Inlägg

Inlägg som Boonttif. har skrivit i forumet
Av Boonttif.
Skrivet av Christley:

skicka koden till den som ligger först i listan på första sidan

Tror jag behover en mailadress. Vi har andrat shareables lite. Lemme check

edit: Nae, behovdes inte. Hoppas fiskmasen_99 ar online under dagen.

Av Boonttif.

Hej kära vänner, jag jobbar på OnePlus så jag har en av de första shareable invites i världen. Hur gör jag?

Av Boonttif.
Skrivet av m0rk:

Statobligationer, värdepaper (skuldbrev, postväxlar) etc...... Att de skulle ha något direkt ägande i Foxconn är fortfarande "far-fetched"

Det ville jag inte heller påstå, bara att det inte är osannolikt att det finns ägande under de posterna. Nåväl.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Boonttif.
Skrivet av m0rk:

Det är ju inget annat än spekulation...... och dålig sådan. Apple vill inte äga tillverkning.

...vad är marketable securities och long-term investments om inte ägande?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Boonttif.
Skrivet av Ixos:

För att klargöra lite ordning i oredan då.

Apple har $77 Miljarder på bankkontot. (motsvarar 17% av Sveriges BNP/ omsättning per år)
Apple har tillgångar på $116 Miljarder, kontot + fastigheter/fabriker osv (motsvarar 26% av Sveriges BNP)

Apple omsätter $108 Miljarder per år, vilket motsvarar 24% av Sveriges omsättning (BNP).

Däremot gör Apple brutala $26 Miljarder vinst per år. Och där slår de Sverige på fingrarna rejält!

Borg lyckades nämligen bara få Sverige att gå med 30.8 Miljarder SEK vinst under 2011 (minskning av statsskulden) vilket är = $4.6 Miljarder.

Kortfattat gör Apple alltså nästan 6gånger så mycket vinst som Sverige!

Totalt aktievärde är OTROLIGT missvisande då det endast representerar en gissning av hur mycket marknaden tror att företagets framtida vinster kommer vara värda.

Euh. Ja, men Sverige är inte vinstdrivande.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Boonttif.
Skrivet av m0rk:

Äger Foxconn? Apple äger inte Foxconn... Var har du fått detta ifrån?

Edit:
Terry Tai-Ming Gou, skaparen av företaget Hon Hai Precision Industry Co., Ltd (mer känt som Foxconn) äger 30%. Mig veterligen äger Apple inte aktier i företag och det finns inga såna uppgifter i deras årsredovisning heller.

Fast givet deras ~60bn i marketable securities och cash-equivalent investments lär de ju ha lite äganden här och där. Reglerna i Sverige är att du inte behöver uppge innehav <20%.

Av Boonttif.
Skrivet av rektor:

Det är skrämmande.
Ska ett företag få bli hur stort som helst?
Är det lämpligt att ett företag får växa obegränsat?
Finns det nackdelar med att ett företag kan växa så stort?

Apple är världens 46:e största företag enligt http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_by_revenue - ska du vara upprörd över något så är det väl snarare att Wal-mart på riktigt börjar närma sig Sveriges BNP. Förresten: Samsung är världens 22:a största företag sett till omsättning, men så är det också en enorm chaebol som har en massiv produktflora. Slutsats? Inget av det här är särskilt intressant...

edit: Förresten2, om man räknar i termer av tillgångar är Nordea typ sju gånger större än Apple. Yup. Så relaterad slutsats: Världens högst värderade börsbolag har världens 46:e högsta omsättning, tillgångar som är för små för att finnas på en lista och har inte delat ut någonting sen 1995. Låt oss åtminstone enas om att det går att argumentera för att företaget är övervärderat.

Av Boonttif.
Skrivet av m0rk:

Undrar om det överhuvudtaget finns någon som skulle kunna låna den summa som krävs för att ens kunna köpa bolaget. Sett till dagens aktiekurs och att ägarna förmodligen vill ha typ 20-30% som extra påslag så skulle de krävas typ 5000-6000 miljarder.

Ja för fan, så är det förstås. Det skulle krävas ett massivt konsortium av galna PE-bolag som belånade sig upp över öronen. Men, frånsett bolagets storlek är det inte en helt orimlig tanke: man hade fort som satan kunnat öka på värdet med utdelningar, aktieägarkollektivet verkar inte överdrivet starkt (ingen majoritetsägare, bara en massa instägare) och både starka kassaflöden och värdefulla anläggningstillgångar gör det till en relativt attraktiv investering för någon med mer pengar än gud. Här har du en snubbe som funderat på det och räknat lite relevanta multiplar (dock snart ett år gammal): http://cautiousbull.wordpress.com/2011/05/12/a-leveraged-buy-...

Av Boonttif.
Skrivet av m0rk:

Kollar du på sidan 25 i deras årsredovisning för 2011 så står där att det finns 81,5 miljard USD i kontanter. Källa: http://investor.apple.com/common/download/sec.cfm?companyid=A... .. Summan 97 miljard USD är förmodligen från första kvartalet 2012. Köpte du aktier i företag 1997 så är värdestegringen på din investering fullkomligt astronomisk.

Orsaken till att de inte har haft någon utdelning var väl att Steve Jobs ville, till skillnad från föregående ledning, säkerställa att bolag aldrig igen skulle ha liknande problem som de hade under 90-talet. Skulle inte förvåna mig om de fortsätter att ha ett högt kassaflöde men börjar dela ut pengar till aktieägare när de når över 100 miljard USD.

Får du verkligen köpa ett bolag med deras egna kassa? Det är väl det som hände med Trustor på 90-talet och huvudmannen är fortfarande på flykt från myndigheterna.

Tack för länken; det verkar som att de också räknar stora delar av sina long-term investments som marketable securities.

Grejen med utdelningar är ju att man räknar aktievärde, generellt och med en simpel modell, som summan av alla framtida capital gains (ie ökningar i aktiepris) plus alla framtida utdelningar. Om AAPL slutar öka vinsten blir aktien värd noll om de aldrig någonsin delar ut någonting. Som bekant existerar bolag för att ge ägarna värde. Att man tjänade mycket pengar på att investera 1997 är helt korrekt, men saknar fullständigt bäring för hur man ska värdera en investering idag.

Ja, det låter osannolikt men det är så det funkar (http://en.wikipedia.org/wiki/Leveraged_buyout) - Trustorkillarna gjorde ungefär samma grej, men de missade hela grejen med att först låna pengar. Istället utnyttjade de faktumet att de fick ägande i företaget innan betalningen skulle göras till att helt enkelt ge bort företagets pengar i betalning, vilket förstås är olagligt.

Av Boonttif.
Skrivet av Yrch:

Läs på? Tvärtemot vad jag säger?
Ja det beror ju på hur man definierar "varje sunt företag", men i det här fallet skiljer sig Apple i från den stora majoriteten av andra börsbolag i världen. Väldigt ovanligt att ett företag (åtminstone börsbolag) har en så stor kassa.
Du är också medveten om att företag i allmänhet finansierar sig själva genom lån (oftast i form av företagsobligationer)? Sällan uppköp finansieras genom ett företags kassa.

Enligt balansräkningen (http://www.google.com/finance?fstype=ii&q=nasdaq:aapl) har de runt USD 30bn i cash & cash equivs, vet inte varifrån Huffington Post får sina 97bn - men oavsett är det förstås som du säger; det är väldigt sällan som ett företag sitter och fiser på sina pengar. Det är rimligen ett uttryck för det förakt företaget har för praktiskt taget alla - ingen vettig investerare borde vilja stoppa pengar i ett företag som levererar undermåliga utdelningar (AAPL har inte delat ut en cent sen 1995 vilket är absurt). Det är väl precis som med telefonerna - man köper en hype och hopp om framtida capital gains (samt antagligen en massiv extrautdelning).

Vidare bör noteras att en stor kassa är negativt när det kommer till uppköp - i en uppköpssituation är det nämligen inte ovanligt att man köper ett företag med företagets egna pengar. Det hade kunnat gå till så att man lånade upp tillräckligt med cash för att köpa Apple, för att sedan betala av skulden med Apples kassaflöden (och nuvarande bank). Nå, nu är det väl antagligen ingen som sitter på tillräckligt mycket pengar för att göra det, och dessutom har företaget antagligen poison pills o dyl så det räcker och blir över.

Mvh finanskillen

Av Boonttif.

Alright, update: Det var inget fel på moderkortet utan antagligen i adaptern. Den skickade jag inte med eftersom jag kollade den med en voltmätare och inte tyckte mig se nåt fel. Hur som helst, efter fyra dagars väntan fick jag svar från Zepto där de förklarar att de sänder en ny adapter idag, så jag är nöjd med hur de skött det här. Kanske är de påväg att skärpa till sig efter höstens/vinterns pajaserier.

Av Boonttif.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Genmah
Kan vara så att man själv måste ringa UPS och avtala tid för upphämtning.

Sickena pajasar. Det står ingenstans i e-mailsen man får eller länkarna som finns där. När jag väl ringer, måndag morgon, så ska jag få en truck samma dag. Onsdag ringer jag igen och då har något blivit fel, så torsdag eftermiddag fick jag äntligen iväg den jävla datorn. FFFUUU-

Av Boonttif.

Felanmälde samma dag som jag postade, fick etiketter av UPS dagen efter och sen har inget hänt. De har alltså inte fixat att skicka hit en jävla UPS-truck på fem jävla dagar, så imorrn bitti får de ett jävligt arg samtal.

Av Boonttif.

Bümp. Här satt jag och surfade glatt på min 6224W, nu ett och ett halvt år gammal, när den plötsligt stängdes av. Körde i batteriet och märker då att det är AC-powern som strular; den sätts på/stängs av en gång i sekunden. Ringde Zepto, de kör med stock-lösningen: fyll i formulär så hämtar vi skiten.
Problemet är väl, för det första, att de inte är kända för att vara något vidare snabba längre. Har någon koll på hur deras support ser ut vad gäller snabbhet/skill nu när de bytt till externt supportföretag?
Vidare funderar jag på att skicka iväg skiten utan hårddisk - problemet sitter antingen i moderkortet eller i adaptern. Adaptern har jag i och för sig kollat med voltmätare så det är väl mest troligt att moderkortet givit upp. Supporten svarar inte just nu, förresten.

Av Boonttif.

sup /b/

beställde en 6224W för några dagar sen, den landade på 8,7k och låg mer åt value-hållet. Idag ser jag, innan jag bekräftat ordern (ska förskottsbetala - de skickar inget innan de har pengarna) att samma config landar på 7,3k! Jag kan boosta processor och ram utan att betala mer än min förra config - vad fan är det här?
Jag vill egentligen placera en order nu - risken finns kanske att de ändrar skiten imorrn igen och chansen försvinner, men jag har ju redan lagt en order. Vad tror ni?

Av Boonttif.

orkar inte svara på allt nu men adapter från utgången (2.5mm) till 3.5 finns på både clas ohlson och alla andra elektronikbutiker. 35 spänn typ. däremot kan det ge problem med högtalaren på telefonen sen när du vill snacka, ibland försvinner ljudet etc. men det är värt det.

Av Boonttif.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jens
fuktskada. mobil ska väll inte användas (trycka emot) i närheten av fuktiga saker, dåligt

tack. det löste mitt problem. sopa.

Av Boonttif.
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SmugglarN
har du kollat igenom instälningarna ORDENTLIGT ? har för mig där finns nåt där så man kan ställa in så det blir så, men e inte säker. pallar inte kolla på min nu.

jadå, grejen är att det hända när jag pratade och stod i duschen, vattnet var förstås avstängt. dvs, blött hår mot telefonen var troligen det som orsakade felet. kalla mig idiot, men så är fallet. den slutade göra soft reset med powerknappen igår kväll, men i morse gjorde den det igen. dåligt.

Av Boonttif.

förbannat. nu får jag en soft reset varje gång jag trycker på power-knappen på min s100. min förra var såpass mycket på reparation att jag fick en ny, som nu alltså också börjat krångla.
ideas, anyone?

Av Boonttif.

Wooh, nu har något gått riktigt snett.
Sedan en vecka har det varit så att när jag sätter i laddaren i telefonen, börjar lampan lysa rött, och när jag sedan vaknar på morgonen är den ALLTID avstängd, och jag vet inte när under natten det sker. Därtill tar det oftast ett par reboots innan jag kan få igång activesync genom att stoppa in den i datorn, och när det väl funkar händer samma sak som med laddaren, lampan lyser rött.
Need backup. Vad tror ni?