Inlägg

Inlägg som Jonatan har skrivit i forumet
Av Jonatan
Skrivet av Nexim:

Låter ju som att det är något fel med den där fläktkontrollern. Var försiktig om moderkortet byts ut slentriant, stå på dig med att du vill veta felorsak, ibland får man inte det. Det skulle ju se ut med ännu ett bränt moderkort nästa gång du pillar på fläktkontrollern, eller hur?

Ska bli intressant att höra uppföljning.

Ja, bra poäng :). Dock ville de ju faktiskt ha in alla grejerna, så förhoppningsvis testar de allihop

Skrivet av guineapig:

När du får tillbaka allting så starta upp UTAN fläkt kontrollen och använd datorn ett par dagar.

Hmm, borde det inte vara bättre att testa det direkt, så att jag inte får den att funka, installerar allt, för att *därefter* få den förstörd på nytt?

Skrivet av archnisse:

Ja, det låter väldigt likt.

Av Jonatan

Så, nu är Moderkort, Processor, Chassi och Nätagg tillbakaskickat till Komplett. Får se vad deras felsökning visar.

Av Jonatan

Har nu även kollat CPU:n för eventuella böjda pinnar. Kunde inte se några (och det hade ju också varit lite konstigt iom. att datorn bootade tidigare, och jag har inte lossat CPU:n sedan dess).

Känner att jag har slut på uppslag på vad jag kan göra. Antar att det blir till att ringa Komplett (där jag beställde grejerna) imorgon.

Jag är iaf. glad att jag beställde just CPU + moderkort + chassi + PSU från ett och samma ställe. Beställde vissa saker som t.ex. CPU-kylare från en annan butik, och det hade varit jobbigt om chassit som köpts från en butik eventuellt hade pajat något som jag beställt från en annan butik (om det nu är så att fläktkontrollen i kombination med PSU:n kan ha pajat mobo/ram/processor).

Av Jonatan
Skrivet av Niczo:

Jag undrar lite hur du kopplade fläktarna till att börja med, matas strömmen till fläktkontrollern på baksidan av datorn från moderkortet eller nätaggregatet? Jag antar att det är moderkortet i detta fall. Isåfall kan det vara ett potentiellt allvarligt tillverkningsfel som gjort att fläktkontrollern kortsluter.

Nej, fläktkontrollern (och därmed chassi-fläktarna) ansluts med en molex-kontakt direkt från nätagget. Enligt tråden jag länkade till i första inlägget verkar det dock ändå som att den eventuellt kan fucka upp saker och ting pga. något hack de använder för att få 7V på mittensteget.

Av Jonatan

Vad är nästa steg? Försöka få tag i nytt/annat RAM-minne som jag kan prova med? Eller finns det något annat jag kan testa?

Om RAM-minnet inte fungerar nu, så antar jag att det på något viss måste ha pajat när jag ändrade fläktspänningen med switchen (eftersom datorn bootade tidigare)?

Av Jonatan

Ok! Nu har jag gjort framsteg!

Moderkortet vaknade till liv igen efter att jag kopplat bort batteriet i några minuter! Nu får jag dock ingen bild, och det lyser en röd LED som jag tror ska indikera fel på DRAM (har provat med båda RAM-stickorna var för sig utan något annat resultat). Är dock inte helt säker på att den inte lyste tidigare då jag fick bild och kom in i BIOS-settings.

Jag kör nu med displayporten på moderkortet, vilket jag inte testat tidigare (när jag fick igång datorn först hade jag stoppat i grafikkortet). Kan det vara någon idé att sätta i grafikkortet igen?

Tack för all hjälp hittills!

EDIT:

Stoppade i grafikkortet och testade, men samma resultat tyvärr. Får ingen bild och det lyser en röd LED på moderkortet som enligt manualen ska indikera "DRAM is not detected or fail".

Av Jonatan

Nu är moderkortet helt utplockat. Startar fortfarande inte tyvärr. Har kopplat loss batteri-sladden, och ska snart testa igen och se om det har hjälpt.

Av Jonatan
Skrivet av panpo98:

Kolla att distanserna som ska vara mellan moderkortet och chassit sitter på rätt plats. Det har tagit allt från 1 sekund till 2 månader innan folk fick allvarliga fel pga det misstaget.

Ta ut moderkortet ur chassit så blir det lättare att felsöka. Moderkortet kan läggas på tex kartongen som den levererades med. Så länge datorn är död behöver du bara 4 delar.

Moderkort
Processor+Kylare
Minne
Nätagg

Bild (grafikkort), Windows (alla diskar/DVD/USB), mus, tangentbord, chassifläktar mm är onödigt att blanda in just nu. Sånt, kablar och porten de kopplats till är dessutom kända för att orsaka start fel död dator, ingen bild, frysningar mm.

Om du senare kommer så långt att du vill testa grafikkortet så ska du var uppmärksam på att bakplåten går en bit nedanför moderkortet så ha den sidan vid kanten av kartongen så att bakplåten har fri utrymme nedåt.

Edit:
Är din kylaren verkligen så stor och jobbig?

Många kylare bruka vara bästa att montera innan man sätter in moderkortet i chassit. Just nu ska du bara felsöka. Göra rent och sätta ny kylpasta kan du göra när du hittat felet och ska sätta in allt i chassit igen. Viktigaste är att montera kylaren rätt och ordentligt. Värdens bästa kylpasta gör inte så stor nytta om kylaren sitter snett, fel, dåligt osv.

Ok, har påbörjat demonteringen. Kylaren är en Noctua U12-S, men det är väl egentligen snarare chassit som är rätt litet, vilket gör att jag är tvungen att plocka av kylflänsen för att få ut moderkortet.

Skrivet av f1skarN:

Första jag märke var att de LED lampor som lyser även när datorn är avstängd inte var på. När jag sedan tryckte på startknappen hände ingenting, trodde direkt att det var nätagget, jag testa nätagget och det fungera. Det sista jag gjorde var att ta ut batteriet och det fungera.

Ser inte heller något batteri på ditt moderkort, kollar på bilder.

Edit: det sitter vertikalt vid IO-panel typ.
http://www.kitguru.net/components/motherboard/ryan-martin/msi...

Ah, men det låter ju som väldigt liknande symptom. Då finns det kanske lite hopp iaf. Hittade också batteriet till slut. Har ej kopplat loss det ännu, så jag håller på att plocka ur moderkortet ur lådan just nu.

Av Jonatan
Skrivet av Orici:

Låter som en kortslutning. Testa att koppla bort alla fläktar förutom cpu kylaren och grafikkortet.

Har gjort. Ingen skillnad tyvärr.

Skrivet av f1skarN:

Ta ut batteriet på moderkortet i 5 min och kolla om det hjälper. Funka för mig.

Hm, kan inte se batteriet. Det störiga är att jag inte kan ta ut moderkortet ur chassit utan att isf. också ta bort CPU-kylarn (och därmed behöva rengöra och applicera ny kylpasta, och jag saknar aceton hemma).

Vad hade du för symptom då det fungerade att plocka ut batteriet i 5 min?

Av Jonatan

Ny dator. Startade först. Nu död. Trasigt moderkort?

Hej!

Jag byggde idag ihop en dator med följande delar:

Chassi: Fractal Design Node 304
PSU: Fractal Design Integra M 550W
Moderkort: MSI Z270I Gaming Pro Carbon AC
Processor: Intel Core i5 7600K
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4-3000 DC 16GB
GPU: Gigabyte Radeon RX 580 Gaming HDMI 3xDP 8GB
HDD: Crucial® MX300 525GB M.2 SSD

Datorn startade, och jag kunde gå in i BIOS-inställningarna. Allt var frid och fröjd tills jag bestämde mig för att testa att slå om fläkthastigheten på chassifläktarna, vilket man kan göra med en liten switch på baksidan av Node 304:an. Då dog datorn och jag kunde därefter inte slå på den.

Jag kan få igång enbart nätagget genom att koppla ihop grön pinne med jord, så det verkar inte vara något fel på nätagget. Jag har kopplat bort allt från moderkortet utom ett RAM-minne och processorn, men den verkar ändå helt död. Inga lysdioder lyser på moderkortet (dock osäker på om det ska göra det, då jag inte kunnat hitta något om det i manualen).

I och med att den startade och fungerade först, så borde det inte vara jag som kopplat ihop den fel. Det känns som att moderkortet kanske har pajat. Är det någon som vet hur jag kan ta reda på det säkert, eller hur jag ska gå vidare i felsökningen?

Hittade vid lite Googlande bland annat den här tråden, där någon beskriver nåt som är misstänkt likt det som hänt mig: https://hardforum.com/threads/fractal-design-fan-controller-b...

Mycket tacksam för all hjälp jag kan få!

Av Jonatan

@skog1s: Ok! Ska nog ta och beställa lite vinylfolie och testa. Tack för tips/info.

Av Jonatan
Skrivet av skog1s:

Då du själv skriver att du inte är någon stjärna när det kommer till målning, så har jag ett supertips till dig!

Vinylfolie

Då det är en skärm, rekommenderar jag starkt en hårfön istället för en varmluftspistol plus en toningsskrapa!!!

Det är inte så svårt alls, du kan träna lite på valfria saker.
Jag själv har "foliat" allt ifrån Mc tankar till mobiler.

Och resultat blir riktigt riktigt bra!

Du ser bilar varje dag i stan som är vinylfolieade, speciellt firmabilar.

Det som är ett extra plus med vinylfolie, är att .....när du väl tröttnar på det, är det bara att dra av det. Materialet under vinylfoliet är skyddat och tar inga skada alls.

Intressant! Tack för tipset.

Tror du det är möjligt att foliera skärmen utan att plocka loss själva plasthöljet?

Fäster vinylen även på plast som är lite skrovlig, eller måste det vara blank plast (har ej fått hem skärmen ännu, så jag vet inte hur plasten är)?

Är det svårt att få till hörn och kanter så att det ser snyggt ut (utan veck och liknande)?

Tror du att det även går att få till så att det ser snyggt ut vid fläkthål och liknande (i mitt fall så ska skärmen iofs. stå mot en vägg, så det skulle vara OK om den är ful på baksidan, men det skulle ändå vara trevligt om det gick att få den snygg även där, om jag skulle vilja flytta den i framtiden)?

Av Jonatan

Måla om Acer-skärm

Hej!

Då jag inte hittade en vit skärm som uppfyllde mina spec-krav har jag beställt en Acer XF240H (https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3379442). Nu funderar jag hur svårt det kan tänkas vara att plocka loss baksida och bezel från den och måla om till vitt.

Hittade följande film där någon plockar bort chassit på en annan Acer-skärm, och jag tycker inte att det ser jättesvårt ut, men jag vet inte om det är samma konstruktion på modellen jag beställt: https://www.youtube.com/watch?v=XV5EiVHKWR0

Någon som vet om det är enkelt att plocka bort plastchassit på en Acer XF240H?

Då jag av erfarenhet vet att jag inte är någon stjärna när det kommer till målning, så undrar jag också om någon har koll på vad det kan tänkas kosta att lämna in plastdelarna till typ en billackeringsfirma och få det proffesionellt gjort?

Fattar givetvis att det skulle void:a garantin, men jag skulle eventuellt vara beredd att göra det om jag tror att jag har stor chans att lyckas och liten risk att förstöra skärmen :).

Tack på förhand!

Av Jonatan
Skrivet av Implor:

Kolla längden på PSU. Blir den för lång så begränsas längden som du kan ha på grafikkortet. Även om ditt kort idag får plats så kommer du byta GPU minst en gång under datorns livslängd.

Tack för tipset! Jag valde Integra M 550W just för att det verkar vara relativt kort (140 mm) :).

Av Jonatan

@Brummond: Ah, okej! Eventuellt bumpar jag moderkortet då (det verkar gå att slå av lysdioderna). Stort tack för input!

Av Jonatan
Skrivet av Brummond:

K-modellerna stöds av ditt moderkort, men inte överclockning av de, vilket gör att jag personligen tycker det blir lite bortkastade pengar, kan ju lika väl spara en slant och ta en icke K model då

Men är inte bashastigheten snabbare på K-modellen också?

På den här (i5-7600K) står det 3.8 ghz:
https://www.komplett.se/product/904700/datorutrustning/pc-kom...

Och på den här (i5-7600) står det 3.5 ghz:
https://www.komplett.se/product/909724/datorutrustning/pc-kom...

Eftersom det enbart skilde 160 spänn mellan K och icke-K, samt att jag ändå tänkte köpa en separat kylare, så tänkte jag att det borde vara värt det.

Men det kanske ändå är värt att köpa z270? Verkar ju t.ex. stödja snabbare RAM.

Av Jonatan
Skrivet av Brummond:

Skulle byta till rx 580 istället för nvidia, bättre I spel med nyare API(Vulkan, DX12) och mer eller mindre samma som 1060 i äldre, sen blir det också billigare med freesync om du ska skaffa ny skärm någon gång i framtiden. I dagslägget skulle jag inte köpa Nvidia om du inte satsar på en 1070 eller bättre.

Ah, det låter vettigt!

Citat:

Sen byt till m.2 ssd(Sata, inte NVMe), blir lite mindre kablar, vilket altid är bra, specielt i itx

Åhå, det var något nytt sedan jag senast byggde ihop en dator. Tack!

Citat:

Och sist skulle jag antingen byta moderkort till en z270 model då du har en K model(i5 7600k) eller gå ner till en icke K model(i5 7500 som exempel)

Stöds inte K-modellerna av Gigabyte GA-B250N)? Jag läser att z270 ska ha något de kallar "Mystic Light Sync" vilket gör mig lite rädd att datorn kommer att blinka som en julgran? Men de kanske går att stänga av också?

Av Jonatan

Köpråd, Mini ITX Speldator

Hej!

Planerar att köpa en speldator. Spelar just nu mest CS:GO, men vill ha möjligheten att eventuellt spela mer krävande spel i framtiden.

Har plockat ihop följande paket och skulle gärna höra om någon har några insikter/åsikter: https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3364104

Är det overkill med 550W nätagg (har egentligen inga planer på att överklocka grejerna)?

Jag bryr mig om utseendet, och har därför valt det mest minimalistiska, vita chassit jag hittade. Vill gärna att datorn ska vara relativt tyst.

All input uppskattas! Tack!

Av Jonatan

Kul att folk verkar gilla MMS decoder! Affero GPL är identisk med GPL, förutom att det har tillägget att man måste göra koden tillgänglig för alla om man ändrar på den och sedan kör den på en webserver, vilket inte GPL har eftersom GPL i första hand inte är konstruerad för webapplikationer.

/Jonatan

Av Jonatan

Java ByteCode

Hej,

Jag har java bytecode som jag skulle vilja ändra några enstaka byte i och undrar om någon vet hur jag bör göra detta enklast? Skulle ju helst av allt vilja ta reda på vilka byte i class-filen jag är intresserad av och sedan ändra dessa med hjälp av en hex-editor.

Formatet jag har byte-koden i är ju javap output, liknande det här:

void method_demo () { 0: iconst_1 1: istore_1 2: iload_1 3: iconst_5 4: if_icmpge (line 20) 7: getstatic java.lang.System.out 10: iconst_1 11: invokevirtual java.io.PrintStream.println 14: iinc 1 1 17: goto (line 2) 20: return }

Det jag vill veta är väl egentligen helt enkelt relationen mellan java ByteCode och bytsen i .class-filen.

EDIT:
Har löst problemet, inget svar behövs. Hittade JRE-specen och kunde med hjälp av info från den lösa problemet.