Inlägg

Inlägg som Wishie har skrivit i forumet
Av Wishie
Skrivet av StrydeR:

I entrédörren har jag skruvat dit en magnetkontakt som skickar signaler till tellsticken (switchking) när dem separeras och när dem går ihop. Magnetkontakten reggas av switchking nör den sänder signaler första gången genom att separera dem. Man sätter switchking i ett så kallat avlyssningsläge, sedan triggar man enheten och ger den ett namn. När sedan datakällan är reggad skapar man scenario som triggas genom bestämda regler, i detta fall vid regeln: entrédörr = PÅ jag har tempsensorer på nedervning, övervåning, i kylen och i frysen samt en i krypgrunden som håller koll på värdena, jag får ut historiska grafer på dessa. Regler kan skapas för att trigga saker vid olika värden på allt givetvis. Ja endast fantasin sätter gränserna.

Härlig lösning med nedladdningen, teknik som förenklar vardagen är underbart! Jag försöker hålla mig till teknik jag har någerlunda nytt av, använder man det inte i vardagen mister det lite sin glans. Egentligen hade jag velat sätta upp en virtuell miljö och skapat en virtuell dator till varje tjänst jag kör men, har jag behovet? nej.. Jag klarar mig bra med min serverburk som dessutom är min studiodator. Det som är bra med den är att den har kräm nog att köra mina prylar men samtidigt snål nog att dra precis över 100watt.

Angående din linuxwebserver så tycker jag absolut att du skall köra switchking på den. I windows är det ca 6 tjänster som körs och dem tar inte alls mycket minne eller cpu. Du lär knappast märka att det ens körs. Hör av dig om du kör igång med projektet, alltid kul o höra hur det går!

Ah, vad trevligt! Såg ut att vara en relativt enkel montering, och inte så dyr heller. Vars kring dörren har du monterat den? Den skickar alltså viss en signal om dörren öppnas, och en annan signal om dörren stängs? Jag tänkte att det annars kanske kan hamna i osynk, att dörren visas som öppen i Switch King när den i själva verket är stängd.

Ja men absolut, om tekniken inte gör livet enklare så är det precis som du säger, den tappar lite av sin glans. Helst ska man sätta upp det en gång, och sedan ska det bara fungera. Det är därför din TellStick-lösning tilltalar mig.

Jag ska fundera på saken om att eventuellt låta webbservern här hemma även agera Switch King-server, jag kommer förmodligen att köpa in fjärrstyrning av lamporna här hemma hur som helst och har man det fixat så är ju steget lite kortare till att köra Switch King. Jag är dock lite rädd att jag inte kommer att kunna utnyttja det fullt ut, utan att jag bara kommer kunna styra belysningen. Jag bor i en möblerad andrahandslägenhet nu så jag är lite begränsad i vad jag kan göra vad gäller installation av brytare och liknande, jag vill inte göra för mycket helt enkelt. Men har du tips på andra saker som man skulle kunna fjärrstyra kring en lägenhet förutom belysning? Vad som helst som kan hjälpa mig att motivera en satsning på Switch King för mig själv.

Av Wishie
Skrivet av StrydeR:

Annars får du väl köra windows/linux virtuellt i osx o låta servern puttra på där? Den kräver inte mycket resurser alls. Eller får du köpa dig en raspberry pi för 500kr o installera linux på den. Det fina är att den bara drar 3 watt. Sedan har du ju switchkings app till din iphone som sägs funka fint.

Jag älskar switchking, när jag öppnar entré-dörren hemma så öppnas hall-lamporna Jag har olika ljus-scenarion för film, kväll,mys, natt etc etc och det bästa med alla utelampor är att jag äntligen slipper gå runt på alla timers och ställa om för skymning då detta nu sköts av switchking. Varje enhet kostar ca 150kr och är lätt att installera Känner mig som en säljare men detta är så sjukt kul att trixa med. Jag gjorde en beställning av prylar på ca 1400kr, detta installerade jag under en kväll i princip. Näste beställning gjorde jag dagen efter

Jo precis, jag kollade i App Store och deras app såg bra ut och hade fått bra recensioner. Jag har iofs en Linuxburk som en enklare webbserver är hemma, men den är tänkt som dedikerad webbserver och inget annat. Hmm.. Virtuellt kommer säkert att fungera, men jag är rädd att den ändå kommer att käka lite för mycket kräm för att värden (det blir på min Mac Mini som agerar HTPC/seed box isf) ska kunna sköta sina övriga uppgifter utan problem. Tål att tänkas på. Det verkar helt klart vara en bra lösning! Får jag fråga hur du har gjort med entrédörren, en sensor som känner av dörrens läge eller hur funkar det?

Jag förstår absolut din upphetsning, jag är lite likadan själv med det jag har hemma hos mig. Jag är sjukt nöjd över min torrentsetup till exempel. På HTPCn kör jag en torrentklient som är konfad att kolla i en katalog som delas ut via Dropbox. Om jag sedan är på jobbet, på tunnelbanan, eller utomlands och kommer på att jag vill se en film när jag kommer hem, så går jag in med mobilen och lägger till en .torrent-fil i den katalogen i Dropbox. Torrentklienten snappar upp den, och börjar tanka hem. Sedan när den är hemtankad och klar så triggas ett script som först och främst avgör om det som laddats hem är rarat eller inte. Om det är rarat så packar den upp. Sedan avgör scriptet ifall det är är en film eller ett serieavsnitt (enda jag har stöd för än så länge, men bear with me) som har laddats hem. I båda fallen kommer filmfilen att antingen kopieras eller flyttas (beroende på om den var rarad eller inte) till NASen, men med den skillnaden att om det är en serie så flyttas den till /serier/{seriens namn}/{säsong}/. Om det är film hamnar den bara rätt och slätt i /movies/. Efter det så kollar scriptet på Undertexter.se om det finns en subtitle för den exakta rellen jag har valt, och om det gör det så tar den hem undertexten, packar upp, och tar bort zip-filen igen. Sist av allt så plockas det nya serieavsnittet/filmen upp av Plex som indexerar upp den i mitt mediabibliotek, och jag kan direkt se den från webb-GUI:et, mobilen eller direkt på HTPCn. Sjukt automagiskt! Sånt uppskattar jag,

Det finns dock hur mycket förbättringspotential i detta, än är jag inte helt nöjd. Till exempel skulle jag vilja ha stöd för att ladda hem en hel säsong av en serie, eller en hel serie. Jag skulle också vilja att den kan kolla efter undertexter i andra källor än bara Undertexter.se. En till grej jag skulle vilja ha är stöd för fler format än rar/zip. Men men, Rom byggdes inte på en dag!

Av Wishie
Skrivet av Itchago:

Personligen skulle jag inte köpa med mig kameraprylar. Ömtåligt + Flyg är väll inte världens bästa kombination. Annars så kanske ett bar ordäntliga kängor? Kolla på märken som Dr Martens och prova här hemma vad som passar och be din vän köpa med sig om det får plats.

Fick ett par riktiga jävla kängor för typ 300kr, bästa skorna jag haft!

OT; Man blir ju lite nyfiken, vart i staterna ska han?

Jag misstänker att kängor/skor kan vara lite för skrymmande för att ta med, och jag vill gärna prova först innan jag köper. Men tack för tipset!

De ska till Miami, och sedan hyra en bil och fara ut lite på Florida Keys och i andra delar av närområdet. Jag är lagomt avundsjuk.

Av Wishie
Skrivet av Zotamedu:

Tror det var utrustning för runda slängar 30 000 jag köpte den gången. Nu var det ett tag sedan jag kollade så det kan hända att skillnaden inte är så stor längre eftersom det hänt mycket med valutakurserna senaste åren. Du får kolla lite på till exempel BH Photo. De är relativt billiga men det ger ju en indikation på var priserna ligger. Är det väldigt billiga objektiv du tittar på är det antagligen inte värt risken om något krånglar.

Jag skulle tro att objektiven jag tittar på faller under kategorin "väldigt billiga", ja. Under 5000kr.

Av Wishie
Skrivet av StrydeR:

{...}

Jag använder mig av systemet Switchking , detta fungerar superbra och är inte speciellt dyrt att införa!

{...}

Det där tilltalade verklingen nörden i mig! Jag har tänkt investera i fjärrstyrning av lampor här hemma, men har tyckt att det känns jobbigt med en extra fjärrkontroll. Började gräva lite och kruxet jag har är att jag nästan bara kör Appleburkar hemma, och Switch Kings server- och klientmjukvaror finns bara till Windows/Linux då de är utvecklade i .NET. Synd! Får kanske hoppas på att de skriver om sin mjukvara till något som är OS X-kompatibelt, men då måste de förmodligen skriva om allt ifrån grunden.

Av Wishie

Inte sett dig förr, 0/10.

Av Wishie
Skrivet av Itchago:

kameragrejjer är tyvärr svindyrt överallt. Det enda som var billigare för mig var när jag köpte min iPad + lite grejjer för typ 3k dåvarande pris hemma i sverige var väll 4.5-5k

Dillingers & Kohls har massor med märkeskläder svinbilligt, iaf Kohls, Dillingers outlets är lite knepigare att hitta.

Nu kom jag på! Be han köpa bälten, bra mycket billigare än här hemma

Ah, bälten, bra tips! Märkessolglasögon har jag funderat på också, det borde man kanske kunna spara en slant på?

Skrivet av Zotamedu:

Ja kamerautrustning brukar vara mycket billigare där. En kompis köpte en SB-800 åt mig från USA och den kostade lika mycket som en SB-600 gjorde här hemma. Då var det inte ens ett speciellt billigt ställe han handlade på. Räknade en gång på det där och kom fram till att jag antagligen hade kunnat flyga till New York och köpt min kamerautrustning där för mellanskillnaden.

Fast det där är ganska dyra grejer antar jag? Jag hade tänkt komplettera med ett enklare teleobjektiv eller ett vidvinkelobjektiv, eller båda två om priserna är rätt.

Hur ska ni ha det angående kamerautrustningen?

Av Wishie
Skrivet av Itchago:

Inte riktigt din fråga men men Beroende på vart han ska, tipsa han om Kohls, billigare ju mer man handlar typ, jag och en polare lyckades handla ihop en rabatt på typ 70% Å då är ändå grundpriserna sjukt mycket billigare än i sverige Även Dillingers outlets är ganska trevliga hehe. Dum som fan som man var så skulle vi "åka dit en annan dag" men det var ju fan inte av. Kvalitetsgrejjer för, med svenska mått, nästan inget.

Justja nu kom ja på, be han köpa typ 2 burkar av alla Altoids-smaker Bra burkar till projekt och goda är dom också

/A

Vad har de för typ av grejer?

Av Wishie
Skrivet av zeddiz:

Be han köpa skor, kläder osv, det fungerar alltid och finns alltid billiga outlets för sånt...

fixa då fan inte med Twinkies som någon annan sa, det är sjukt äckligt!

Kläder var min första tanke, att min kompis skulle köpa jeans åt mig. Det är ju dock lite svårt att köpa kläder åt någon annan, så vi slopade den idén.

Skrivet av Laban80:

Varför inte en Microsoft Surface eller Google Nexus 7? Fungerar Nexus 4 i Sverige är väl det ett alternativ om den går att få tag på.

Jo, jag har funderat på det lite faktiskt! Jag har dock både en tablet och laptop hemma, så det känns inte riktigt aktuellt.

Vet någon om det finns mycket pengar att tjäna på kameratillbehör i USA, objektiv t.ex.?

Av Wishie
Skrivet av oobum:

En oberoende ej reklamfinansierad tv- och radiotjänst är något man skall värna om.

Allt annat är idioti.

Det är det här det handlar om, precis det här. Visst kan man diskutera precis hur oberoende SVT och SR är, och man bör sträva efter att de ska vara så oberoende som möjligt inom de ramarna det är realistiskt. Men, man kan ju inte bara skita i det bara för att man vet om att det är svårt att ha en helt oberoende media. Man måste ju såklart fortsätta sträva efter att ha en såpass oberoende media som möjligt, då det är en grundförutsättning i ett demokratiskt samhälle (rätta mig om jag har fel).

Tänk om man skulle applicera samma tänk på Vägverket exempelvis (alltid denna biljämförelse ). De har sin nollvision, och vi vet alla att det är väldigt svårt att nå dit (om det ens är möjligt). Men det är ju inte som att Vägverket lägger ner nollvisionen bara för att de vet att det är svårt? Det är ju precis det man har en vision till, något att sträva mot. Precis så måste vi tänka med oberoende media. Sen så kan man väl alltid diskutera om det ska vara en avgift eller om det ska läggas på skatten, det tycker jag är en detalj i sammanhanget. Huvudsaken är att vi alla har samma mål, en såpass oberoende media som det är möjligt.

Av Wishie

Köpa med sig hem prylar från USA

Tja!

En kompis som på söndag åker till USA erbjöd sig att köpa hem någon åt mig därifrån, och jag behöver lite tips på saker som är enkla att hitta i butik där och som är enkelt att ta med hem på ett flyg. Det är ju ganska mycket som billigare där, t.ex. kameror, kläder, datorer osv. Kläder utgår ju dock pga att det är rätt svårt att köpa kläder åt någon annan, och jag har egentligen inget behov av en ny kamera eller en ny dator.

Så, har ni några andra förslag förutom det jag skrev ovan, och har ni själv tagit hem saker åt en polare -- isf vad?

/W

Av Wishie
Skrivet av Newklear:

Ska man dra det till den spetsen så kan man också säga att du konstant utnyttjar både poliskår (hur hade din stad sett ut om det inte fanns någon poliskår där?) och brandkår (hur hade samma stad sett ut om ingen släckte alla de bränder som uppstår?).

Jag har inget emot att betala för tjänster som man får något tillbaks från, verkligen inte, och det får man från allt det du rabblade upp där.

Däremot finns det många som aldrig, på något sätt, utnyttjar SVT's tjänster.

Det finns ingen mening med en sån aggressiv ton, du drar bara ner trovärdigheten i vad du själv säger.

Fast det här stämmer ju inte riktigt. Du drar ju nytta av att ha oberoende media i Sverige vare sig du väljer att konsumera den eller inte (förutsatt att någon annan konsumerar såklart). Uppdrag Granskning t.ex. kommer att fortsätta granska både privat och offentlig sektor oavsett om just du tittar på programmet eller inte.

Av Wishie

Enskilda funktioner och designval kan man ju diskutera i oändlighet, här är det ju mycket tycke och smak som gäller.

Om man ser det ur ett större perspektiv så ser jag det definitivt som en fördel att Firefox inte utvecklas av ett vinstdrivande företag, som är fallet med många andra webbläsare. Google till exempel har ett intresse i att du använder deras webbläsare, dels för att du blir hårdare knuten till deras tjänster, men också för att det ger dem en möjlighet att samla mer information om dig så att de leverera bättre sökträffar osv. Ungefär samma gäller även för Safari och IE.

Dessutom tror jag att det är gynnar webbens utveckling att minst en populär webbläsare utvecklas av en någorlunda oberoende aktör. Jag vill tro att det leder till mindre användande av exempelvis proprietära/kommersiella codecs och liknande, och generellt leder till en mer öppen webb.

Sen så ska man ju inte blunda för att Mozilla får mycket av sin finansiering ifrån just Google, så att det är väl svårt att säga att de är helt oberoende.

Av Wishie

Lite hjälp med installation av ReadyNAS NV+ v2

Tja!

Jag slog till på en ReadyNAS NV+ v2 i helgen, som ersättare för min gamla filserver här hemma som ha blivit för högljudd. Nu är det så att i min filserver så har jag 2st diskar á 2TB som jag har tänkt återanvända i NASen. Men, döm om min förvåning när jag monterar diskarna i NASen och bootar upp och antar att allting kommer att vara frid och fröjd. Det verkar som att jag måste wipa diskarna för att kunna använda dem, trots att jag inte ska köra RAIDat?

Okej, så hur löser jag det på bästa sätt? Diskarna är fyllda med data och jag vill helst inte tappa något. De enda andra diskarna jag har hemma är som mest 500GB stora (har två halvfulla sådana), annars är det diskar i den mindre storleksklassen (<200GB, som även de är fulla för det mesta).

Går det här att lösa på något sätt utan att jag behöver köpa minst en ny 2TB-disk?

Mitt bästa förslag nu är att jag försöker tömma ena disken på ett eller annat vis genom att stoppa in båda två i filservern, och ta bort eller flytta över saker från den ena disken. Därefter stoppar jag in den tömda disken i NASen, bootar upp och initierar den, och sedan kopierar över allt från den andra disken som sitter i filservern. Därefter borde jag kunna lägga till den andra disken till NASen utan problem. Kommer det här att fungera?

Tacksam för svar.

/Viktor

Edit: Det blev så jag gjorde. Tog bort och flyttade över från den ena disken, stoppade in den i NASen, och håller nu på att flytta över data till den. Vilket lär ta ungefär hela natten. Men jag behöver åtminstone inte köpa en till disk i nuläget. Sen så hoppas jag att det bara är att plugga i den andra disken i NASen, och den ska ta hand om resten. Det var ungefär det jag orkade läsa mig till nu på kvällskvisten.

Av Wishie

Shit, är det där nån ny version av Pimpim eller är det bara en ny förpackning?

Av Wishie

För få seeders? De seeders som finns har för keff lina uppströms?

Av Wishie

Jag har haft iPhone i 3,5 år och jag har aldrig varit över 500MB per månad. Så länge man ser till att oftast befinna sig på ett trådlöst nätverk när man gör saker som skickar mycket data (laddar upp/ner bilder, lyssnar på strömmad media, installerar appar, osv). Bara du har lite sunt förnuft så kommer det gå kanonbra.

Av Wishie
Skrivet av dr slizer:

cmd + <

Dock cyklar det bara mellan fönster inom samma space, och i en del program används kombinationen till någon annan funktion. Vill man hoppa mellan fönster på olika spaces går det bra att klicka på programmets ikon i dockan.

Sen finns ju alltid exposé också.

Ahh, jag hade avfärdat den kombinationen för att jag hade för mig att den inte fungerade i alla program. När jag testade nu så fungerade det i de flesta jag använder till vardags. Tack för tipset!

Exposé i all ära, men det är lite trögjobbat jämfört med en tangentbordskombination. Speciellt om man byter fönster mycket.

Av Wishie

Intressant tråd!

Jag gjorde den här resan för ca 1,5 år sedan. Jag var uppväxt med Windows, och hade kört det hemma, i skolan och jobbet i cirka 15 år. Så plötsligt skaffade jag en MBP på jobbet. Jag var sugen på att prova på helt enkelt. Jag hade viss *NIX-vana sedan tidigare, både hemifrån och på jobbet, och jag hade viss erfarenhet av andra Appleprodukter. Jag kan säga att det tog inte lång tid innan jag var hooked.

För det första tycker jag att hårdvaran är mycket mer polerad än någon annan "PC"-dator jag testat. Någonsin. Skärmen, tangentbordet, trackpaden, ja allt håller en väldigt hög kvalitet. Datorn är gjord för att användas, och det känns.

Vad gäller operativet så känns det som en extremt polerad Linuxdist, plus det faktum att operativet har järnkoll på vilken hårdvara du kör. Jag har aldrig behövt krångla med drivrutiner en enda gång, till något. Från Linuxdisten har du bland annat fått en riktig *NIX-terminal till ditt förfogande, vilket gör att jag känner mig ganska hemma.

Jag tycker också att det märks att operativet har ett annat tänk vad gäller störningsmoment än Windows. I OS X är de få. Väldigt få. I Windows ploppar bubblor upp titt som tätt om att jag inte har igång Windowsbrandväggen, att jag inte har installerat något antivirus eller att det finns ikoner på skrivbordet som jag inte använder. Sånt händer inte i OS X. Den säger till när det finns uppdateringar att installera, men that's it. Överlag känns det som att operativet försöker att vara i vägen så lite som möjligt.

Sen så tycker jag också att det är en annan kultur kring mjukvaruutveckling till OS X än vad det är till Windows, ungefär samma kulturskillnad som det verkar vara mellan iOS och Android. På samma sätt som iOS-appar ofta är mycket mer polerade än konkurrenterna till Android, så upplever jag att program skrivna för OS X ofta är mer polerade än konkurrenterna till Windows. Det finns såklart undantag till det här, men i regel upplever jag att det är så. Det finns också en annan kultur av att ta betalt för program och mjukvaror, ungefär som rapporterna man läser då och då att den genomsnittlige iOS-användaren spenderar mer pengar på sina appar än den genomsnittlige Androidanvändaren.

Om jag ska ta saker jag saknar med Windows då:

* Fönsterhanteringen tycker jag är bättre i Windows. Det är grymt smidigt att dra ett program upp i överkant för att få helskärm, eller åt sidorna för att dela det 50/50 på skärmen. Har dock hittat ett program som gör detta i OS X: https://itunes.apple.com/se/app/bettersnaptool/id417375580?mt...

* Återigen fönsterhanteringen, men en annan aspekt: i Windows tabbar du mellan fönster. I OS X tabbar du mellan applikationer. Om du har flera fönster öppna i en och samma applikation så blir det lite bökigt. Jag saknar alltså ett sätt att snabbt byta mellan olika fönster i en och samma applikation.

* Spelmöjligheterna. Det känns som att fler och fler spel släpps till andra operativ än Windows, men än är det en lång bit kvar innan Windows har tappat sitt försprång.

På det hela taget är jag alltså väldigt nöjd med mitt skifte till Mac och OS X. Numera har jag inte en enda dator med Windows, hemma eller på jobbet. Förutom virtuella burkar för att kunna testa webbfunktionalitet i IE.

Av Wishie

Jag gjorde precis det här bytet på min jobblaptop, också en early 2011 MBP. Jag valde också en Samsung 830. Kan säga att det gick galant att byta disken! Innan jag började så hade jag sett till att ha en alldeles fräsch Time Machine-backup på en extern hårddisk, och när jag hade stoppat in den nya hårddisken så bootade jag datorn med Internet Recovery (http://www.apple.com/osx/recovery/). Därefter valde jag alternativet "Restore From Time Machine Backup", pekade ut min backup, och lät datorn stå och tugga en stund och sen var det klart!

Lycka till!