Inlägg

Inlägg som Olegh har skrivit i forumet
Av Olegh
Skrivet av anon214822:

Kollat upp det där med svängmassa i elnätet.

Låter lite lagom mystiskt. Vad det handlar om är att lagrad energi används för att hantera korta stötar i elförbrukningen. Med svängmassa menas då att man använder sig av mekaniskt lagrad energi. Man kan lika gärna använda sig av elektriskt lagrad energi, till exempel batterier.

I en färsk studie från IVA anger man några sätt man kan modifiera nuvarande elnätet för att tillföra den svängmassa som bortfaller när kärnkraften avvecklas. Om dessa modifieringar inte räcker så räknar man med att använda just batterier. Vilket redan görs på andra ställen i världen.

Det här med svängmassa är alltså inget större problem. Man kan skippa den diskussionen.

Det är sant att du kan reglera frekvensen med vilken typ av elproduktion som helst, men det svängmassa, eller tröghet, handlar om är ju hur pass snabbt dessa förändringar måste ske. Hela systemets tröghet ÄR en faktor och med tanke på hur vanligt vindenergi är på vissa ställen i världen så växer den tänkbara kunskapsbasen dag för dag om hur mycket tröghet man kan växla mot snabbare och mer exakt reglering.

Det är ganska fjompigt att försöka bagatellisera denna "utmaning" (för att använda nysvenska) eftersom så mycket historisk erfarenhet och föreställningar vilar i det faktum att den här trögheten har kommit med på köpet. Även om det finns tekniska lösningar så blir det inte en icke-fråga, eftersom i den praktiska verkligheten så medför det kostnader som måste bäras och fördelas.

Det logiska är ju att göra precis tvärtemot vad du säger, att belysa/diskutera detta problem extra mycket så fullständiga lösningar/scenarier kan fantiseras ihop och presenteras.

Av Olegh
Skrivet av Json_81:

På mindre bolag kan det säkert vara så, annars finns det ju alltid avdelningar som aldrig har med varandra att göra osv som man kan fördela på veckan.

Ja men då delar man ju inte heller lokaler/skrivbord/kontor/utrustning. Det här med att man ska kunna komma till en anonym arbetsyta och bulla upp sina grejer känns väldigt avlägset för mig. Det är kanske inte omöjligt, men lägsta-standarden måste vara hög med höj och sänkbart skrivbord, dubbla stora skärmar och en bra usb-c docka. Datorerna ska ju fixa det också men det är kanske det minsta problemet. Vissa kör ju stationärt fortfarande och det är frågan om det är en tänkbar lösning att bara köpa in tillräckligt biffiga laptops.

Och då har vi inte ens nämnt det äldre gardet som fortfarande gillar sina pärmar, böcker, pinaler och vad fasen det nu kan vara.
Personligen så gillar jag att ha en fast plats som jag kan gå till, det är bekvämt och jag vet vad jag kan förvänta mig.

Av Olegh

God afton vänner,

Vill sondera terrängen lite angående kombinationen gjutjärnspanna + glaskeramikhäll.
Har du hört/läst/upplevt att gjutjärn generellt skulle medföra en större risk för repor jämfört med rostfritt, aluminium, kolstål, ...annat?

Av Olegh

Jag testade discgolf för första gången rätt länge sedan, typ 7-8 år, men i år har intresset riktigt tagit fart.

Kan verkligen inte påstå att jag har någon begåvning men jag tycker det är rätt kul ändå, trots att kasten sällan blir som man tänkt sig... Kämpar lite med en taskig axel som jag gör illa gång efter gång pga vårdslöshet och dålig teknik när jag kastar. I dagsläget skulle jag säga att jag av den anledningen börjar bli lite forehand-dominant..

Av Olegh

Bitcoin och allsköns kryptovalutor kommer från ett högst reellt behov att ha ett digitalt värdebärande instrument som har en icke-godtycklig inflation. Dråplsaget var Bretton Woods och sedan dess är vi i fritt fall. En ledande princip för monetär politik sedan dess är att skjuta alla problem på framtiden genom artificell inflation. Hade historien varit annorlunda hade kanske inte behovet av kryptovalutor funnits.

Det behovet trumfar i princip all kritik om energiförbrukning.

Av Olegh

@fetakniven

Fasen vad tjusig! Bra jobbat 👍

Av Olegh

Surdegspizza, chiliodling och discgolf är det som gäller just nu.

Av Olegh

Tack för tipset, mycket intressant.

Av Olegh

Kommer säker kosta skjortan men jag måste fasen pensionera min gamla z3745f baserade windows-platta. För 3k när det begav sig för några år sedan så kan jag bara konstatera att den var löjligt prisvärd trots allt.

Av Olegh
Skrivet av Zyriak:

Är så trött på inställningen att ett och samma sätt att arbeta ska fungera lika bra för alla. Om arbetsuppgifterna tillåter så borde det vara självklart att låta dom som vill jobba hemifrån göra det och dom som vill gå till kontoret göra det (givet att pandemin tillåter) och alla hybrid lösningar däremellan.

Tycker det är ett otroligt omodernt sätt att tänka när man ska pressa in alla på ett kontor. Har själv jobbat med kollegor utspridda runt om i världen nästa hela mitt yrkesliv, så för mig ger det otroligt lite att gå till kontoret och sen försöka jaga konferensrum etc för möten med folk som ändå sitter på andra ställen. Kan tänka mig titta in på kontoret då å då bara för den sociala biten, men annars ger det mig inget.

En flexibel lösning är jag övertygad om gagnar både dom anställda och företaget då det finns olika behov både på individ- och gruppnivå.

Anledningen till att det inte alls är självklart eftersom det inte bara handlar om vad enskilda personer gillar och föredrar. Det här om "vad arbetsuppgifterna tillåter" är ett ofta repeterat mantra men det säger inte supermycket om man nu inte arbetar extremt självständigt.

Om person A föredrar att jobba hemifrån och person B upplever att jobbet blir enklare, mera effektivt, mera meningsfullt när man kan träffas face to face, så måste man på företagsnivå beakta båda dessa perspektiv och upplevelser för att försöka förstå vad den bästa kompromissen är. Företaget måste ta ansvar för den kompromissen på lämplig nivå i organisationen. Både vad som är lämplig nivå organisatoriskt och vad som är en lämplig kompromiss är inte alls självklart.

Liknande har säkert sagts sjuttioelva gånger bara i den här tråden...

_________________________
Vidare, en grej som jag reagerar en del på är hur det verkar dras (enligt mig) för stora växlar på de erfarenheter och vad vi "har lärt oss" de senaste 18 månaderna. Man behöver inte vara någon Sokrates eller Platon för att inse att fysisk distansering mellan människor är att röra sig vidare i en generell utarmning av människors liv, mening och sammanhang. Hur illa är det och kan det "kompenseras"? Vem fan vet? Jag vågar sticka ut hakan och säga att vi inte vet tillräckligt efter 18 månader.

Av Olegh
Skrivet av Skippy:

Blir spännande att se nu nästa månad vad som händer. Många bolag och kunder jag jobbar med så har allltid tekniker och anställda påstått att de får välja själva sen. Men nu visar det sig att de kommer att tvingas tillbaka.
Läste en studie om att de som väljer att jobba hemifrån 100% har en risk att komma efter i lönerna pga avsaknaden av relation med chefen mot de som är på plats.

Jag tror på den hybrida varianten med mer valfrihet över vart man arbetar ifrån men kontoret som primär utgångspunkt.

Yep, nåt sånt tror jag också på. Vissa team/arbetsplatser kanske kör tungt fokus på remote och då kan det funka bättre men jag tror inte det kommer bli normen. För att något ska funka i längden så måste flexibiliteten vara begränsad och komma med förväntningar som typ alla i kollektivet kan skriva under på. Arbetsgivare som är för tillmötesgående eller lägger sig platta tror inte jag kommer vara särskilt lyckosamma i längden.

Edit: Det jag tror kommer funka särskilt dåligt är om man försöker låtsas som att det är okej att vissa i en grupp jobbar typ 99% hemifrån medan många/flera antingen måste vara på plats fysiskt eller helt enkelt föredrar det.

Av Olegh

Har spenderat en vecka på Korsika och lyckades fota två lite mer exotiska öl.

https://i.imgur.com/adK7t2m.jpg

Lättdrucken med bra beska.

https://i.imgur.com/lzefgRJ.jpg

Trappist-stuk. Väldigt angenäm.

Av Olegh

Säg upp din städtjänst och hänvisa till att det beror på dålig kommunikation/ansvarstagande/kompensation gällande den här sabbade persienn-pinnen.

På så vis uppnår du "closure" och så kan du ägna dig åt gladare tankar

Av Olegh
Skrivet av Aja82:

Filosofiska rummet Sveriges radio.
John Lennox, youtube (Professor i matematik på Oxford uni samt kristen apologet)
Sara Wrige, doktor i fysik samt präst. Kommer inte ihåg vilken podd jag hörde henne i nu dock.

Böcker:
Johannes av korset - Bestigning av berget Karmel.
Augustinus - Bekännelser
Stanley Hauerwas - Det fredliga riket.

Dessa kom jag på par rak (trött) arm.

Sedan vill jag tillägga en sak. Ni som får för er att ni står för "något annat" än mig som troende borde verkligen vidga era vyer. Det är inga konstigheter att vara både Gudstroende och vetenskaplig. Andlig och materiell. De står inte i direkt konkurrensförhållande till varandra och det går utmärkt att vara båda. Det har människor i alla tider klarat av. Verkar vara ett väldigt svenskt fenomen att "antingen är du si, eller så är du så" och allt som inte är som jag är fel!
Och nej. Jag skall inte "religiöst grooma" någon. WTF liksom.

Måste bara nämna att för första gången någonsin så ploppade just John Lennox upp i min YT-feed igår. Kul sammanträffande

Angående sista kommentaren där så är det väl mer ett modernt fenomen snarare än ett svenskt. Att gemene mans världsföreställning sedan typ Descartes har blivit mer och mer enahanda materialistisk är väl typ att betrakta som ett faktum. Jag tror inte att det handlar om oförmåga hos individer utan mer om kulturell indoktrinering. Med det sagt så skulle man ju inte kunna tala om en slags "mainstream" om kulturella avarter och underströmmar inte existerade alls. Per Johansson som medverkar i Myter och Mysterier riffar på den här typen av funderingar på ett väldigt skickligt sätt.

Av Olegh

Man blir förkyld av virus och sedan finns det kringliggande omständigheter som kan korreleras med sannolikheten att det inträffar.

Ett tips för framtiden är att inte göra en omröstning där båda alternativen innehåller tillmälet "idiot" om oliktänkande. Personer kommer avstå att rösta på grund av det.

Av Olegh

Vilka kontemporära offentliga figurer (jag tänker på typ youtube och i podcasts) som diskuterar filosofi och teologi lyssnar du på? Kan du nämna några särskilda böcker (utöver bibeln) som lämnat särskilt djupa avtryck i ditt tänkande?

Av Olegh

Falukorv

Har blivit lurad av extrapriser ett fåtal gånger men blir alltid besviken. Så nu (äntligen) vet jag förhoppningsvis tillräckligt bra för att inte tumma på kvalitén... Men vi får väl se.

Av Olegh

Generellt välmående är ju också kopplat till att man har en fungerande vardagsrutin vilket i sin tur påverkar sannolikheten att man lyckas väl med sånt man företar sig (i det här fallet att käka så resultatet blir ett netto kaloriunderskott). Så på den nivån spelar det ju absolut roll när man äter.

Av Olegh

Som någon skrev tidigare så har jag ingen möjlighet att välja något själv. Jobbar som beräkningsingenjör.

Jag hade däremot önskat mig två 32" skärmar (2560x1440) med bra betraktningsvinklar, "god" färgåtergivning (vet inte ens om det finns så sunkiga paneler längre som det gjorde för typ 10 år sedan, möjligtvis i HP:s zbook laptops...) och en gedigen skärmfot med bra justeringsmöjligheter.

För att göra det någorlunda realistiskt så måste de vara billiga också, definitivt under 4000 inkl. moms per skärm, helst under 3000..

Av Olegh
Skrivet av AplAy:

Jag antar att Du är fullt vaccinerad för Frankrike är väl inte så hipp på att släppa in svenskar?

Jag kommer få min andra spruta typ en vecka innan men när vi bokade så fanns inget sådant krav. Jag vet faktiskt inte exakt vad som gäller nu och såklart ännu mindre vad som gäller om knappt två månader.