Inlägg

Inlägg som Jonatan har skrivit i forumet
Av Jonatan
Skrivet av Wcx:

Well...2-slot är 40 mm. Atx är 86 mm och Corsairs sfx är 65 mm. Atx till Sfx bracket som medföljer Corsairs nya sfx-serie har förskjuten psu-montering och gör att man kan tillgodoräkna hela minskningen av höjden på en sida.

86-65+40 = 61 mm

Så håller man sig till max 60 mm tjocklek på grafikkort så fungerar det.

Har Corsairs sfx600 v2 själv men inte ett Nano S, så lita inte helt på mina siffror.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack, mycket bra info! Så då borde det i teorin gå in ett 3-slots-kort, men då med max 1 mm marginal, vilket man ju antagligen inte vill ha eftersom fläkten då blir blockad. Ett 2.7-slots-kort borde däremot få 20 * 0.3 + 1 = 7 mm marginal mot PSU:n. Förutsatt att det stämmer, tror ni det är tillräcklig med 5-7 mm marginal?

Av Jonatan
Skrivet av StuntmanMike:

Just i ett Nano S så verkar det som att ett grafikkort med AIO-vattenkylning är att föredra. Nu har du ju valt ett SFX-nätagg men jag har ingen koll på hur mycket smalare den är gentemot ATX.
Define C Mini är för stort tycker du?

Hittade följande bild som visar en Nano S med SFX-L nätagg, och så vitt jag kan se verkar det sitta ett 3-slots-grafikkort i den:

https://i.imgur.com/7Gxqvoo.jpg

Ja, Define C Mini är tyvärr för stort. Nano är redan nära smärtgränsen när det kommer till höjd då jag vill ha burken stående i en stringhylla ovanför skrivbordet (som också är en del av stringhyllan). Allra helst hade jag velat ha en vit Nano, som verkar ha funnits vid något tillfälle, men som inte verkar gå att få tag på nu tyvärr.

Av Jonatan
Skrivet av Wcx:

2.7 slot passar i nano s med sfx-agg. Dock kan kablar från psu till moderbord vara för korta. Finns tråd om just corsair sfx och nano s kombon på sweclockers. Förlägningskablar löste problemet.

Ok, tack för tips om korta kablar! Får se till att införskaffa några förlängningskablar.

Såg någon tråd om att man fick plats med större grafikkort med SFX-agg, men såg aldrig någon siffra på *hur* stora kort som då går in (tänkte att det kanske bara gav plats åt ett 2.5 slots, men eventuellt inte 2.7). Vet du vad maxgränsen blir med ett Corsair SF750 och deras SFX-to-ATX bracket (2.0)?

Av Jonatan

Liten och tyst men kraftfull dator

Hej!

Planerar att bygga ihop en ny dator. Jag vill att den ska vara:

  • Hyffsat liten i storlek

  • Tyst vid låg till medel-belastning

  • Luftkyld

  • Kraftfull

Planerar inte att överklocka den, men tycker att det är bra om möjlighet finns att göra det någon gång i framtiden.

Jag har satt ihop följande komponenter som jag gärna skulle vilja ha input om:

Lista från Komponentkoll
CPU: Intel Core i9-9900K (5 979 kr hos NetOnNet)
Grafikkort: MSI GeForce RTX 2080 Ti Duke OC (13 849 kr hos NetOnNet)
Chassi: Fractal Design Define Nano S (657 kr hos Elgiganten)
Moderkort: Gigabyte Z390 I AORUS PRO WIFI (2 199 kr hos Dustin)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) (2 990 kr hos Inet)
SSD: Samsung 970 EVO series SSD 1TB M.2 (MZ-V7E1T0BW) (2 326 kr hos Inet)
PSU: Corsair SF750 750W SFX 80+ Platinum (1 690 kr hos Webhallen)
CPU-kylare: Noctua NH-D15S CPU Kylare (846 kr hos Power)

Vad tror ni om det? Är komponenterna kompatibla med varandra? Något jag kan förbättra?

Får man plats med ett 2.7-slots grafikkort i Define Nano S med SFX-nätagg?

En sak jag funderar över är vilket RTX 2080 Ti jag ska köra. Har valt Duke ovan p.g.a. att det verkar ha låg ljudnivå (https://www.guru3d.com/articles_pages/msi_geforce_rtx_2080_ti...) och fått bra recensioner. Dock verkar ingen svensk återförsäljare ha det i lager just nu, vilket gör att jag kanske måste välja något annat kort. Någon som har tips på tyst, "prisvärt" RTX 2080 Ti-kort?

Tacksam för all input :).

Av Jonatan
Skrivet av pre-dator:

Om det inte är ett miniföretag så hänvisar mycket troligt anställningsavtalet till personalhandbok eller liknande vad gäller hårdvara där vidare info finns om mobilavtalet. Att man löpande skulle behöva på skriva på saker till höger och vänster för enstaka saker man utnyttjar i arbetet är inte rimligt.

Självklart, och om så är fallet (att frågan om vem som äger en mobil som har finansierats gemensamt är reglerad i anställningsavtal) så saknas det ju inget skriftligt avtal.

Om det däremot enbart står något i stil med att utrustning som företaget äger, men som används av den anställde, ska lämnas tillbaka vid avslutad anställning, så menar jag att det inte är direkt applicerbart i det här fallet då det är rimligt att hävda att den anställda äger 50% av telefonen om ingen annan överenskommelse gjordes vid inköpet då företaget betalade hälften, och TS betalade hälften.

Av Jonatan
Skrivet av videopac:

Jag tycker nog inte att en arbetsgivare är oseriös om referensen blir påverkad av att man uppför sig som ett svin. Men det är nog bara jag det.

I det här fallet (med den information vi fått) tycker jag det låter som att det är företaget som beter sig svinigt. Att en av parterna - som gemensamt har betalat lika stor andel av telefonen - köper ut den andra parten är det absolut rimligaste om ingen annan överenskommelse finns.

Och om företaget sedan lämnar dåliga referenser för den tidigare anställda p.g.a. en tvist om en mobiltelefon som de gemensamt finansierat (där företaget kräver att den anställda ska skänka sin del av telefonen), så tycker jag definitivt att det är oprofessionell beteende.

Av Jonatan

Jag tolkar det faktum att TS ställer frågan som att skriftligt avtal angående telefonen saknas. Om så är fallet är din tolkning av ert muntliga avtal lika mycket värd som företagets tolkning av ert muntliga avtal. Därför tycker jag att du borde erbjuda dem att antingen köpa ut halva telefonen av dig, eller att du köper ut halva telefonen av dem (i dessa fall är det också rimligt att räkna med en värdeminskning). Om de inte går med på något av detta kan du behålla telefonen och så är det upp till dem om de vill vidta rättsliga åtgärder (och risken för det är antagligen obefintlig).

Om du tror att ovanstående skulle försämra dina möjligheter till att få bra referenser (vilket isf. skulle visa på en extremt oseriös arbetsgivare) kan det ju dock vara värt att överväga att "bita i det sura äpplet".

Av Jonatan
Skrivet av SurfersHymn:

Jag är också bunden till Telenor, bor dock i lägenhet om det gör nån skillnad. Var det du eller Telenor som nämnde under samtalet att ditt hus var bundet till deras nät? Är som sagt värt ett försök att ha lite is i magen och säga upp avtalet i hopp om att priset sänks. Det kanske beror på vilken kundtjänstmedarbetare som svarar i luren.

Lycka till!

Kundtjänstpersonen kunde se att det var deras eget nät. Om jag bestämmer mig för att testa att säga upp det efter 6 månader kommer jag ju så klart höra om de kan tänka sig att sänka priset istället för att jag ska säga upp abonnemanget.

Av Jonatan
Skrivet av mrqaffe:

De behöver inte spara personuppgifter utan kan kolla vilka maskiner som varit anslutna tidigare. Jag vet inte hur de gör men tekniskt är det inte så svårt att hålla reda på hårdvaran och den byter man troligen inte ut för att kunna bluffa till sig "ny kund erbjudanden"

Jag misstänker att de isf. använder MAC-adressen för att känna igen tidigare hårdvara, och det är inte särskilt svårt att byta MAC-adress.

Observera också att de inte heller någonstans skriver att erbjudandet inte gäller tidigare kunder (så vitt jag kan se). Så att kalla det att "bluffa till sig" ett erbjudande skulle jag säga är en felaktig beskrivning.

Av Jonatan
Skrivet av SurfersHymn:

Skaffa deras bredband. Efter sex månader ring kundtjänst och säg att du vill säga upp det för att ni har hittat ett billigare alternativ. Telenor kommer att erbjuda att sänka till det tidigare priset. Gjorde det för min mor för tio år sen och för mig själv i november (mitt studentpris förlängdes i ett år, får se vad jag gör nästa gång), funkade båda gångerna. De behåller hellre dig som kund på ett lägre pris än att tappa dig helt.

Tyvärr känner de till att det endast finns Telenors nät i huset, vilket jag tror gör det svårare att få ett lägre pris. Jag ringde nämligen till dem och bad att få ett pris på 375 kr / månad permanent (det pris som blir om man slår ut totalkostnaden för första året per månad), vilket de inte ville ge mig. Däremot lät de mig förstå att det antagligen fanns förhandlingsutrymme om ett år om jag tog deras nuvarande erbjudande. Jag tycker det är så sjukt störigt att jag ska behöva förhandla om pris med min ISP (för att inte behöva betala överpris), vilket också till stor del är anledningen att jag är sugen på att testa det här upplägget :).

Skrivet av Schrimp:

@Jonatan: Jag utgår från att det handlar om 5 dagars nedtid här;

En veckas uppkoppling är då värt 1500kr --> 300kr per dag.
Men försöker samtidigt spara runt 8kr per dag i 6 månader..

Jag bara reflekterar, ta inte illa vid.

Tar absolut inte illa vid :). När jag var student och levde på en smalare budget hade jag säkert tyckt att det var värt det.

Av Jonatan
Skrivet av Djurmamman:

Ett uttag är alltid aktivt, men när inget abonnemang finns knutet till uttaget kan du bara surfa till en aktiveringssida där du kan knappa in en aktiveringskod. När du tecknar ett abonnemang får du denna aktiveringskod via SMS.
Efter att du aktiverat begär du ny IP-adress så är du igång direkt.

(Detta gäller endast i telenors eget nät, ej stadsnät med flera operatörer)

Skrivet av daskedennis:

Du får koppla in datorn direkt i jacket och testa att aktivera. Hos föräldrarna var det igång på ett par minuter om man gjorde så, skulle däremot ta flera arbetsdagar om man ringde in sin beställning.

Toppen, tack! Lite off topic, men har någon av er koll på om Telenor har möjlighet att dela ut fler än 1 IP-address (om jag kopplar in en switch innan routern)?

Skrivet av aragon:

@Jonatan: nu brukar väll dom flesta har erbjudande som liknar detta, min tanke är då istället att man byter leverantör var 6 månad och på så sätt slipper vara utan internet, samt att risken för upptäckt minskar avsevärt.

I huset finns endast Telenors egna nät tyvärr. Jag är inte särskilt rädd för "upptäckt", då det är de själva som har utformat erbjudandet, och jag kan inte se att upplägget skulle bryta mot deras villkor.

Av Jonatan
Skrivet av Schrimp:

För 1500kr (249*6) så klarar du inte vara utan internetanslutning några dagar?

Helt utan internetuppkoppling, nej. Med mobil-tethering, kanske, men jag tror inte jag skulle tycka det var värt det.

Av Jonatan
Skrivet av Djurmamman:

Det skulle funka och aktiveringen är omedelbar, men välj bort telenors router för annars måste du skicka tillbka den var 6:e månad, och detta behöver man stå för själv.

Mycket bra info! Tack!

Av Jonatan
Skrivet av Json_81:

Står garanterat att det bara gäller nya kunder någonstans.

De enda villkoren jag kunnat hitta är "Särskilda villkor – Konsument – för Fast Bredband hos Telenor Sverige AB" (https://mediearkivet.telenor.se/Data/mw/Pdf/TA31128.pdf) och "Allmänna villkor – Konsument – för Tjänster hos Telenor Sverige AB" (https://mediearkivet.telenor.se/Data/mw/Pdf/TE32028.pdf). Båda dessa verkar vara mer "allmänna" och inte reglera det specifika erbjudandet om 6 månader. (Jag har dock inte lusläst dem, men skummat igenom båda).

Av Jonatan

Säga upp Telenor-abonnemang var 6:e månad

Hej!

Jag kommer snart flytta in i ett hus som har Telenors egna fiber indraget (ej stadsnät). På deras sajt kan jag se att jag kan teckna ett abonnemang på deras 500/500 (eller 250-500 är det ju egentligen) för 249 kr / månad de första 6 månaderna, och därefter 499 kr / månad, utan bindningstid, men med 1 månads uppsägningstid.

Nu undrar jag om någon testat att teckna ett abonnemang och säga upp det efter 6 månader, för att sedan teckna ett nytt abonnemang och åter få ett pris på 249 kr/månad? Till saken hör att vi är två personer som ska bo på adressen, så en möjlighet skulle kunna vara att alternera vem som står på abonnemanget.

För att det ska vara gångbart krävs ju nästan att inkopplingen är omedelbar, eftersom det knappast är värt det om det är flera dagars väntetid på att få det inkopplat från att man tecknar abonnemanget. Någon som testat, eller känner till något som skulle kunna göra upplägget opraktiskt?

Jonatan

Av Jonatan

En liten uppdatering. Har nu fått alla grejerna och byggt ihop datorn. Har installerat Windows och allting verkar funka utom mitt Corsair-tangentbord som jag också köpte. Det får ström (lyser), men kan inte användas, varken i BIOS eller Windows.

Har testat tangentbordet både på den nya datorn (i alla olika USB-portar) och på min Macbook Air. Tangentbordet fungerade dock de första 15 minuterna, för en vecka sedan, innan fläktkontrollern pajade CPU:n. Kan det möjligtvis vara så att även tangentbordet förstördes i samma veva?

Av Jonatan
Skrivet av Nexim:

Kul med uppföljning.

Defekt chassi/fläktkontroller som i sin tur dödat CPU alltså? Men moderkort och övriga delar ska vara ok?

Blir för dig att köra en del stabilitetstest när du fått igång prylarna igen för att kolla inget annat tagit skada.

Ja, det verkar som det. Komplett har nog inte gjort några fler tester av moderkortet än att de testade att starta det med en egen fungerande processor. Jag hoppas nu bara inte att RAM-stickorna, eller HDD, pajade samtidigt (dessa beställde jag från Proshop, och skickade dem därför inte till Komplett).

Tack för tips om att köra stabilitetstest! Kan du rekommendera något bra program för detta?

Av Jonatan

Fick nu ett förtydligande från Kompletts support-chatt där det ju låter som att de faktiskt hittade fel på fläktkontrollern:

Citat:

11:44:34 - Du: Dock har jag lite svårt att tolka texten om vilka tester som ni gjort. Det står:

"Kortet fläktkontroller har ändrats i olika steg och det fungerar korrekt. "

Samtidigt har ni ju beställt ett helt nytt chassi. Hur kommer det sig, om ni inte hittade något fel?

Vill bara försäkra mig om att inte den nya processorn kommer att brännas igen när jag byggt ihop allt, och ändrar fläkthastigheten...

11:47:23 - Kundservice: Vi hittade fel på fläktkontrollern, kan vara lite missförstånd mellan våra returmedarbetare bara. Det var fel på gamla chassit och vi har testat med en annan, på ett annat chassi, där det fungerat felfritt.

11:49:23 - Du: Ah, okej, det låter bra. Tack :)!

Av Jonatan

Nu fick jag precis uppdatering från Komplett. De skriver att processorn var trasig, men moderkortet fungerade. De skickar ny CPU och tillbaka samma moderkort verkar det som.

Av Jonatan
Skrivet av Nexim:

Har du hört nått från komplett än?

Av oklar anledning kom chassi + nätagg fram till Komplett i torsdags, medan moderkort + CPU kom fram i fredags (jag skickade dem i två olika kollin, men vid samma tillfälle). Detta verkar ha lett till att de undersökte chassi + nätagg separat, och de har nu skickat ett helt nytt chassi, samtidigt som de skickat tillbaka samma nätagg. Jag frågade dem om det betyder att de hittat något fel på chassits fläktkontroller, och fick då följande, ganska vaga, svar:

Citat:

Det får jag tolka det som eftersom det är en ny ersättnignsordr som skickats, men just något konstaterande ser jag ännu inte. Men ett nytt chassi är alltså påväg

De verkar inte ha hunnit undersöka moderkort + CPU än.