Inlägg

Inlägg som MagWe har skrivit i forumet
Av MagWe

Varför envisas alla med att använda µm istället för nm? Jag kan iof acceptera att man skrivar 0.13µm istället för 130nm, men när man skriver 0.09µm eller ännu värre 0.065µm istället för 90nm och 65nm så blir det både längre och jobbigare (grekiska tecken) att skriva och otydligare att läsa.

Av MagWe

Det här är knappast så allvarligt som artikelförfattaren får det att låta som. Skulle Microsoft få för sig att leka big brother med alla datoranvändare så skulle dom skjuta sig själva i foten. Visst kan man hävda att det bara är datorentusiaster som har vetskap/kunskap nog att byta till t.ex. GNU/Linux men det är å andra sidan dessa som hjälper sina mindre insatta vänner med att köpa dator, hanterar datorsystemen på företagen etc.

Mediaindustrin har ännu inte hängt med i utveklingen och är livrädda för digitala media eftersom de möjliggör kopiering som är identisk med orginalen. Man försöker med idiotiska kopieringsskydd på CDskivor och tar ut absurda priser istället för att inse att internet är det nya sättet att distribuera musik. Men för att kunna sälja musik över nätet så måste man kunna garantera att man får betalt för den och det är här Palladium kommer in. Det kan garantera (innom rimliga gränser) att personen som lyssnar på musiken även har betalt för den.

Microsoft skulle aldrig få för sig att stänga marknader. Dom vill bara öppna nya. (Hur skall dom annars kunna få in pengar.) Palladium är framförallt något som är framtvingat av mediaindustrin så att dom skall våga ge sig ut på internet. Detta är bara ett steg till i något som har pågått rätt länge. Jag kom ihåg när .wma kom och skulle ersätta .mp3. Först lät det som om det bara skulle gå att spela låtar du hade omkodat själv eftersom formatet innehåller ett copyrightskydd , men jag har *aldrig* stött på en fil som använder detta. *Möjligheten* fanns med enbart för att Microsoft inte skulle få massa skit från skivbolagen.

Sen skall man ju komma ihåg att viss form at priatkopiering faktiskt gynnar företag (även om dom aldrig skulle våga erkänna det.) Att tro att all priatkopierad programvara skulle köpas lagligt om den inte kopierades är ju fullständigt absurdt. T.ex. många 3Drenderingsprogram eller utveklingsverktyg är ju svindyra att köpa, så det finns ju få privatpersoner som gör det. Hade man inte kunna kopiera en dyr produkt hade man valt en billigare (eller gratis). När man senare blir anställd på ett företag så betalar företaget dyl. program åt en och då vill man ju helst arbeta med det verktyg man redan behärskar. Jag har själv köpt skivor efter det (och p.g.a) att jag har laddat ner mp3:orna på nätet. Samma sak med spel...

Om vi låter bli att skrika konspirationsteori så kan man ju faktiskt tänka sig att den enda kännbara skillnaden kommer att bli att vi äntligen kan hyra och köpa filmer, skivor och program över nätet. En ny möjlighet som man kan strunta i om man vill...

Av MagWe

En tre atomer bred ledning skulle vara ca 0.6nm vilket är en hundrafemtiondel av 90nm så nog är det rätt många generationer kvar tills dess. Det är bara det att i den storleksordningen så gäller inte den klassiska fysiken längre så en vanlig transistor kan man knappast tillverka i den storleken. Vi får ju hoppas att vi har en ersättare till elektronik innan dess. Kvantdatorer åt folket!!

Av MagWe

Erhh.. Jag förstår inte vad folk hetsar upp sig över.. R500 lär ju ligga _minst_ 1½ år bort i tiden så det vore väl snarare vara konstigt om dom _inte_ använde 90nm eller mindre vid det laget... Och dyrt? 90nm-kretsar är _billigare_ att tillverka än 150nm-kretsar.. Att nya grafikkretsar sen alltid är dyra är ju en annan femma...

Av MagWe

Är det bara jag som har noterat att artikeln är skriven för 9 månader sedan?