Inlägg

Inlägg som ehm har skrivit i forumet
Av ehm

Intel HD2000 @1920x1200 ??

Jag har nyligen uppgraderat hårdvara. Innan uppgraderingen testade jag 2 datorer som använder integrerad grafik som referens:
den ena har Intel HD Graphics, Vista Sp2 32-Bit, 1680x1050
och den andra Intel GMA 3100, Windows 7 32-Bit, 1280x1024

På båda system som enligt specifikationerna är sämre än min hårdvara så flyter Aero's fönsteranimationer utmärkt men laggar för mig.. så vad kan det bero på? pga upplösningen?

Det släpar även lite för flashvideo i HD och h.264 media..

Då dessa 2 datorer klarade Aero utan att lagga så tog jag för givet att det skulle vara lungt för Intel HD2000 också..

datorn får 7.6 på cpu/ram/ssd men 5.7 för Aero i windows prestandatest..

använder senaste drivrutiner och har även testat äldre. Uppdaterat windows.

Av ehm

Efter crossflashningen och ahci aktiverat så blev det bättre resultat..

http://img215.imageshack.us/img215/3927/asssdbenchintelssdsa2cw....

Av ehm
Citat:

Ahci är igång (och därmed NCQ), det ser man på att resultatet vid 4k64thrd (flertrådigt) har betydligt bättre resultat än 4k.

Enligt Lycoms support har kortet inte stöd för AHCI men stöd för NCQ.

Citat:

Vad händer om du kör på sydbryggans kontroller? Går det inte att aktivera ahci för den i bios?

Jag har itne den möjligheten nej. Däremot går det att crossflasha BIOS enligt tidigare inlägg.

Citat:

Edit: Kan vara så att de två portarna som sitter på kontrollerkortet delar den bandbredd som finns i en PCIe x1 på mitten och resultatet borde då bli ungefär där det är nu (2,5gbit/s / 2).

hmm..jag får undersöka det

Av ehm
Citat:

Stödjer inte ich9 achi? ;O

Chipet ska göra det men det går inte att använda utan fulhack och enligt en tråd på Asus forum så verkar den metoden inte vara helt utan problem.

Men nu vet jag att jag itne kan åtgärda Readprestandan med den hårdvara jag har nu.

EDIT: Letade upp Asustråden igen efter att några år har gått och de ursprungliga problemen som det skrevs om kan undvikas så det kan kanske vara värt att testa .. crossflashningen verkar vara simpel att utföra iaf ..

1. skapa Bootbart USB minne
2. Kopiera p5kr0605.ROM(ICH9R BIOS), AFUDOS236es.zip (filerna hittas via länken nedan)
3. boota och flasha med kommando:
afudos /n /ip5kr0605.rom
4. ändra till AHCI i BIOS
5. installera ICH9 AHCI drivrutin vid installationen av OS

http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLanguage=en-us&id=20080429114702843&board_id=1&model=P5K

Av ehm

Ok men AHCI är inte möjligt för mig

Av ehm
Citat:

Men kolla framförallt Achi och Trim

Trim är nog igång men ssdn är bara halvt fylld och nyligen installerat OS.

Citat:

Varför kör du på sata kort istället för mobot?

Kortet var billigt och hade bra recensioner, jag trodde kortet kunde köras i AHCI men så var inte fallet. Skulle jag itne få liknande resultat i IDE på moderkorts SATA? Jmicron vill jag inte använda..

Av ehm

Vad begränsar läshastigheten? (Intel 320)

Av ehm

Enligt Lycom Support ska både Hotswap och SMART fungera med detta kort även om det inte kör AHCI. Jag har endast en ssd och en partition så kanske kommer den inte upp som en frånkopplingsbar enhet pga att OS partition inte går att kopplas bort under drift..

Av ehm

Okej :/

i devmanager så står det att den standard som körs är ATA/ATAPI-8 men jag hittar ingenting om vilket överföringssätt som används..

Av ehm

Lycom PE-103 i AHCI ?

köpte nyligen detta I/O kort + en Intel 320 ..

Innan beställning mejlade jag webbutiken för att säkerställa att det skulle gå att använda AHCI trotts att mitt Moderkort inte stödjer det(ICH9R) men de svarade med den info jag redan tagit del av via pdf på produktsidan. Där står det "Supports NCQ" och hotplug vilka båda kräver att AHCI är aktiverat vad jag vet..? men om styrkortet möjliggör det eller om det bara kan använda vad moderkortet klarar har jag itne lyckats tagit reda på, någon här på forumet som vet?

Jag får bra prestanda i w7 64-Bit med den drivrutin jag kör nu(Lycoms 64-Bit drivrutin) men jag skulle vilja ta del av S.M.A.R.T info vilket inte verkar fungera i Intel Toolbox med denna drivrutin.. Knapparna i Intel Toolbox är itne användbara efter installation..

Av ehm

Jag trodde att det var nödvändigt för windows filtyper. Är NTFS särskilt opålitligt i ubuntu/linux eller? Är det så pass stor skillnad att jag bör formatera?

Edit:
Jag har ett annat problem.. windows tappar mapped drive mot samba vid omstart ..vad kan det bero på? En så länge har jag skapat användare men tänkte öppna för Guest och då försvinner kanske detta problem, men varför? har itne varit något problem tidigare..

Av ehm

ext4 på hårddisken med ubuntu och ntfs på windows share disken ..

Av ehm

Jag valde det vid installation, så det ska vara igång. Jag har inte angett någon forwarding och det är väl inte default så då bör det vara avklarat.

Jag tar gärna emot tips på vad som bör göras på en clean install av Ubuntu Server.. jag har endast installerat updateringar, samba, ntfsprogs, ..formaterat NTFS disk och sedan delat ut.. något mer jag bör tänka på(endast windows klienter)?

Av ehm

Ubuntu+Samba säkerhet vs Internet?

Har precis ersatt en server2003/AD med Samba på Ubuntu 10.10 Server 32-Bit då vi inte är intresserad av de kollektiva säkerhetspolicies mm som en mer komplicerad setup erbjuder. I avseende att få ett mer underhållsfritt system installerade jag alltså Ubuntu istället..

Undrar dock hur säkerhet mot internet är från clean install? ..alltså vad gäller skadlig programvara, virus och andra attacker. Filservern har tilldelats statisk, lokal, IP adress och ansluts till med NETBIOS namnet.

Servern har automatisk uppdatering aktiverat.

"Behöver inte ha stark säkerhet" innom LAN..

Edit:
mer konkret:
får jag sämre säkerhet om jag innom LAN tillåter alla access utan lösenord?
är det bättre att stänga av automatiska uppdateringar för stabilitet?( ..tanken är endast att dela filer för LAN. Med Server2003 kunde uppdateringarna orsaka problem som tillfälligt slog ut hela LANet då vi logga in mot domän.. tills jag fixat det manuellt ..värdelöst när vi inte har någon admin)

Av ehm

Jag har inte testat det för jag trodde att det ev kunde skada RAID array'n..det är alltså okej trotts RAIDade diskar?

enklast vore nog om jag kunde reparera installationen av OS då systemfiler verkar vara skadade(?) ..men jag misstänker att den CD jag fått tag på inte är samma utgåva och eller språk ..kommer inte ihåg om det var engelsk eller svensk version installerat på servern. Kan det vara anledningen till att jag inte får "repair" alternativet eller finns det inte för server 2003 ?

Av ehm

Hur får jag access till AD-share via Recovery Console?

På jobbet har vi en HP Proliant ML330 G3 som kör MS Server 2003. Servern har endast roll som AD-Filserver och DNS-Server i vårt lilla nätverk med ~4-5 klienter.

Vår UPS dog nyligen och servern har efter det bla förlorat strömmen under nedstängning som skulle kunna vara anledningen till det problem vi nu har.

bootförsök resulterar i bluescreen:
STOP 0x0000006f (0xc0000102, 0x00000000, 0x00000000, 0x00000000)

Enligt en del sökande pekar detta på att systemfiler kan vara skadade och det rekommenderas att göra en Repair-install..

Innan jag försöker mig på något sådant så skulle jag vilja göra backup på de filer som vi är rädda om, de får jag dock inte access till då jag bootat upp till Recovery Console och loggar in som lokal administratör.. går det att lösa detta? [<--Min första fråga som jag behöver hjälp med]

Edit:
Går det ens att göra Repair-install på Windows 2003 Server?[<--2]

Det finns olika utgåvor av detta OS ..hur kan jag ta reda på vilken som är installerad?
[Då jag startat upp med CD och valt att installera vid första steget så finns det inte ett alternativ att reparera nuvarande installation, där möts jag istället av ett meddelande att det inte är rekommenderat att installera 2 OS på samma partition. Efter det avbröt jag det försöket.. därför undrar jag om det är pga att utgåvan på CDn skiljer sig från det installerade..][<--3]

kan jag plocka systemfiler relaterade till boot från en vmware installation, starta upp med HP-usb och kopiera dem till windows installationen från Recovery Console ? ..tips på vilka filer? [<--4]

mer info:
Teknikern som installerade detta åt oss har ordnat någon typ av redundans ..men jag är inte så bekant med RAID så jag vågar inte byta disk då jag först vill göra backup på vår databas.. vad jag kan avläsa körs 0+1 Striped.. båda diskars status "online". Jag har hittat rätt drivrutiner till kontrollern CSB-6 på HPs hemsida.

Felsäkert läge går ej

Av ehm
Citat:

Väldigt många gamla billiga moderkort med elektrolytkondensatorer har pajat vid det här laget, men några år fungerar de säkert.

Solida kondensatorer är bevisligen bättre och korten behöver inte bli mycket dyrare heller, så jag vägrar av princip att köpa moderkort som har gamla billiga kondensatorer av den enda anledningen att tillverkaren ska göra lite större vinst (OK om moderkortet kostar 400 kr, men Intel har inte riktigt den prissättningen). Ett moderkort med kvalitet har helt enkelt inte elektrolytkondensatorer och synliga spolar, så är det bara.

Ja, det verkar vara lite svårmotiverad prissättning på det kortet.

Av ehm
Citat:

Skillnaden mellan 2600K och 2500K i Photoshop är minimal och båda har grym prestanda där:
http://www.anandtech.com/show/4083/t...2100-tested/15

Ska kolla länken när jag slutat.

Läste på någon blogg(John Nacks kanske) att PS är ett väldigt trådat program, så det kan vara så att det måste upplevas och inte framgår i Retouch Artist Benchmark även om det säkert ger en generell siffra. Tex högupplösta penslar, färgmixern i CS5 tror jag det var som anv 3 trådar .. eller ändringar som påverkar multipla lager samtidigt kanske kan använda det ..men 4+4 kärnor kan vara overkill, sparar gärna en tusing om så är fallet

Har 2500K identisk IGP som 2600K ? jag behöver OpenGL 2.0 and Shader Model 3.0 ..

Av ehm
Citat:

Om du inte skall överklocka och bara använder den till Photoshop och surfande är en 2600K ett gravt overkill. Du skulle kunna ta 2500K och inte märka någon som helst skillnad.

Gällande moderkort tar jag hellre ett från Gigabyte, då de lagt ned mycket möda och pengar på att få bra komponenter och strömförsörjning på sina kort.
Intels kort är enligt min åsikt överprissatta referenskort.

okej.. det var mest för att de flesta såg fördelar med HT i Photoshop och jag uppgraderar sällan så jag täntke lägga mest kraft på just processorn. Jag har inte bestämt ännu kan bli en i5

Av ehm

okej.. jag gjorde lite efterforskning och på pappret så stämmer det överens med det du skriver, samtidigt misstänker jag att "Ultra Durable Super-duper" är ett säljargument som kanske inte gör någon skillnad? Eller kanske främst gör någon skillnad först då man stressar komponenterna utöver det normala? Jag har inte massor av erfarenhet vad gäller olika moderkort men de jag använt hittills har varit stabila utan krångel trotts att de har elektrolytkondensator och lägre halt koppar etc än vad som tillverkas idag. Hur som helt, då jag inte direkt(~hundring) får betala mer för detta så är det ju itne mycket att snacka om inser jag nu.