Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru
Skrivet av anon333222:

Folket vill ge bort ytterligare en del av sin frihet. Kan vi bli den generation som inte kan köpa något anonymt. Rent-mjöl-i-påse-teorin har testats och har man felaktiga åsikter eller fel förekomst kan staten besluta att du är ohederlig och fryser dina transaktioner. Just därför måste det finnas betalsystem som staten inte kan kontrollera.

Monero, Zcash m.fl. Svårt att växla men i den kriminella världen hittar de lösningar förr eller senare är min gissning. Det har de alltid gjort.

För oppositionella i "diktaturliknande" länder är det svårare om de inte helt vill gå under jorden. Ingen växlingssajt kommer vilja ta i deras kryptovalutor. Det är inte sämre än nu egentligen, där Swedbank stänger bankkonton för "icke-sosse-media" exempelvis. Lösningen där är väl snarare att folket slutar ge makt till de som vill censurera hela samhället? Tror inte att kryptovalutor kan lösa det problemet?

En skillnad är att det är omöjligt att censurera bitcoin-transaktioner. Som oppositionell kan du alltid få betalt. Även om du inte kan växla till kronor kan du ta dina bitcoin med dig till annat land och spendera dem där som kontanter. Som i El Salvador. Ingen växling behövs.

Av TechGuru
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Skatteflykt är det brott som kommer fälla kryptovalutor. Drop, vapen och människohandel etc är inte lika prioriterat.

Japrecis som nationella valutor kraschade när bankerna införde KYC för att uppfylla kraven i penningtvättslagen - svenska kronan som bevisligen används mer av kriminella än Bitcoin fullständigt kraschade i värde.

Bitcoins värde ligger i normal användning som hedge mot inflation, som modern effektiv plattform för familjer att skicka pengar hem, för handlare som inte vill betala 1-2% i kortavgifter och behöva krångliga kassasystem.

Alla transaktioner i Bitcoin är publika. Din dagskassa är mycket lättare att hålla koll på för alla brottsbekämpande instanser och Skatteverket.

Det här är bara en normalisering av Bitcoin och kommer på sikt vara en grundsten i värdering som är långt högre än dagens.

Nationella valutor med växelkurser som åker berg-och-dalbana är dinosaurien i rummet.

Av TechGuru
Skrivet av yrfhar:

[li]Kryptovalutor fås ju genom att lösa problem. Vilka problem och vad ger det för nytta? Vad jag vet är smarta kontrakt inte något vanligt ännu[/li]
[/ul]

"Problemet" innefattar att skapa ett nytt giltigt block:
- lägga i checksumman av föregående block (hash)
- lägga in transaktioner (kontrollera giltighet en gång)
- lägga in ett slumptal (nounce)
- räkna fram checksumma på detta (hash)
- kontrollera om checksumman möter nuvarande krav (difficulty)

Försök med nytt nounce tills checksumman på hela blocket möter nyvarande krav (difficulty).

Minerns primära uppgift är att säkerställa att det går åt mer pengar (el) att ändra historien än du kan få ut av att dubbelspendera de bitcoin du kan genom din attack.

Det är viktigt att vänta ett antal block efter att man får betalt innan man är säker på att transaktion är inpräntad för evigt i blockkedjan. Varje block som hänger efter blocket som innehöll transaktion till dig låser in transaktion i en mur av mer energi vilket gör det omöjligt att förändra transaktionen i efterhand (sno tillbaka pengarna).

Att referera till föregående block skapar en kedja - blockkedjan. Det mesta som är digitalt kan kopieras oändligt antal gånger. "Problemet" här gör att du inte kan kopiera dina bitcoin. De finns nämligen inte hos dig, utan i blockkedjan där det är kryptografiskt säkrat vem som har tillgång till en viss klump bitcoin (adress) - bara en adress kan ha dem samtidigt, matematiskt garanterat.

Om flera block med samma löpnummer möter kravet är det den längsta blockkedjan som är "bitcoin". Det är en grundläggande funktion att historien/blockkedjan skapas på detta sätt för att bitcoin ska kunna fungera, men ger också risken för en attack vilket täpps till genom miners.

För att förändra historien måste du själv spendera mer energi på miners än alla andra miners tillsammans. Detta under flera block, dvs minst 20 minuter. Du behöver med andra ord inte bara stjäla miljoner ASIC miners från hela världen, du behöver också ta kontroll över flera kärnkraftverk, koppla in dessa miljoner maskiner till Internet, utan att bli upptäckt på denna tid.

Difficulty styr svårigheten så att block i genomsnitt hittas i rätt takt.

Notera att nästan alla alt-coins saknar skydd mot sådana här attacker. För få miners. Se https://www.crypto51.app/ Detta gör att det största nätveeket med flest miners är det säkraste vilket också ger Bitcoin värde gentemot alt-coins. Ingen borde spara sin pension i BitcoinCash eller Ravencoin t.ex...

Av TechGuru

Enkla HTML-sidor kan du host:a på Firebase. Det är gratis och fungerar kanon.

Av TechGuru
Skrivet av Xinpei:

Är det med svenska elpriser eller Ukrainska? För sedan 1 april i år så har Ukrainska regeringen implementerat prispålägg för hög elkonsumtion samt under vissa tider. Så vid denna konsumtion så handlar det snarare om typ 2 kr per KW/H med diverse prispåslag.

Även vid 2 kr/KWh hade de gått plus även om de betalat för elen.

Av TechGuru

650:- + frakt för ett 970.

Hur är skicket på fläktarna? Har de använts till mining?

Av TechGuru
Skrivet av Svantesson666:

Fast det står ju i artikeln att månadskostnaden för elen skulle ha legat på 1,6 - 2,2 miljoner kr i månaden så det låter inte som om det hade gått ihop.

Det var nog för all utrustning den siffran var, även de 500 grafikkorten och deras datorer. Gissar att de även mineade på CPU:erna till varje dator där. Så inte så mycket på PS4:orna, de borde dra runt 160 Watt?

Elkostnad för PS4:orna
3800 st * 0.16 KW * 24h * 30 dagar * 1.5 kr/KWh = 656 000 kr per månad

Intäkt för 22 MH/s är just nu $1.3 = 11 kr/dygn
3800 st * 11 kr * 30 dagar = 1 254 000 kr / månad

Av TechGuru

Om de verkligen lyckats köra mining-mjukvara på PS4 för säg Ethereum och då kunnat minea Ethereum på full bandbredd på minnena så drog dessa PS4:or in 1.3 miljoner kronor/månad.

Varje PS4 har en bandbredd på 176 GB/s vilket ger ca 22 MH/s under förutsättning att timings på minnena är optimerade.
22 MH/s på säg 160 Watt är faktiskt lönsamt idag.

Om de hade betalt elen också hade de ändå dragit in runt 600 000 kr/månad på dem efter att den var betald.

Gränsen för att gå +/-0 för 160 Watt och beroende på elpris går nu vid ca 10 MH/s vilket även extremt dåliga timings borde klarat av på PS4.

Vilken galen business.

Av TechGuru

1600 + frakt för mobo + cpu + minnen

Av TechGuru

Nyckel/address skapas bara en gång. Även om man minear oändligt länge så kommer filen aldrig ändras. Bitcoin (värdet) lever i blockkedjan, inte i en fil på hårddisk. Så det du letar efter är som nämnts i tråden den privata nyckeln och det är kanske det du har i ett eller annat format.

Verkar inte ha funnits något program som skrivit "wallet.bc". Filändelsen ".bc" är kanske som @Opatagio är inne på något som ägaren själv ändrat? "bc" som i förkortning för bitcoin?

Är det en 26-35 tecken lång sträng som börjar på "1", "3" eller "bc1" så är det troligen en publik adress och kan inte användas för att komma åt pengarna. Man kan dock se hur mycket pengar man tappat kontroll över och skänkt mänskligheten.

Här finns några olika format på den privata delen. Matchar strängen du har något av dessa format?
https://en.bitcoin.it/wiki/Private_key#An_example_private_key

Av TechGuru

Kanske någon som vet mer på https://bitcointalk.org/index.php?board=4.0 ? 2010 är ... länge sedan.

Av TechGuru
Skrivet av Svensktiger:

Kostnadsökning av bostäder är inte samma sak som inflation.
Priset på bostäder står i nästan direkt förhållande till hur mycket folk kan låna.
Och det styrs av räntorna.
Nu har vi haft 0% i styrränta väldigt länga, och bankerna jublar såklart.
Ökad styrränta, höjda räntor och bostadspriserna kommer att normaliseras igen.

Borde nybyggen verkligen ha utvecklats såhär mycket snabbare uppåt per kvadratmeter än KPI? Det är kraftig skillnad. Jag tror inflationen är högre än den officiella. Man kan uppskatta den till vad man vill beroende på vad man mäter.

SCB pris/kvm nybyggen historik

Staten jublar också över nollräntan. När du flyttar får du betala vinstskatt. Det gagnar staten - i praktiken fastighetsskatt utan lagändring. Dessutom blir pensionsutbetalningarna till korvören och hela pensionsskulden blir försumbar.

Priset på massproducerade bröd kanske fortsätter ner och då har vi 0% inflation? Kanon mätning.

Av TechGuru
Skrivet av Kaleid:

Ja, det lär ju sääääkert ske..
Hur är det med att pengarna involverar sig in i politiken då? Är det OK?

Du ska nog få se. Sedelpressen kommer gå brrr, brrrrr, brrr i Sverige också.

https://cornucopia.cornubot.se/2021/05/riksdagspartierna-ska-...

Nej inte ok, men två fel blir inte ett rätt.

Av TechGuru
Skrivet av Etypdralban:

3500 utan skärmen och du är välkommen

Orkar du leta upp modellnr på skärmen kan jag uppskatta pris på den istället för att gissa att det är den billigaste?

Av TechGuru

Asus directCU II OC GTX 780 3GB
Corsair RM750X VIT
msi B450M Mortar Max
AMD Ryzen 5 2600 eller 2600x med kylare
Ballistix 8GBx2 3300~ MHz RAM
Crucial MX500 500GB 2.5" SSD
Osäker på chassi men nzxt i510 eller något i
AOC 24" 144hz platt skärm

3500 kr och kan hämta endast på söndag nån gång 13-17, passerar Helsingborg.

Av TechGuru

Gina Pari och Hampus Jakobsson

En diskussion om nyttan av och möjligheterna med kryptovalutor. En högnivådiskussion om rätten till makt över sin ekonomi - statens makt i Bolivia. Hur den svenska regeringen försöker knipa makten över inflationsmålet och därmed den svenska sedelpressen. Hur politiska partier tar topp-positioner i banker för att tysta oppositionella.

Striden mellan gamers och kryptofolk (som också är gamers) är inte hälsosam och kan kanske överbryggas? Är en övergående eller cyklisk trend med dyra grafikkort endast av ondo eller finns det värde i andra änden av tunneln? Vad ser visionärerna framför sig?

Av TechGuru
Skrivet av GuuFi:

Något som varenda normal människa som är utbildad och har någon sorts arbetslivserfarenhet har?

Såvida inte din bank styrs av sossar som inte gillar vad du skriver och stänger ditt bankkonto. Eller tvingar din bank att flytta utomlands pga nya skatter som gör dig internationellt olönsam.

Ge det 10-15 år och den yngre generationen kommer inte att ha ett traditionellt bankkonto. Det är min gissning. Bankerna är en dinosaurie.

Av TechGuru
Skrivet av Ibis:

Sant, nytta ut ställd till energiförbrukning. Så även om Bitcoin-mining (Endast en av varianterna! Och inte de som bryts med GPU:er) använder endast hälften av energin i jämförelse med det traditionella banksystemet så står det traditionella banksystemet för typ ALLA ekonomiska transaktioner världen över, aktier, besparingar, kortbetalningar, RUBBET. Nyttan är solklar.

Bitcoin?... eh.

Hur mycket mer energi skulle Bitcoin använda om alla världens transaktioner skulle gå över en lager-2-lösning? (Som VISA/Swish är) El Salvador kör Lightning - en sådan lösning för Bitcoin.

Svar: obetydligt mer. Men staten skulle inte längre kunna fiffla bort den absurda i inflationen. Om du tror att skatten är hög i lagen, räkna in inflationen.

Hela generationer kommer inte kunna köpa villor. Inflation på 20%/år, löneökning på 1-2% per år.

Av TechGuru
Skrivet av Pyxira:

Nu väntar vi bara på att resten av världen skall följa med och bannlysa crypto.

Det blir säkert bra när sossarna vinner nästa val och själva får styra över inflationsmålet, kniper absolut makt över allas ekonomi från Riksbanken. En miljon till dig. En miljon till dig. En miljon till dig! Gulligt. Åh en miljard till dig.

Politiker ska icke lägga sig i varken religion eller pengar. Hoppas din önskan aldrig slår in.

Av TechGuru
Skrivet av Huezzer:

1. ... har ni några andra rekommendationer på ex. moderkort som är mer "framtidssäkrat" när det kommer till processorsocket osv?

Både Intels och AMDs nästa generation processorer kommer använda DDR5 och kräva ny socket/nytt moderkort. Prestandan i nuvarande generation håller säkert 6+ år ändå. Du kan alltid uppgradera till 5900x med fler kärnor. Eller den lätt polerade modell med mer cache som sägs komma snart. Men fler nya generationer kommer du inte se på AM4.