Inlägg

Inlägg som DeepBlue har skrivit i forumet
Av DeepBlue
Skrivet av terminator94zozo:

Vart kan jag få denna slickdeals koden?

På Slickdeals hemsida. Tror tyvärr erbjudandet inte gäller längre.

Av DeepBlue
Skrivet av terminator94zozo:

Har tänkt och köpa elden ring i greenmangaming, finns det billigare någonstans?

Slickdeals koden för GreenManGaming fungerade utmärkt för mig, landade på drygt 45 EUR

Av DeepBlue
Skrivet av Laxpudding:

Det finns inget i tillverkningsprocessen som gör det ekonomiskt försvarbar att lansera en sådant produkt. Det är så gott som alltid där hindren finns. Rent tekniskt kan man föreställa sig att den process som tar fram 75-tum 8k-modeller skulle ge en ≈37-tums 4K-panel med annan skärning av moderglasen. Men kostnaderna för att göra detta leder till för höga slutpriser i en kategori av annars ganska priskänsliga köpare. Då blir det inte av, medan 40–43 tum i 4K är en tillverkningsprocess som betalat tillbaka sig själv genom vad som som måste vara 100+ miljoner TV-apparater vid det här laget.

Jag är tyvärr smärtsamt medveten om detta, men man måste väl få dagdrömma lite

Av DeepBlue
Skrivet av Laxpudding:

Just segmentet 33–39 tum är ett hål i utbudet eftersom utvecklingen gått mot större och större paneler med drivkraften från tillverkningen av TV-apparater. Så utvecklingen för skrivbordet är kvar på 27–32 tum för 4K, vilket är rimligt eftersom det passar så utmärkt med 4K där.

Håller med, skulle dock personligen vilja ha en 36" , 4k , 16:9 monitor.
Mig veterligen så har det bara släppts en enda sådan modell i form av FDH3601 som EIZO släppte 2011, och som då var svindyr.

Av DeepBlue
Skrivet av Hardy:

Ohh det var ett bra tag sedan man köpte såna ,om jag inte missminner mig så lade Blair ner tillverkning efter (brand) i produktionslagret eller nått annat?

Tror jag läste något liknande. Sedan var en större anledning att de växte för snabbt och inte kunde tillgodose den ökade efterfrågan, de hade heller inga sådana ambitioner då de ville fortsätta vara ett litet familjeföretag.

Av DeepBlue
Skrivet av bennyfax:

Cool, inget jag minns men jag letar alltid efter liknande chips men lite tryck i smaken. Ett av de roligaste jag vet är att handla snacks utomlands och i Bangkok har de spännande smaker (mycket importerat från hela världen)

Av svenska chips är Coops Jalapeno bra. Ojämn i styrka och kryddning dock men är generellt inte direkt heta men lite sting finns.

Blair's säljer fortfarande sina Deathrain Habanero chips, finns att köpa på diverse nätbutiker här Sverige som specialiserar sig på lite mer starka saker, vill dock höja ett varningens finger över att de är extremt starka.

Vill man ha lite mildare inhemska välsmakande chips med sting i så kan jag rekommendera Chili Habanero ifrån Svenska Lantchips, finns i de flesta matbutikerna.

Av DeepBlue

Blair's Jalapeno Cheddar, var en av mina absoluta favoriter när de fortfarande tillverkades.

https://cdn.abicart.com/shop/8596/art96/h0166/2490166-origpic-e6...

Av DeepBlue

Angående 50 % RABATT LIVET UT - Saxat ifrån det finstilta...

Gäller så länge du behåller ditt månadsabonnemang. Erbjudandet gäller endast nya HBO Max-kunder och enbart via HBOMax.com och utvalda partners t.o.m. den 30 november 2021. Rabatten på 50 % gäller så länge abonnemanget är aktivt och gäller endast månadspriset, som kan komma att ändras över tid. Det rabatterade priset är 44,50 kr (standardpriset är 89 kr). Kunder kan välja att avsluta sitt abonnemang när som helst.

Vilket förvisso inte är så konstigt med tanke på att priset alltid ökar över tid, men bör nämnas så att ingen får för sig att de bara blir debiterade 44,50 per månad livet ut, vilket skulle vara lite väl optimistiskt.

Av DeepBlue
Skrivet av orrebus:

Kan tänka mig att vänta något men önskar en ny tv innan jul iaf.

Förvisso har du Black Friday i slutet av November, men har svårt att se QN95A hamna på ett lägre pris än nu. Dessutom får du ju även en gratisvara på köpet, som du kan sälja om du inte vill ha den själv. Hifiklubben erbjuder dessutom 3 års garanti på sina produkter om du registrerar dig som medlem hos dom innan du genomför köpet.

Av DeepBlue
Skrivet av orrebus:

Tror ni QN90/95A kommer gå ner mer i pis än de 30% som hifiklubben har idag?

Beror på hur länge du vill vänta?

Av DeepBlue
Skrivet av Laxpudding:

Ifall du idag sitter på en VT50-plasma och kan använda den i ditt rum med dessa fönster kommer Sony A90J vara 2-3 ggr ljusstarkare vid SDR medan QN95A kan vara närmare 7–8 ggr ljusstarkare. Sony A90J kommer vara mer lik din VT50 i hur den hanterar reflexer. Samsungs Q9-modeller troligtvis lite bättre på att dämpa men fönster som reflekteras direkt kan komma att ge regnbågsmönster som sprider sig över bilden.

Å andra sidan är det billigaste priset för A90J runt 35.000:- , men det kanske var A80J du menade då det var denna modell trådskaparen nämnde i sitt inlägg?

Av DeepBlue
Skrivet av orrebus:

Hej
Ska köpa tv men vet inte vilken typ jag ska köpa.

Normalljust vardagsrum 2st större fönster 1st glasdörr. Mitt emot tven. Mestadels satelittv och stream.

Barn som knäpper igång den sendan går där ifrån i tid och otid.

Kollar på Samsung QN90A samt Sony A80J i 65" (sittavstång max 2.8m)

Tips och råd önskas, tack på förhand!

Har en 10årig plasma 55vt50 med endel innbränningar idag.

Undvik QN90A, då det är stor risk att du får en IPS panel. Jämförelsen bör istället vara QN95A emot A80J, Hifiklubben hade 30% rabatt under helgen, och det verkar som de fortfarande har detta med koden "MEMBER". Kostnaden blir då 20993:- Du får även lägga till valfri gratisvara ifrån Samsung vid köp, följande erbjuds.

The Frame -32-tums QLED-TV med unik design och ett otal kreativa möjligheter att använda TV:n som bildram för foton och konstverk.
JetBot 80 Robotdammsugare - smidig och kraftfull robotdammsugare som hjälper dig att hålla rent hemma – utan ansträngning.
Galaxy Tab S6 Lite Tablet - Underhållning, lärande, information och uppkoppling till hemmets smarta produkter.

A80J ligger för närvarande på 22990:- , och är ju i de flesta fall det bättre köpet. Samsung är dock att föredra om du använder TV:n mycket under dagtid då du nämnde att du har mycket fönster som släpper in ljus, även direkt mot TVn.

Här har du en sida vid sida jämförelsen mellan LG G1 OLED emot QN95A (Samsung till vänster i testet)

Av DeepBlue
Skrivet av snajk:

Känner igen det där materialet. Används mycket inom fordonsindustrin men jag har aldrig sett det till salu för konsumenter. Men lite lämplig skumplast och dubbelhäftande tejp kanske duger?

Finns tydligen enkelhäftande skumplasttejp, men som du skriver så verkar det vid en snabb sökning inte finnas att tillgå för privatkund. Kanske få köra på någon av dina tips i slutändan.

Tackar så mycket för din hjälp!

Av DeepBlue
Skrivet av snajk:

En spontan tanke är att grepptejp för typ innebandyklubbor och liknande borde kunna funka. Annars finns det typ filttejp och liknande, jag har fortfarande kvar en rulle tejp från ett riktigt skitjobb jag hade för femton år sedan eller så, perfekt för att "laga" gamla gympaskor som blivit utslitna på insidan mot hälen eller så.

Tackar för tipsen!

Har tittat på liknande tidigare och jämfört men tycker den icke häftande ytan är mera stretchbetonad på den remsa jag har, dessutom känns den som om den skulle ha egenskaper av både skumgummi och polyester. Funderar på om det kanske är någon form av skumplasttejp?

https://i.postimg.cc/m2wv5jJT/Tejp-ovan.jpg

Av DeepBlue

Fråga angående tejplist för underarmsstöd till skrivbord

Det är så att jag har ett underarmsstöd till skrivbord som inhandlades för några år sedan.
Själva underarmsstödet är det fortfarande inget fel på men på undersidan som är exponerat trä, så satt det från början längst upp och längst hela övre kanten som en lång tunt vadderad tejplist som fungerade som skydd mot skrivbordet.
Denna avlånga tejpremsa har med tiden slitits ut så att det nu inte är mycket kvar av den. Vill därför tar bort det hela och ersätta med något nytt, men är osäker på vad som lämpar sig bäst?

Finns det någon som har någon koll på vad jag kan tänkas vara ute efter så mottager jag tacksamt tips!

Av DeepBlue
Skrivet av Söderbäck:

Ja, jag tycker ju själv att det är lite oklart fortfarande.
Rent juridiskt ser det ut som att säljare får avtala bort detta iaf.
Vad svensk digital handel har för regler kring detta för att vara certificerade e-handlare är väl den oklara delen fortfande.
Med tanke på att jag inte hittat något tydligt krav att frakten ska återbetalas från svensk digital handels håll så är min rådande uppfattning att de inte har det kravet i nuläget.
Men jag vet inte.
Oavsett verkar det vara OK juridiskt att inte betala tillbaka frakten iaf.

Gick till källan, nämligen Europaparlamentets konsumenträttighetsdirektiv som distansavtalslagen bygger på.

På sidan 79, artikel 13 står följande

artikel 13

Näringsidkarens skyldigheter vid frånträde av avtal
1. Näringsidkaren ska, utan onödigt dröjsmål och senast 14
dagar från och med den dag då näringsidkaren underrättats om
konsumentens beslut att i enlighet med artikel 11 frånträda
avtalet, betala tillbaka alla belopp som konsumenten har betalat,
inklusive, där så är tillämpligt, leveranskostnaderna.
Näringsidkaren ska verkställa ersättningen enligt första stycket
med samma betalningsmedel som konsumenten använt vid den
inledande transaktionen, om inte konsumenten uttryckligen ac­
cepterat ett annat betalningsmedel och under förutsättning att
konsumenten inte får vidkännas några kostnader till följd av
ersättningen.

2. Utan hinder av punkt 1 ska näringsidkaren inte vara skyl­
dig att ersätta förhöjda leveranskostnader om konsumenten ut­
tryckligen valt leverans av annat slag än den minst kostsamma
standardleverans som erbjuds av näringsidkaren.

3. Såvida inte näringsidkaren har erbjudit sig att hämta va­
rorna får näringsidkaren vid köpeavtal hålla inne med återbetal­
ningen tills han har fått tillbaka varorna, eller tills konsumenten
har styrkt att han har skickat tillbaka varorna, beroende på vad
som inträffar tidigast.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX...

Så detta borde väl besvara frågan, att så länge man väljer standardalternativet vid frakt så måste näringsidkaren betala tillbaka frakten, väljer du däremot hemleverans så får du stå för fiolerna själv. Dock kvarstår min fråga vad som gäller vid till exempel ett köp av en Tv där enda fraktalternativet är hemleverans, kan detta då anses vara standardalternativet?

Av DeepBlue
Skrivet av Söderbäck:

Ja det här var en bra fråga.

Onekligen, passar även på att tacka för att du tagit dig tid att skriva ett utförligt och välformulerat svar!

Skrivet av Söderbäck:

Varan som köps är en produkt. Om en fraktkostnad tas ut så är ju frakten inte en produkt utan leveransn är rimligen en tjänst. Har tjänsten genomförts så är tjänsten nyttnad och ångerrätten för tjänsten blir förverkad när leveransen är utförd.
Ångerrätt på tjänster har inte samma ångerrätt som ångerrätt på produkter.

Möjligtvis inte specificerat i distansavtalslagen, men i Konsumentköplagen gör det däremot det.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/konsumentkoplag-1990932_sfs-1990-932

Avlämnandet
6 § Varan är avlämnad när den har kommit i köparens besittning.

Kostnaderna för varan
7 § Om inte annat följer av avtalet, skall säljaren svara för transportkostnader och andra kostnader för varan som uppkommer före avlämnandet och som inte beror på att avlämnandet har försenats till följd av något förhållande på köparens sida.

Citerar annan persons foruminlägg:

"Intressant är dock “om inte annat följer av avtalet” – jag tolkar det som att man kan utforma sina köpvillkor så att kunden svarar för de kostnaderna, och som du säger säljaren förmedlar tjänsterna åt kunden.

Dock är det så att de butiker som är medlemmar av Svensk Distanshandel och/eller certifierade enligt Trygg E-handel har förbundit sig att följa de branschregler som SDh har tagit fram. I de står det uttryckligen att fraktkostnaden skall återbetalas om hela köpet ångras.
http://www.svenskdistanshandel.se/admin/userfiles/SDHs_Bransc...

Är du inte medlem i SDh eller certifierad enligt Trygg E-handel så är di inte bunden av dessa regler. I en rättslig prövning kommer de dock att vägas in när rätten skall avgöra vad som är praxis i branschen."

Samt avgöranden i ARN som visar deras uppfattning:

Ärende 2000-7590 (retur av dator)

Rättsföljden av att P ångrat sig är att bolaget mot återfående av datorn skall betala tillbaka vad P betalat till bolaget. Återbetalningsskyldigheten gäller inte endast köpeskillingen i dess helhet utan även vad som betalas i form av kostnader för leverans av datorn till P. Däremot skall P svara för kostnaderna att sända tillbaka datorn till bolaget (se 19 § distansavtalslagen och prop. 1999/2000:89 s. 95 ).

Skrivet av Söderbäck:

[K2]15 § Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska konsumenten ersätta näringsidkaren för
1. förhöjda leveranskostnader på grund av konsumentens val av leveransmetod,

Här definieras inte fraktkostnader - utan explicit förhöjda fraktkostnader. Har jag förstått det rätt så handlar det om ökade kostnader i samband med returförsändelsen. Det är inte av intresse i din fråga tror jag.

Så tolkar jag inte det och den information jag fått styrker att det är frågan om förhöjda fraktkostnader när jag som kund väljer ett dyrare fraktalternativ än det så kallade "standardalternativet", som till exempel hemleverans istället för leverans till ombud. Och om så är fallet, är då hemleverans att anse som standardalternativ om det är det enda alternativet som erbjuds vid köp av större/tyngre varor? Eventuella kostnader för returfrakt står däremot kunden helt och hållet för.

Av DeepBlue
Skrivet av PeCe:

"2 kap. 14§ Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska näringsidkaren betala tillbaka vad konsumenten har betalat till näringsidkaren..." (https://lagen.nu/2005:59#K2P14S1)

Så länge som konsumenten har betalat till säljaren av varan för frakten (och denne i sin tur har anlitat ett fraktbolag eller på annat sätt ombesörjt frakten) så skall även fraktkostnaden återbetalas.

Fraktkostnaden som återbetalas är dock begränsad till den kostnad som säljarens standardfrakt hade inneburit om kunden valt ett dyrare alternativ. Om inget annat än exempelvis hemleverans kan väljas för en viss vara så är det självklart standardfrakten för den varan.

Det borde vara den mest logiska slutsatsen.

Av DeepBlue
Skrivet av Lastviking:

Förstår inte hur man orkar bråka om frakt, varför lämnar man tillbaka en sak och anser man ska ha tillbaka frakt kostnaden också?, eller tolkar jag det fel.

Du gör ju ett beslut när du beställer sakerna, varför ska någon annan få betala för att du råkar beställa och ångrar dig?.

Ja du tolkar det fel, som jag skrivit tidigare är jag inte i tvist med något företag utan är intresserad av det juridiska i denna fråga.

Av DeepBlue
Skrivet av FatherOfThree:

Gärna en länk till avtalstexten i ditt citat!

Citatet i fråga är inte direkt citat från lagtext utan svar på fråga från jurist.

https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/kopa-hyra-ut--s...

https://lawline.se/answers/ska-en-naringsidkare-betala-tillba...

I lagen står dock följande:

"15 § Om konsumenten utövar sin ångerrätt, ska konsumenten ersätta näringsidkaren för
1. förhöjda leveranskostnader på grund av konsumentens val av leveransmetod,
"

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Frågan är då hur man tolkar " förhöjda leveranskostnader på grund av konsumentens val av leveransmetod" i detta fall då det inte går att välja leveransmetod själv om man skulle handla något som inte levereras till ombud?
Vill nämna att jag inte är i tvist med något företag kring detta utan är bara intresserad av det rent juridiska i situationer som denna?