Inlägg

Inlägg som magnusv har skrivit i forumet
Av magnusv
Skrivet av Andreas Epradius:

Actassi och Keystone är INTE kompatibla som skrevs ovan i tråden. Keystone är den hålbild typ alla kör. Utom Schneider Actassi.

Enda anledningen att jag väljer Actassi ibland är befintlig installation. Alltså för att följa tidigare installation.

Panelerna är sämre, jacken är på sin höjd lika bra prestandamässigt. Visst, mäter man en cat6-länk, alltså Klass E, så får man godkända värden som med alla vanliga prylar. Men Actassis jack visar faktiskt sämre värden än många andra normalt förekommande fabrikat. Så nej, man får verkligen inte mer för pengarna eftersom jacken kostar i vart fall 3 gånger så mycket.

Actassi är Schneiders märke på den tidigare Lexcom-serien. Man köpte upp företaget som hade Lexcom och döpte om det.

Är Actassi skit? Nej verkligen inte. Men det ger inga som helst fördelar. Inga. Tvärtom är det krångligare att hitta dosor/uttag/paneler eftersom det är deras egen hålbild. Medan Keystone är mer vedertagen och du därför kan hitta allamöjliga montagemöjligheter.

Tack för bra info!
Funkar det bra med keystonejack på den Schneiderkabeln som jag tänkt? Tänker mig dpm s-one i ena änden och keystone i andra änden?

Av magnusv
Skrivet av Kr^PacMan:

Actassi är grymt, kostar lite därefter, men är väldigt enkla att jobba med. Om jag inte minns fel är deras moduljack kompatibla med Keystone, och då kan du med fördel köpa en annan patchpanel då deras sortiment är rätt slimmat på den fronten (kan vara värt att dubbelkolla dock). Satsa på att kontaktera (dvs sätta dit en RJ45-kontakt) så lite som möjligt och använd Keystones/moduljack så ofta du kan, det kommer spara tid och felsökning senare - jag lovar!

Det finns många olika kablar, men försök hålla dig till de större märkena så brukar det lösa sig. Och håll dig borta från CCA-kabel till varje pris. Kjell har typ motsvarande kabel, men har du inget problem med priset på Actassi, kör på den i så fall.

Har du funderat på hur du ska avsluta dragningar, kommer du köra utanpåliggande 60MM-dosor, eller helt enkelt bara dra kabeln till rätt ställe och terminera där?

Tack för info, kommer köra på Actassi slim kabeln och deras S-one kontakter. Planen är att sätta utanpåliggande uttag dit jag drar kabeln. Om det inte är något specialfall. Intressant om S-One kontakterna passar i andra patchpaneler också. Får forska vidare kring det.

Av magnusv

Bra kombination av nätverkskabel och kontakter

Håller på och ska dra nätverk i en villa. Skall dra till ett garage, kontor och till lite olika ställen där jag vill ha Unifi AP för att få bra teckning. Har försökt titta runt lite här och se vad för kablar och kontakter som rekommenderas, men blir inte riktigt klok.

Den kabel jag tittar på just nu är denna
https://www.elbutik.se/product.html/actassi-datakabel-cat6-u/...

I kombination med dessa kontakter
https://www.elbutik.se/product.html/lexcom/actassi-modularjac...

Har någon erfarenhet av detta, finns det bra med övriga tillbehör till detta system? Tänker på patchpaneler och kontaktdosor exempelvis.

Har fastnat för denna kabeln då många tipsat om att den är enkel att dra och "kontaktera", då jag är rätt ovan prioriterar jag det ganska högt.

Går denna kabel att använda i kombination med billigare "Keystone" kontaker från Kjell exempelvis?

Om jag köper motsvarande grejer från Kjell & Co blir det lite billigare, har dock förstått att den kabeln kan vara lite knepigare att dra? Någon som har erfarenhet på området och kan komma med lite tips?

Av magnusv
Skrivet av cheddar_bob5:

Gå på UDM SE. Annars behöver du separat NVR. Via SE kan du driva vissa av kamerorna direkt också..

Om jag hittar en "vanlig" UDM PRO och stoppar in en hårddisk själv i den, får jag då inte samma prestanda som med UDM SE?
Vet att jag kommer behöva en separat switch med POE om jag inte har SE. Skiljer sig NVR funktionaliteten mellan dem?

Av magnusv

Tack för alla tips och inspel, mycket kunskap att ta till sig här!
Jag lutar just nu åt att gå all in på Ubiquiti. Detta då jag ändå hade planerat för NVR med kameror. Även om kamerorna kanske inte är de mest prisvärda tror jag det kan vara skönt att ha allt i samma ekosystem.
Verkar ju finnas en del begagnat också, tänker så kan man bygga ut efterhand. Lutar åt en Dream Machine Pro SE som bas, kanske en begagnad PRO kan vara ett prisvärd alternativ också.

Återigen tack!

Av magnusv

Kanske klokt att börja med AC86U som bas, köpa en POE switch och några Ubiquiti AP.
Jag räknar med att ha en hel del IOT prylar så ett separat 2.4ghz nätverk vore kanske bra, men det går väl att lösa med Unifi AP också?
Finns det någon nackdel med att köra Unifi AP utan Dreamrouter eller Dreammachine? Blir det sämre funktion i roaming mellan punkterna eller så?

Av magnusv
Skrivet av Svennetony:

Rekommendation gällande kabeldragning.

Dra alltid fler kablar än vad du behöver. Har du planer på att köra 1st kabelansluten dator i hemmakontoret så drar du 2st kablar. Även om du själv inte kommer behöva det just nu/aldrig. Det är alltid bra att ha en extra kabel dragen ifall det skulle skita sig eller man vill utöka.

Sovrum rekommenderas 2-3 kablar. Vardagsrum 2-4 kablar(TV+digitalbox+spelkonsoler). Garage 2-3 kablar.
Alla dessa kablar ska ju självklart ta vägen någonstans. Bästa är att ha alla dragna till en Patchpanel. Enklast är att sätta patchpanelen i en skrubb tillsammans med en router/gateway och PoE-switch som har lika många eller fler portar. Skulle din fiber sitta i samma skrubb så vore det trevligt. Är det dock så att din fiber sitter med en huskant så kan du sätta ett eller fler nätverksuttag vid fibern för att sedan kunna skicka in den till routern i skrubben.

Körde 2st Asus AX92U hemma i ett tvåvåningshus. Kör via Asus AIMesh. Asus Routrar kör ju Merlin som är baserat på openwrt samt att du kan flasha openwrt till de flesta modeler. Tog en vecka innan jag märkte att mina routrar inte nyttjade Ethernet länken utan att den hade dedikerat en 5GHz kanal för att köra trådlös länk. Fick ändå 700/700mbit. Ändrade dock så de körde Ethernet länk primärt och sedan en 5GHz kanal som reserv. Har också konfigurerat OpenVPN med DDNS vilket var väldigt enkelt. Kan också låsa så att enheter som befinner sig på en specifik våning kör wifi direkt mot den router som är på samma våning.

En tanke jag alltid har med nätverk. Det ska vara så bra och snabbt att jag inte behöver tänka på hur snabbt det är.

I ditt fall så skulle jag köra på Unifi. Det behövs nog inte mer än 2 AP, max 3. Jag hade nog dock satt en AP per våning + 1 i garaget.
Hårdvaran:
1st Unifi Dream Machine Special edition (Cloud Key + gateway + PoE-switch för AP)
4st U6+
1st Unifi Switch 24 eller Unifi Switch 16. Beror på hur många kablar som går in i skrubben.
1st Överspänningsskydd/batteribackup

Fördel med Unifi. Styr allt i ett och samma gränssnitt. Kan skapa flera olika VLAN enkelt för att separera ditt interna nätverk.
Rekommenderar starkt ett VLAN för IoT devices(smart lampor/andra osäkra enheter). Man vet aldrig när det hittas en Zero day exploit i någon gammal smartpryl som inte fått uppdateringar på ett par år.

Tack för bra tips!
Varför bör man alltid dra två kablar? Finns det någon nackdel med att bara dra en kabel och sedan köpa en billig switch på de ställen man upptäcker att det behövs fler uttag?

Av magnusv

Bra tips! Skall dock förtydliga att jag i dagsläget inte har några planer på eller behov av gigabit internet.

Av magnusv
Skrivet av GLaDER:

Vad snackar vi för budget?

Jag är supernöjd med pfSense som router/brandvägg och Unifi på resterande prylar. Visst, man får inte alla coola features i Unifi Controllern, men jag tycker det är good enough och pfSense är [imho] en mycket mer kompetent routing/brandväggs-mjukvara än Unifis egna.

Förslag

Router: Netgate 2100 (eller bygg en egen)
Switch: https://store.ui.com/us/en/pro/category/all-switching/product...
AP: https://store.ui.com/us/en/pro/category/all-wifi/products/u6-... eller https://store.ui.com/us/en/pro/category/all-wifi/products/u6-... beroende på behov.

Intressant, ska försöka läsa på mer om PFSense.
Har inte något direkt budget uppsatt, vill ha bra funktioner till rimlig kostnad. Dvs hyfsat normala konsumentpriser på grejerna..

Huset är inte så stort till ytan men det är i tre plan med betonggolv. Hur bra funkar en AP genom golvet?

Av magnusv

Val av nytt nätverk villa 2023

Skall snart flytta till villa och funderar på hur man ska lägga upp nätverket. Huset är tre plan(ca 200kvm totalt) och ett garage.

Tanken är att dra nätverk med kabel till flertalet ställen i huset samt även till garaget. Detta för att kunna placera AP på lämpliga ställen samt ha trådat nätverk i kontor. Tittat lite på Ubiquiti U6+ exempelvis, tänker mig kanske att det behövs 3-4 i huset och 1 i garaget.

Idag bor jag i lägenhet med en AC86U som sköter allt. Funderar på vad jag ska satsa på för lösning i huset. Ubiquitis konsumentprodukter känns väldigt gamla och Dream Machine SE känns lite väl overkill, samt att den verkar gå varm och krångla för många?

Vad hade ni satsat på för utrustning om ni börjat om med ett nytt nätverk idag. Ubiquitis AP verkar ändå rekommenderas varmt, men deras routrar och switchar känns inte helt optimala? Eller är det värt att ändå gå på detta för att vara i samma system och få deras mjukvara för konfiguration att fungera fullt ut?

Av magnusv

Stort tack för flera bra svar, ska leka runt med era förslag och se vilket jag fastnar för!

Av magnusv

Jag har skapat databasen manuellt med Postgres först (för övnings skull), och sedan kört "Scaffold" för att skapa DbContext och Entitys.

CREATE TABLE airports ( id integer, ident character varying(10), type character varying(30), name character varying(150), iso_country character varying(5), latitude_deg numeric, longitude_deg numeric, elevation_ft integer, continent character varying(30), iso_region character varying(8), municipality character varying(150), gps_code character varying(10), iata_code character varying(10), local_code character varying(10), home_link character varying(150), wikipedia_link character varying(150) );

CREATE TABLE runways ( id integer, airport_ref integer, airport_ident character varying(10), length_ft integer, width_ft integer, surface character varying(150), lighted boolean, closed boolean, le_ident character varying(10), le_latitude_deg numeric, le_longitude_deg numeric, le_elevation_ft numeric, le_heading_degt numeric, le_displaced_threshold_ft integer, he_ident character varying(10), he_latitude_deg numeric, he_longitude_deg numeric, he_elevation_ft numeric, he_heading_degt numeric, he_displaced_threshold_ft integer );

public partial class Airport { public int? Id { get; set; } public string Ident { get; set; } public string Type { get; set; } public string Name { get; set; } public string IsoCountry { get; set; } public decimal? LatitudeDeg { get; set; } public decimal? LongitudeDeg { get; set; } public int? ElevationFt { get; set; } public string Continent { get; set; } public string IsoRegion { get; set; } public string Municipality { get; set; } public string GpsCode { get; set; } public string IataCode { get; set; } public string LocalCode { get; set; } public string HomeLink { get; set; } public string WikipediaLink { get; set; } }

public partial class Runway { public int? Id { get; set; } public int? AirportRef { get; set; } public string AirportIdent { get; set; } public int? LengthFt { get; set; } public int? WidthFt { get; set; } public string Surface { get; set; } public bool? Lighted { get; set; } public bool? Closed { get; set; } public string LeIdent { get; set; } public decimal? LeLatitudeDeg { get; set; } public decimal? LeLongitudeDeg { get; set; } public decimal? LeElevationFt { get; set; } public decimal? LeHeadingDegt { get; set; } public int? LeDisplacedThresholdFt { get; set; } public string HeIdent { get; set; } public decimal? HeLatitudeDeg { get; set; } public decimal? HeLongitudeDeg { get; set; } public decimal? HeElevationFt { get; set; } public decimal? HeHeadingDegt { get; set; } public int? HeDisplacedThresholdFt { get; set; } }

using System; using Microsoft.EntityFrameworkCore; using Microsoft.EntityFrameworkCore.Metadata; #nullable disable namespace MetarApi.Domain { public partial class metarContext : DbContext { public metarContext() { } public metarContext(DbContextOptions<metarContext> options) : base(options) { } public virtual DbSet<Airport> Airports { get; set; } public virtual DbSet<Runway> Runways { get; set; } protected override void OnConfiguring(DbContextOptionsBuilder optionsBuilder) { if (!optionsBuilder.IsConfigured) { optionsBuilder.UseNpgsql("Host=localhost;Database=metar;Username=test;Password=SUPERHEMLIGT"); } } protected override void OnModelCreating(ModelBuilder modelBuilder) { modelBuilder.HasAnnotation("Relational:Collation", "en_US.utf8"); modelBuilder.Entity<Airport>(entity => { entity.HasNoKey(); entity.ToTable("airports"); entity.Property(e => e.Continent) .HasMaxLength(30) .HasColumnName("continent"); entity.Property(e => e.ElevationFt).HasColumnName("elevation_ft"); entity.Property(e => e.GpsCode) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("gps_code"); entity.Property(e => e.HomeLink) .HasMaxLength(150) .HasColumnName("home_link"); entity.Property(e => e.IataCode) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("iata_code"); entity.Property(e => e.Id).HasColumnName("id"); entity.Property(e => e.Ident) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("ident"); entity.Property(e => e.IsoCountry) .HasMaxLength(5) .HasColumnName("iso_country"); entity.Property(e => e.IsoRegion) .HasMaxLength(8) .HasColumnName("iso_region"); entity.Property(e => e.LatitudeDeg).HasColumnName("latitude_deg"); entity.Property(e => e.LocalCode) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("local_code"); entity.Property(e => e.LongitudeDeg).HasColumnName("longitude_deg"); entity.Property(e => e.Municipality) .HasMaxLength(150) .HasColumnName("municipality"); entity.Property(e => e.Name) .HasMaxLength(150) .HasColumnName("name"); entity.Property(e => e.Type) .HasMaxLength(30) .HasColumnName("type"); entity.Property(e => e.WikipediaLink) .HasMaxLength(150) .HasColumnName("wikipedia_link"); }); modelBuilder.Entity<Runway>(entity => { entity.HasNoKey(); entity.ToTable("runways"); entity.Property(e => e.AirportIdent) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("airport_ident"); entity.Property(e => e.AirportRef).HasColumnName("airport_ref"); entity.Property(e => e.Closed).HasColumnName("closed"); entity.Property(e => e.HeDisplacedThresholdFt).HasColumnName("he_displaced_threshold_ft"); entity.Property(e => e.HeElevationFt).HasColumnName("he_elevation_ft"); entity.Property(e => e.HeHeadingDegt).HasColumnName("he_heading_degt"); entity.Property(e => e.HeIdent) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("he_ident"); entity.Property(e => e.HeLatitudeDeg).HasColumnName("he_latitude_deg"); entity.Property(e => e.HeLongitudeDeg).HasColumnName("he_longitude_deg"); entity.Property(e => e.Id).HasColumnName("id"); entity.Property(e => e.LeDisplacedThresholdFt).HasColumnName("le_displaced_threshold_ft"); entity.Property(e => e.LeElevationFt).HasColumnName("le_elevation_ft"); entity.Property(e => e.LeHeadingDegt).HasColumnName("le_heading_degt"); entity.Property(e => e.LeIdent) .HasMaxLength(10) .HasColumnName("le_ident"); entity.Property(e => e.LeLatitudeDeg).HasColumnName("le_latitude_deg"); entity.Property(e => e.LeLongitudeDeg).HasColumnName("le_longitude_deg"); entity.Property(e => e.LengthFt).HasColumnName("length_ft"); entity.Property(e => e.Lighted).HasColumnName("lighted"); entity.Property(e => e.Surface) .HasMaxLength(150) .HasColumnName("surface"); entity.Property(e => e.WidthFt).HasColumnName("width_ft"); }); OnModelCreatingPartial(modelBuilder); } partial void OnModelCreatingPartial(ModelBuilder modelBuilder); } }

Av magnusv

C# SQL & LINK fråga

Jag håller på med ett litet hobbyprojekt för att försöka lära mig ASP.NET.

Har fastnat lite med LINQ och SQL, jag använder PGSQL för att koppla EF CORE till en Postgresql databas.
I databasen har jag två "tables", en med flygplatser och en med landningsbanor.

Jag vill göra query efter en viss flygplats kopplat till dess identifieringskod, och sedan göra en "JOIN" med alla landningsbanor som har samma flygplats-id.

Det bästa jag lyckats knacka ihop är detta:

var airportData = (from airport in DbAirports.Airports where airport.Ident == "ESSA" join runway in DbAirports.Runways on airport.Ident equals runway.AirportIdent into runways select new { airport, runways });

Detta ger dock följande felkod

"could not be translated. Either rewrite the query in a form that can be translated, or switch to client evaluation explicitly by inserting a call to 'AsEnumerable', 'AsAsyncEnumerable', 'ToList', or 'ToListAsync'."

Om jag lägger till .ToList() efter DbAirports.Airports fungerar det. Hittar dock inga andra exempel där folk gjort så i själva queryn. Tänker att det påverkar prestandan?

Är det kanske att jag använder Postgres med EF CORE som ställer till det?

Av magnusv

Vad har du för andra delar i nätverket? Kör du med trådat/trådlöst?
Vilken router använder du?

Av magnusv

Ju mer jag läser desto mer intresserad blir jag av Ubiquity system. Mer modulärt och möjlighet att uppgradera i takt med att Wifi 6 blir tillgängligt osv. Vad tror ni om detta för en glad nätverksamatör?

- Ubituity Edgerouter X / SFP
- UniFi UAP-NanoHD
- Netgear GS105 switch som jag redan har idag

Tänkte sköta setup från en dator, så tror mig inte behöva någon "cloudkey".

Åsikter om detta, tror ni det blir ett steg upp från min AC56U?

Gjorde en snabb skiss på min setup.

https://i.postimg.cc/2Snn49wG/network.jpg

Av magnusv

Värt att ersätta AC56U?

Har idag en AC56U som fungerat bra i många år.
Sista månaderna har jag dock börjat uppleva lite instabilitet i nätverket. Framförallt tycker jag HomeKit har blivit segare när telefonen är uppkopplad på 5ghz nätverk. Har mycket "smarta hem" enheter, så misstänker att mitt nätverk börjar bli belastat av det.

Jag bor i en lägenhet på ca 100kvm, täckningen är inte perfekt i alla rum.
Min fundering är hur pass mycket bättre det skulle bli med en mer "modern" router? Klarar en sådan att täcka en 100kvm lägenhet "bättre" än en AC56U som börjar nära sig 10 år?

Har tittat lite på ASUS RT-AX88U.
Har även förstått att många rekommenderar Ubiquiti system, tex EdgeRouter X + Unifi UAP-AC-PRO.
Hur skulle ni tänkt i min situation? Vad är bästa lösningen för bra wifi i en 100kvm lägenhet med betongväggar? Är det ens värt att ersätta AC56U?

Av magnusv

Tack för bra svar, lite kluven hur jag ska göra. En av de saker som stör mig mest just nu är allt runt C++ med bibliotek, kompilering osv. Lagt många timmar på att få Boost biblioteket fungera med Cmake. Det gick tillslut, men känns som om jag kastar bort mer tid på allt runtomkring än själva kodningen.

Kanske är det bättre med tex C# av den anledningen?
När jag jobbat med JS eller Swift flöt allting på och jag kände mig produktiv.

Vad tror ni rent karriärsmässigt, är det någon mening med att kämpa på med C++ om jag siktar på att läsa systemvetenskap i framtiden? Tänker att många c++ jobb är riktade mot ingenjörer? Eller tror ni kan man få någon hävstång som systemvetare med grundläggande C++ kunskaper? Kanske får jag ut mer lärande och erfarenhet att redan nu byta till C# eller Java?

Av magnusv

Tack för svar, det är inte nätverksprogrammeringen i sig jag är intresserad av. Mer att jag behöver utveckla mig i någon riktning för att kunna göra något "på riktigt" med c++. Kanske är det QT jag ska titta på, men det känns väldigt specifikt.

Tanken är att det leda till något som är bra på CVt i framtiden, tänker att kunskaper i C++ är meriterande? Men steget från läroboksexempel på enkla program till "riktiga program" känns knepigt att ta.

Av magnusv

Lära sig c++ på riktigt?

Behöver lite tips och råd för hur jag ska komma vidare i mitt kodande. Har under några års tid kodat lite på hobbynivå, gjort enklare appar till Ios i Swift, enklare webbapplikationer i React med NodeJS backend. Sista halvåret börjar det stå klart för mig att jag troligen kommer bli tvungen att byta bransch framöver, mycket pga Corona. Min plan är att börja läsa systemvetenskap eller datavetenskap nästa höst. Tänkte föregå det hela lite genom att börja programmera mer redan nu.

Fick tipset att börja med C++ för det är ”programmering på riktigt”, få förståelse för många koncept som sen gör det lättare att lära sig andra språk. Har följt en kurs från Stanford CS106L, samt nu läst boken ”Programming principles and practice using c++”, av Bjarne Stroustrup.

Tycker mig förstå grunderna rätt bra, kan göra enklare program med manuell minneshantering. Gjorde en egen implementering av ”linked list” förra veckan exempelvis.

Nu kommer dock problemet, nästa steg i c++ känns väldigt stort. Skulle vilja lära mig enklare nätverksprogrammering, då jag börjar tröttna på ”lokala” exempel på datorn med foo och bar osv.. Tittade lite på Boost Asio, blev ganska chockad över svårighetsgraden. Känns som ett helt annat syntax än det man lärt sig i ”grundkurserna”. Samma sak om man tittar på andras projekt på github, känns som om det är ett helt annat språk än det som lärs ut i böcker och grundkurser.

Har ni några tips på hur man kommer vidare från min nivå till nästa? Ni som redan gjort resan, hur lärde ni er C++ ”på riktigt”?

Kanske var dum som gav mig in på C++ spåret, men vill inte släppa det nu heller när jag lagt en del tid på det.

Av magnusv

Tycker systemvetenskap på Stockholms universitet verkar innehålla lite matte. Dock en del kurser som nog är nyttiga för datavetenskap och programmering. Har inget intresse av att nöta matte som jag troligen aldrig kommer använda i yrkeslivet.

Känner att om jag ändå ska lägga 2 år på YH, kan jag lika gärna ta ett år till och få en "riktigt" examen. Har ingen högskoleutbildning sedan tidigare. Däremot antar jag att det krävs mycket lärande på fritiden för att ta till sig de senaste teknikerna och bli anställningsbar. Något som jag förstått kanske är enklare på YH? Någon som läst liknande utbildning och kanske tom lyckats jobba lite med utveckling vid sidan av?

Ni som läst programmeringskurser på SU, hur är kvaliteten på dem?

Ser att det tex i Linköping finns ett program som heter "innovativ programmering".
https://liu.se/utbildning/program/6kipr

Tycker egentligen det ser optimalt ut, men har inte hittat något likande i Stockholmsregionen?