Inlägg

Inlägg som Luciphear har skrivit i forumet
Av Luciphear
Skrivet av Efta:

Kallas motion blur. Går att stänga av i inställningar.

Tyckte jag hade gjort det. Kanske missat det trots allt, hm...
Lutar mot en IPS nu. Vid ytterligare efterforskning så tror jag inte att jag kommer nå 120fps konstant, speciellt inte i framtida spel. Fortsätter gärna med tråden! Finns fortfarande många frågor kvar.

Tack för svaren hittills.

Av Luciphear

Märkte en grej som tycks vara något folk påpekar ofta. GtG(Grå till Grå) och Input Lag(bildfördröjning) tycks vara viktiga siffror. Vad är optimalt för spel?

Av Luciphear

Ser ut att vi fått svaret till IPS åtminstone. Det skiljer sig mellan skärmar, men allt som allt är IPS helt enkelt bättre, sen med hur mycket är en smaksak möjligen. Tack för svaren hittills.

Svar på resten vore bra, särskilt runt 120hz. IPS verkar rätt ifyllt.

Edit: Kan lägga till att jag märker en del ghosting på muspekaren när jag flyttar runt den. När man väl börjat kolla är det svårt att sluta.

Av Luciphear
Skrivet av Fyren:

Det är bara att de inte tänker på det. Jag la faktiskt märke till det alldeles nyligen. I Swecs galleri till och med.
Ni med TN panel, gå in i galleriet och skrolla så betyget på en av alla gallerier är längst ner på skärmen. Skrolla sedan så det betyget ligger längst upp på skrämen, och jämnför. Det kommer garanterat vara en helt annan ton på siffrorna.

För mig så syns siffrorna väldigt tydligt när de är långt upp på skärmen, men är de långt ner så är det väldigt ljusa, och börjar bli svåra att urskilja från bakgrunden.

Det skiljer sig väldigt lite, men visst ser jag skillnad, fast bara när den är precis vid slutet av skärmen. (Går från grå till "genomskinlig grå/vit" ungefär, fast fortfarande tydlig.)

Vet inte om det är samma på andra TN skärmar som denna jag har, isåfall är det nog inget massivt för min del. Nu kanske jag kommer tänka mer på det, haha. (Antagligen inte.)

Av Luciphear
Skrivet av Dreas89:

Kan du bara förklara för mig hur du lyckas sitta framför en skärm utan att skapa vinklar till ytterkanterna? Det är en sitteknik många TN-älskare här inne verkar mästra.

Min rekommendation är Dell U2311H, Dell U2410 eller Eizo Foris. Asus 120hzare funkar den med.

Tja, som sagt. Har ingen erfarenhet av något annat än en TN. Det ser liksom bra ut, men det är kanske för att det är så jag sett det i flera år nu. Startar jag upp en helbild som är helt vit, grå eller blå(osv) märker jag inte att det skiljer sig någonstans på skärmen utom om jag sjunker ihop i stolen. Sidorna ser ut att vara lika vita som i mitten av skärmen. Är det något jag missat?

Tack för rekommendationerna!

Av Luciphear

IPS och 120hz

Förra tråden jag skapade verkade handla mer om vad folk föredrog, och efter forskning vet jag bättre nu vad skillnaden är mellan IPS och 120hz. Jag skapar inte en ny tråd för att fråga om ni föredrar 120hz eller IPS, men istället söker hjälp med vad ni tror hade passat mig som bäst. Det bästa vore att åka och titta på skärmarna med egna ögon, men det har jag inte möjlighet till, och känner inte heller någon med IPS eller 120hz. (Ursäkta om det är olämpligt att skapa en ny tråd för det här! Förra blev mer av en "vad tycker du?" tråd.)

Som jag förstått det nu alltså är IPS mästaren på färg och betraktningsvinkel, fast påkostnaden av uppdateringsfrekvens och "input lag", vilket kan få det att kännas saktare i spel till skillnad från en TN skärm. Medan en TN, 120hz, skärm får saker och ting flyta på smidigare, fast lider i färg och vinklar.

---
Innan ja ställer frågan, eller frågorna, vill jag påpeka att jag är van vid en 20 tums Samsung 2053BW, dvs 60hz och 1680x1050 upplösning. Alltså lite av en oskuld när det kommer till dessa två typerna av skärmar. Jag kör på en i5 750, med 4gb RAM och crossfire HD5850. Jag vill inte spela på något annat än de högsta inställningarna i spel, förrutom AA vilket jag kan sänka till 2x~4x om så behövs. Givetvis blir upplösningen även 1920x1080 med den nya skärmen. (Möjligen 1920x1200, vet inte hur stor betydelse det har) Jag har inte heller någon erfarenhet av CRT!

Jag spelar spel som League of Legends, StarCraft II, och kommande Battlefield 3, Skyrim, Mass Effect 3, och någon gång i framtiden Diablo 3. Jag spelar inte för att bli någon form av mästare. Jag vinner gärna, men förlorar jag en eller sju gånger tål jag det utan att bli förbannad. Alltså är jag inte tävlings-typen, fast spelar MYCKET.
---

Nu till frågorna!
IPS:
Glöm betraktningsvinklar, då jag sitter framför skärmen när jag tittar på film, spelar och allt annat vad jag nu kommer kunna göra med alla dessa färger så är inte behovet för betraktningsvinklar högt. Alltså inte intressant. Jag vrider inte på skärmen, eller lutar mig sida till sida osv. Jag sitter framför den, och när jag inte gör det är när jag inte använder datorn. Hur stor skillnad är det då mellan en kalibrerad TN och IPS skärm kvalitétsmässigt?

Jag gillar ögongodis. Även om det är ett spel som Battlefield där det går ut på att skjuta ihjäl fienden och bomba din väg till vinst, så älskar jag ändå att kolla på min omgivning. Jag stannar inte upp för att kolla på blommorna och sådant, men jag har ett öga för detaljer, även om en eldstrid pågår. Jag har inte märkt några värst hemska saker på min nuvarande skärm, men det kan bero på att jag aldrig haft något annat än TN? Så frågan lyder igen, hur stor skillnad kommer jag egentligen att märka? (Glöm bilder och fotoredigering, jag sysslar med sånt men nu är det ögongodis i spel jag vill fokusera på)

Då jag är van vid en 2053BW, kommer jag märka en ökad fördröjning på en IPS och denna(min gamla TN)?

120hz:
Jag är van vid 60hz som sagt, och för en stund sen startade jag upp Bad Company 2 för att se om jag la märke till saker och ting folk påpekat. Det flyter på helt klart, inga fel alls, utom en sak som jag aldrig förstått att det var just det här, om jag inte missuppfattar det. När jag vände mig i spelet, inte överdrivet, men naturligt som man gör för att kolla sig omkring, så kändes mina ögon "trötta", som att jag var för sömnig för att fokusera, trots att jag är pigg. Blurrigt, kan man säga? Är detta pga 60hz? Skulle 120hz bota min "trötthet" i sånna här fall?

Jag har förstått att 120hz är som mest till nytta när du kör ett spel i 120fps konstant. Men vad jag undrar är vad händer när jag kör mellan 60-100 fps, eller något under 120? Då jag tvivlar på att jag konstant kommer hålla 120fps i de spelen jag satsar på, så till hur stor nytta är då 120hz?

Hörde med en vän som har en TV på högre hz. Han berättade att när det sjunker till lägre FPS så blir det ganska mycket ghosting. Är detta fallet för 120hz också? Finns det en viss gräns för att 120hz ska vara bra?

Kan tillägga att jag försöker hålla mig till MAX 3000kr. Det bästa är inte ett måste, men mycket bra är. 2000-2500 vore bäst, men om det inte är möjligt så är det inte möjligt. Och igen, jag har som sagt ingen erfarenhet av någon tidigare 120hz, IPS eller ens CRT skärm, så oavsett vad jag väljer så blir det nog bättre. Många säger att det är omöjligt att gå tillbaka från 120hz till 60hz, och andra från IPS till TN, och just därför vill jag välja vad som kan tänkas vara som bäst för mig. Hjälp!

Tack!

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Luciphear
Skrivet av Oldskool:

Jag sitter på en 120 HZ -skärm, och det många inte tänker på är att det ger en högre uppdateringsfrekvens alltid, inte bara i spel. När jag scrollar på webbsidor, när jag flyttar mappar och fönster etc. Allting är otroligt mjukt, och responsen från musen är verkligen helt omedelbar. Det känns skönt när man är lite stressad och jobbar snabbt med datorn.
Jag tycker att det märks skillnad jämfört med en 60Hz -skärm även när spelets FPS ligger under 60. Jag tror att det har att göra med frekvensbandning och att det finns ett samband mellan uppdateringsfrekvens och minsta fördröjning.

Jag kan i och för sig leva med 60hz utanför spel(och i spel då jag inte ens prövat 120hz), fast givetvis är det en bonus. Hur är 120hz under och upp till 100fps?

Av Luciphear

Sitter på en liten fundering, som jag inte kan mäta ut med själv utan att pröva det, vilket innebär att jag isåfall hade behövt köpa en eller hitta någon att testa det hos. Hur viktigt är det att jag håller mig till 120FPS för att dra nytta av 120hz?
Om jag faller till 40~50, 60~70, upp till 100. Är det då värt att tänka på en 120hz skärm över en IPS?

För tillfället sitter jag som sagt på en i5 750, 4gb RAM, och Crossfire HD5850(tja, inom en vecka eller så åtminstone). Skärmen jag har för tillfället är en Samsung Syncmaster 2053BW, som jag använt väldigt länge nu. Så jag uppgraderar mig inte från en CRT eller något i den stilen, dvs att jag är van vid 60hz TN skärmar, och av den mindre sorten. (20 tum, 1680x1050 upplösning)

Om jag uppgraderar mig till en större skärm(23-24 tum, 1920x1080) så tar nog FPS:en i spel en liten smäll åtminstone, så just därför jag undrar hur stor skillnad 120hz faktiskt gör för mig(som är van vid 60hz) under 120fps. Jag går inte under max inställningar. (kanske AA i och för sig, runt 4x räcker där.)

Edit: Jag satsar som sagt på Battlefield 3 och Skyrim, och såklart eventuellt Mass Effect 3 och Diablo 3 osv. Jag är inte den värsta tävlar-typen när det kommer till spel, även online. Jag spelar mycket, men är inte typen som blir förbannad för att jag dör eller förlorar en runda, eller sju. Som jag uppfattat det är 120hz för dom som verkligen måste vara på tårna. Visst, jag tackar gärna ja till förbättring, om 120hz faktiskt hjälper mig att öka mitt spelande så är det ju bra hur man än ser på det, fast om det inte är en så värst förbättring för någon som inte satsar på att ligga 1:a i laget, är det då värt det över lite ögongodis från en IPS? (Nu vet jag iof inte hur mycket en IPS-skärm skiljer sig från en bra 120hz skärm ens)

Kan också lägga till att glöm betraktningsvinklar. Jag sitter framför skärmen, inte vid sidan om, och jag rör mig inte från sida till sida heller när jag spelar. Jag säckar väl ihop någon gång men det är inte med värst mycket, och då kollar på jag på en film, inte spelar. Alltså inget viktigt. Hur mycket bättre presterar en IPS skärm 'rakt framifrån' till jämförelse med en 120hz TN skärm?

Av Luciphear

Får nog ta och åka och kolla på en TN och en IPS skärm och jämföra med egna ögon och se vad jag tycker rakt framifrån egentligen. Hur bilder och så vidare blir är inte vad jag bryr mig om i och för sig, visst är det fint med finare, men om jag inte märker av en större skillnad i spel har det inte någon större betydelse. Vem vet, de kanske t.om har en 120hz!

Av Luciphear
Skrivet av Tumnus:

Om du ska spela spel som BF3 så skulle jag rekommendera flytet i 120hz framför färgerna med en IPS panel.

Battlefield 3 är nog det enda spelet som är som Battlefield. Finns inte många andra FPS jag kan tänka mig vilja spela online än så, och då inte heller i en Clan eller liknande. Men som sagt, frågan återstår om jag kommer kunna nå 120 FPS för att ens utnyttja det? Bad Company 2 gav mig ca 50-60 FPS på de högsta inställningarna utom HBAO påslaget. (Med ett grafikkort! Inte Crossfire, och med Vsync av)

Av Luciphear
Skrivet av GylleneKvisten:

IPS, skulle jag säga. Vad har du för budget?

Runt 2000~2500 är vad jag vill hålla mig till.

Skrivet av Mytos:

Detta är den bästa IPS skärmen (H-IPS panel) för under 3000 kr just nu skulle jag tro, har de flesta typer av portar och bra ergonomi
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=955569
En recension: http://www.kitguru.net/peripherals/monitors/zardon/asus-pa238...

Tänker själv köpa en snart. Lite dåligt med lagerstatus just nu.

Asus är vad jag kikat på, inte just den skärmen i och för sig.

Skrivet av era909:

Personligen föredrar jag flytet i 120Hz över bildkvalitet. Drar hellre ner på grafiken i spel för att kunna bibehålla 120FPS än kör på högsta kvalitet. Vissa märker ingen nämnbar skillnad mellan 60 och 120Hz medan det för andra är en deal breaker.

Som tidigare nämnts är ju en förutsättning för att utnyttja 120Hz att du har en dator som pumpar ut mer än 60FPS (givetvis helst 120) konstant. Är dina krav på grafiken så stora att din dator inte klarar av att leverera mer än 60 FPS finns det ingen vinning med en 120Hz skärm i spel.

Vad som passar dig bäst är så personligt att det är omöjligt att egentligen ge råd. Har du möjlighet så testa båda hos någon kompis / i någon affär.

Själv klarar jag inte av att dra ner inställningarna under max. Lite av en tvångstanke kan man nog säga.
Just nu sitter jag på en i5 750, 4GB RAM, Crossfire HD5850. Det räcker gott och väl till det mesta, frågan är om det räcker för 120FPS passivt i framtiden. (Sådär två månader fram det vill säga, redan nämnt vilka spel.) Med 64 spelare, explosioner och kaos, tror jag inte att 120FPS blir något att förlita sig på. Skyrim tror jag inte heller riktigt. Delvis för att de visat sig optimera ganska dåligt, och för att jag har en tendens att modda skiten ur spelen, även grafikmässigt.

Av Luciphear

Så om jag förstått det rätt så är 120hz som mest användbart, eller bara användbart, om du kommer upp i 120 FPS?
Visst, i League of Legends eller äldre spel lär det inte vara ett problem, fast för nyare vet jag inte om den saken. Visst, jag kommer nog överstiga 60fps i Battlefield 3 och Skyrmi t.ex, men 120 FPS passivt? Tveksamt.

Av Luciphear
Skrivet av Klints:

Ips helt klart! Jag gjorde en liknande tråd som denna och köpte därefter denna skärm

http://www.dustinhome.se/dell-u2412m-ultrasharp-24-wide-tft-l...

Ett utav de bästa köp jag någonsin gjort! Alldeles underbar skärm. Perfekta färger och absolut älskar 16:10 formatet! Spelar endast när jag sitter vi datorn, likadana spel som dig och har absolut inga problem. Har dock aldrig testat en 120hz skärm

IPS är precis vad det lutar mot för tillfället också. Hör gärna från någon som testat både 120hz och IPS för spel, och vilka spel.
Hörde något om att det är svårt att gå tillbaka från IPS bildkvalité, fast det går att vänja sig vid 60hz(vilket jag är).

Av Luciphear

IPS eller 120hz (Gaming)

Gjorde för inte så värst länge sen en tråd om en skärm. Fick inga svar, och tycks inte behövts. Har forskat kring skärmar nu och har ett dilemma.
IPS eller 120hz TN. Bildkvalité istället för 120hz eller vice versa? Visst, jag redigerar bilder en del fast 80% av tiden spelar jag. Jag är inte en sk. "Counter-strike lirare", och hade jag spelat det vore det i väldigt korta perioder.

League of Legends är vad som gäller för tillfället fram tills att Battlefield 3 och Skyrim släpps. Frågan här då om jag faktiskt hade märkt av 120hz när jag spelar? Körde nyss Bad Company 2 och 60FPS tycker jag flyter på jäkligt bra. Har svårt att tänka mig att ha det ännu mer "smooth", fast folk tycks säga det om och om igen, eller är detta bara folket som är riktigt petiga och lite biased när det kommer till just detta? Eller hade bildkvalitén av en IPS gett mig en bättre upplevelse? Jag har en tendens att säcka ihop i stolen då och då, och då blir överdelen av skärmen lite mörkare än resten har jag märkt, fast det är inget avgörande.

tl;dr

Bildkvalité > 120hz eller vice versa? Vad passar bäst för gaming på en icke-tournaments nivå? (League of Legends, StarCraft 2, Battlefield 3, Skyrim, Deus Ex, Civilization, etc etc)

Edit: Lägger till mitt senare inlägg här för de som inte orkar läsa igenom kommentarerna.

Citat:

Sitter på en liten fundering, som jag inte kan mäta ut med själv utan att pröva det, vilket innebär att jag isåfall hade behövt köpa en eller hitta någon att testa det hos. Hur viktigt är det att jag håller mig till 120FPS för att dra nytta av 120hz?
Om jag faller till 40~50, 60~70, upp till 100. Är det då värt att tänka på en 120hz skärm över en IPS?

För tillfället sitter jag som sagt på en i5 750, 4gb RAM, och Crossfire HD5850(tja, inom en vecka eller så åtminstone). Skärmen jag har för tillfället är en Samsung Syncmaster 2053BW, som jag använt väldigt länge nu. Så jag uppgraderar mig inte från en CRT eller något i den stilen, dvs att jag är van vid 60hz TN skärmar, och av den mindre sorten. (20 tum, 1680x1050 upplösning)

Om jag uppgraderar mig till en större skärm(23-24 tum, 1920x1080) så tar nog FPS:en i spel en liten smäll åtminstone, så just därför jag undrar hur stor skillnad 120hz faktiskt gör för mig(som är van vid 60hz) under 120fps. Jag går inte under max inställningar. (kanske AA i och för sig, runt 4x räcker där.)

Edit: Jag satsar som sagt på Battlefield 3 och Skyrim, och såklart eventuellt Mass Effect 3 och Diablo 3 osv. Jag är inte den värsta tävlar-typen när det kommer till spel, även online. Jag spelar mycket, men är inte typen som blir förbannad för att jag dör eller förlorar en runda, eller sju. Som jag uppfattat det är 120hz för dom som verkligen måste vara på tårna. Visst, jag tackar gärna ja till förbättring, om 120hz faktiskt hjälper mig att öka mitt spelande så är det ju bra hur man än ser på det, fast om det inte är en så värst förbättring för någon som inte satsar på att ligga 1:a i laget, är det då värt det över lite ögongodis från en IPS? (Nu vet jag iof inte hur mycket en IPS-skärm skiljer sig från en bra 120hz skärm ens)

Kan också lägga till att glöm betraktningsvinklar. Jag sitter framför skärmen, inte vid sidan om, och jag rör mig inte från sida till sida heller när jag spelar. Jag säckar väl ihop någon gång men det är inte med värst mycket, och då kollar på jag på en film, inte spelar. Alltså inget viktigt. Hur mycket bättre presterar en IPS skärm 'rakt framifrån' till jämförelse med en 120hz TN skärm?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Luciphear

Philips 226CL2SB

Har för tillfället en ganska så gammal 20-tums skärm av Samsung, med 1680x1050 upplösning. Min fråga här lyder om det är värt att uppgradera till en Philips 226CL2SB(21.5 tum, 1920x1080), eller om jag bör köra vidare på den jag har och spara den pengen för framtiden.

Har inte mycket pengar att röra mig med, och skärmen kan jag möjligtvis få för totalt 300kr om jag får min såld. Frågan är om det faktiskt är något märkvärt alls. Om det inte är något jag kommer märka av så sparar jag hellre pengen.

Läste något om att den upplösningen vid 21.5 inte är en bra idé. Jag är dock urusel när det kommer till detta, så hjälp uppskattas!

Av Luciphear
Skrivet av valiant:

Värt att tänka på är att två kort ger i regel ifrån sig mer värme = mer fläktljud.
Personligen skulle jag aldrig köra två kort av den anledningen då låg ljudnivå har hög prio för mig.

Tja, innan fläkten på mitt grafikkort började strula så var datorn verkligen knäpptyst. Kanske jag som inte är så värst ljudkänslig men märkte knappt att den var igång ens. Ett andra grafikkort kan jag nog leva med. Även med ljudet som mitt grafikkort ger ifrån sig just nu kan jag nog leva med, då jag använder högtalare när jag spelar, lyssnar på musik och tittar på film så tänker jag inte på det. Det mest frustrerande är att fläkten även får hela bordet att vibrera, vilket är vad som gör det som mest märkbart.

Värmen i chassit är också för den delen låg, mycket lägre än jag trodde faktiskt. Just grafikkortet är ganska varmt, då fläkten är skräp som sagt, men resten var förvånansvärt svalt(i load dvs).

Av Luciphear
Skrivet av Decster:

5850 CF ska ge dig mycket mer prestanda än ett 6950/6970 (dessutom ska det inte gå att låsa upp 6950 längre).

Angående nätagget, 650W räcker gott och väl och du kan ju använda molex -> PCI-E adapters.

Åh fan, visste inte om att det fanns som alternativ. Tackar! Någon aning om vart jag kan få tag i adapters? Skulle kunna googla men vet inte vilken sida som vore det bättre alternativet.

Edit: Vid en snabb efterforskning verkar det inte vara något värst ovanligt/svårt att hitta. Tackar än en gång för informationen. Tar gärna emot fler kommentarer dock för att se vad mer det finns att lära om något, haha.

Av Luciphear

HD5850 Crossfire eller HD6950

Hej och allt sånt där!
Mitt gamla HD5850 har börjat väsnas som bara den, fläkten som börjar bli tjurig. Samtidigt är jag sugen på att uppgradera datorn till att bli lite "fetare", prestandamässigt. Har kollat runt på nätet och läst men inte riktigt fått ett svar jag varit nöjd med.

Först och främst vad jag ska göra, såvida jag inte köper ett nytt GPU helt och hållet, är att byta ut fläkten på mitt nuvarande kort mot en ny, så att den slutar väsnas. Frågan är om jag ska köpa ytterligare ett till HD5850 och köra de i Crossfire.

Hade jag gjort det innebär det också att jag behöver uppgradera mitt nätagg till ett något nyare(har för tillfället ett Corsair TX650W, bara 2 PCI-E pins). Detta innebär alltså pengar för en ny fläkt, ett nätagg och ett nytt(begagnat) HD5850.

Ska jag annars istället köpa ett enstaka HD6950 och låsa upp det till att matcha ett HD6970? Vad ger mig störst prestandalyft? Jag spelar en hel del, och spelen som jag har kikaren på just nu är som många andra, Battlefield 3 och Skyrim. Vill gärna försöka hålla mig runt minimum 40 FPS åtminstone, vid de högsta inställningarna.

Ett tredje alternativ vore ju att bara byta fläkten på mitt HD5850 om det fortfarande håller måttet, utan crossfire det vill säga. Tvivlar på detta i och för sig.

Av Luciphear
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Murer
Jättesegt är det väl inte, men alldeles för dålig respons för en telefon år 2010. Riktigt illa av SE att släppa det där.

Själv väntar jag på smartphones med bra batteritid. För tillfället har jag en Symbianlur ifrån Nokia (utan pekskärm) och det är nog det bästa jag kan få tag på idag. Visst är skärmen inte det största, men det är värt det när man inte behöver ladda den varje dag.

Att inte inte tillverkare satsar mer på strömförbrukningen. Eller är det Android som inte har dugliga strömsparfunktioner?

Är en nybörjare när det kommer till touch-screen-telefoner etc. HTC Desire ser ut att bli min första, en bra ersättare mot min nuvarande mobil... Nokia 3310. (Stenåldern...)

Av Luciphear
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LsdBoy
Hyffsat seg är x10 i alla fall....=(
aAtSczb-tvs

Kan inte påstå att jag tyckte det där såg segt ut, men Desire lockar mig fortfarande betydligt mer...