Inlägg

Inlägg som Wishie har skrivit i forumet
Av Wishie
Skrivet av Json_81:

1: Du får snarare betala för att slippa det.

2: Sätt inte i nätverkskabeln, koppla inte på wifi.

1. Och det är det jag tycker är fel!

2. Ja, det verkar ju vara såhär man får göra helt enkelt, och sondera marknaden lite innan man köper. Läste t.ex. att vissa av Samsungs Smart TV-apparater har börjat visa reklam? Det är ju sånt här man bara vill slippa...

Skrivet av Json_81:

Jag använder on och input source knappen, finns inget där som stör av smart-funktionera.

Precis så vill jag också ha det, på/av och byta input. Vad har du för Smart TV?

Av Wishie
Skrivet av Laxpudding:

Du får bäst du kan försöka ignorera att det finns där. Få bort det går inte, utan tillverkarna är lite olika obstinata på att tvinga en mot systemen. Det är lite olika från tillverkare och generationer. Sony-apparater kan till exempel ha fördröjningar i menyer därför att de letar efter Tweets relaterade till innehållet. Så man drabbas av det ändå.

Det är precis sånt här som jag att jag vill undvika det så gott jag bara kan.

Av Wishie

Visst, ska bara förhandla lite med banken först.

Jag stör mig på att det här är en såpass nischad marknad. Jag hade på känn att det skulle vara nischat, men såhär nischat? Det borde helt klart finnas en marknad för privatpersoner som bara vill ha stor bild och grym bildkvalitet utan massa tjafs?

Av Wishie
Skrivet av Wezc:

Finns ju hur mycket som helst. Här har du en 65" 4K UHD utan smart-funktioner.

http://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/251930-philips_6...

Den där TV:har Android TV?

Av Wishie
Skrivet av fermia:

Utan högtalare och säljs som TV blir nog svårt att hitta

En stor monitor är kanske mer det jag är ute efter.

Av Wishie
Skrivet av dLuux:

Sök på Public Display, så hittar du massvis.

God damn it, you're right. Jag var skeptisk till att jag skulle hitta något, men det finns t.ex. en kategori på Komplett som heter Public Display: https://www.komplett.se/category/10392/datorutrustning/bildsk.... Här ska jag gräva vidare lite, tack för tipset!

Skrivet av Nioreh83:

Sitter lite i samma sits. Kommer nog hålla hårt i min LG "dum"-plasma. Har kikat lite på vart jobbet köper in skärmar, sitter några riktigt fina dumma Panasonic-displayer på mellan 60 och 80 tum i konferensrummen. De saknar tillochmed TV-mottagare. Men de var onödigt dyra då de riktar sig till business-kunder.

Jo, tyvärr kan ju businessegmentet vara lite mer pricey av oklar anledning. :/ Hur länge tänker du hålla fast vid din dum-TV?

Skrivet av Laxpudding:

Tunerfritt och SmartTV-befriat finns. Det finns i princip två vägar att gå:

Public Display/Digital signage-utbudet: Dyrare apparater konstruerade för custom installation, displayväggar, fjärrstyrning, och 24/7-drift. De som säljer vänder sig väldigt sällan direkt till konsument. Utbudet är också inte lika "hett" som i senaste tekniken, HDR-stöd och liknande. LG, Samsung, Philips, NEC och många fler har.

OEM-utbudet: Motsvarande produkter fast masstillverkade i sydostasien med ditstämplat varumärke. Ger samma bildkvalitet som en TV i budgetklass, 3,4 eller 5-serie. Brukar också sakna de mer moderna finesserna likt HDR. Men kostar betydligt mindre. Swedx är ett typiskt varumärke som brukar tas upp här. Finns väl en ziljard andra märken om man köper online på egen risk från eBay och liknande.

Den tredje vägen är att köpa en TV som har de bildegenskaper man önskar och sedan strunta, så gott det går, i allt annat man inte använder, likt 3D, smart-systemet och digitalboxen. Tyvärr har Radiotjänst åsikter om det senare.

Jag har egentligen bara en anledning till att undvika smart-TV (Radiotjänst har inget att göra med det, det betalar jag redan ): jag behöver det inte. Den anledningen motiverar jag i sin tur med dessa argument:

1) Varför ska jag betala för något jag aktivt vill undvika? Jag spelar mycket media via ChromeCast, Plex och PS4 (funderar förvisso på att byta ut delar av dessa mot en Apple TV). Vad ska jag med smart-TV till? Den ska vara en bildpanel med bra bild, inget annat.

2) Varför ska jag behövas utsättas för t.ex. säkerhetsrisker i påtvingad mjukvara? Jag vill inte behöva tänka på min TV som nånting jag behöver patcha eller koppla upp på internet (det här bottnar kanske i att jag inte litar på TV-tillverkare). Säg att jag behöver koppla upp TV:n på internet för att kunna använda den, och sen finns det någon säkerhetsbrist eller bakdörr i den som gör att en tredje part kan komma åt den? Det här blir ju dessutom läskigare och läskigare ju fler "smarta" funktioner TV:n har, typ webbkamera eller röststyrning. Inser att jag kanske låter som en paranoid 60-årig gubbstrutt, men nej tack.

Av Wishie

Innan vi grottar ner oss i C++, hur skulle du på papper räkna ut medelvärdet av ett antal tal?

Av Wishie

Säljs "dumma" TV-apparater fortfarande?

Tja!

TL;DR Jag vill köpa en stor TV som endast är en display, den ska alltså inte ha något Smart TV-funktionalitet, inga högtalare, utan ska bara vara en stor (> 60") jäkla display med vass bild. Kan man köpa det idag? Jag har svårt att hitta sådana produkter.

Jag köpte ny TV för lite drygt 3 år sen. Jag var ute efter en stor och bra TV till en billig peng, dvs ett bra värde på förhållandet mellan "bra bild per krona". Enda "specs"-kraven jag hade då var full HD och 1 HDMI-kontakt, då jag använder min receiver som HDMI-switch. Dvs jag undvek aktivt allt som hette smart-TV, 4K, och 3D. Då landade jag på en 60" LG plasma-TV som jag är mycket nöjd med för pengen (7 000 kr).

Nu är jag lite i TV-köpartankar igen och tänker på precis samma sätt, men nu har jag lite andra krav. Jag har gärna 4K, gärna LED eller OLED, fortfarande inget 3D, och gärna större än 60". Bara en stor, vass jäkla display. Kan man få tag på det?

Edit: Om det nu är så att det här produktsegmentet jag beskriver inte finns (bra bild men utan Smart TV-funktioner), kan man helt stänga av Smart TV-funktionaliteten på smarta TV-apparater idag? Eller är det såpass inbyggt i TV-apparaterna så att man helt enkelt måste leva med det?

/W

Av Wishie

Sambos på SweClockers som inte har delad ekonomi, hur har ni löst det?

Tjena!

Jag är intresserad av att höra hur alla sambos på SweClockers som inte har delad ekonomi har löst sin privatekonomi tillsammans med sin sambo. Det finns många sätt att lösa det på och jag är nyfiken på hur alla andra gör!

Några frågor för att få igång snacket:

  • Hur löser ni gemensamma utgifter? Typ mat, eller andra gemensamma inköp till lägenhet/hus osv

  • Om den ena av er äger boendet till 100 %, hur har ni löst det med gemensamma utgifter för boendet?

  • Har ni något gemensamt sparande?

  • Hur mycket vet ni om varandras ekonomi?

Jag kan såklart börja. Jag och min sambo har inte delad ekonomi då jag tjänar väsentligt mycket mer än vad hon gör (hon studerar), plus att vi bor i en lägenhet som jag äger. Dock så delar vi på alla matutgifter.

Hur löser ni gemensamma utgifter? Typ mat, eller andra gemensamma inköp till lägenhet/hus

För just matutgifter har vi löst det genom att öppna ett konto på Skandiabanken där vi har ett kreditkort+tvillingkort kopplade till det kontot. När lönen/studiepengarna kommer för vi över 2 000 kr vardera till det här kontot, och senare under månaden använder vi kreditkorten för alla gemensamma matinköp (storhandlingar, om vi går på restaurang etc). Så har vi kört i ungefär ett år, och det har funkat bra. Lite sugen på att se mig om efter andra kreditkort nu dock, då Skandiabanken har börjat ta betalt för det. Vi har pratat om att skaffa typ MedMera- eller Icakort, men vi vill inte riktigt känna oss "låsta" till en specifik butikskedja. Vet att man kan använda korten på andra ställen också, men ändå.

Iom att det är min lägenheten så är det jag som står för de stora inköpen till lägenheten. I somras installerade vi en säkerhetsdörr, det betalade jag till 100 %. Enstaka möbler kan vi dock dela på eller köpa helt själva. Vardagsrumsbordet har hon köpt, soffan har jag köpt. Vi har dock inget riktigt system för det.

Om den ena av er äger boendet till 100 %, hur har ni löst det med gemensamma utgifter för boendet?

Vi bor i en lägenhet som jag äger till 100 % (jag köpte den innan hon flyttade in). Vi delar rakt av på kostnader för avgift till BRF, bredband, hemförsäkring, el- och gasförbrukning. Detta betalar hon genom en månadsvis överföring till mig (hon Swishar samma peng varje månad). Hon betalar ingenting av ränteutgifterna då hon har betydligt mindre inkomster än vad jag har, men tanken är att när hon börjar jobba ska vi splitta 50/50 på ränteutgifterna också.

Har ni något gemensamt sparande?

Nej, inget alls. Vi har helt separata sparanden. Jag har precis fått henne att öppna ett konto på Avanza och använda Portföljgeneratorn för att sätta upp ett sparande, tidigare har hon bara haft pengar liggandes på ett konto på Nordea. Vi har inga gemensamma sparmål heller riktigt.

Hur mycket vet ni om varandras ekonomi?

Vi har varit tillsammans i snart 3,5 år och har ganska bra koll på varandras ekonomi. Jag vet vad hon får in och hon vet vad jag får in.

Så, nu är jag nyfiken på hur alla ni andra gör. Bring it!

/W

Av Wishie

@Eldritzh: Vad jobbar du med? Varför måste du byta jobb?

Av Wishie

Har fortfarande lite kris kring mitt jobb. Har hamnat i en roll och i ett team jag inte trivs i. Det känns aldrig roligt, utan jag känner mig bara otillräcklig och som att jag aldrig gör något på jobbet. Jag vet inte vad jag ska göra åt situationen heller, det finns ingen annan som kan ta min plats, vilket gör att jag varken kan "steppa ner", byta team eller byta jobb. Jag har ångest över detta rätt ofta och har svårt att tänka på annat. Det har påverkat mig ganska mycket de senaste månaderna, känner mig lite apatisk på något vis, både på jobbet och på fritiden.

Har funderat på att bara säga upp mig men behöver liksom lönen för mat, hyra, överlevnad osv. :/ Suck.

Av Wishie

Jag stämmer in med vad som verkar vara resten av den här tråden.

Jag har bara sett på HBO Nordic via PS4-appen och Chromecast via iPhone. Båda upplevelserna är bedrövliga. Tjänsten är dålig på att komma ihåg vad man sett/inte sett, och om man har avbrytit mitt i ett avsnitt kommer den sällan (aldrig?) ihåg var i avsnittet det var. Nu har jag inte sett nåt med HBO Nordic på ett tag (det enda jag ser på är Game of Thrones), men mitt under "prime time" så kan bildkvalitén stundvis gå ner dramatiskt, och ibland hacka till med en laddningsindikator. Några gånger har den till och med gett upp pga "tekniskt fel". Oerhört störande!

Nä, de får inga mer pengar av mig (förutom när det är Game of Thrones-säsong) förrän de har fixat till sin tjänst. Tyvärr.

Av Wishie

@-=*ThE_cRoW*=-: Scrive är en tredjepartsleverantör av e-legitimation som beroende på vad du ska göra kan vara intressant: https://scrive.com/en

Av Wishie

Liten bump av den här tråden... Tänkte att jag skulle komma med lösningen ifall någon annan hittar den här tråden.

Problemet var hårddisken, troligtvis höll den på att ge upp eller hade andra problem, jag vet inte. Jag bytte iaf till en SSD och problemet är som bortblåsta!

Av Wishie
Skrivet av videopac:

Men du som jobbar i Stockholm borde väl inte ha några problem att söka ett annat jobb som du mer eller mindre vet att du kommer att trivas med (både kompetens- och ansvarsmässigt). Arbetsmarknaden i Stockholm för utvecklare är väl inte direkt dålig om jag förstått saken rätt?

Du har förstått saken helt rätt, arbetsmarknaden är fantastisk för utvecklare i Stockholm. I grunden trivs jag på dock på jobbet, det är en bra arbetsgivare med roliga kollegor. Risken om jag skulle byta jobb är att jag skulle trivas sämre.

Jag tror att jag mest har hamnat lite utanför min komfortzon, plus att det har varit väldigt mycket på en och samma gång: ny teknisk plattform, ny IDE, nytt språk, nya människor, ny roll+ansvar, rekrytering, etc etc. Jag ser det lite såhär: antingen växer jag in i de nya uppgifterna, och då är allt lugnt. Eller så gör jag inte det, och då får jag bestämma hur jag vill gå vidare. Only time will tell.

Av Wishie

Sista semesterveckan nu. För första gången sen jag började jobba (augusti 2008) har jag riktig ångest för att börja jobba igen, och därför har jag väl lite av en arbetslivskris kanske man skulle kunna kalla det.

Jag jobbar som mjukvaruutvecklare på ett företag i Stockholm. Jag började som frontendutvecklare i februari 2015, jobbade med det i nästan ett år, men kände inte att det passade mig. Jag jobbar gärna lite över hela stacken, och jag kände att det var alldeles för mycket fokus på frontend. Jag lärde mig inte så mycket nytt helt enkelt, och det lilla jag lärde mig var gammal teknik.

Så, jag bytte till iOS-utvecklare inom samma företag i mitten av december 2015. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av vare sig iOS eller Swift att tala om, så det har varit väldigt mycket att lära sig vilket jag tycker är stimulerade och roligt. Därav kände jag att det blev lite av en nytändning för mig. Ett par månader gick jag till jobbet med ett skönt sug i magen att bygga coola grejer i Swift.

Ett par månader senare annonserades det dock att den enda andra iOS-utvecklaren hade sagt upp sig, och han slutade 1 juli i år. Under våren och sommaren har jag varit inblandad i rekrytering av nya utvecklare till teamet, både för anställning och konsulter. Det har varit väldigt svårt, och det har tagit mycket tid. Vi gjorde en felsatsning på en konsult som inte visade sig leva upp till våra förväntningar, avslutade hans uppdrag, och hittade till slut en ny kille som visade sig vara väldigt duktig (otroligt skönt!). Initialt tog jag på mig mycket skuld för att det inte fungerande med den första konsulten, men jag har väl insett att det inte är så lätt att hitta någon kompetent om man inte själv riktigt kan området. Plus att det är okej att göra misstag så länge man lär sig från dem.

Vi har även anställt en ny kille som börjar i augusti/september, och ytterligare en till börjar kring årsskiftet. Den som börjar nu i augusti hoppas jag är en någorlunda erfaren iOS-utvecklare (inga varningsklockor har ringt under intervjuerna), och den som börjar kring årsskiftet är en erfaren utvecklare men helt novis inom iOS-sfären, precis som jag var när jag började som iOS-utvecklare.

På något konstigt vis har jag också lyckats bli scrum master i vårat team. Den andra iOS-utvecklaren, han som sa upp sig, var scrum master tidigare. När jag började i teamet frågade han ganska tidigt om jag ville vara det, och jag svarade ungefär "nja, men jag kan ta på mig några uppgifter". Sen dess har det rullat på och nu är jag hips vips scrum master. Inget jag är jättesugen på att vara men på något konstigt vis lyckades jag bli det. Jag får se när jag lyckas avsäga mig den rollen, om jag inte växer in i den. Vi får se.

Det jobbiga med det här är dock inte de nya människorna. Eller jo, men inte människorna i sig, utan att jag med så kort erfarenhet är den som förväntas lära upp alla nya som börjar. Jag har inget problem med att lära upp nytt folk, men när jag inte riktigt kan skiten jag lär ut tycker jag det är jobbigt. Utöver det, eftersom att jag på något magiskt vis också lyckats bli scrum master, så förväntas jag driva och utveckla utvecklingsprocessen och teamet, vilket inte alltid kommer sig så naturligt för mig. Allt detta medan teamet samtidigt förväntas bygga nya, snygga, stabila saker i appen (vi utvecklar alltså en iOS-app) och arbeta av ackumulerad teknisk skuld. Det känns helt enkelt för mycket ibland.

Men inget enskilt av det jag skrev här ovan är egentligen problemet, utan på senare tid har jag börjat känna någon slags allmän ångest inför jobbet. Jag älskar (rimliga) utmaningar, och jag älskar att koda (dvs själva problemlösningen), men just nu känns allt bara trögt och som att jag ständigt håller på med saker som för mig är prio 2. Jag får ofta ingen arbetsro och sitter ibland och stirrar in i skärmen ett tag innan jag börjar med något, bara för att kort senare bli avbruten på nytt.

Sen tycker jag att utvecklingsmijön för en iOS-utvecklare är under all kritik. Xcode kraschar dagligen, Swift tar lång tid att kompilera, simulatorn måste startas om, Xcode måste startas om, det finns inte tangentbordsgenvägar för vanliga uppgifter i Xcode, det finns ingen vettig dependencyhantering för iOS-projekt (vi kör CocoaPods, men det känns som ett stort jävla hack), Xcode Server klappar ihop när den känner för det, det finns ingen vettig lösning för backuper av bottar, man kan inte schedulera bottar till endast vardagar, etc etc.

Så jag vet inte. Kontentan är väl kanske att jag är skitless på allt sekundärt som har med mitt jobb att göra. Jag älskar själva kärnan av jobbet, att tillsammans med andra duktiga människor ta fram snygga lösningar på komplexa problem, men alltför ofta kommer allt onödigt fluff ivägen.

Om jag ska försöka vara lite positiv med mitt jobb så kommer det några punkter här:

* Många trevliga människor
* Jag får jobba på en Mac
* Förhoppningsvis behöver jag inte lägga lika mycket tid och energi på rekrytering av nytt folk under hösten
* Väldigt trevligt att arbeta med Swift, trots dess tillkortakommanden
* Väldigt engagerade kunder och medarbetare, för det mesta är detta mycket bra
* Vi har på mitt initiativ bytt från subversion till Git
* Vi har börjat köra CI och publicerar dagligen ett nattligt bygge för våra intressenter att ta del av
* Plus, det är en otroligt het arbetsmarknad för utvecklare i Stockholm, så om jag skulle lessna totalt på min nuvarande arbetsgivare behöver jag inte oroa mig för efterfrågan på mitt arbete

Men ja, summa summarum så är jag väl inte superpepp på att gå tillbaka till jobbet på måndag.

Av Wishie

@killawife: Bra fråga. Jag tror inte det, men det lär jag få veta när jag drar dit imorrn!

Av Wishie

@Andreaz1: Absolut, så kan det vara, och jag finner det osannolikt just därför. Min syn skulle isf ha förändrats åt ena hållet, och sen lika mycket tillbaka? Möjligt, men nja, det tror jag inte faktiskt.

Imorgon ska jag till SpecSavers så får jag se vad de säger i alla fall!

Av Wishie

Ni har helt rätt, efter 1,5 år är de knappast "nya" längre.

Skrivet av mrqaffe:

Det är en knepig fråga.
En viktig sak du inte nämner nått om är vad det är för typ av glasögon du har, du verkar klaga på egenskaperna som terminalglasögon men är det såna du beställt ?
https://www.specsavers.se/synvard-jobbet/bildskarmsglasogon
Läsglasögon, terminalglasögon och "vanliga glasögon" uppför sig helt olika, speciellt på halvkorta avstånd.
Och är du säker på att synen inte har förändrats ?

Dessutom är din arbetsgivare i de flesta fall skyldig att förse dig med terminalglasögon om du har behov av det.

De är nog att betrakta som "vanliga glasögon". Jag behöver dem till det mesta, även om det är på nära håll jag ser särskilt dåligt.

Min syn kan ha förändrats under de 1,5 åren jag har haft dessa nya glasögon, men jag tror att det är osannolikt då jag ser bättre med de jag hade innan. Om synen hade förändrats borde de väl inte fungera speciellt bra?

Jag tänker gå in på SpecSavers i veckan och höra vad de säger, det är möjligt att de kan göra någon korrigering som gör att glasögonen fungerar bättre för mig utan att behövs byta ut glasen.

/Viktor

Skickades från m.sweclockers.com

Av Wishie

Missnöjd med nya glasögon

Jag hoppas att den här tråden hamnade rätt, tänkte först lägga den i ÖÄ men den passar nog bäst här?

Hur som helst, för 1,5 år sen köpte jag nya glasögon. Det var egentligen inget fel på mina gamla, jag såg fortfarande bra med dem, men jag ville uppdatera mig lite. Jag gick till SpecSavers i Liljeholmen och gjorde synundersökning och provade ut ett par bågar som jag sedan köpte. Till dessa bågar köpte jag även ett par slipade solglasögon (som jag är vrålnöjd med). För hela kalaset pyntade jag totalt 5-6000 kr.

Nu, nästan 1,5 år senare, inser jag att jag ser bättre med mina gamla glasögon, speciellt på nära håll (vilket är viktigt för mig då jag jobbar som utvecklare). Jag har bättre syn på mitt högra öga än mitt vänstra, och jag upplever att med mina nya glasögon blir skillnaden mellan ögonen än mer påtaglig. Jag har svårt att se i "stereo" och det är ibland svårt att skifta fokus mellan objekt som är nära och objekt som är långt bort (det blir extra jobbigt om objekten rör sig mot mig, så det blir speciellt jobbigt om jag t.ex. springer/cyklar eller kör bil).

En sak som har slagit mig är att optikern som gjorde synundersökningen sa nånting konstigt. Han tyckte inte att jag behövde korrigering för det brytningsfel jag har, utan ville istället kompensera det med högre styrka på glasen. Jag har alltid tidigare haft glas som korrigerar mitt brytningsfel.

Nu till min fundering: Tror ni att jag på något sätt kan reklamera synundersökningen och glasen jag har i mina glasögon efter så lång tid? Min magkänsla är att det har gått alldeles för lång tid, men samtidigt så känns det ju helt knäppt att jag har betalat 5-6000 kr för nya glasögon som är sämre än de jag hade innan.

/Viktor