Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru
Skrivet av Lucpel:

Varför skulle man vilja ha en deflatorisk valuta? Skulle inte det ha förödande konsekvenser för hela ekonomin?

Förr har vi haft relativt stabila valutor - ingen stor ökning av mängden per år. Senare har vi haft inflations-valutor med helt absurd ökning av penningmängd per år. Varför skulle det ha förödande konsekvenser för hela ekonomin med deflatoriska valutor?

Av TechGuru
Skrivet av Sando:

Vill du ha lästips om ovan nämnda så kan jag ge ett par.

En gissning är väl att de som vanligt kommer fram till att det var för lite socialism. Med lite mer socialism hade utopin spontanuppstått. Visst hade den minskande tillgången till störtbillig olja säkert ett finger med i spelet men facken ger jag inte mycket för. Otroligt mycket pengar de super upp. Var med en gång i tiden. Deras insatser för min och mina arbetskollegors arbetssituation och lön var värre än usel. Startade eget. Klart bättre.

Vet hur bra det gick när soviet avrättade de som ägde för att jämna ut ägandet, kulakerna strök med. Efte det fick folket sälja sina döda barn som mat på svarta marknaden för att köpa andras döda barn att äta. Så nej, den där boken går direkt i kaminen efter att ha läst titeln.

Av TechGuru
Skrivet av Sando:

Menar du seriöst att världen inte har blivit bättre sen andra världskriget?

https://wtfhappenedin1971.com/

Klart den blivit bättre. Men det hade gått ännu bättre för gemene man om inte centralbankerna agerat som de gjort och gör.

Av TechGuru
Skrivet av Ozzed:

Fast då kan någon starta upp någon ny coin de inte har koll på, och så är de tillbaka på ruta ett.

Hela världsordningen idag är ju uppbyggd på garantin att värdet på pengar i genomsnitt minskar över tid. Börjar man röra för mycket i den grytan så kan det bli en dominoeffekt som gör att sättet vi lever och jobbar på helt sätts ur spel. Så att bankerna skulle svälja det känns inte så troligt.

Hur länge sedan var det när hela världsordningen var uppbyggd på garantin att värdet av pengar skulle vara konstant?

När man rörde om i den grytan blev det inte bättre - det blev klart sämre. Vi kan väl vrida tillbaka dit. Det var inte så många decennier sedan. Bankerna har inte makten i en demokrati. Island visade att det går att straffa bankerna. Om vi vill och rösta för det så kan vi ersätta det korrupta nuvarande systemet med ett annat. Bättre eller sämre vet ingen på förhand.

Av TechGuru
Skrivet av joakim99:

Det är mycket svårare än så. BTC volatilitet är på en helt annan nivå än USD och Euro.

Skillnaden är bara i hur ofta du behöver slå upp växelkursen, förfarandet är detsamma.

Av TechGuru
Skrivet av AplAy:

Jovars, en stor nackdel med just BTC om jag förstått det rätt är att varje transaktion kräver mer energi än föregående eftersom det bygger på "loggningen" av alla genomförda transaktioner som den måste tugga sig igenom först för att komma fram till den senaste genomförda transaktionen? För om inga transaktioner genomförs med kryptovalutor, vad är då poängen med dem som valutor?

Allt i denna text är fel.

Av TechGuru
Skrivet av rymdriddaren:

Bara väntar på att en större terrorattack finansierats med hjälp av någon krypto så kommer de "valutorna" dö ut över en natt.

Precis som dollarn brändes och lades i malpåse när IS sålde olja i dollar för att finansiera sin terror? Det fanns såklart ingen som helst terrorism innan kryptovalutorna uppfanns - ingen kunde finansiera terror utan kryptovalutor. Lätt ironi på den.

Av TechGuru
Skrivet av joakim99:

Jag tror att El Salvadors problem är större än så.

Det jag inte riktigt förstår är hur det är tänkt att fungera i praktiken med två parallella valutor.

När du åker till Paris är menyn i Euro. Du har kronor på ditt kort och på ditt bankkonto. Hur gör du? Du slår upp växelkursen och räknar ut priset på lunchen i paret SEK/EUR. Det är inte svårare än så i El Salvadors fall USD/BTC.

Huruvida en restaurang i El Salvador vill trycka menyn i BTC, USD eller både och är upp till restaurangägaren. Troligtvis är USD mer stabil och om man vill trycka ny meny en gång i månaden så trycker man menyn i USD. Vill man trycka ny meny varje dag trycker man den i BTC. Eller så använder man en skärm och ändrar när man vill.

Av TechGuru
Skrivet av Sando:

Nej, det kommer det inte. Vi ser ju redan nu att Bitcoin har förlorat användningsområden som valuta. Det går mer och mer mot ett spekulativt instrument, utan deposit insurance, investor protection eller transparens. För ett par år sen såg man ju ännu Bitcoin-automater och företag som accepterade Bitcoin-betalningar. De har helt försvunnit nu. Ingen vill köpa en kaffe och betala 50-100kronor för betalningen.

Det är klart ingen vill köpa kaffe med Bitcoin/andra kryptovalutor i Sverige även om det är fullt tekniskt möjligt och lika lätt idag som då. Anledningen är att folk insett att man måste fylla i en rad på K4-blanketten till Skatteverket för varje kaffe och att Skatteverket idag är på tårna och aktivt jagar de som använder kryptovalutor som betalmedel.

Anledningen till att kryptovalutor tappar mark som betalmedel är att nationalstaterna trycker emot. Varför gör det det? För att den massiva ökningen av penningmängden är bra för staten - kan fabricera massor av valfläsk.

El Salvador kommer att visa att det går utmärkt att köpa kaffe med Bitcoin och att många vill göra det.

Skrivet av Sando:

Glöm inte bort att det är negativt att en valuta ökar i värde.

Det tror jag inte på för fem öre. Kanske skulle konsumtionen av värdelösa plastmojänger går ner kraftigt, men det vore bra för miljön och det skulle frigöra kapital till viktigare saker.

Automation, effektivisering och massproduktion gör att saker över tid bör bli billigare. Sett från andra sidan betyder det att man kan köpa mer för sin valuta och att den därför stiger i värde. Det vore det helt normala. Endast massiv ökning av penningmängden låter oss delvis tro att nationella valutor har ett "stabilt värde" om man mäter värdet i Billy-hyllor och fiskpinnar.
Så är naturligtvis inte fallet. Räcker med att titta på fastigheter, aktier eller för den delen M2-måttet för att inse att penningmängden stiger absurt snabbt och bara kan korrigeras med ett brak, en krasch utan dess like.

Pengar som stiger i värde gör att man får sundare inställning till pengar, är min övertygelse. Sund inställning till pengar skapar klokare investeringar, klokare investeringar skapar en effektivare ekonomi med högre levnadsstandard. En gång i tiden fanns det valutor som var bundna till guld. Dessa ökade ständigt i värde mot valutor som inte var bundna mot något. De länder som behöll guld-standarden längst tillhör de rikaste per capita idag.

Att det är negativt att en valuta ökar i värde är i min mening endast en tes som drivs av riksbanker påhejade av politiska företrädare. Väldigt få andra.

Jag är säker på att den smällen kommer. Det går inte att undvika boom-bust-cykler i FIAT-valutor även om centralbankerna försöker med allt galnare medel. Låta centralbanken trycka nya pengar och köpa företagsobligationer? Vilket spektakel. På vilket sätt kan det vara sunt. Hela marknadsekonomin blir tiltad - alla prissignaler satta helt ur spel. Den del av ekonomin som växer blir inte den effektivaste och mest eftertraktade utan den del som är bäst på att få sina obligationer uppköpta av riksbanken. Vansinne.

Av TechGuru
Skrivet av Maaxan:

Finns en anledning till att en valuta måste vara under någon typ av kontroll. Att ens diskutera varför är bara tramsigt. Bitcoin om något är väl bevis nog, eller? Eller hade ni som försvarar Bitcoin gillat läget när er månadslön halverats över natt med bibehållna marknadspriser etc? Skulle inte tro det.

Tror du att det är riksbankens "kontroll" som gör att den svenska kronan inte varierar så mycket i värde mot andra nationella valutor? Hur går det till?

Så länge genomsnittlig värdeförändring är bättre i bitcoin än i kronor kommer bitcoin vinna mer mark. Att ha sina besparingar noterade i nationella valutor är en katastrof. Folk tror att de blir rika när aktier och fastigheter går upp med 20% per år, precis lika mycket som penningmängden växer. Samtidigt får de 2% löneökning... Hela generationer kommer inte att kunna köpa villa.

Av TechGuru
Skrivet av Paydaye:

Känns ju lite bättre en ett gammeldags bankrån imo.

Och folk tror på allvar att dagens crypto blir något som gemeneman kommer att använda i framtiden.

Det där är en ren startup, teknikutveckling i framkant. Inte representativt för kryptovalutor som helhet. Det är som att säga att svenska kronan aldrig kommer att bli något i framtiden för att någon rånade en 7-eleven. Alla som stoppade in pengar i det projektet kände till risken. Samma risk finner du inte i t.ex. Bitcoin.

Av TechGuru
Skrivet av sesese:

Även om vi får bra priser på AMD kort (rekommenderat pris) så är +4000kr för ett enklare kort i prestandanivå med spelstationer inte rimligt att betala enligt mig. I min familj så skulle vi behöva 3 nya grafikkort men till dagens priser så är det ett stort nej tack. Sedan är dagens kort "svaga" aktivera RT och korten dör prestanda mässigt. Så jag hoppas att kommande serie är betydligt bättre.

Jag hoppas även att vi får se minst 16GB som standard i nästa serie och +32GB i den högre klassen.

Vad skulle man behöva så mycket minne till? Känns som något man bara behöver för 8K-gaming där det blir väldigt stora texturer för att få kvalitet på alla pixlar. För 1080p till 4K verkar 8 GB räcka långt?

Av TechGuru

Binance pool har fördelen att man kan växla till vilken/vilka valuta man vill innan man tar ut. Och man får bara en utbetalning till pool wallet en gång per dygn så det är lätt att räkna ut skatten.

Av TechGuru

> EVGA Supernova G3 750W

Vilket inköpsdatum är det på den?

Av TechGuru
Skrivet av pv2b:

Allt du skriver är rimligt, ändå har vi på något sätt gått från ett samhälle med guldmyntfot till ett med fiatvalutor. Har det hänt förut så kan det hända igen.

Det kan bli så, men det är inget solitt argument. Variabler har ändrat sig. Historien kommer inte spelas upp igen på exakt samma sätt även om framtiden kanske rimmar.

Skrivet av pv2b:

Om jag kan betala skatt med papperskronor direkt hos Skatteverket vet jag inte riktigt vad det har för relevans.

Ditt argument var att staten accepterar att ta emot fiat - en pappersprodukt. Jag försökte förmedla att pappersbitcoin inte är att jämföra med kronor - pappersbitcoin är mer att jämföra med papperspapper. Dvs en check. Inte den underliggande värdebäraren utan ett papper med löfte om att få din värdebärare om du växlar in checken. Skatteverket accepterar inte checkar, och de kommer inte att acceptera pappersbitcoin även om bitcoin skulle omklassificeras till valuta. Det vill säga - när folk ska betala sin skatt måste de ändå växla sina pappersbitcoin till riktiga bitcoin och det sätter press på utfärdaren av pappersbitcoin att ha riktiga bitcoin till hands. Den absurda inflation som finns i fiat blir sannolikt mindre även om folk skulle använda pappersbitcoin. Inte för att jag tror att pappersbitcoin utanför investeringsbubblan kommer att hända.

Skrivet av pv2b:

Det räcker med att det är enklare att använda, snabbare, eller upplevs som säkrare.

Det fungerade med papper "backade av guld" eftersom folk inte kunde kontrollera hur mycket guld Swedbank har i sitt valv. De kunde vaggas in i säkerheten att det fanns riktigt värde hos banken. Med bitcoin kan alla i hela världen ta reda på hur mycket Bitcoin Swedbank har. Om Swedbank inte har några bitcoin eller inte vill förtälja det så kan vi utgå från att de inte har några bitcoin och Swedbanks pappersbitcoin är därmed riskfyllda - folk kommer att inse att man inte ska ta emot dem. På samma sätt som handlarna snabbt insåg när Pelle Kanels checkar inte gick att lösa in hos banken att man inte ska ta emot checkar från Pelle Kanel.

Skrivet av pv2b:

Och så vill folk ha ränta på pengarna. I början kommer några banker att kollapsa på grund av bankrusningar, men snart kommer bankerna organisera ihop sig med en centralbank som garanterar allting. Precis som innan.

Mja, folk vill väl åtminstone att värdet på pengarna inte ska sjunka om de står still på kontot - dvs ätas upp av inflation. Lösningen på det är redan inbyggd i Bitcoin med tanke på att det bara kommer att finnas 21 miljoner bitcoin. Bitcoin kommer alltid att öka i värde gentemot varor/tjänster eftersom varor/tjänster ökar i antal, medan bitcoin kommer att minska i antal förr eller senare när folk slarvar bort dem eller tar dem med sig in i döden. Räntan är med andra ord inbyggd.

Vi vet att det bara kommer att finnas ~21 miljoner bitcoin. Det är inte något en centralbank kan ändra på. Om det finns 63 miljoner pappersbitcoin i cirkulation kommer det vara uppenbart att systemet är trasigt och den där bankrusningen inträffa långt långt tidigare än den gjorde när bankerna fifflade med svårkontrollerat guld?

Skrivet av pv2b:

Enkel och snabb åtkomst till kredit driver redan idag folk att gärna använda kreditkort för sina betalningar. Den som har ett kreditkort är mer benägen att impulsköpa något de kanske egentligen inte omedelbart har råd med, vilket leder till att betalställen accepterar sådant.

Det leder förstås bara till miljöförstöring och att folk fyller sina liv med plast istället för mening men jag förstår poängen. Det finns inget som hindrar dig att ta lån i kronor. Det trycker staten gärna nya åt dig för staten vill betala din utspädda pension i kronor. Men kloka handlare kommer vilja ta betalt i bitcoin. Vill du betala med dina kreditkronor så kommer priset på varan vara högre. Gissningsvis kommer en ny digital klyfta uppstå mellan de som använder Bitcoin och de som lever och dör på kredit i nationella fiat-valutor. Åtminstone under en tid.

Skrivet av pv2b:

Det finns inget som säger att ett liknande bankväsen som vi har idag inte kan uppstå med Bitcoin som bas. Sparare sätter in Bitcoin och förlorar den direkta kontrollen över dem, tar en risk, i utbyte mot ränta på sina sparpengar. Pengarna lånas sedan ut på olika sätt. Exempelvis genom ett kreditkort som butikerna tar betalt med. De vet att de får betalt ändå, de pengarna har kommit från sparpengarna. Och med ett väl fungerande betalsystem så kommer även de som har sina pengar i banken använda dessa parallella kort.

Om du sätter in 100 kronor kan banken låna ut oändligt många kronor, det finns inte sedan 1994 någon krav på att banken måste ha ett lager av pengar i valvet. Det finns nya krav, men det är omöjliga att förstå jämfört med de gamla reglerna.

Om du däremot sätter in 1 bitcoin hos Swedbanke kan de bara låna ut 1 bitcoin. Visst de kan skriva ut 682 miljoner pappersbitcoin, men det blir ganska snabbt uppenbart att Swedbanks pappersbitcoin inte kan lösas in 1:1 mot bitcoin när det går att räkna dem.

Banken kan låna ut kronor oavsett om de har några bitcoin eller ej. Lån med nytryckta pengar kommer alltid att utfärdas i fiat, inte i krypto. Det är väl givet? Pappersbitcoin är fiat. Alla kommer att inse att det finns en växlingskurs mellan bitcoin och pappersbitcoin. Alla, även Skatteverket och alla handlare, sparare och människor. Precis som det uppstod en växlingskurs mellan dollar och guld när guldstandarden bröts. Det finns egentligen ingen poäng att utfärda pappersbitcoin - det skulle bli samma sak som kronor så vi kan lika gärna fortsätta kalla dem kronor.

Skrivet av pv2b:

Folk vill handla på kredit. Folk vill ta lån. Och folk vill att andra ska kunna handla på kredit, för då säljer de mer. Det är drivkraften som inte en kryptovaluta kan bryta. Vill man bryta det krävs det en samhällsrevolution, inte att man byter ut vilka pengar man handlar med.

Fast om det blir dyrt att handla på kredit kommer folk inte köpa foppa-tofflor på kredit. Det var dyrt med kredit historiskt och därmed enligt dina argument kan det bli så igen. Folk köpte inte lika mycket skit när räntan var 500% under krisen på 90-talet. Ingen ville ha kredit.

Klyftan kommer tror jag. Michael Saylor är beviset. Snöbollen har bara börjat rulla. Bitcoin går upp i värde, fiat går ner i värde. Låna i fiat, köp bitcoin. Det är en knivskarp attack på hela systemet och jag ser inte hur centralbankerna ska kunna försvara sig. De som håller bitcoin, riktiga bitcoin, kommer att suga upp enorma mängder värde på detta sätt.

Av TechGuru
Skrivet av pv2b:

Folk accepterar ju papperspengar när jag köper villa eller volvo idag. Eller för all del pengar "framtrollade" av en bank genom ett banklån. Varför skulle de inte göra det med pappersbitcoin, om myndigheterna bestämde att de är pengar, genom att t.ex. acceptera att man betalar skatt med dem? Du kan inte hävda att det är absurdt, att folk inte skulle göra det, när folk bevisligen accepterar det.

Papperspengarna, kronan, är statens pengar. Klart att de går att betala med. Du måste betala din skatt i kronor. Du kan inte betala din skatt med papperskronor. Papperspapperskronor så att säga. Prova betala din skatt med en check exempelvis. Skatteveeket kommer visa dig dörren ut och be dig gå hem.

Staten kommer inte att ta emot pappersbitcoin även om de skulle göra bedömningen att bitcoin är en valuta. Pappersbitcoin är inte samma sak som bitcoin. Folk tar emot sedlar för billiga bilar, de tar inte emot checkar. De ber dig casha ut checken och ge dig sedlar. På samma sätt kommer ingen normalbegåvad ta emot en pappersbitcoin. De kommer be dig konvertera den till bitcoin och ge äkta vara. Riskminimering.

Jag förstår din poäng men den drivande kraften som gjorde att befolkningen accepterade omställningen guld -> papper är inte applicerbar på konvertering bitcoin -> papper. Guld var inte portabelt och är lätt att förfalska. Bitcoin är omöjligt att förfalska och ypperligt portabelt. Right? Vilken drivkraft ser du som skulle få befolkningen att tycka att pappersbitcoin är bättre än bitcoin?

Av TechGuru
Skrivet av pv2b:

Det finns inget som hindrar mig från att sätta upp en "kryptobank" som lånar ut mer Bitcoin än jag har, så länge jag kan få tillräckligt många att se ett saldo på den här banken som lika bra som riktiga Bitcoin. (Jag sällar mig inte till skaran som tycker att fiatvalutor nödvändigtvis är av ondo, men jag förstår att man kan ha en sådan inställning.) Då känns nyttan med specifikt Bitcoin ganska begränsad i långa loppet.

Det går inte att låna ut mer Bitcoin än du har. Om du har lånat ut dem så är de inte längre i din kontroll. Du kan inte låna ut dem till mer än en. Om du säljer papperslappar där det står "1 BTC på heder och samvete" på så håller jag med delvis, men det är förstås ingen bitcoin. Du kan inte handla med den. Det är förstås sant för alla pappersprodukter. Guld och silver är troligen gravt undervärderat just för att så många köpt pappersprodukter som inte backas av riktig metall. Du kan säkert köpa något med riktigt guld, men prova med pappersguld. Om folk köper denna pappersbitcoin så kommer priset inte påverkas, den enda vinnaren är utfärdaren av pappret som tar lite avgifter.

I vilket fall som helst så tycker jag inte att det går att jämföra pappers-bitcoin med guldmynt från forna tider. Guldmynten var lätta att spä ut med mindre värdefulla metaller utan att befolkningen kunde märka någon skillnad - inflation. Alla tog emot guld, även utspädda guldmynt. Ingen kommer att ta emot pappersbitcoin när du köper villa eller volvo. Not your keys, not your money. No keys, not money!

Av TechGuru
Skrivet av BOB77:

Det går redan att spåra, i alla fall Bitcoin mfl. Så detta är bullshit.

Njae, du kan se transaktionerna i dagsläget, men inte vem som är avsändare och mottagare. Det är det de jobbar på - att alla adresser ska gå att knyta till individ/bolag.

Av TechGuru
Skrivet av pv2b:

Du behöver precis samma kassasystem för att hantera Bitcoin som du behöver för att hantera nationella valutor. Lagkrav på att redovisa dina transaktioner, betala moms, hålla koll på ditt lagersaldo, etc, försvinner inte bara för att det plötsligt är Bitcoin.

Redovisa transaktionerna i Bitcoin är ändå lättare eftersom transaktionerna är publika i blockkedjan. Ja du måste hålla koll på hur stor andel av varje transaktion som är moms, separat precis som nu, men du har ändå ett permanent spår som Skatteverket kan läsa direkt själva utan din inblandning, direkt när den sker och i all framtid utan risk för hårdiskkrasch etc. Klart bättre än kontanthantering inte sant? Lättare att automatisera/effektivisera för handlare.

Skrivet av pv2b:

Bitcoin är på inget sätt en ersättare för Visa/Mastercard. Bitcoin hanterar bara en pytteliten bråkdel av transaktionerna som Visa/Mastercard klarar av.

Det där är äpplen och päron. Bitcoin är att jämföra med de nattliga differens-betalningar banker gör till varandra - det som på engelska kallas settlement. Det är det som gör att en transaktion från mitt bankkonto till ditt bankkonto bara kan ske under ett fåtal specifika klockslag på dygnet som dessutom kan variera beroende på vilken avsändande och mottagande bank är. Kan du köpa kaffe med bankkonto? Tar flera timmar och fungerar bara under kontorstid. Om sista timmen under kontorstid har passerats så kommer du få vänta till nästa dag att få pengarna. Tills dess har banken låst dem och ingen av oss har tillgång till pengarna i banköverföringen. I Bitcoin kan transaktionen ta 10 minuter och en av oss har alltid tillgång till pengarna, klart bättre. Men nej kaffe kommer ingen vettig människa köpa med Bitcoin direkt i baslagret - den tiden är förbi. Det förtar inte något värde från Bitcoin tycker jag. Jag pensionssparar lite i Bitcoin - en transaktion per månad. Avgiften är lägre än inflationen i kronan.

Visa-kort i form av bankkort låser förvisso pengar på ditt konto direkt (men clearas de direkt? tror inte det). Visa och Mastercard i form av kreditkort är definitivt lager-2 lösningar - du kan genomföra 1000 köp på en månad men du betalar till dem via en enda uppsamlande betalning efter 40-60 dagar. VISA/MasterCard betalar också handlaren i klump. Varje enskild transaktion är bara en digital notis hos VISA/MasterCard. De 1000 transaktionerna tas inte från ditt bankkonto en och en och handlaren får dem inte en och en.

Finns många liknande lösningar på det för Bitcoin. Lightning, Paypal, Square och snart ... just Visa och MasterCard. Seriös satsning från Visa och MasterCard vill såklart också ha en bit av kakan.

Skrivet av pv2b:

1-2% i transaktionsavgift är också extremt lågt om man jämför med vad en Bitcoin-transaktion kostar. Just nu är vi nere på lägsta värdena på ett år, och en transaktion kostar "bara" cirka 22 kr per transaktion. Det blir dyrt om man ska handla en kopp kaffe.

Som sagt, att jämföra transaktionkostnaden att köpa en kopp kaffe (enskild transaktion) med transaktionskostnaden för clearing mellan en bank och alla andra banker för alla transaktioner på ett dygn är inte meningsfullt längre. Bitcoin är i det fallet klart billigare var gäller clearing/settlement.

En transaktion på Lightning, vilket passar för att köpa kaffe, har normalt en avgift på $0.000327181.

Skrivet av pv2b:

Kryptovalutor för all del, men just Bitcoin är om något en dinosaurie, som bara är störst för att den var först. Och det går ju helt utmärkt att propagera för kryptovalutors förträfflighet utan att komma med en massa osanningar.

Ungefär som Facebook. Finns bättre alternativ där ute men ingen använder dem seriöst - för ingen annan använder dem. Det kommer säkert att bli en uppsjö av kryptovalutor där ute. Bitcoin är dock inte bara först och störst - Bitcoin är också säkrast. Det är inga problem att göra en transaktion på 100 miljarder kronor med Bitcoin, och vet du vad? Det kostar lika mycket som att köpa en kopp kaffe - 22 kronor som du säger just nu.

Skrivet av pv2b:

(Det finns ju Lightning Network och liknande som löser en del av detta, men då är det inte längre "ren" Bitcoin det handlar om. Dessutom är det långt ifrån användarvänligt att behöva öppna upp "betalningskanaler" och låsa in pengar i dem. Det finns inget som säger att exakt samma tekniker som i Lightning Network inte skulle kunna fungera med andra kryptovalutor eller till och med fiatvalutor som bas.)

Precis som en transaktion med ett kreditkort inte är en "ren" krona-transaktion. Lightning Network stödjer redan andra kryptovalutor, Litecoin i dagsläget.

Lightning Network är inte jätteanvändarvänligt idag, håller med, men det används ändå. Det kommer att bli smidigare. LN funkar redan i länder där banksystemet är kaputt eller aldrig har fungerat. Paypal och Square har lösningar som passar oss andra, Visa och MasterCard kommer bli snäppet bättre. Alla de fyra kommer att fungera bra för alla länder där banksystemet fungerar bra nu - men kanske inte för länder som Zimbabwe där Bitcoin redan fungerar idag.

Av TechGuru
Skrivet av medbor:

Jag ser inte alls hur detta är tänkt att fungera, utan låter mer som ett förlegat sätt att tänka av gamla rävar som inte förstår tekniken. Lite som att försöka förbjuda kryptering eller stänga ner olika darknets helt. Hela kärnan i många kryptovalutor är ju just decentralisering, kolla bara hur Ethereum är uppbyggt... jag tror inte detta kommer ändra eller leda till mycket, om de inte stänger ner alla ställen som handlar/växlar med valutor...

Decentraliserat är det ju bara tills du måste växla till nationell valuta. Då måste du in på central växlingssajt. Förr eller senare behöver du kronor i Sverige. De kan mycket väl sätta press på alla växlingssajter i hela världen, de lär lyckas. Bankerna har redan börjat blockera inkommande transaktioner från växlingssajter. Det är början på ett decennie-långt krig mellan klassiska banker och kryptovalutor som innefattar alla aspekter av national-staten, alla ekonomiska system inklusive statens möjlighet att trycka pengar för att skuggbeskatta folket. Omöjligt att säga hur det slutar.

En möjlighet är att de misslyckas med kontrollen och att skattebasen sjunker så till den grad att välfärdsapparaten kollapsaroch övergår i total marknadsekonomisk modell där du betalar för det du vill ha. Har du inga pengar får du förlita dig på donationer?

Jag tror att de kommer att lyckas med att införa denna reglering och göra bitcoin globalt spårbart till individ. Vilket inte är en total förlust - de kan fortfarande inte trycka bitcoin när de känner för det.