Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru

Det kunde varit tydligare sorry!

Prisidé
Macbook Pro: 24500 + 6125 kr moms
Applecare+: 3375 kr (ingen moms på försäkringar)
Summa: 34000 (företag kan dra av 6125 kr)

Nypris idag
Datorn: 29900 + 7475 kr moms = 37345 kr inkl moms.
AppleCare+ 1 år: 3795 kr (ingen moms på försäkringar)
Summa 41140 kr (företag kan dra av 7475 kr)

Av TechGuru
Skrivet av owns good:

Produkten du länka kostar 29 tusen. Inte 41

Exkl moms. Nej tack gå nån annanstans.

Av TechGuru

Apple Macbook Pro 16" - M1 Pro - 32 GB - 1 TB

Bra maskin för utvecklare har blivit över i bolaget. Använd 1 vecka, nyskick.

  • 1 år AppleCare+ ingår

  • Inköpt 2022-01-03

  • Avdragbar moms

  • Betalning går bra via bankgiro eller Swish

  • Kvitto medföljer

Köpt via Dustin:
https://www.dustin.se/product/5011261059/macbook-pro-2021-rym...

Pris där idag samma som vid inköp: 41468 kr inkl moms för dator + försäkring + frakt.

Läs hela annonsen här

Av TechGuru
Skrivet av Callo86:

Vilken "withdrawal type" har ni använt när ni fört över pengar från kraken till swedbank?

SEPA är den europeiska standarden för överföring som är billig och smidig. Bara att välja en av bankerna i listan med SEPA.

Av TechGuru
Skrivet av Teknik:

Vi kan även förbjuda banker och riksbanker att tillverka pengar och låta den rättigheten gå tillbaka till staten som det var före papperspengarna uppfanns av banker.
Före bankerna skapades var det staten som tillverkade pengar, detta har dom flesta inte uppmärksammat.

Så innan nationalstaten uppfanns så fanns det inga pengar? Stämmer ej.

Papperspengar som ej kan växlas in mot guld hos banken så som systemet fungerat förr uppfanns av USAs stat, inte av bankerna.

Dessutom tidigare i historien kunde staten inte trycka pengar hur som helst, pengarna bestod ofta av guld eller silver och kunde därför inte tillverkas ur tomma intet i oändlig mängd som nu.

Innan staten uppfanns använde folk allt möjligt som pengar och vad som ansågs vara pengar utgick inte från makten hos en stat, makten låg hos dem som använde dem. Tyckte du inte att en påse salt hade något värde blev det ingen affär för den som vill köpa din höna. De flesta tingen var usla som pengar men hey, folk gjorde vad de kunde med det som fanns tillgängligt. Tiderna ändras. Mer teknik är tillgänglig nu, många nya möjligheter på bordet, många bättre än nuvarande fiat-system.

Det finns ingen annan anledning att politiker vill ha kontroll över inflationsmålet som (S) nu försöker få igenom än att politiker ska kunna missbruka makten för att behålla sin ställning och berika sig själva. Den makten är ett massförstörelsevapen, och folk bryr sig inte ens, tycker att det är bra rent av. Familjevecka? Vi trycker pengar för att finansiera den. Vd kommer härnäst? Medborgarlön finansierad med nytryckta pengar?

Skrivet av Teknik:

Att privatpersoner kan tillverka pengar genom mining är sinnessjukt det är det sämsta av alla möjliga sätt att tillverka pengar på.

Varför vissa vill det beror endast på att dom vill bli rika på andras bekostnad.

Så du blir miljardär om du tillverkar en ny kryptovaluta, vi kan kolla den Teknik-coin. Om det är så lätt, varför gör inte du det?

Det kommer bara finns en köpare av den, du, så värdet blir 0 på Teknik-coin.

Bitcoin får sitt värde för att allt fler inser att fiat, pengar som har noll värde, är ett luftslott som kommer att smälla. Folk lämnar luftballongen innan luften går ur. Det mest lovande innovativa alternativet är kryptovalutor där Bitcoin är säkrast och stabilast. Ja värdet är volatilt, men hittills alltid stigande i jämförelse med fiat-valutor givet ett par års utveckling. Den utvecklingen kan omöjligt ändras. Fiatvalutor kommer att fortsätta explodera i tillgång. Bitcoin tillverkas tvärtemot i sjunkande takt. Redan nu är ökningen av mängden bitcoin per år klart lägre än KPI. Om 880 dagar halveras utgivningstakten i Bitcoin igen.

Resultatet av dessa två storheter borde vara uppenbart.

Av TechGuru
Skrivet av Teknik:

Du är för krypto för att du tror att du ska bli rik.
Endast därför är du för.

Fel. Det är en faktor, men inte den enda och inte den viktigaste.

Skrivet av Teknik:

Du använder argument som är påhittade av tjuvarna som skapade Bitcoins, alt är lögner.

Tjuvar? Du har inte sett en enda dokumentär om rörelsen och de första utvecklarna? Eller funderat på alla som är aktiva nu? Har du läst meddelandet i första blocket i blockkedjan?

Vet du, tjuvarna som grundade Spotify ville modernisera musikindustrin med modern digital teknik och tjäna pengar. Fy för, vilka elaka svin de var. Icke-socialister rent av, den värsta sorten?

Nu drömmer utvecklare om att modernisera allt från lån och betalningar till hur vi tryggt kan digitalisera ägandebevis för t.ex villor, bilar och aktier och göra de handelsbara utan mellanhänder som tar oskäliga avgifter i denna moderna tid där överföring och lageing av information i princip är gratis. Allt sprunget ur Bitcoin.

Din ilska baserar sig troligen på okunskap men kanske grämer du dig över att du missat tåget? Samtidigt är dina argument beviset för att det ännu är tidigt. Du har inte missat tåget. Det fanns massor av folk som motsatte sig automobiler, nu finns de överallt och har på så många sätt förbättrat människans liv.

Skrivet av Teknik:

Inflation det är något som vi politiskt har bestämt att vi ska ha men det kan även ändras så vi får deflation.
Krypto där kan tjuvarna ändra sig och trycka mer krypto för det var så lönsamt att lura på folk skiten.

När folkomröstade du senast om infationsmålet? Jag vill inte ha inflation. Har aldrig blivit tillfrågad.

Som sagt, du har inte bemödat dig att undersöka ett dyft. Det är teoretiskt möjligt att ändra Bitcoin så att mer än 21 miljoner bitcoin utvinns men i praktiken är det omöjligt. Undersök varför, du kommer att lära dig bra saker på vägen.

Skrivet av Teknik:

Majoriteten vill inte ha kryptovalutor och dom kan i demokratisk ordning förbjuda kryptovalutor.
Kryptotjuvarna kommer att bli förbannade och kanske kommer dom att börja mörda folkvalda politiker.
INBÖRDESKRIG KAN BLI FÖLJDEN AV KRYPTOVALUTOR.

Oj det var ett långt steg? Så om politiker inte glr som man vill så mördar folk politikerna? Majoriteten vill ha kärnkraft, samtidigt lägger de demokrratiskt valda ner den. När går folk ur huse och börjar mörda politikerna för det? Det politiska systemet tjänar idag endast sina egna syften. Rekordhög avlöning samtidigt som de är både döva och blinda. Men npgra politikermord av den anledningen sker inte. Ditt katastrofscenario framstår som ytterst osannolikt och står utan grund.

Skrivet av Teknik:

Jag har tänkt på vad följderna kan bli av kryptovalutor och det skrämmer mig.

Har också tänkt på det och ser inte den risken.

Däremot ser jag risken att man fortsätter påstå att inflation är något bra och att man fortsätter påstå att den är 1-2% när stora värden stiger med 20% per år. Fundera på vad som händer när bopriserna stiger med 20% per år samtidigt som lönerna stiger med 2% per år. Hela generationer kommer misslyckas med att flytta hemifrån. Samtidigt vill (S) införa fastighetsskatt igen. När staten och riksbanken samarbetar kan de få din fastighet att bli värd hundratals miljoner genom inflation, och skatten måste du betala.

Vi medborgare gav Riksbanken att sköta den ekonomiska grunden, men de missköter den och skor sig privat. Vill vi kan vi avskaffa Riksbanken.

Jag ser kryptovalutor som den faktor som tvingar de nuvarande systemen att ärligt förbättra sig, eller gå under.

Låt oss följa El Salvadors utveckling. Hittills har deras byte från att vara slav under amerikanska dollarn till att frivilligt och demokratiskt välja Bitcoin som ett komplement varit gynnsamt.

Av TechGuru
Skrivet av Teknik:

Varje land har en egen valuta och den måste regleras av en myndighet.

Bevisligen falskt, finns många länder som inte har en egen nationell valuta.

Skrivet av Teknik:

KRYPTOVALUTOR ÄR ETT MEDVETET BEDRÄGERI.
TULPANMANI

Bedrägeri? Och vem står bakom menar du? Vem genomför bedrägeriet?

Pyramidspel? Du vet nog inte vad du talar om här heller.

En tulpanlök är en usel värdebevarare och kan inte fungera som valuta över tid. Bitcoin kan det. Också en usel jämförelse.

Bitcoin har ett värde baserat på efterfrågan, som precis allt annat. Tesla-aktien är en tulpanmani - otroligt övervärderad. Svenska bostadsmarknaden är sjukt övervärderad - går räntan upp till rimliga 4-5% för att stävja inflationen så får du se ett ras i värdet på fastighetsmarknaden som överträffar 90-talets krasch.

Alla som äger eller investerar i Bitcoin i olika former bör vid det här laget vara medvetna om att kryptovalutor är ny teknik och värdena oerhört volatila, men på 10 år är det svårt att ha gått med förlust om man investerat långsiktigt och sunt. Omöjligt rent av.

Bitcoin kommer att gå upp mer i värde tror jag, men det är inte huvudsaken för mig. Jag är trött på fiat-systemet. På att bli konstant bli rånad av inflationen. Att riksbankens anställda fifflar med nytrycka pengar (som därmed stjäl värdet från pengar vi alla har redan) och sen skor sig själva på det. Att riksbanken kan tillverka valfläsk åt politiker. Systemet är för korrupt för att räddas. Det behövs en krasch i fiat-systemet.

Av TechGuru
Skrivet av Teknik:

Granska krypto försvararnas ord noga.
Det enda dom pratar om är att dom ska bli rika.
Aldrig någonsin har någon sagt att det skulle vara bra för samhället, det finns ingen ekonomisk teori bakom, det är från första början ett bedrägeri.

Bitcoins är helt olagligt, varför det inte är förbjudet redan är märkligt.

Du har fel på alla punkter utom att vi ska granska allt och alla noga, det var det enda rimliga i uttalandet.

Av TechGuru
Skrivet av mrqaffe:

Extremt mycket mindre sett till nyttan då de inte har som mål att ge hög energiförbrukning.

Jag tror att du har fel. Lågräntelån som finns för att hålla det fiat-baserade systemet flytande skapar överdriven osund konsumtion och dåliga investeringar som skapar miljöbelastning som inte hade inträffat om räntan varit högre. Vilket den är om du vill låna bitcoin.

Av TechGuru
Skrivet av anon134512:

Om företagen och folk faktiskt investerade i solcellsanläggningar nu och skapade sin egen el hade förmodligen frågan aldrig ens lyfts. Men om vi kollar på verkligheten, så är det inte så. Eller hur?

Jo? Solceller lösee inga problem i Norden, för solfattigt under vintern, noll effekt på elpriset. Well praktiskt sänker de elpriset på sommaren och ökar det på vintern men det är en längre utläggning.

Av TechGuru
Skrivet av Shiprat:

Proof of work behöver vi komma bort ifrån överhuvudtaget, det är inte längre resonligt.

Proof of stake har betydliga nackdelar i jämförelse, jag är inte imponerad. Är ännu mindre imponerad över riksbankens fiffel, och andra centralbankers fiffel för den delen. Investerar i aktier, trycker nya pengar och stöttar bolagen de personligen investerat i med dessa pengar. Centralbankerna är inte längre resonliga.

Av TechGuru
Skrivet av Oliver91:

Värmepumpar är dock väldigt effektiva och de flesta som investerat i en sådan lösning har haft direktverkande el-element innan uppgraderingen eller någon gammal oljepanna eller liknande...

Känner flera som bytt från pellets till värmepump. Det går mao åt mer el till uppvärmning. Olja tror jag nästan alla slutat med för uppvärmning på tidigt 90-tal?

Kör också på 98...

Av TechGuru
Skrivet av AplAy:

Är inte mining en bidragande faktor till de ökade elpriserna på grund av chockförhöjd energiefterfrågan?

Elbilar är en bidragande faktor till högre elpris. Värmepumpar också, vore bättre för elpriset om fler eldade pellets. Speldatorer drar för mycket ström, finns snåla spelkonsoller att köp, så låt oss förbjuda speldatorer. Listan över saker som bidrar till stigande elpris är lång. Nummer ett på listan är Miljöpartiet, därefter skatt som utgår med procent på priset. Skatten borde självklart utgå med ett fast antal öre per KWh.

Av TechGuru

Det har alltid varit en bättre affär att investera direkt i valutorna än att investera i mining riggar.

Som @Sions skrev, Ethereum kommer att byta från Proof-of-Work till Proof-of-Stake. Detta innebär att alla de grafikkort som nu gräver Ethereum kommer att skifta över till andra PoW-valutor. Det innebär i sin tur att lönsamheten kommer att sjunka som en sten på dessa pga difficulty adjustment och du kommer att gå back på mining troligen i flera år tills nya prisrekord slås. Du måste alltså inte bara ligga ute med dina 100k för hårdvaran, du behöver också ligga ute med några hundratusen till för elkostnaderna i några år innan du kanske kan sälja av den valuta du grävt fram med vinst. Mining med GPU:s är inte något jag rekommenderar i nuläget om man inte är extremt långsiktig och väldigt duktig på att gissa precis vilken av alla valutor som kommer att gå bra i framtiden. Om du tröttnar och säljer hårdvara och valutor om några år och ingen ny pristopp skett innan dess så kan du räkna med ganska stor förlust.

En sista aspekt är att grafikkort är extremt högt värderade just nu. När Ethereum går över till PoS så kommer många lägga ner sin mining-verksamhet och begagnatmarknaden fyllas till bredden. Värdet på de grafikkort du äger kommer att halveras över en natt.

Av TechGuru

Dagens elpris i UK, 30 kr/KWh. Nå hur mycket tjänar vindkraften denna dag? Inget, det blåser inte. Kärnkraft är enda klimatvänliga hållbara lösningen. Hoppas på små modulära reaktorer i närtid. Minst två i SE4.

https://cornucopia.cornubot.se/2021/09/cirka-30-sek-per-kwh-i...

Av TechGuru

Nätadaptern lade av efter tre år på min Inteno mediakonverter också. Klippte kabeln och lödde på på annan jag hade liggande med samma spänning men som klarar lite högre ström, funkat fint tre år till nu.

Av TechGuru

Sannolikheten att du hittar några coins solo för ETH och Litecoin är ... låg? Du kommer att bränna el, kanske inte lyckas hitta något block innan din hårdvara är slut på några år? Men det kan vara kul som kuriosa?

Ethereum-nätverket har hashrate på 693.49 TH/s. Om vi säger att du köper in 10 st 3080 för 150000 kr så kommer du få hashrate på 0.001 TH/s. Din sannolikhet att hitta block blir 1,4e-6. Säg en på miljonen för enkelhet. Det produceras kanske 2 miljoner block per år. Har du tur hittar du 1-2 block, mest sannolikt 0-1. Ethereum går troligen över till Proof-of-Stake inom 1 år, så fler chanser finns inte där. Ett block ger ca 100000 kr i reward, så har du väldig tur och får in 2 block så är det inte helt katastrof. Får du bara in 1 block så går du back, och 0 block som är mest sannolikt eftersom difficulty kommer att gå upp, så är det ekonomiskt fiasko.

Av TechGuru

Nicehash-rapporten räcker fint som underlag på intäkten till hobbyverksamhet (inkomst av tjänst), dra därefter av elen. Sist ska du dra av schablon för egenavgifter. Du får tillbaka/betala mer för egenavgifterna på nästföljande deklaration när den fastställs. Detta är för miningen.

Kapitalskatt som är nästa del åker du inte på förrän du säljer/växlar dina bitcoin mot någon annan valuta (oavsett vilken). Växlar du aldrig blir det aldrig någon kapitalskatt... Men om du växlar så är det lite krångligt. Du måste räkna fram omkostnadsbeloppet och sen ta upp kapitalvinst/förlust i K4. Du kan få ut det ur nicehash rapport också.

Av TechGuru
Skrivet av Sando:

Så ska jag ta det där som att du inte har en aning om vad du snackar om, eller som att du är mot en öppen marknad baserad på konkurrens?

Jag är emot en öppen marknad skapad genom stt skjuta de som äger.

Nå fick googla denne snubbe och vad hittar man?

"As an alternative to rentier capitalism, Christophers argues for four major interventions, centred on state regulation to break up monopolies, a tax on asset wealth, support for state investment and public services, and the promotion where practical of decentralised community ownership of resources. For Christophers, the goal of these policies would not simply be to rescue a productive capitalism, but to move beyond it, removing the power of rentiers while ensuring the democratised and dispersed control of society’s asset wealth"

Mer socialism! Ta allt från de som äger och "fördela det". Utkomsten av sådan revolution blir som jag skrev innan, död och förstörelse.

Av TechGuru
Skrivet av Lucpel:

Så vitt jag vet är det för att en svag inflation är en stor drivande faktor för konsumtionen och även anledning till varför världens riksbanker har det som mål. En deflatorisk valuta skulle alltså minska villigheten att spendera pengar vilket ytterligare förvärrar situationen.

Det finns massor av konsumtion som är destruktiv som folk troligen skulle sluta upp med först om pengar hade mer värde. Köpa usla plastleksaker t.ex. Riksbankens penningpumpande skapar bubblor, fastigheter är i en uppenbar bubbla, många aktier också Den inflatoriska valutan förvärrar situationen. När bubblan väl smäller, vilket den alltid gör, så kan man fundera på varför vi gett en institution som Riksbanken rätt att skapa pengar ur tomma intet på det sätt de gör. Vilken mäktig apparat, ett kraftfullt verktyg mot allas frihet.

Jag tänker såhär, riksbanken dubblar penningmängden. Din villa dubblas i värde. Staten tar 30% av värdeökningen. Men egentligen är värdeökningen helt fiktiv och svår att utnyttja. Ska du köpa ny villa är den också dubbelt så dyr så någon reell vinst har ingen mer än staten gjort. Lagligt rån.