Inlägg

Inlägg som Nyrostad har skrivit i forumet
Av Nyrostad

Ja, instämmer i att Spa verkligen är en otroligt fin bana, snabb, men ändå teknisk, och som dessutom går att köra om på

Spa <3

Av Nyrostad

Nej, inte årets mest spännande race, men vad gör det när Kimi vinner?

Ser fram emot Fuji nu om två veckor, så får vi se om Ferrari klarar att hålla McLaren stångna en gång till

Av Nyrostad

Ja, kvalet var ett av de bästa på länge, jävligt fint av Kimi också att drämma till med en sån tid i sista sektorn att han tog polen där också

Av Nyrostad

Ah, OK, det var ju skönt det. Även om jag är en Ferrarikille, så vore det ju lite tråkigt med tomma pallplatser mer eller mindre varje race om Hamilton och Alonso fortsätter så här.

Av Nyrostad

Jo, jag fick samma intryck. Det avfotograferade dokumentet säger ju att ingen representant från McLaren/Mercedes får befinna sig på podiet, även om en McLaren-förare hamnat i topp-3, eller?

Av Nyrostad

Sant, men jag får nog stå över tyvärr

Av Nyrostad

Som dessutom kostar 125£ styck! Det är nästan 1700 Kr för EN biljett, tänk om man skulle behöva bjuda flickvän eller liknande också, huga

Av Nyrostad

Det var som fan...

Senaste nyheterna är dock att det fortfarande diskuteras exakt hur straffet ska genomföras. Möjligheten finns alltså att Hamilton och Alonso fortfarande får köra om VM-titeln, medan McLaren utesluts ur konstruktörsmästerskapet.

Av Nyrostad

Ojdå, nej, beskrivningen var inte den bästa..

Hur som helst står den som en fullgod mailserver som servar mail för min domän. Inkommande mail kommer direkt till den och lagras i en MySQL-databas och hämtas sedan av klienterna med IMAP. Utgående mail går från klienten till servern, men realayas hos servern ut till BBBs SMTP-server. Någon aktiv SMTP-server körs alltså inte.

Ska prova att lägga till en mynetworks-post i Postfix's main.cf som begränsar anslutningsmöjligheterna till mitt lokala subnät samt localhost och kolla på ett sätt att bygga ut till SSL-kryptering.

Tack så mycket för hjälpen så långt!

Av Nyrostad

Nu ska vi se, är även idag nyss hemkommen från skolan, så jag reserverar mig för tankefel

Mailen hämtas FRÅN servern med IMAP, men de kommer ju TILL serverns databas via postfix's port 25? Eller?

Någon med några tips på hur jag ska låsa ut användaren som uppenbarligen fortfarande skickar spam med mitt gamla HLDS-konto? Jag har spärrat lösenordet på användaren, så det är uppenbarligen inte så han kommer in. Temporärt har jag löst det hela genom att stoppa postfix, men det är ju ingen speciellt bra lösning eftersom även jag får mail

Av Nyrostad

mynetworks_style ligger på "host", frågan är ju vad de åsyftar med "host" ((har i min ungdom (dvs för några månader sen) råkat radera alla förklaringar till de olika konfigurationsalternativen ))

Får pilla vidare imorrn antar jag, det sista jag gjorde nu var att stoppa postfix, så att åtminstone inte mer skit skickas med min domän som avsändare...

Av Nyrostad

Jo, självklart ska port 25 vara öppen, man ska inte skriva inlägg efter en hård skoldag tydligen

Hur som helst var det ett bra tag sen jag tog mig i kragen och konfigurerade hela alltet, och nu verkar den mesta kunskapen ha trängts bort till förmån för en massa matte- och fysikkurser, vilket innebär att jag inte har koll på hur jag kontrollerar att jag verkligen har begränsat relayingen. Jag sitter med Postfix's main.cf här, och hittar pinsamt nog ingen rad som skulle kunna begränsa tillgången till "relayhost". Har visserligen en rad "smtpd_sender_restrictions", som bl a är satt till att "permit mynetworks". Mynetworks är dock inte specificerat någonstans?

Detta är oturligt nog ett mycket ovant område för mig, så ja, inget är för självklart för att påpekas

Med servern antar jag att du menar postfix-servern? Den ska vad jag vet endast ligga på port 25.

Fler inputs mottages tacksammast!

Av Nyrostad

Mailserver skickar spam - användarkonto hackat?

Upptäckte idag när jag skulle kolla mailen från min server att jag hade 7000 mail gällande "delivery failures". Jag kollade upp några, och fann att de alla var skickade till helt slumpmässiga adresser vid kända stora domäner innehållande ett typiskt spam-mail från "Greetings.com". Mailen var alla skickade från användaren "hlds" som endast är på mitt system som ägare av just hlds-paketet, men som jag aldrig använt för att skicka/ta emot mail (den finns exvis. inte i MySql-databasen där jag har alla användare av mailservern).

Min första reaktion på detta var att stänga port 25 i min Pfsense NAT/Brandvägg och blockera lösenordet på användaren "hlds", och än så länge tycks detta ha stoppat utskicken. Därefter gick jag vidare till att lusläsa den kilometerlånga mail.log, där jag strax innan alla mail från "hlds" började skickas kunde läsa följande två rader som väckte mitt intresse:

#Sep 12 03:24:09 localhost postfix/smtpd[4860]: connect from (IP-Adress).dynamic.hinet.net[ip-adress] #Sep 12 03:24:11 localhost postfix/smtpd[4860]: NOQUEUE: rejec(samma ip-adress).dynamic.hinet.net: RCPT from (samma ip-adress).dynamic.hinet.net[samma ip-adress]: 554 Service unavailable; Client host [samma ip-adress] blocked using dnsbl.njabl.org; 1153350452; from=<(en-användare)@MyMainServer.com> to=<(till synes random adress)@yahoo.com.tw> proto=SMTP helo=<www.MyMainServer.com>

Tillägg inom parentes på svenska är "censureringar" av en och samma IP-adress samt två mailadresser. Domännamnen är intakta.

Det jag undrar först och främst är: Kan jag med denna rad dra några som helst slutsatser om vem som attackerat min server? Användaren (ip-adress).dynamic.hinet.net återkommer ett par gånger sedan, men inte med någon "unik" rad, som den här ovan.

Vidare vore det intressant att veta hur dessa mail kunde komma iväg trots att jag inte skickar ut någonting direkt från den servern, utan allt relayas via bredbandsbolagets SMTP-server (detta eftersom utgående port 25 är blockerad hos BBB). Jag har dock varit slarvig nog att ha både ut- och ingående port 25 öppen på min brandvägg - har detta utgjort en potentiell säkerhetsrisk?

Slutligen tar jag ytterst gärna emot tips om hur jag kan undvika att något liknande händer igen, och idéer om hur angriparen kunnat komma in från början.

Tack på förhand!

Av Nyrostad

Ang. fiberkablarna så är det ju en heldigital signal som sänds därigenom. Digitalt är som bekant antingen en 1:a eller 0:a, till och från, på och av eller vad man föredrar att kalla det.

Så länge en digitalkabel alltså inte är _så_ dålig att den tappar datapaket (vilket skulle resultera i hackande, inte dåligt, ljud), så kan man alltså enligt alla konstens regler inte höra skillnad, eftersom det inte finns någon. Kabeln kommer aldrig att invertera en väl vald 1:a till en 0:a eller tvärtom. En 1:a kan alltså inte råka bli en 0.75:a för att kabeln var för lång

Simpelt förklarat visserligen, men principen stämmer. Träffar jag någon som hör skillnad på digitalkablars "luftighet" och "transparens", så ska det bli spännande att höra en hållbar förklaring

Av Nyrostad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonasc
Säg mig, vad är det för snajdiga små tangentbord du har, och är de - till skillnad från många andra minibrädor - inte fullkomlig skit?

Tack på förhand!

Det i aluminium ser ut som ett Hiper "nånting", en polare har ett och jag tycker väl det är helt OK. Lite segare tangenter än mitt UltraX, men i gengäld klart mindre

Jag gillade verkligen dign quad-rigg Fluf! Vad pyntade du för själva TripleHead2Go, vad kör du för grafikkort, vilka spel kör du och vad är det för skärmar?

Av Nyrostad

Ville bara höja ett varningens finger för _vissa_ "hongkong-produkter"! Självklart fungerar nog de flesta alldeles utmärkt, men en polare fick erfara motsatsen.

Han köpte en Nokia AD-41 från någon säljare i Hong Kong, som såg hur bra ut som helst, men när den väl kommer så är det väldigt konstig känsla i knapparna, och de flesta fungerar inte alls.

Jag tog på mig att skruva isär den, och märk min förvåning när jag såg att de flesta knapparna bara var ditlimmade! Det fanns inte ens lödbanor dragna!

Så ja, försök så gott det går att kolla upp sådana produkter

Av Nyrostad

Ber om ursäkt, blir helt klart onödigt kritisk på sena kvällar/nätter

Av Nyrostad

Det jag inte sett någon nämna efter att ha ögnat igenom tråden är den praktiska skillnaden mellan UV och polarisationsfilter.

UV-filter gör, som några sagt, mer eller mindre ingenting på digitala kameror (om det gör någonting är det negativt, i form av extra reflexer och liknande). Pol-filter däremot släpper endast igenom våglängder på ett håll. Du kan med andra ord genom att vrida ett polfilter välja att endast få med vertikala eller horisontella ljusvågor. I praktiken gör detta att du kan få bort en del oönskat blänk, exempelvis vid havsfotografering, men du kan också, bland annat, ha det för att få ökad kontrast, och "maffighet" i en fin himmel.

Dvs, ett polfilter är en effekt, som gör sig bra vissa soliga dagar, men som oftast bara är ett sätt att sänka objektivets ljusstyrka. Det är bra att ha i sin arsenal, men inget livsviktigt.

Av Nyrostad

Ja, jävlar... När man för första gången på länge missar ett kval p g a flygresa, då händer det minsann grejer... Måste dock säga att FIA handlade helt rätt som satte hårt mot hårt här. Att Alonsos och McLarens ursäkter inte håller, framstår som rätt tydligt efter lite undersökande, och denna typ av desperat falskspel hör inte hemma någonstans. Kan Alonso inte acceptera att Hamilton i en hel del fall är snabbare än han själv, så får han väl köra go-cart istället.

Ska bli spännande att se racet imorrn!

Av Nyrostad

Går inte att läsa från en avstängd hårddisk..