Inlägg

Inlägg som elektrofredrik har skrivit i forumet
Av elektrofredrik

Vanliga kapskivor är värdelösa. Försvinner lika mycket av skivan som av det du kapar.
Fiberförstärkta kapskivor är mycket bättre.
Sen finns ju diamantskivor som håller lika länge som dremeln.

Av elektrofredrik

Goda nyheter. Det enda jag inte gillar är att de inte har svenska t-bord med blåa switchar, jag vill ha ljud när jag hamrar på knapparna.
Köpte nyligen ett Filco Zero från dom (vita Alps-switchar) och förutom en viss förvirring p.g.a amerikansk layout och ingen numerisk del är det helskönt att knappa på. Beställde en söndag och kunde hämta ut paketet på torsdagen. Drygt 700 kostade det kalaset.

Kolla på geekhack forums - Powered by vBulletin för massa info om mekaniska tangentbord och deras switchar.

Av elektrofredrik

Har nån tipsat killen om SweCable Wolverine? Fast för 1500kr är den nog för billig för en audiofil. Minst det tiodubbla ska det vara, annars är det en skräpkabel.

Av elektrofredrik

Har "råkat" hitta lite saker i skrotlådorna på sommarjobbet, bl.a:
en näve passiva USB-P/S2-adaptrar
några nätverkskablar av varierande längd
slimmade CD/DVD-läsare med IDE-adapter
laddare till nån gammal Thinkpad
lite kylflänsar
div. kretsar att göra nyckelringar av
annat som jag glömt

Men det värsta är att en dator här har ett gammalt IBM-tangentbord som jag gått och dreglat över i flera veckor utan hopp om att lägga vantarna på. IT-nissarna håller hårt i sina grejer och har massa bestämmelser om inköp osv. när nåt ska bytas. Eller så har de själv tänkt ta hand om det när det blir dags att byta ut.

Av elektrofredrik

Fan vilken tur man köpte på sig ett lager förra sommaren. Har fortfarande två flak kvar.
Men jag tycker som många andra att Jolten borde komma tillbaka. Försäljningen i sig gick väl inte dåligt utan det var väl nåt trassel med en burktillverkare som fick dom på fall?
edit: svaret serverades när jag skrev inlägget

Av elektrofredrik

Vita bönor + sked. Öppna burken och ät. Eller värm dom om du vill lyxa till det.

Av elektrofredrik

Jag kan tänka mig att köpa det.

Av elektrofredrik

Jag har hittat några såna i gamla datorer (Pentium II och äldre) så ge dig ut på äventyr, fråga IT-gubbarna på diverse företag eller gå och gräv på tippen.

Av elektrofredrik

En intressant artikel med förträfflig timing då jag funderar så smått att sätta upp en liten server. Min tanke är att bara köpa moderkort och diskar då jag har resten liggande hemma(minnen, en E4400, litet nätagg).
Kan nån rekommendera nån mini-itx-bräda med sockel 775, raidkontroller och bra möjligheter till underklockning/undervoltning?
Har sneglat lite på Intel DG45FC och DQ45EK, edra åsikter om dessa efterfrågas.

Av elektrofredrik

Jag kan inte ge ett direkt svar, men välj det märke du föredrar, kolla in deras moderkort med Intels P45- och X48-kretsar. Googla efter reviews, kolla på prisjakt, läs här på swec, osv.

Ifall du gillar ASUS, har inte dom släppt nåt nyare Maximus superduper med t.ex X48?

Av elektrofredrik

Så Palit går också in i kartongkriget... Det här kan bli spännande, vilket kartong tror ni vinner det hela? Kan Swec göra ett stort kartong-test?

Av elektrofredrik

Kan man instruera nanorobotar att montera ner den översta biten av jordskorpan och bygga om allt material till o-levande saker, t.e.x gatstenar fiskpinnar, köttbullar och fler nanorobotar. När sen jorden är täckt av diverse prylar och nanorobotar smäller man av en massa koboltbomber som förstör alla nanorobotar. Robotarna ska självklart vara byggda för att dö av strålning.

Av elektrofredrik

Om vi antar att vi kan flytta jorden, skulle man uppnå önskat resultat om man puttade in den till Merkurius bana? Haven kokar bort, skogar brinner upp och bakterier nere i berggrunden blir nog lite svettiga. Om den sen lyckas krocka med Merkurius kan ses som en fin bonus;), eller ska man flytta bort den först?

Annars kanske man ska flytta ut den till Jupiter, vilket är lättare om man ska tro figuren vars sida jag länkade till förut:
"Moving the Earth out to Jupiter is much the same as moving the Earth in towards the Sun, the most obvious difference being your choice of vectors. However, there is another important consideration, and that is energy. It takes energy to raise or lower an object through a gravity field; it would take energy to propel the Earth into the Sun and it would take energy to propel it into Jupiter. When you do the calculations, Jupiter is actually rather preferable; it takes about 38% less energy."

Antingen låter man jorden åka ner i Jupiters dimmor, eller lägger i den låg bana, t.ex. där Io är idag. Jupiter har ett ordentligt strålningsbälte och tidvattenkrafter som nog kan skapa trevliga jordbävningar och vulkanutbrott. Livet på ytan överlever nog inte sånt, men det som finns i berggrunden kanske klarar sig.:down:

Av elektrofredrik

Den här länken kanske kan vara av intresse http://qntm.org/destroy

Tidigare i tråden sa nån att det är väldigt svårt att styra in jorden i solen. Hur mycket lättare (läs mindre omöjligt) skulle det vara att göra dess bana mer avlång? Säg att vi fixar så jordens bana går in till Venus och rostas ett tag och sen ut till Mars där den får frysa ihop, etc.
Antag att man byggde en massa (säg 86400st) massadrivare runt ekvatorn som får skicka iväg bitar om ett ton i 50km/s när dom pekar åt rätt håll. Om en sån smäller iväg varje sekund, hur lång tid skulle det ta innan jordens bana påverkas?
1ton massa i 50km/s har en rörelseenergi på 1250 TJ så vi får nog bygga några kärnkraftverk runt varje massadrivare.

Sen måste resten av mänskligheten hjälpa till på annat sätt, t.ex. bränna ner skogar, hälla ut farliga saker i haven, smälla av saltade kärnvapen, häda, osv.

Hur mycket skulle livet påverkas om man lyckades slarva bort atmosfären?

Men det viktigaste är att mänskligheten har ordnat ny bostad åt sig så vi inte råkar ta kål på oss själva innan vi tagit hand om björndjur och kackerlackor.

Av elektrofredrik

Jag har inte hängt med så noga i projekt Konstfack, men kommer deltagarna bygga prototyper att provmontera komponenter i? Swec och Webhallen har väl lite döda moderkort och andra grejer liggande så de kan testa kabeldragning och annat i sina lådor. Kanske ha med lite fläktar och nån rökmaskin för att kolla luftflödet. Risken är väl annars att man får en lösning som ser bra ut på papperet.

Fastnade inte riktigt för nån men, jag blev lite nyfiken på...
Paper Box, kartongdator de luxe.
Breaking the box, udda former på utsidan men ett ganska ordnat inre.
Swivel, tveksam till den här, tänk att krångla igenom ATX-kontakten och femtielva andra sladdar i snurran.

Av elektrofredrik

I assume the holes along the sides of the motherboard tray are for cable management.

The HDD arrangement seems a bit inefficient, for lack of a better word. Lots of metal, lots of twists and turns for the air. Have you tried arranging them vertically? With a bit of tweaking you might fit nine disks there.

I´ll do a bit of ASCII to illustrate. I=metal, HDD=guess:)

I..........I
I.H.H.H.I
I.D.D.D.I
I.D.D.D.I
I..........I
I.H.H.H.I
I.D.D.D.I
I.D.D.D.I
I..........I
I..FAN..I

Though I´m not entirely sure how to mount them.

Av elektrofredrik

The design is interesting. I´m not sure if I like it or not but here are some thoughts:

I´m not sure if I got a good sense of scale from the pictures but it looks like you bolted a cube case to a small chair. Had I done something like that I wouldn´t go near my comp for fear of tipping it over High center of gravity and all that.

Too many USB ports on the top. Most cases have two or four on the front/top, you have six. Consider replacing two of them with eSATA and/or FireWire.

Little space for big graphics cards. Not really a problem if gamers aren´t your target customers.

The on/off switch is a bit exposed. Someone might have to connect something in a hurry and bump the switch, turning the computer off. Rage follows and computer flies out the window.

The cables from the I/O-ports must either have angled connectors or be bent very sharply to stay inside the case on their way down to the hole at the bottom. Especially the DVI connector for the graphics card.

Av elektrofredrik

1a. En beige/grå låda från ca. -98 jag hittade på tippen.
1b. Håller hårt i mina pengar och är lådan gratis kan man lägga mer pengar på innehållet.

2. Vet ej.

3a. På sin hylla under mitt datorbord.
3b. Den hyllan är avsedd för datorer.

4. USB, har en hubb på bordet. Power/reset, optisk enhet.

5. Är sällan och petar i datorn. Rengör fläktar och CPU-kylare ibland.

6. Har plockat fram den en gång det senaste året för en uppgradering.

7. Nästan inga. Kör på begagnat, mid-end och annat billigt. Saknar tv och stereo och min mobil är min brors gamla. Svårt att motivera mina inköp, oftast är det "jag ville ha den" eller nåt liknande.

8. Behöver det uttrycka något? Lådan är en förvaring och ett skydd för det dyra innehållet. Dess "utstrålning" ger inte fler fps i CS eller högre överklockning. Det uttryck jag kan önska är väl att den är lugn och stillsam, står i ett hörn och puttrar lågmält som vanligt. Således är jag nöjd sålänge lådan inte uttrycker "jA ä 12 å gi1L4r CS"*discoblink* eller "jag leker med Barbie" eller liknande.

9. Så lite plast i lådan som möjligt. Det ska vara metall, stål eller aluminium är en smaksak. Många och stora fläktplatser (3-4 fram och några bak, 120mm är minimum)med dammfilter för god kylning och låg ljudnivå. 1-2 5,25" platser och resten 3,5", eller massor med 5,25" och alla utom en med adaptrar för 3,5"-enheter. Som den här: http://www.webhallen.com/prod.php?id=61998 Enkelt att dra kablar i, med hål i moderkortsplåten och möjlighet att gömma undan kablar här och där. Som min låda står nu skulle en svängdörr inte gå att öppna, så om lådan har en svängdörr i fronten ska den gå att plocka bort utan att fronten ser konstig ut.

10. Tänker ibland att "det är synd att slänga nåt som funkar" och håller på med containerdykning när tillfälle ges. Hittar jag nåt tar jag hem det och kollar om det funkar. De grejer jag inte behöver lägger jag undan eller ger bort.

Övrigt: Jag kommer nog aldrig att köpa nån designad låda, men det ska bli kul att se vad alla konstfackfilurer hittar på för lösningar.

Av elektrofredrik

Nylonstrumpa är bra, synd att flickvännen satte sig på tvären. Du kan inte få tag i nylonstrumpor på annat sätt? Andra tjejkompisar, systrar, mamma, pappa (:p) osv?

Av elektrofredrik

Om du väljer en PC, måste det då bli den Packard-Bell du länkade till, eller kan man föreslå andra datorer? Isåfall kan du titta på Thinkpaden, som imo är snyggare och gedignare än de flesta "vanliga" konsumentdatorer.

http://www.dustinhome.se/lp_5847_65.aspx#UHJvZHVjdE5hbWUgREVT...
http://www.pc.ibm.com/se/thinkpad/?se&epi=web_express&cc=se

Tilläggas bör att jag aldrig haft och inte planerar att skaffa en Mac.:)