börjat dyka upp lådor med inbyggda dammfilter vilket verkar vara trevligt! Har ni något bra tips om en någorlunda tyst sådan låda?

HDD: 640GB WD Caviar Blue är nog enklaste valet:-)

Tack på förhand!
Mvh Kalle

Av Wyrmwand
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kicking_kangaroo
Men du, 60 C är inte alls en acceptabel tempratur. Det är på tok för mycket för den där processorn. Du borde verkligen köra med fläkt. Sen känns hela idén lite... oanvändbar.

Japp, 60 är fär högt, finns ju inga marginaler alls. Men som sagt med fläkt så ligger den hela tiden under 40 grader. Håller på med lite belastningstester ju nu men har inte hittat ngt prog som verkar pålitligt för mätningar(de jag testat ger rätt olika resultat). Letar efter också ngt lämpligt att belasta med.

Med en enkel ljudfälla i toppen av tornet och fläkt vars varvtal styts av moderkortet så är det svårt att höra maskinen. Den står i sovrummet och de senaste dagarnas regn o blåst har gjort att det går inte höra maskinen på morgonen. överröstas vad vind och regn ljud

Av Wyrmwand

Japp insåg att jag postade mitt i ditt uppladdande. Koolt i vilket fall.

Av Wyrmwand

Cool design! skall bli spännade och följa.

Av Wyrmwand
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xburk
[B]Betongchassi, diggar idén. Finfint på lan.

Citat:

Sen en sak, du borde inte ha hårddisken hängande sådär snett. Såhär | och såhär _ kan dom ligga men inte / eller \, hoppas att du fattar. En polares brorsas hdd pajade för att han hade lagt den snett. [/B]

Tack får tipset, medveten om problemet men tänkte inte på det i test riggen. Styrseln i o-ringar är klart ett problem. Lite snett är inte så farligt men tanken är att den skall stå på högkant så att säga. Vill ha så mkt yta som möjligt i vertikal led för maximal kylning. Om jag kommer ihåg rätt det som riktigt dödar en HD är om den hamnar upp och ned. Och det är risken just med snda vinklar att man luter åt upp-och-ned.

Av Wyrmwand

NoreN, vad menar du med oseriöst utfört?

Jag är ju inte klar, har knappt börjat.

Lådan skall som sagt bli i trä, möjligen funderar på betong för det kan vara snyggt och annorlunda men vet inte hur praktiskt det är att jobba med. Har inte gjort det.

Det jag håller på med nu är att testa fram bästa möjliga lösningar för att få tyst på allt. Där av hängande hårddiskar i kablar i bokhyllan. Skall för tusan inte ha det så!!

Sedan skall jag utför en hel del tester kring moderkortet. Det är möjligt att det inte går att åstadkomma ngt större vidare självdrag men jag vill testa det. Jag har inte sett ngn bygga något liknande innan med en PC så kommer testa eller tills någon bevisar motsatsen. Hela iden är dock snodd från Apple som använde självdrag i sin Mac G4 Cube.

Av Wyrmwand

Håller på med ett liknande bygge. Maskinen skall både bli PVR/HTPC plus filserver och lite annat. Målet är att den alltid skall vara på. Har börjat på en bygglogg här.