Inlägg

Inlägg som MagWe har skrivit i forumet
Av MagWe

jag vill inte störa den pågående miljödebatten, men min förklaring till att jag vill ha strömsnålare datorer är framförallt

hög effekt -> hög värme -> hög ljudnivå (och för bärbara, kort batteritid)

Av MagWe

Ingenting nytt lanserat egentligen. CTM APIn har funnits ett bra tag och likaså FireStream korten även om man inte har talat om dessa officiellt. Själva APIn har dock varit allmänt känd ganska länge nu. Den här pressreleasen är enbart till för att ta tillbaka lite uppmärksamhet från Nvidia sedan de presenterade sin CUDA arkitektur för GPU beräkningar.

ATI och Nvidia har lite olika strategier. ATI har gett utvecklarna tillgång till en lägre abstraktionsnivå av hårdvaran viket inte bara ger högre prestandard utan även förenklar programmeringen eftersom det abstraktionslager som OpenGL/DirectX utgör är skapat för grafik. Nvidia ger istället utvecklaren tillgång till GPUn via högnivåfunktioner lagrade ovanpå OpenGL eller DirectX vilket gör GPGPU-programmering mer lättillgängligt.

Av MagWe

de flesta 17" och 19" är 1280x1024 dvs 5:4 aspekt, inte 4:3

Av MagWe

OpenGL och OpenGL ES är inte samma sak... ES står för embedded systems och är en nerbantad GrafikAPI för mobiltelefoner osv.. PlayStation3 kommer faktiskt använda OpenGL ES som sitt grafikAPI. (Mer exakt så kallas deras grafikAPI PSGL och är en utökad version av OpenGL ES 1.1 eftersom ver 2.0 inte var klart i tid.) OpenGL ES 2.0 har stöd för shaders och för att hålla APIn minimalistisk har man slängt ut dom fasta funktionerna som shaders ersätter...

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Flamso
Vilket i praktiken innebär att detta grafikkortet klarar av att behandla enormt många trådar men blir ineffektiv vid få trådar jämfört med en CPU?

likheterna med trådar i en CPU är ganska många, men det är inte exakt samma sak. På GPUn (FireSTREAM eller vilket annat modernt grafikkort som helst) så måste varje tråd utföra exakt samma sak. Det är bara datan man räknar på som skiljer trådarna åt, programmkoden som gör beräkningen (=shadern) är samma för alla trådar. Dessutom är GPUn lite begränsad i hur avancerade dessa program får vara. (t.ex. hur långa dom kan vara och hur man använder if-satser osv..). Dessutom kan man inte skriva data med "random access" (däremot kan man läsa med random access..)

ett enkelt exempel:

(1): a[i] = b[ c[i] ]
(2): a[ c[i] ] = b[i]

där i=[0..6], b= {a,b,c,d,e,f,g} och c = {6,5,4,3,2,1,0} ger båda resultatet resultatet a = { g,f,e,d,c,b,a } om det kompileras med en for-loop på CPUn. Endast alternativ (1) går att implementera på GPU. I den första fallet läses datan i omvänd ordning och skrivs i rätt ordning. I det andra fallet läses datan i rätt ordning och skrives i omvänd ordning. På CPU skrivs ett element åt gången, på GPU skrivs alla elementen samtidigt.

Så för att sammanfatta så har du rätt på det stora hela, men man får komma ihåg att varje "tråd" är betydligt mer begränsad än en CPU-tråd.

Av MagWe

Jaha, då var det officiellt så jag antar att jag får snacka om det.. FireSTREAM 2U korten har funnits sedan i somras och har kunnat beställas av (oss) betatestare av ATIs GPGPU api. Kortet är bästa möjliga för att utföra beräkningar byggt på existerande komponenter. Det har alltså inga specialfunktioner som inte finns på andra grafikkort.

Gällande vad som går att utföra på grafikkorten så går det alltså inte använda grafikkort för att accelerera vad som helst, utan endast ganska speciella problem. Problemet måste gå att formulera på så sätt att varje beräkning är oberoende av andra beräkningar. Då kan man utföra beräkningen m.h.a. pixelshaders där varje pixel/texel får representera en datapunkt man räknar på. Datan lagras som en textur, beräkningarna som en pixel shader och själva lösningen av problemet får man genom att "rita" en rektangel och läsa tillbaka datan. M.a.o. så kan rätt typ av problem lösas extremt snabbt, medan de flesta uppgifter inte går att utföra alls på GPU..

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Spaic
Min mening går ju att misstolka om man vill, imo är den tillräckligt gramatiskt korrekt för att man ska förstå.

Ahh! lite tvetydig dock.. tolkade som ".. inget annat [än TCPA-hårdvara]", men det förstod du nog. OK då är vi eniga

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Spaic
I praktiken innebär det att man kommer kunna köra Linux på TCPA hårdvara inget annat.

Snarare att det kommer finnas versioner av linux med stöd för TCPA. Det hindrar ju ingen från att lyfta bort det stödet om man vill eftersom källkoden är publik... En av Linux styrkor är ju att det fungerar på så många olika hårdvaruplattformar. Det kommer givetvis fortfarande gå att köra på icke-TCPA-plattformar.

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZitreXx
Tror att om TCPA verkligen genomför det här fullt ut så förstår du nog inte hur pass omfattande det blir, tror knappast att han som skrev tex SuperPi kommer betala licenspengar bara för att sedan ge ut programmet gratis... Om dom inte släpper det fritt och låter vem som helst att skapa "säkra" program, knappast troligt dock...

Eftersom det är fullkomligt orealistiskt att all fri programvara skall certifieras (skulle kosta massa pengar, för det innebär ju massa extra jobb) och att dessutom väldigt många företag använder specialskriven programvara, antingen skriven av dom själva, eller på beställning så lämnar det bara ett tänkbart alternativ. Fri programvara kommer fortfarande fungera på TCPA även om den är ocertifierad! Troligtvis med en varning i stil med Denna programvara är inte "trusted"! kör den ändå? Att tro något annat är helt orealistiskt. Det spelar ingen roll om man är "l33t" eller foretagskund...

Syftet med TCPA är att skydda komersiell programvara. Inte att förstöra för fri programvara.

Själv tror jag inte det kommer låsa några möjligheter för "entusiaster", bara öka företags möjligheter att släppa material i digital form utan att vara livrädda för att det finns en kopia i varje hem ett par timmar senare. Det kommer bli bökigt att kopiera saker som är skyddade men knappast omöjligt..

Av MagWe

bahh.. trams.. Det finns inte en chans att det kommer bli ens i närheten så illa som folk sitter och skriker om. Att sharewareprogram inte skulle fungera är rent skrattretande! Många företag hade inte kunnat fungera utan specialskriven programvara.

Hade det varit så illa hade microsoft gått under eftersom alla hade gått över till andra alternativ som t.ex. linux. Samma sak med hårdvara. Microsoft vill bara tjäna pengar och har inget högre politiskt syfte. Dom kör på den här linjen för att dom tror att det finns pengar att tjäna. Skrämma bort kunder är det sista dom vill.

TCPA kommer komma, men dom som tror att fri programvara kommer att försvinna är troligtvis samma personer som trodde att y2k var jordens undergång.

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av spinboy
Med 0.09 nm så lär den prestera bättre, med tanke på att dom får plats mer fler transistorer.

Njaa.. med 0.09 nm så lär den nog inte prestera över huvud taget eftersom ledningarna då skulle vara smalare än en atom är bred.. 90 nm (eller 0.09µm) verkar lite rimligare...

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zlighter
Två grafikkort på ett moderkort låter intressant, undrar om det ger nånting i spel eller kanske det mest riktar sig till avancerade 3d program.

Jag vet inte om du kanske har missförstått men med SLI har man inte dubbla grafikkort enbart för att köra dubbla skärmar utan dom kan även samarbeta för att rendera en bild på samma skärm med dubbel prestandard. (i praktiken lägre, men...)

Det ger alltså i högsta grad en förbättring i spel.. (80-90% uppskattningsvis)

Av MagWe

Det verkar som om många tror att dom bara lyssnar av ljudet och fasvänder det för att släcka ut det. Isåfall hade det som många riktigt påpekat bara släkts ut i vissa punkter och förstärkts i andra om inte högtalaren och fläkten hade varit på exakt samma ställe. (Dessutom hade det knappas haft något nyhetsvärde.) Det handlar istället om flera samverkande högtalare som tillsammans interfererar fram en ljudbild som är fasvänd i förhållande till fläkten. Det kräver en hel del signalbehandling och är inget man fixar med en mick och en fasvänd högtalare.

Kul rent tekniskt, men om man tror att man skall göra en produkt av det så är det ett typexempel på någon som försöker behandla symptom istället för problem.

Det är fläken som låter så gör dig av med den! Antingen via ex.v. vattenkylning eller tillverka svalare processorer...

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Calle2003
9800 Pro ligger runt 2500 idag...6800 Ultra runt 5000...gissar på att 6800 non ultra kommer kosta typ 4000...

Jag tror inte att du behöver vara så pessimistisk.. riktpris för ultra är $499 och för non-ultra $299...

Av MagWe
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Total_Cu
Fast ati-chipet som sitter i gamecube är egentligen utvecklad av nec o sedan uppköpt av ati.

Nja.. inte riktigt sant... Dolphin i GC utvecklades av ArtX som sedan köptes av ATI. NEC tillverkade bara chipen enligt ArtXs design precis som TSMC tillverkat chipen åt ATI idag. Före detta ArtX är det team inom ATI som t.ex. har utvecklat R300 (Radeon 9700 etc..) så dom är i högsta grad en stor del av ATIs nuvarande designteam. ArtX grundades i sin tur av f.d. SGI-anställda...

Av MagWe

Klart kul, även om man skall ta prestandarduppskattningen med en nypa salt. Kommer bli intressant att se hur dom löser programmeringsproblemet. Det är helt orimligt att fördela kod på alla beräkningsdelar manuellt, så prestandan kommer vara helt beroende av en skapligt intelligent kompilator. Möjligtvis även ett nytt programmeringsspråk. Intressant om dom lyckas iaf.

Av MagWe

länk till beskrivning över hur man bygger en sån temp.regulator som PsychoCowboy pratar om..

http://www.heatsink-guide.com/tempcontrol.htm

Av MagWe

Ripoff? Det är ju knappast Zalman som har uppfunnit heatpipen.. Dom var bara först med att sätta den på grafikkort och den kan ju knappast se ut på så många andra sätt. (OK, den har samma färg.. OOOoo..)

75w är ju lika mycket som en thunderbird 1.4!! Är det någon som har tabeller över hur mycket värme grafikkort alstrar? Jag har hittat över processorer. http://users.erols.com/chare/elec.htm Info om vad olika passiva kylningar klarar vore också bra..

Av MagWe

Är det någon som har lyssnat på både denna nätdelen och Zalmans nätdel? Vilken är tystare? Är dom båda temp. reglerade?

Eftersom denna dessutom blåser på CPUn så kan jag kanske koppla bort chassifläkten också. Den har trotts allt jäkligt irriterande 12dB

Det enda min dator skulle sakna efter en sån här skulle vara en tempreglerad CPUfläkt. Jag har nu en vridpotentiometer som jag kan vrida ner till inte hörbart om datorn gå i idle (och kör CPU cool), men jag vill ju inte öppna datorn och skruva på den så for som jag skall göra något. Någon som vet något bra alternativ? (Har ett ASUS A7M266 moderkort som jag inte tror kan styra varvtalet)

Av MagWe

*lol* Jag har nog satt nytt prestandardrekord! 130 3DMarks!!!