Inlägg

Inlägg som TechGuru har skrivit i forumet
Av TechGuru

Inga bud? Är den kvar? När köptes den och finns det garanti kvar?

Bjuder 5000 kr + frakt oavsett, bättre än inget bud?

Av TechGuru

Du behöver en wallet per valuta du vill majna. Om du vill ha en fysisk pryl, en mjukvara online i din dator, nyckeln utskriven på papper är upp till dig och hur du vill använda din krypto. Wallet är egentligen inte mer än ett nyckelpar (eller flera nyckelpar om du vill ha pengarna på olika adresser). Den publika delen av nyckeln kallas adress, hit kan andra skicka pengar, poolen vid utbetalning t.ex. Den privata delen av nyckeln använder du när du vill överföra krypto till någon annan adress. Går bra att ha på papper om du vill vara säker mot attacker, men drygt att göra överföringar med. Kör du mjukvara så välj officiella grejjer som sparar din nyckel lokalt på din maskin. Använd INTE en växlingssajt eller en moln-wallet.

Tänk på bokföring, det är ett rent h-e att deklarera. Spontant är mitt råd att låta bli att majna.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru

Jag behövde öka VDDG CCD till 1.07 V för att kunna kallstarta på 3600-3800 MT/s. Kan sänka till 0.95 V och varmstarta från bios, men inte kallstarta. SoC behövde vara 1.125 V. Alla Zen 2 verkar kräva lite handpåläggning när det gäller 3600 MT/s och uppåt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru

Pga kärnornas grupper kommunicerar med varandra över Infinity Fabric, och latensen blir lägst om minnen och IF körs vid samma frekvens ska du satsa på minnen som klarar 1800 MT/s. Min 3900x klarar 1900 MHz IF vid 1.125 V SoC - minnena körs i 3800 MT/s 1:1.

Skillnaden är inte mikroskopisk mellan 1600 och 1900 MHz IF. Tajta timings i både 1900 MHz och 1800 MHz IF gav ändå ca 5% i mining-algoritmer. Skillnaden mot 1600 MHz har jag inte provat men gissar att den är ganska linjär.

Tester visar ca 7% högre FPS vad gäller 1% low i spel med 3600 CL16 mot 3200 CL16. Det är rycken jag vill försöka undvika i spel, så latens är något jag prioriterar.

Samsung B-die är bäst egentligen. Har G.Skill Neo C med Hynix DJR-chip, presterar ok. Köpte dem pga krav på 32 GB - lite billigare än B-die men man tappar en del prestanda.

Kanske dessa kan vara något, B-die på dem.
https://www.prisjakt.nu/product.php?p=3470963

Jag hade skippat vattenkylaren, kört luft istället. Lägg mellanskillnaden i pris på minnena.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av slusk:

Körde memtest under natten och fick 1 fel.. Typiskt får ge på lite extra och börja om 😂

Det är inte helt säkert att du kan utesluta vad som orsakar problem om du testart IF och minnesfrekvens separat och sen slår ihop resultaten. Minnena belastas hårdare vid högre IF, så även om de var stabila med 1900/1800 så är det inte säkert de är stabila på 1900/1900, tror jag iaf.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av slusk:

Aha! Jo min 3700x bootar utan problem med XMP på CL16 så kanske borde testa att få upp dom till 3800 om nu min CPU klarar av 1900 i IF.
Hittat någon safe voltage för dessa minnen? Dram calculator rekommenderar ju inte över 1.38v typ?

Edit:

Jag fick upp mina minnen till 3800MHz med XMP-inställningarna förutom att jag körde med 1.38V och kunde boota och hänga i Windows utan problem men jag fick fel när jag körde memtest.
Är det bara mer spänning till minnena som gäller eller är det någon annan inställning man ska pilla med för att få det stabilt förutom att sätta slappare timings?

Mer spänning kan hjälpa. Har inte sett någon "safe voltage" mer än en enda snubbe som sagt "1.40 V". Jag kör som sagt 1.45 V och är inte särskilt orolig över det. Skulle de lägga av får jag väl köpa bättre.

Först måste du lista ut om det är minnena som ställer till minnesfelen, eller om det är IF. För mig krävdes det 1.1375 på SOC för att få IF stabilt i 1900 MHz, vad som krävs på din får du prova dig fram till. Kör minnena med slappa timings och kör memtest, om du får fel även med slappa timings lär det vara IF som är problemet.

PM:a screenshort på Ryzen Masters alla minnesprylar, vore skoj att kika på, kanske hittar nått.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru

@slusk: Jag kunde inte få 2x16 att kallstarta i CL16 mer än på 3200 MT/s, krävdes CL18 på 3600 MT/s ändå. Dual-rank är ofta knepigt att ens nå XMP. Du som har 2x8 GB så kanske du klarar CL16 både på 3600 och 3800?

1800 till 1900 MHz infinity fabric ökade hashrate i Monero RandomX från 13400 till 14000 med samma frekvens på kärnorna, så det är värt rätt mycket i vissa applikationer där data skickas runt över IF. I spel tror jag inte det spelar någon roll.

Tittar man på presterandan så inser man att CL inte är så himla viktig ändå, andra timings kan spela minst lika stor roll. Extremt låga latenser på B-die får ner latency med 3-5 ns och bandbredden upp ~5%.

Fick viss hjälp av DRAM calc på hynix CJR och custom. Gick definitivt inte med samma timings som CJR, inte ens "safe".

Av TechGuru

Hynix DJR kan vara ett alternativ till B-die. De är inte jättebra men hyfsat prissatta och presterar ok.

Min setup:
- G.SKill Trident Z Neo 32GB (2x16GB) / 3600MHz / DDR4 / CL16 / F4-3600C16D-32GTZNC
- MSI x470 gaming pro carbon
- Ryzen 3900x (klarar 1900 MHz IF vid SOC 1.1375V och VDDG 1.07V)

2x16 GB kostar runt 2300 kr nu.

Kör dem i 3800 MT/s 1:1 med 1.45V. Krävs rätt hög spänning men har extra kylning.

AIDA64 ger:
Read: 59.4 GB/sec
Write 56.8 GB/sec
Copy 62.2 GB/sec
Latency: 66.9ns

B-die presterar lite lite bättre, men inte värt nästan dubbla priset för högt binnade B-die imo. Svårt att få det stabilt med 2x16 i 1900 MHz, men det gick. Fick offra en del på primary timings. Kört igenom 1000% i memtest ok.

https://i.ibb.co/vZ7NXmr/aida-3800-experiment-13.png

https://i.ibb.co/VxfCgTw/ryzen-master-3800-experiment-13.png

https://i.ibb.co/JFy6H2F/typhoon.png

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av Swensson:

Gocryptowise har rätt. Trots att det är en gåva ska du betala skatt på eventuell vinst. Det finns ett liknande exempel på Skatteverket här: https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillg...

Han har bara delvis rätt. Se mitt inlägg tidigare i tråden om att inträda i givarens skattemässiga situation.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av ronnylov:

@TechGuru: "Ingen kapitalskatt innebär också inga förlustavdrag!"

Sant men tyvärr är det bara 70% av förlusten man får dra av.

Den diskussionen handlade om att jag tycker att kapitalskatt ska avskaffas. Om kapitalskatt avskaffas så ska självklart också förlustavdrag avskaffas. Nu är vi inte där.

Av TechGuru
Skrivet av MsSmith:

Ingen aning, känns helt oväsentligt i sammanhanget. Det jag vet är att mina vanor får plats i RAM och det skulle säkerligen finnas anledning att ha mer än 32GB RAM också, om än inte i samma utsträckning som 8 eller 16GB RAM.

Så här ser det vart fall ut i idle

https://i.imgur.com/vPhI2iv.png

Hade varit kul att se din flik "Processer", sorterad på "Minne". 14 GB allokerat utan något igång är suspekt. Med tonvis av program, servermjukvara, databasservrar och utvecklarsvit igång har jag 9,5 GB allokerat. Mest drar Firefox.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av Ratatosk:

Nu skall vi se, minne tex 3000 MT/s, dual rank ger 128 Mbit per överföring = 16 Byte per öveföring, så dessa minnen ger oss en läshastighet på 48 GB/s, hur snabb är en SSD?

Hur stor är en bana i ett spel? Säg 500 MB för att överdriva. Då tar det 5 sekunder med HDD och 1 sekund med SSD, nolltid med hela banan i RAM. Hur mycket är den sekunden värd för dig? Lägger hellre pengarna på GPU.

Det är dessutom mycket osannolikt att det du vill läsa redan finns i filcache. De hamnar i regel i cache efter att du läst dem.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av TiasE:

Skulle absolut inte gå under 32GB vid nybygge idag, slår regelbundet i taket på de 16GB jag har i nuvarande burk när jag spelar och har webbläsare osv öppet.
Men som med allt annat så beror det på hur man använder sin dator, för min del skulle det bara vara dumsnålt att inte köpa 32GB medan för någon annan så räcker 16GB hur långt som helst.

Vad betyder "slår i taket"? Stängs processer av? Kan du inte starta en flik till i webbläsaren? Eller togs en fil bort ur filcache som du senast använde för flera timmar sedan och aldrig kommer använda igen? Bara nyfiken på vad taket består av.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av MsSmith:

Det är ju för att ni inte använder er dator till mer än en sak i taget. Jag har ingen burk med mindre än 32GB ram längre och viloläge för två av dem är ca 45% använd minne (14,6GB). Ladda in ett spel ovanpå det så ligger jag och nosar runt 90-93% utan problem.

Hur stor andel av det är fil-cache? Windows drar definitivt inte 14 GB RAM i vila. Filcachens inverkan på Excel och spel är minimal.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av gibbon_:

Så länge du håller crypto så har du omöjligt gjort en förlust i detta system.

Så... Du köpte 1 BTC när den var värd $1.
Nu är den värd $10000.
Du säljer 0.999 BTC.
Du betalar ingen skatt för du har krypto kvar?
Det systemet fungerar inte?
Klart man kan ha gjort förlust på de 0.999 BTC också, den måste också realiseras när du växlar 0.999 till fiat.

I praktiken måste vinst/förlust realiseras vid växling till fiat i franska systemet också, du slipper bara deklarera alla 72 byten mellan olika kryptovalutor. I praktiken måste du ändå själv hålla reda på det för att kunna räkna ut din vinst/förlust. Kan inte se att det skulle fungera annars, skulle bli helt skattefritt om man har alla hästar hemma. Man skulle bara "ta ut allt" vid förlust, sälja "nästan allt" vid vinst.

Skrivet av gibbon_:

Är inte detta helt emot det sentiment du hade i paragrafen ovan?

Ingen kapitalskatt innebär också inga förlustavdrag!

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av gibbon_:

I min mening är det helt och hållet en riktig avyttring när man ger bort något.

Riktig? Då måste man ju sälja, kan vara omöjligt att köpa tillbaka. Priset blir inte riktigt förrän man sålt. Man kan hävda att försäljning av säg 0.1 BTC inte påverkar marknaden men det skulle ju göra det om man ger bort en miljard i krypto. Konstigt med olika regler beroende på gåvans storlek? Att basera sig på "marknadspris" är också svårt, skiljer en del mellan olika växlingssajter. Vilken är "officiella"? Riksbanken ger ut officiell kurs för euro och kronor, men inte bitcoin och inte flr tavlor eller aktier heller.

Skrivet av gibbon_:

Jag tror att i ditt räkneexempel så gjorde du varken vinst eller förlust när du tar ut 300kr.

Fransmännen är tydliga med att vinst/förlust uppstår vid växling till fiat. Om det inte gäller när man tar ut en delmängd skulle ju folk ta ut 99.99% och slippa skatt...

Skrivet av gibbon_:

Staten vill ha sin cut.. Är inte inläst nog på ekonomi för att kommentera, men jag litar på att det finns en god anledning till att ha kapitalskatt.

Anledningen är att man vill ta av avkastning från de som fått arv eller lyckats jobba ihop ett kapital och ge till dem som inte lyckats eller inte haft föräldrar som lyckats. En socialistisk tanke. Problemet med den i min mening är att det gör det mindre intressant att sköta sig, kör man ekonomin i botten räddar staten alltid en med någon annans pengar.

Skrivet av gibbon_:

Det jag blir sur över är när de riggar systemet så att man tex inte kan skriva av en förlust till 100%. Om jag gjort en vinst på riktigt, totalt sett genom min historik, då har jag inget emot att betala skatt på den vinsten.

Farligt att tillåta 100% avdrag på förlust tror jag? Gör att folk tar onödiga risker, vilket är dåligt för samhällsekonomin.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru

En nackdel med en sådan lösning är att man måste skatta på 100% av vinst, men får bara dra av 70% av förlust. Gåvotillfället kan vara ett dåligt tillfälle att avyttra. Med det svenska systemet så kommer inte beskattningen ske förrän längre fram när riktig avyttring sker.

Fransmännen överväger att inte skatta krypto-krypto-transaktioner, men det blir nog också rörigt? Blir lite OT förvisso.

Om du växlar 1000 till krypto, kursen går upp till 1500, du tar ut 300 kr i fiat, då är det nog rimligt att du skattar på 100 kr vinst just då. 300 * (1500-1000) / 1500) = 100 kr. Med 30% kapitalskatt skattar du 30 kr på de 300 kr du tagit ut.

Du har 1700 kr kvar i krypto. Kursen går upp så att du har 2400 kr i krypto och tar ut det beloppet. Hur mycket ska du skatta på då?

Magkänslan är att svenska systemet med omkostnadsbelopp och skatt vid varje transaktion inte är värre?

Frågan är vad en gåva i krypto ses som i franska systemet om det blir av? Ska givaren skatta som om en avyttring skett, trots att det inte gjort det (försäljningen hade kunnat påverka kursen). I slutändan tycker jag ändå att kapitalskatt är dumt. Vid en försäljning har någon ändå betalat din vinst med redan skattade pengar?

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av gocryptowise:

@Freelance Pirate:

Om du fått som gåva så är gåvan så klart skattefri. Sen om du säljer eller trejdar (byter) den valutan du fick mot antingen pengar i form av SEK (USD, GBP, etc) eller om du byter mot en annan kryptovaluta så kan du behöva betala skatt på eventuella värdeökningar. Från när du fick 1 Bitcoin tills när du sålde 1 Bitcoin. Var SEK-värdet detsamma?

Det låter inte rätt. Du inträdder i gåvogivarens skattemässiga situation, dagskursen när du får bitcoin har ingen betydelse. Du skall välja mellan att:

1) Betala skatt på hela försäljningsbeloppet (hela bitcoinen räknas ha 0 värde när du fick den, schablon kan ej utnyttjas heller). Typiskt dåligt val, blir väldigt mycket skatt.

2) Begära uppgift från gåvogivaren vad denne köpt bitcoin för (omkostnadsbelopp) med styrkt plånboksadress och kvitto från växlingsajt. Du får då räkna gåvogivarens omkostnadsbelopp som ditt för denna bitcoin. Skatten vid framtida försäljning blir bara på skillnaden mellan det omkostnadsbeloppet och försäljningsbeloppet.

Om värdet har gått ner mot omkostnadsbeloppet får du också dra av förlusten.

Läs mer på:

https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillg...

Av TechGuru

En rolig detalj med så gamla kort som 7950/7970/280x är att de ibland klockar högre med undervolt - den begränsande faktorn för vissa kort är värme, inte spänning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av TechGuru
Skrivet av Dual-Tjur:

Jag har tänkt köpa en R5 men som det ser ut nu så är de överklockade till maximum från kartong. Inte bra för oss som tycker om överklocka manuellt.

Förr var det spänningen som avgjorde stabiliteten....nu är det temperaturen-
Så för att få den boost som AMD kommer ut med...är den maximala frekvensen som fås endast vid optimala förrhållandena!!! 95% av användarna kommer knappast att se den boost som AMD "missleder" med.

https://i.imgur.com/wJvU6bV.jpg

Så enligt denna tabell "all core" 4,5Ghz får vi glömma och bara drömma om.
https://www.youtube.com/watch?v=WXbCdGENp5I

jag säger bara som der8auer....WHY AMD???

Kanske hänger ihop med ryktet om att något är fel i BIOS och boost kommer att gå högre när det fixats? Vet ej.

Temperaturen har alltid varit en viktig faktor, hade du haft lägre temp förr kunde du haft lägre spänning då också. Alla tycker olika om vad som är deras sweet spot.

Kanske är det så att 7 nm ger så liten värmeavledande yta att temperaturen blir en tydligare begränsande faktor nu än förr. Är det orsaken att singeltrådade saker faktiskt presterar bättre på Intel än AMD? IPC verkar ju äntligen jämförbar men AMD kan inte klocka lika högt (finns fler faktorer såklart än nodstorlek).

Det var en diskussion om nod-storlek för ett tag sen där jag hävdade att 7nm troligen är slutet för konsument-CPU:er. Bara batteridrivna prylar som behöver energieffektivare lösningar kommer att fortsätta ner till 5 och 3 nm. Jag tror att Intel är väl medvetna och inte heller har så bråttom ner med konsument-processorerna till 10 och 7 nm som många hoppas - vägs ände är nära. #17836416

En intressant tanke är att Zen2 kanske faktiskt hade kunnat klocka högre i singeltråd/två-trådsprestanda på 10-12 nm än på 7 nm. Spekulation.