Inlägg

Inlägg som mudde har skrivit i forumet
Av mudde

Hjälp med nätverksuppgradering hemma. Vilken Router/AP/m.m.?

Hej,

Det börjar bli dags att uppgradera nätverket hemma och nu har det dykt upp lite funderingar som någon kanske kan hjälpa med.

Nuvarande nätverket består av en gammal ASUS n56u-router som körs med AP avstängd. Denna är kopplad till Unifi AP AC Lite och en switch i vardagsrummet där stationära datorn + massa annat kör trådat.
Pga. lägenhetens utformning finns det ingen rimlig AP-placering som täcker allt (utan att behöva passera diagonalt genom tjock betong till någon del). Därför tänkte jag uppgradera med en till AP och samtidigt passa på att uppgradera resten av det som kan tänkas behövas nu när antalet uppkopplade enheter ökat kraftigt. Har 100/100 och tänkte inom närtid gå till 250 och köra VPN på routern.

Tanken är att köra:
[Router]--[Switch]--[AP] och -----[Switch]--[AP]och[enheter+dator]

Vad rekommenderas att köpa för utrustning? Jag har kikat lite på följande:

Router:
Unifi USG - Verkar i princip utgå? Finns det några fördelar med denna?
ER-X - verkar prisvärd och troligtvis tillräcklig?
ER-4 - kraftigare ER-X utan switch? Behövs det
Unifi Dream Machine - Inbyggd AP/Switch/Controller, kraftfull men AP utan Wifi 6 känns lite sådär som nytt och jag vet inte om det är en fördel med allt i ett + massa löften om (eventuellt) kommande funktioner. Hur är stabiliteten?
Teklager APU med pfsense/OPNsense - Verkar lite skoj, men är den krånglig att komma igång med? Har aldrig kört någon av dessa.
Mikrotik? Något bra/prisvärt?
Annat att kolla efter?

AP:
Fungerar Unifi 6 Lite bra ihop med nuvarande Unifi AP AC Lite?
Finns det andra som är uppenbart bättre?

Switch:
Något speciellt att tänka på? Jag tror inte jag i dagsläget behöver POE då APna ändå hamnar på olika switchar och inget annat använder POE. Funderar på kanske Unifi Flex Mini + befintliga.

Något mer uppenbart jag missat/bör tänka på?

/Mudde

Av mudde
Skrivet av Chibariku:

1111 1111 1111 1111 i binär form blir 65 535 så 65 487 skulle kunna va -48.

Skrivet av Thomas:

Om sensorn läser av korrekt, men programmet visar fel, så är en ganska trolig temperatur c:a -48 grader.
(65535 är det högsta värdet som kan lagras av ett 16-bitars heltal, så efter 0 kommer inte -1 utan 65535, sedan 65534 osv.)

Det förutsätter att mjukvaran slår om/runt vid 0 grader C (och som både jag och Thomas nämner, att givaren/sensorn kan återge någorlunda korrekt vid en temperatur som uppenbarligen ligger utanför tilltänkt användningsområde vid denna applikation). Mjukvaran skulle lika gärna kunna slå om vid annan godtycklig punkt.

Av mudde
Skrivet av benonikenobi:

Det ser ut att gå varmt om man ska tro bilden

Skrivet av CymbalCrasher:

Vad är en mer sannolik temperatur?

Grundämnet med högst kokpunkt, Wolfram, kokar vid ca 5500 grader C som referens. 65487 grader C är i sammanhanget en aning högt...

Gissningsvis är tempen ca -100 grader vid körningen, kanske lite varmare, men givaren är inte kalibrerad för det (inte mjukvaran heller uppenbarligen) så rätt svar kan vi inte få.

Av mudde
Skrivet av glemmy:

Önskar tips på tält! Jag har tänkt ge mig ut med dottern och tälta lite i skogen.
Inget avancerat, mest som en kul grej. Ta bilen till något fint område i närheten, promenera ett par kilometer, värma lite mat och sen ligga och lyssna på skogen.

Söker ett tvåmannatält, ett plus om man kan sitta upp i det. Absid är inget krav.
Bra om det stänger ute ljus, men det är inget krav. Det får gärna vara lätt att sätta upp.
Ju mer man får för pengarna desto bättre, max 2000 kanske men gärna mindre.

Kikat i tråden och googlat lite. Ser att detta dök upp som bäst i test bland budgettält: Jack Wolfskin – Gossamer II

Sen såg jag att det finns rätt så billiga trädtält på t.ex. Amazon. Originalet heter väl Tentsile men kostar en del. De på Amazon kostar under 2500kr och ser ok ut om man läser recensionerna. Det verkar ändå riktigt läckert och ger en del fördelar över ett vanligt tält. Jag tilltalas av tanken att ligga ovan mark.

Vad tycker ni?

Det låter som att du är ute efter ett valfritt tvåmannatält, kanske kupoltält om du vill kunna sitta bra i det.
Generellt är kupoltält aningen tyngre och har ofta mindre absid än tunneltält, men fördelarna är bl.a. oftast klart högre takhöjd och lättare att sätta upp nästan var som helst.

"Bäst i test" säger inte mycket då ganska få provat flertalet tält i samma prisklass under en längre tid. Under 2000:- är svårt med nytt tält men strax däröver finns lite. Man får kompromissa en hel deljämfört med "toppmodellerna" men lite skogstältande vid ok eller halvdåligt väder och inte alltför långa vandringar är inget som direkt kräver hillebergtält.

Något i stil med denna kanske kan vara nåt:
https://www.outnorth.se/urberg/2-person-dome-tent-g3#KombuGre...

Har inte provat just den, men har vid ett tilfälle lånat ett Urberg tunneltält som kändes helt ok för pengarna (och ägaren till tältet har använt det i några fjällrundor utan problem).
XXL han annars ibland lite reor som hamnar inom din budget på snikvarianterna av märkestält. De är ofta tillverkade med billigare material exklusivt för XXL och hårt prispressade, men till reapriserna kan de absolut vara prisvärda för enklare tältande.

Av mudde
Skrivet av Novdid:

Min gamla TRUE jobbar på fortfarande. Lyckades beställa hem ett kit från USA för några år sedan, frakten kostade en del men det var billigare än att köpa en likvärdig ny kylare. Jag tror den kommer användas i närmare 20 år innan den pensioneras!

Helt rätt av dig att behålla den!

Jag lyckades hitta moderkort till förra processorn med dubbla kylarhål så min TRUE fick en del år till för mig. Vid senaste bytet hösten 2019 fanns dock Noctua U12A på BF-rea, och då jag ändå behövde nya fläktar till kylare och chassi blev det billigare än det enda stället som eventuellt gick att importera adaptern från. Initialt hade jag hoppats kunna köra vidare på TRUE och i tidigt skede innan inköp mailat företagets distributör för att kolla om de skulle få in adaptern snart, men efter ett par månader av slut i lager och avvaktande svar gav jag upp.

Troligtvis är prestandavinsten minimal med nya kylaren, trots att U12A är bäst i klassen, men skönt att ha Noctua inför framtida uppgraderingar. Lite synd bara att min TRUE är en liten adapter ifrån att gå från värdelös metallhög till en, än idag, utmärkt kylare.

Av mudde

Om Thermalrigt håller samma kvalitet som förr är detta säkert en toppenkylare som både presterar och kostar som en Noctua, men om de fortsätter ha sina monteringskit för nya plattformar extremt svårtillgängliga (alltid slut), så finns det ingen anledning att inte skaffa Noctua istället med deras suveräna service.

Skrivet av Meantek:

Thermalright var riktigt bra strax innan 2010, ja.

Inte så mycket som hänt sen dess avseende kylarna.
TRUE med bra fläktar står sig utmärkt mot dagens singeltornskylare. Jämfört med dubbeltornen så är det inte särskilt stor skillnad i effektiv klockfrekvens man kan köra på vid samma ljudnivå. Synd bara som sagt att deras monteringskit är svårtillgängliga, vilket för fler än mig medfört att de behövt överges.

Av mudde
Skrivet av cfw:

Tack för svar, dock gör det mig mer kluven till huruvida jag ska köra på bamboo (1-8 koppar) eller om man ska ta fuji (1-4 koppar) istället. Känns som att Fuji duger alldeles utmärkt givet svenska mått till iaf 7 portioner.

I mina ögon hamnar du lite mittemellan dom om du normalt kör 7 "normalstora" portioner. Fujin rymmer nog nätt och jämnt men det blir lite omständigt om du tänkt fluffa upp riset direkt i kokkärlet. Skulle se den storleken som optimal för kanske 3-5 portioner med möjlighet till 7 i nödfall.

Har själv Zojirushi 5,5-koppars och den är utmärkt till 2 vuxna + 2 små barn (med stor aptit) + 2 matlådor. I nödfall finns marginal kvar att gå upp till 9 portioner. Den storleken vore nog utmärkt för dig, men där har Yumasia ingen IH-modell än.

Av mudde
Skrivet av Nissling:

Det är klart att remasters kan vara bra av olika skäl, såsom jag förklarade i mitt tidigare inlägg. Men jag vet inte om jag håller med dina resonemang helt och hållet.

Om ett spel vars grafik är gjord för en viss upplösning, är det i sak inte en brist att högre upplösningar inte finns som val. Dessutom är ju i princip alla spel före ca 2005 (grov generalisering) gjorda för att visas på CRT-skärmar i någon mån och då spelar jag dem hellre på just en CRT än en modern LCD om det inte finns "moderna upplösningar" som val.

Jag själv är glad om jag slipper ha en CRT-skärm hemma. Det är skönt att kunna spela så mycket som möjligt på samma utrustning i den grad som är rimlig och möjlig.

Lite fixande av grafiska begränsningar och flyt som i originalet begränsades av hårdvara är i mina ögon också bra, så länge det görs med omsorg.

Citat:

Att spelmekaniken är föråldrad är också rätt tveksamt. Av precis samma skäl som jag inte vill se Det sjunde inseglet omklippt för att tilltala en modern publik så vill jag inte bli av med möjligheten att spela Resident Evil med tankkontroll, just eftersom spelet är designat kring det i grund och botten. Lägger man till alternativa kontrollscheman så får det vara valbart, inte default.

Jag håller med att man ska vara försiktig med moderniseringar av spelmekanik. Remasters ska i mångt och mycket kännas som originalet, men ta t.ex. spel som Arcanum - att fixa spelmekaniken där vore önskvärt. Sen finns det många spel där man lade onödigt mycket tid i usla menyer och inventory management - sånt för gärna moderniseras. Jag blir glad också om det finns möjlighet att slippa springa för mycket fram och tillbaka långa sträckor och grinda genom random spawns.

Citat:

Hur vanligt är det med buggar i originalspel som får remasters? Jag kommer inte på några särskilda bortsett från Heavy Rain, där remastern iofs också hade vissa buggar (om än i mycket mindre utsträckning). Men det är klart att om ett spel är helt FUBAR, typ GTA IV, så är det nog lika bra att börja om från scratch mer eller mindre.

KotOR2 som nämnes i Quizen (i viss grad även ettan men båda är fantastiska trots buggarna), och ännu värre med Arcanum är väl exempel på det, men det finns många fler rejält buggiga spel jag spelat mycket. Hade gärna sett dessa buggfixade. Speciellt många konsolspel drabbades ofta då de inte kunde patchas.

Citat:

Håller helt med dock gällande konsolexklusiva, mer obskyra spel. Men då tänker jag att det primärt handlar om rena portar hellre än remasters. Shenmue är ett ypperligt exempel på det. Nu lades det till flertalet funktioner i de spelen visserligen men det är fullt möjligt att spela dem såsom de upplevdes på Dreamcast, minus laddtiderna förstås.

Jag gillar också när Nintendo släppt t.ex. Zelda igen till nya, gärna bärbara konsoler. T.ex. OoT till 3DS är ett exempel på en i mina ögon utmärkt remaster som behåller känslan av originalet bra.

Av mudde
Skrivet av Nissling:

10/10. Gissade på den sista men resten hade jag koll på.

Har principiellt sett aldrig gillat konceptet med remasters och remakes, med undantaget om spelet ursprungligen hade väsentliga brister eller om man kan tillföra något nytt som verkligen gör skillnad. Däremot kan remasters, eller i vissa fall bara rentav portar, vara väldigt effektiva sätt att få nyare gamers att upptäcka äldre spel. Men jag föredrar i mångt och mycket att uppleva spel i dess originalform, likt hur jag gärna ser att restaurerade filmer har sin ljussättning från premiären bevarad.

Själv tycker jag remasters är fantastiskt då de görs korrekt. Många äldre spel lider av en eller flera av:
- Ospelbara på nyare Windows-versioner
- Dåligt stöd för högre upplösning/Wide Screen/Anpassade för minimal skärm
- Dåligt åldrad spelmekanik men handling/annat man gärna vill återuppleva
- Buggigt original som aldrig patchades klart
- Bara tillgängliga till obskyra konsoler få har kvar i fungerande skick
- Orimligt dyra p.g.a. samlare (gäller många RPG:s till konsoller)

Sen finns det många exempel på när remasters är mycket sämre än originalet och aldrig borde gjorts, men det gör inte remasters till något dåligt i sig i mina ögon.

Citat:

En personlig favorit, som jag kanske mer klassar som port, är Daytona USA till Playstation 3 och Xbox 360. Det är arkadkonverteringen jag länge väntade på. Det är rätt fascinerande när man ser tillbaks på det att Sega lyckades så väl med att porta Sega Rally till Saturn medan just Daytona var ett magplask i jämförelse (plus att det stod sig så dåligt mot Ridge Racer).

Sega var rätt kända på den tiden för att kunna porta arkadspel bra oftast men som du nämner misslyckades de rejält ibland. Förutom Daytona var väl Virtua Fighter ett tydligt exempel där de tvingades rätta till det med släppet av VF Remix. VF2 lyckades de däremot utmärkt med.

Ett annat problem var att arkad-spel kändes lite innehållslösa på konsol. Visst var Sega Rally riktigt skoj och styrde bättre/roligare än något annat på den tiden, men lite fler banor och kanske någon mer bil hade säkert inte krävt så mycket mer programmeringstid i förhållande till den ökade spelglädjen det hade gett.

Av mudde

@faber
Håller helt med @MisterTipp om att kolla asiatiska matbutiker för bra Jasminris till rimligt pris. Vill du ha basmatiris istället så är det oriental-matbutikerna som gäller. Där går det alltid att hitta utmärkt indiskt eller pakistanskt basmatiris i 5 eller 10 kg påsar till bra pris.
Båda två butikstyperna har således ris som är både bättre och billigare än de vanliga matbutikerna med sina micro-förpackningar av, som bäst, medelmåttigt ris.

Av mudde
Skrivet av Pelegrino:

Köper ditt tänk kring laptops men även jag själv hade troligtvis nämnt Apple även innan jag köpte en Mac (bland annat för att majoriteten av resterande klasskamrater på den tiden hade Mac). Gällande mobiler så har, enligt första länk jag hittade, Apple dubbla samsungs marknadsandelar i Sverige. Med det sagt finns det troligtvis bias mot SweC läsare men att det inte är en av de första man tänker på tror jag inte på. Själv tänkte jag Apple, samsung, One+ precis som blev topprankade.

https://gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile/sweden

Den länken skiljer sig rejält från annan statistik. Jag antar att den räknar i omsättning och inte i antal mobiler vilket i sammanhanget gör ganska stor skillnad.
Se t.ex. https://www.androidauthority.com/global-smartphone-market-202...
Där har Apple legat globalt på mellan 11% och 21% i de olika kvartalen 2020 (så de bör ha ~16%) i antal medan din läng anger 27,5% (troligtvis av omsättningen) under 2020.

Hur som helst så speglar inte resultaten i undersökningen hur populära märkena är och formas av hur den är utformad.
Det känns ganska givet att en iPhone-användare anger Samsung som ett av de tre alternativen man främst förknippar med mobil (efter Apple såklart) då de är störst och mest kända bland Android-märkena. En Xiaomi/Huawei/Oneplus-användare tänker säkert på Samsung tidigt, men inte helt säkert att Apple är bland de första märkena de tänker på när det gäller mobil.

Jag t.ex. har Xiaomi som privat mobil som är det som används till nästan allt. De första märkena jag tänker på när det gäller mobil är således Xiaomi, Huawei (frugans och även min förra var såna) och Samsung (har haft några). Apple skulle säkert komma på plats 4-5 eller så (troligtvis efter Oneplus) på det jag förknippar med "mobil".

Så som frågan är ställt kommer vissa märken hamna annorlunda än de skulle om frågan var att välja det enda märket man främst tänkte på. På samma sätt ser man att Ubiquiti inte ens hamnat med i topp 3 bland Routrar medan de troligtvis hamnat i topp 2 om enkäten enbart var ställd till de som regelbundet läser inlägg under "Nätverk och uppkoppling".

Av mudde
Skrivet av Pelegrino:

Att Apple inte toppar laptop och mobiler hör dock snarare till folks medvetna val att utesluta för vare sig man tycker om märket eller inte vet ALLA att de tillverkar laptops och mobiler.

För det var väl ingen rankning mellan ens 3 val?

Jag tror du överskattar Apples varumärke i vissa kategorier. Jag har t.ex. ännu inte haft en Apple-laptop, vare sig via arbetsplats eller privat. De flesta har jag haft via jobbet. Det jag förknippar med laptop är såna jag haft och kan förväntas få via arbetsplats, och där är HP, Dell och Lenovo riktiga giganter. "ALLA" vet att de också tillverkar laptops.
Hade kategorin hetat "laptop för bildbehandling/filmredigering/annan media-verksamhet" hade jag garanterat förknippat det med Apple. Detsamma om det fanns kategorier som "jobbmobil" (Apple & Samsung givna första tankar där) eller "surfplatta". Bara "mobil" förknippar jag med privat mobil och de märken jag brukar snöa in mig på vid val av såna.

Av mudde
Skrivet av SilenceLotto:

@tBiorrith Ja en remake av OoT skulle vara magiskt

Det finns ju redan en utmärkt remake av OoT i form av 3DS-versionen!

Jag ser personligen inte att så mycket mer kan krämas ur OoT utan större förändringar. Visst vore rejält upphottad grafik lite småkul, men då skulle nog spelmekaniken kännas ännu äldre, även om de vore baserade på 3DS med dess QoL-uppdateringar.

I mina ögon vore det i så fall klart mer intressant med ett helt nytt spel i samma anda som OoT, på samma sätt som ALBW var mot ALttP. Hur exakt det skulle se ut vet jag inte, men Nintendo skulle nog kunna fixa något av det.

Av mudde
Skrivet av Balconette:

Jag skulle vilja ta upp Rajintek Metis (https://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=17) som jag tycker är ett av de bästa ITX-chassin som gjorts med avseende på att vara en liten dator. Oerhört nätt och kompetent liten sak med plats för ITX-kort, en 3.5 HDD, en 2.5-SSD och ett grafikkort (med vissa begränsningar). Det om något är ett fint kubchassi. Aluminium överallt så ingen "plastkänsla".

He, såg en alternativ variant som verkar charmig: https://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=14...
Rajintek verkar överlag duktiga på att skapa chassin med charm och kvalitetskänsla. Bra bra. Något för Swec att resencera?

Skulle gärna se fler alternativ i ultrakompakta stationära. Haken är väl att det är svårt att få så mycket mer kompakta saker utan att behöva gå ifrån kategorin med vanliga datorkomponenter eller ställa till det med ventilationen? Numera är väl även SFX och 2.5-diskar mer eller mindre vanligt så kanske kan spara lite volym där. Men å andra sidan, det är allt gött att kunna peta in en vanlig hårddisk som sekundärt media. Tycker det känns tomt med en dator utan en tyst mekanisk som det surrar från och klickar lite i ibland.

När du kommit in på Rajintek Metis så kan jag nämna lite egna erfarenheter av mitt Rajintek Metis Plus:
Det är generellt ett bra chassi med, för prislappen, hög kvalitetskänsla på utsidan, men det finns en del utrymme att förbättra hur det är och känns att bygga i det.

Kylningen är ok men hade kunnat vara bättre. Då har jag ändå Plus-varianten (med fläktgaller uppe) och med perforerad sida (modell utan fönster).

Det är lite kinkigt med grafikkortets storlek där en del research behöver göras. För min del fick jag ändå in ett in ett Powercolor Red Dragon 5700XT som är en av de bättre modellerna av kortet (+ 15mm fläkt ovanför). Kabeln för startknappen räckte dock inte till moderkortet med den lösningen.

Bland de stora fördelarna som avgjorde att jag skaffade det (förutom kvalitetskänsla/utsidan och priset) är att det rymmer stor cpu-kylare (i mitt fall Noctua nh-u12a) och har plats för diskar (inkl en 3,5"-disk även med allt annat i chassit) trots nätta yttermått.

Jag har ännu inte sett något bättre chassi för mina ändamål, men hade gärna sett en revision av det med bl.a. 240mm galler i toppen, längre kabel till startknappen, fler hål + filter på sidorna och lättare att ta av topp och botten vid montering.

Av mudde
Skrivet av Xake:

Nja, Tele2 sålde sina bredbandsnät och kunder i öppna stadsnät till Bredbandsbolaget/Telenor 2013 [1] då man ville "fokusera på kärnverksamheten" som det så fint heter när ett företag säger "vi vet inte vad vi håller på med, men vill se handlingskraftiga ut inför våra aktieägare".

Så var det ju! Bra att du rättade det.
Det var vid den tiden jag hade Tele2 (utan andra valmöjligheter) och i samma veva som dom sålde vidare till BBB uppgraderade de nätet en aning så att det började fungera åtminstone lite halft även på helgkvällar. Det är därför jag inte riktigt räknar BBB bland de nätoperatörerna som varit usla för mig.

Av mudde
Skrivet av anon5930:

När slutade föresten Tele2 med fasta bredbandstjänster?

Det verkar ha varit 2018 de (Tele2 och Comhem) slogs samman så antagligen där i krokarna: https://sverigesradio.se/artikel/6858616
Kul med sammanslagning av de två internetleverantorer som strulat överlägset mest för mig när jag haft dom. Nu finns det en mindre att undvika för mig

Dock funkade Tele2:s mobilabbonemang med tillhörande support utmärkt de många åren jag hade det.

Av mudde
Skrivet av anon242437:

Hej go’ vänner! Ska tälta minst en gång varje månad 2021 yada yada men tänkte värma upp (pun intended) så jag inte får en shock då jag bara tältat i 10+ tidigare. Har ett rätt bra tält, liggunderlag och sovsäck som ska duga för några minusgrader men söker konkreta tips på vad man ska göra för att slippa frysa om det är möjigt. Är det många lager? Sover man med jackan på? Förväntad temp ligger runt 0-5+ närmaste veckan här jag bor och jag kommer tälta nära bilen så jag snabbt kan smita om det skiter sig Vill bara få en känsla för detta och inte göra det fel så jag avskräcker mig själv ännu mer. Tack på förhand och ha det gott!

Nu var det bra länge sen jag sov ute i kyla, men kan ändå svara lite av det jag kan:

Dubbla liggunderlag är bra - ett skumgummi och ett uppblåsbart. Det blir aningen varmare med det uppblåsbara nederst.

Se till att comfort-tempen eller eventuellt limit-tempen (som brukar ligga ca 6-7 grader kallare) på sovsäcken är i rätt storleksområde. Extreme-tempen säger egentligen ingenting.

Flera lager underlättar temp-regleringen. Se till att ha ett bra underställ närmast kroppen och skön mössa på. Ta med lite extrakläder så testar du dig fram vad som passar för dig med tanke på din utrustning.

Om du ändå har bil så vikt är oväsentligt så ta med dig (minst) en extra filt eller liknande att täcka tältgolvet närmast liggunderlaget med. Det är skönt att kunna slippa kylan från det.

När du kollar tempen innan avfärd så kom ihåg att kolla på sidor som visar timme för timme eller liknande. Mulna dagar som nu är nattempen liknande som på dagen, men klara dagar kan den dippa en hel del.

Av mudde
Skrivet av anon265474:

Zojirushi NS-YSQ10 verkar inte gå att köpa längre. Vilken modell från Zojirushi rekommenderar ni att man ska köpa nu istället?

TSQ10 är billigare och gör det mesta precis lika bra, men saknar några lägen. Jämför själv t.ex. här:
https://www.yumasia.co.uk/rice-cooker-comparison

Annars har just Yumasia även NS-YSQ10, och än är de halft med i EU.

Av mudde
Skrivet av thirdace:

@mudde

Om jag försöker få till en Asp-e för 20 miljoner får jag en jump-range på ~29ly mot ~36ly för en billigare DBE. Tiden för snabbare fuel-scoop kanske väger upp kortare jump-range?

Det kan ju såklart bli trist i längden att vänta på fuel-scooping, men det lutar åt att DBE ändå. Jag har nog fastnat för mycket vid den tanken helt enkelt. Shield boostern ryker dock som du skriver, missade att den låg med där.

Funkar det inte får jag samla ihop pengar på nytt och testa ASP-E istället

En annan fråga, hur borde jag tänka med försäljningen av data nu i början? Ska jag sälja till någon särskild eller spelar det mindre roll?

Närmare 33 Ly med ASP-e, 6C Fuel scoop och en liknande build i övrigt som din DBE för 16,7 miljoner:
https://coriolis.io/outfit/asp?code=A0p5tiFfliddsnf5------020...

Några LY mindre kan dock i vissa fall betyda många fler hopp där det är lite glesare.

Tankar snabbare än DBE men inte riktigt så stor skillnad som Coriolis anger i praktiken. Jag har för mig att värmen sätter stopp betydligt tidigare i ASP vid scooping.

Nu var det ett tag sen jag spelade, men har för mig att DBE är roligare på alla sätt att köra men segheten i scoopandet störde en del, speciellt då jag innan dess mest kört exploration med Hauler som fyller sin minitank på nolltid.

Inget av valen är rätt eller fel i mina ögon. Jag tycker DBE och ASP-e sammantaget är likvärdiga som exploration-skepp. Hade bara DBE fått plats med klass 5-modul så hade den varit min solklara favorit.

För kortare rundor på max ett par tusen LY och utan planetlandningar är nog ändå Haulern det roligaste exploration-skeppet men det kanske beror på känslan i att få ut så mycket i en roll från något som på papperet ser ut som spelets kanske sämsta skepp.

Av mudde
Skrivet av thirdace:

Nu har jag avverkat ett antal hopp på Road to Riches och skrapat närmare ihop ~20 miljoner. Jag såg på denna sida Discounts att Hamilton Gateway i Wolf 406 säljer Diamonback Explorer med 20% rabatt, så jag tänkte leta mig ditåt.

Denna konfiguration länkade någon på Reddit: Coriolis Diamondback Explorer så det blir nog vad jag kör på. När skeppet väl är klart vågar jag mig kanske ut på en längre tur mot det oupptäckta.

Ser ut som ett bra skepp/build i stort. Är dock osäker på vad shield boostern gör för nytta vid exploration?

Har du hoppat en del så har du nog lite känsla för hur det går till.
Då kan det vara värt att fundera på om nackdelen med en DBE stör dig - liten fuel scoop.

Det gör att det tar mycket längre tid att tanka än en ASP-E med 6B/6C eller 5A Scoop (6A är brutalt dyr). På många andra sätt är DBE bättre med bättre värmehantering och lättare styrning.

Edit: Med det sagt är DBE absolut ett av de bästa exploration-skeppen. Alla har sina nackdelar så det gäller att välja noga vad man prioriterar.