Inlägg

Inlägg som mudde har skrivit i forumet
Av mudde

Är det fler än Apple som envisas med att skicka med medföljande laddare med låg effekt? Trodde det mesta i Android-världen kom med snabbladdare.

Av mudde
Skrivet av Beginner:

Gör ett litet inhopp i tråden igen med en fundering om folk som skyddar sig i affärer med handskar.

Jag är bakterie/virusfob sen gammalt. Aldrig någonsin kommit mig för att pillra mig i ansiktet när jag är "ute" sen barnsben. Alltid blivit småhånad för det.

Ser nu att folk går in i affärer med handskar de plockar upp ur fickan, medhavd väska eller ur bagaget på bilen och jag fattar inte varför?

Menar. De går in i affären med handskar på. Rullar runt kundvagn. Plockar med varor som plockas ner i medhavda väskor efter inscanning. Väl ute tar de av sig handskarna och kör hem. Hur gör de sen? Allt de tagit i i affären med handskar på?

Menar inget illa men fattar inte meningen med att ha handskar på sig men jag har väl missat något.

Jag har inga handskar när jag är ute och handlar, vilket jag måste då det inte existerar hemkörning på något sätt där vi bor (jag och 87åriga farsan).

Har själv också funderat lite på det med tanke på hur folk använder handskar i dessa tider, och de flesta av dessa arbetar uppenbarligen inte med något där man behöver handskar och lärt sig hur de skyddar.

Jag tror de flesta av handskbärarna ute i butiker nu gör det för att de känner sig mer skyddade så. Handskar behöver inte ge ett riktigt skydd för att ändå bidra känsla av trygghet.
Lite (långsökt) tänkt så kanske dom kan bidra med ökad folkhälsa till samhället genom att mildra oron (och alla följdproblem som det kan leda till) en aning för de som är allra mest rädda för Covid.

Av mudde
Skrivet av plunn:

Jo men det vimlar av studier, jag tror det är viktigare att blicka framåt.

Endera väljer vi flockimmunitet och det måste då FHM tala klarspråk om, eller så gör vi som de framgångsrika länderna i Asien, ex Sydkorea.

Jag har hittils hållt med FHM men nu kommer det ett viktigt vägval! Som det ser ut i världen så verkar de flesta länder gå mot kontrollprogam och hålla viruset på en låg nivå.

FHM har varit tydliga med att flockimmunitet inte är en strategi. Hade det varit så hade de kunnat lägga ner hela den delen av verksamheten.
Däremot är de övertygade att det är det enda långsiktiga sättet att få "stopp" på ett virus som är så spritt som detta. Det tror jag alla någorlunda kunniga i världen är överens om. Sen finns det nog en del länder som räknar med att flockimmuniteten nås via vaccin om några år. Här tror Tegnell att vi i STHLM når det via smitta innan vaccinet tagits fram, men det är inte en strategi i sig, bara ett resultat av smittspridningen.

Av mudde
Skrivet av josi:

Tyvärr tror jag inte dödligheten är så låg som 0,05%. Titta på staten New York med ca 20 miljoner invånare. Där närmar sig dödstalen 20.000, vilket motsvarar 0,1% av befolkningen. Då är det ändå orimligt tro att alla invånare blivit smittade.

Sen kan man också diskutera hur man ska räkna dödsfallen. Ska en cancer-sjuk person som avlider efter att smittats av coronaviruset räknas in i statistiken, eller är det mer rätt att säga att den personen dog av cancer?

Skrivet av deltascu:

Ja, det är också en siffra som är extremt beroende av demografin som i stort sett drivs av hur stor andel av befolkningen som är 70++ år, så man ska vara lite försiktig med summariska påståenden. Egentligen borde man vara tydligare och dela in mortaliteten i åldersgrupper, eftersom det är så otroligt stora skillnader. För t.ex. de under 40 år kanske 0.05% är en rimlig siffra, medan de över 80 år närmar sig 15%.

Själv har jag i några veckor gissat på ca 0,1-0,2% för vanlig västeuropeisk befolkning med fungerande sjukvård, mest baserat på hur italienska kurvan såg ut tillsammans med hur Sydkoreas siffor var (de testade mest i början). Inget verkar antyda att det är särskilt fel än.

Det borde innebära ca 5000 dödsfall eller lite mer här i landet p.g.a. generellt bra folkhälsa, färre rökare och kraftigt överviktiga än EU-snittet + att vi begränsat spridningstakten så vi kanske stannar på ca 50%.
Italien/Spanien kommer nog p.g.a. sjukvårdskollaps och att de med deras takt hamnar en bit över minimivärdet för flockimmunitet hamna på ca 1000 dödsfall / miljon invånare.

I USA har man förutom sämre folkhälsa (många gravt överviktiga men förre rökare än EU) även usel sjukvård för att hantera detta (bl.a. privat sjukvård som tvingats sparka många anställda mitt i en sjukdomskris p.g.a. minskade intäkter från de lönsamma avdelningarna på sjukhuset). Där finns risk att dödsfallen blir lite mer än så. Speciellt med staten New York när man kommer att hamna långt över 50% smittade och har sjukvårdskollaps.

Av mudde
Skrivet av robilibop:

@Birkus: Finns det några nackdelar om jag skulle välja att inte bygga ihop den själv och välja en sån här istället? https://www.webhallen.com/se/product/313005-Webhallen-Config-...

Du får lite sämre av nästan allt i det ihopbyggda paketet till lite högre pris, men Windows ingår.

Edit: Kan tillägga att birkus paket är bra. Hade nog själv ändå lagt till ett par hundralappar och valt en m.2-disk istället. Det kan också vara värt att överväga om det är värt att satsa på ITX istället för ännu kompaktare storlek.

Av mudde
Skrivet av MinscS2:

Nämndes tidigare i tråden, men jag vill slå ett ytterliggare slag för (den halvt om halvt misslyckade) ebolamedicinen Remdesivir som just nu lutar åt att bli vårt blivande botemedel mot Covid 19.

125 patienter (varav 113 svårt sjuka) behandlades och av dessa överlevde 123 och skrevs ut inom en vecka(!).

Flera försök pågår redan eller ska påbörjas runt om i världen (bl.a. här i Sverige på Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund samt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg), där 4000 patienter (de flesta med svåra symptom) ingår i studierna.

Vågar man hoppas?

Det ser ju bättre ut än för klorokin i.a.f., men kanske för tidigt för annat än lite små förhoppningar.
Om några veckor kanske det klarnar lite mer.

Av mudde
Skrivet av Stefflo:

Tegnell sa i onsdags att han var överraskad att inte fler blev smittade under påsken då människor förflyttade sig mer än vanligt. Det han inte tänkte på är att inkubationstiden är mellan 2-14 dagar så nu börjar kurvorna gå uppåt igen. Normalt så får man symtom efter fem dagar.
Borde inte Tegnell ha kunskapen för att veta att man inte ropar tjohoo innan man har full koll.

Har inte följt allt han sagt i alla kanaler men om det är den dagliga presskonferensen du syftar på så tolkade jag det snarare att de förväntade sig en viss fortsatt ökning av antalet fall även efter påsken (där påsken framstår som en vanlig ledighetsperiod då testning och statistikinsamling inte fungerar som vanligt). Alltså inte att han syftade till folk som blivit smittade under påsken. Smitta under själva påsken försökte dom bedöma mer med telefon-datat om rörelser i landet.

Av mudde
Skrivet av anon5930:

Riktigt intressant att se hur Crysis kommer rulla på Switchen! Warface finns redan till systemet och borde ge en bra vägledning. Förväntar mig att Digital Foundry har ett klipp lagom till helgen.

Japp, äntligen får vi Switch-ägare svaret på frågan "but can it run Crysis?"

Av mudde
Skrivet av KalBumling:

I slutändan får vi nog titta på överdödligheten under tiden för utbrotten om vi vill ha korrekta dödssiffror, för att på andra sidan har vi ju t.ex Belgien som verkar rapporter tom dödsfall med misstänka symptom som COVID-19, och det är ju inte hela sanningen heller.

Jag tror, speciellt efter att ha haft en diskussion med en lite mer insatt, att det kan bli svårt att få korrekta eller särskilt exakta siffror från överdödlighetsstatistiken. En storleksordning borde gå för att jämföra med annat, men kanske inte mycket mer.

Bland försvårande faktorer finns t.ex att hårda/kalla vintrar med mycket torr luft medför överdödlighet just då bland de allra äldsta/sjukaste som kan resultera i färre dödsfall vår/sommar samma år då en del av de "döende" redan gått bort. Statistiken påverkas också av att man p.g.a. Coronaåtgärder minskat förekomst av vissa andra sjukdomar som kan ha ihjäl de äldsta och sjukaste.

Av mudde
Skrivet av Hurtigbullen:

Överlag hanterade han kritiken bra, men hans jämförelse mellan Sverige och New York kanske inte var helt rättvisande.
Det verkar ju som att FHM är helt övertygade om att vårt stora problem var att smittan kom in på äldreboenden.

Jag tycker hans liknelser med Belgien är bättre för att visa sin poäng:
De hade skollov samma vecka som Stockholm. De var en dag tidigare än Danmark med bl.a. skolstängningar och även gränsstängningar var de bland de första med. På alla sätt har de vad jag sett kört en ganska "hård linje". Ändå har de nu bland Europas högsta dödlighet per capita. Belgarna lever normalt inte särskilt annorlunda än oss vad jag vet och de har varken stora hälsoproblem eller extremt ålderstigen befolkning.
Sen måste man såklart ha i åtanke vilka åldersgrupper som drabbas och att dödstalen räknas olika överallt, men det gäller även vid jämförelser med alla andra grannländer.

Det blir intressant att se om några år när allt hunnit analyseras om experterna då kommer att komma fram till liknande optimala strategier i de olika länderna. I sig kanske de ändå inte skiljer sig särskilt mycket nu heller. Några av åtgärderna (speciellt i Danmark) har mer handlat om politiker som vill visa handlingskraft snarare än att experterna tyckt så.

Av mudde
Skrivet av KalBumling:

Det va en hel del saltning på den listan. Vad har t.ex de följande namnen för expertis när det kommer till epidemiologi?

Jonas Frisén, professor i stamcellsforskning, Karolinska institutet
Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi, Karolinska institutet
Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, Göteborgs universitet
Stefan Marklund, professor i medicinsk biovetenskap, Umeå universitet
Anders Wahlin, professor emeritus i hematologi, Umeå universitet

Virologerna på listan ger jag lite cred till, men att analysera samhällsspridning och åtgärder är fortfarande utanför deras direkta expertisområde. Ser man på vart dessa personer jobbar så ser det ut som att den väntade skaran av kritiker (Joacim Rocklöv, Björn Olsen, Carina King etc) varit ute med en namninsamling i grannskapet. Sen om de som skrivit på faktiskt har någon vettig kompetens inom området har inte varit direkt superviktigt.

Tänkte precis skriva liknande inlägg när ditt dök upp. Lite intressanta kompetenser där och det kanske bara är min okunskap som gör att jag inte helt ser kopplingen mellan deras expertis och det dom skrivit under på

Annars ser artikeln ut som det mesta som Rocklöv skrikit ut den senaste tiden, men jag är lite förvänad över att Björn Olsen skrev under den dyngan. Han brukar åtmistone försöka vara lite sakligare än Ume-gänget i sitt klankande av FHM.

Av mudde
Skrivet av vb:

Någon av er som testat Kumo från Yum Asia? Eller bara läst om den?
Tror att storleken är lagom för mig (2 vuxna, 2 små barn), och tycker Zojirushi är lite för dyr.

Inte provat modellen men kan kommentera att storleken räcker utmärkt för 2 vuxna + 2 små barn med möjlighet till flera matlådor vid behov. Har själv 5,5 koppars Zojurushi till sån familj.

Av mudde

Hade Atari 520 ST, men den var inte svår att överge när jag skaffade mitt Sega Mega Drive.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mudde
Skrivet av downup:

Hade jätteproblem att ladda min switch med min Huawei p30 pro laddare nu under resan. Fungerade sist med min Samsung s8 laddare. Blev tråkiga 9h flyg hem

Bör man skaffa switch original laddare? Eller finns billigare lösning?

Skickades från m.sweclockers.com

Switch är väldigt känslig avseende laddare, vilket delvis beror på att USB-typ C-laddarna och enheterna följer så många olika standarder för snabbladdning.
Det finns en del info att hitta på google, t.ex.:
https://www.reddit.com/r/NintendoSwitch/comments/6jnkl4/list_...

Har själv en från anker som fungerar utmärkt för att ladda Switch på resande fot/under spelande och för att ladda de mobiler jag testat den med. Mycket smidigare format än originalladdaren men större än de flesta mobilladdare. Det är någon av de modeller han klassar som "Great" i listan. Fanns bl.a. på tyska ebay.

Av mudde
Skrivet av anon242437:

Det andra jag undrar är att det tycks sitta en 92mm fläkt på den men jag skulle vilja ha en till på andra sidan. Jag såg att även den säljs på Komplett men jag hittar inte själva klammern som håller fast fläkten på kylaren vilket kan gör det hela lite svårt. Någon som vet vart dessa hittas?

Tack på förhand

Ett tips när det gäller Noctua är att alltid kika på deras sida. De är mycket tydligare med informationen än någon annan tillverkare jag känner till. T.ex om U9S från https://noctua.at/en/nh-u9s/specification:

Citat:

Scope of delivery
NF-A9 PWM premium fan
Low-Noise Adaptor (L.N.A.)
NT-H1 high-grade thermal compound
SecuFirm2™ Mounting Kit
Fan-clips for second NF-A9
Noctua Metal Case-Badge

Av mudde

Inte Hallon skulle jag säga.
De använder 3:s nät som är klart sämre än övriga.

Generellt verkar det fortfarande gälla att Telias nät (t.ex. Halebop) är generellt bäst, medan om man inte bor i landsbygd är både Tele 2:s (Comviq) och Telenor:s nät (Vimla) ungefär lika bra som Telia (och ofta helt ok på landet, på sina håll bättre än Telia).
3:s nät har mycket sämre täckning nästan överallt.

Det kan vara värt att kolla hemma hos dig om folk med olika telenät har bra mottagning. På en tidigare arbetsplats hade t.ex. Tele 2 utmärkt mottagning (antenn nära)), Telia och Telenor fungerade ok och 3 inte alls.

Av mudde

@KlyfftPotatis:
Håller med oqvist om symfoniorkestrar.

Annars finns väl lite låtar som är bra för att testa olika enskilda saker. Jag använder själv bl.a.:
Lene Marlin - A Place Nearby är utmärkt för att testa djupbas. En av få låtar med (för?) mycket energi ner under 30 Hz.
Prodigys första eller andra skiva eller Infected Mushrooms tidigare skivor för att bara höra hur de hanterar bastunga låtar.
Olika pianostycken, t.ex. Yiruma - River Flows in You (ca en min in i låten i de flesta versioner), där det är enkelt att jämföra lurarnas förmåga att separera tonerna och hur tydligt ljuden från pedalanvändandet hörs.

Kom ihåg att jämföra vid liknande ljudnivå bara.

Av mudde

Snart får vi nog höra att även Haswell presterar bättre än konkurrenten i "relevanta tester"

Skickades från m.sweclockers.com

Av mudde

Det ser ju riktigt bra ut! Både mindre än de andra tvåfläktskorten men ändå riktigt tyst och bland de billigaste korten. Bra gjort av Powercolor som vanligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av mudde

Så de ersatte sin soptunna med ett rivjärn?

Skickades från m.sweclockers.com