Inlägg

Inlägg som Itasha har skrivit i forumet
Av Itasha

Släkting känner sig övervakad

Lite lustig tråd men ja ja. Såhär är det, jag har en äldre släkting som är rädd att hans lägenhet är övervakad. I vanliga fall hade jag avfärdat det hela som att personen i fråga blivit gaggig, men har konstaterat att det finns belägg för oron. Tänker inte gå in på några detaljer men en person har haft tillgång till min släktings lägenhet i ett helt dygn själv, och personen har visat sig ha relation till andra personer som min släkting varit i konflikt med, pengar involverat förstås. Jag vet inte alla detaljer helt och det är inte så relevant. Att polisanmäla något är inte aktuellt förrän faktiska bevis påträffats.

Anledningen att jag skapar tråden är att jag vill få förslag på vad jag kan göra när jag ska kontrollera släktingens lägenhet. Med övervakad menar jag då att hans dator kan vara övervakad, att det kan finnas utrustning i lägenheten som kontrollerar om han är hemma etc. Jag har tänkt göra följande:

1. Gå in i hans router och kolla om några enheter är uppkopplade på hans trådlösa nätverk. Vidare kontrollera om det finns några loggar sparade med uppkopplade enheter. Jag skall även kolla om någon trafik forwardas någonstans. Därefter säkra routern genom att göra en reset av den och se till att den är korrekt och säkert inställd som t.ex. inloggningsuppgifterna i routern, WPA2-krypering, säkert lösenord på det trådlösa nätverket, stänga av all form av telnet, SSH och andra möjligheter att nå routern utifrån.
2. Titta igenom hans dator fysiskt efter eventuella installerade nätverkskort eller dylikt som inte skall vara där.
3. Titta igenom mjukvaran i hans dator, t.ex. i installationslistan, startup, services, allt annat som körs etc. Sedan göra en full formatering och ominstallation av datorn med nödvändiga säkerhetsåtgärder.

En annan släkting till mig har redan gått runt med någon slags mätutrustning, har inte pratat med honom men gissar att det var någon slags RFI-mätare. Den reagerade kraftigt på att den stationära datorn gick igång men det är ju knappast något konstigt, blir ju gott om RFI med all ström som färdas och omvandlas i nätaggregatet. Vidare så har även låset på lägenheten bytts ut.

Har ni några andra förslag om saker jag kan göra för att både leta efter bevis och för att säkra lägenheten? Nätverket och datorn bör med all säkerhet vara säkrad efter dessa stegen är genomförda i alla fall. Min släkting mår ganska dåligt av detta så när jag är klar vill jag att han skall kunna känna sig helt säker att inte är övervakad längre.

Av Itasha
Skrivet av Asusboy:

1. Går inte att göra det
2. Fanns tydligen inte någon sådan app för min mobil
3. Redan provat det och jag har inte Dlink utan Netgear R6300

1. Klart det går, fungerar på den simplaste router eller access point. Antingen har du inte kollat tillräckligt noga eller så förstår du inte hur du gör. Någonstans kan man välja något som kan heta t.ex. "Wireless mode", välj helt enkelt 802.11n och inte 802.11b/g/n, mixed mode, auto eller vad Netgear nu kallar det. Eller behöver du stöd för gamla protokoll? Har du t.ex. en PS3 så stödjer den bara 802.11g. Bara att bita i det sura äpplet i sådana fall, varje gång en g-enhet kopplar upp sig så körs den i g-läge. Men så länge inga g-enheter är anslutna skall den köras i n.
2. Du har säkerligen någon kompis eller familjemedlem med en Android-mobil, installera appen på dennes eller leta efter en motsvarighet.
3. Missade det, Netgear är dock i samma klass som Dlink. Känner inte till något specifikt om din router dock.

Och jo, trafik på samma kanal kan störa vare sig du har routern precis bredvid den trådlösa klienten eller inte. Bor du i en lägenhet och kör kanal 1, 6 eller 11 så kan du för övrigt dela de kanalerna med en stor mängd andra människor som inte ställt in sina trådlösa routrar.

Edit: Kikade specs på din router lite snabbt. Om du har möjlighet så använd självklart 5 GHz-bandet och AC. Har du köpt en dyr router så är det rent ut sagt dumt att inte också köpa ett vettig trådlöst NIC till datorn som stödjer det.

Av Itasha
Skrivet av ozo64:

Nja det är frivilligt med regioner både på ps3 och 360.

PS3 uppmuntrar starkt regionsfrihet, existerar mig veterligen ett enda spel (Persona) som är regionslåst och Internet reagerade ju minst sagt negativt på det när det uppdagades. PSP och Vita är regionsfria. När det gäller X360 så är en stor mängd av spelen regionslåsta. Samma spel som är regionsfria på PS3 kan ofta vara regionslåsta på X360, vet inte vad Sony gjort för att se till detta men uppenbarligen fungerar det. När det gäller nya Xbox One så kommer den vara regionslåst. Alla Nintendos aktuella konsoller är regionslåsta.

Så ja, Sony är det enda företaget som skall ha några creds i frågan.

Av Itasha

Patetiskt detta med regionskodningen, hör ju så otroligt till det förgångna med tanke på utvecklingen inom e-handel. Beställde en 3DS XL i helgen och tog för givet att den var regionfri som tidigare ägda DS men heppnepp, så var det inte insåg jag efter att jag redan gjort en importbeställning på Etrian Odyssey IV...

Sony är de enda som skärpt sig och det ska de ha mycket uppskattning för.

Av Itasha
Skrivet av Zache_:

Har en fråga angående HMZ-T2, hur fungerar det att spela i 3D? Måste det vara spel som har inbyggd 3D eller får man med drivrutiner till datorn som kan rendera allt i 3D?

Drivrutiner till datorn får du inte, men den känns ju igen som en vanlig 3D-display när du kopplar in den via HDMI. Både Nvidia och AMD har ju stereoskopisk 3D, bara att aktivera den på datorn grafikkort och ställa in HMZan att på SBS- eller OU-3D, gissar att det är SBS man använder. HMZan gör däremot inte 3D-konverteringen själv, utan det är ju då grafikkortet som gör den.

Av Itasha

Orkar inte läsa igenom tråden.

1. Ställ in routern att bara köra 802.11n.
2. Använd Wifi Analyzer på valfri smartphone och låt den rekommendera den bästa kanalen att använda för området, byt sedan till kanalen i routern.
3. Hjälper inget av dessa, gå runt i routern och stäng av all onödigt krifskrafs du kan hitta, t.ex. DLinks usla QoS.

Hjälper inte det heller och du får ut din korrekta hastighet om du går förbi routern och kopplar direkt till Ethernet från fiberkonvertern så kan du mycket troligtvis konstatera att du har en kass Dlink router. Jag hade två stycken DLink Dir-655, helt värdelösa med för dålig hårdvara att ens klara 100 anslutningar samtidigt på en 100/100 lina. Så fort antalet aktiva anslutningar började stiga så störtdök throughputen till knappt 30 Mbit eftersom routerns mjukvaru-NAT slukade alla resurser. Köpte en Asus RT56-U, fantastisk router med hårdvaru-NAT som är en av de snabbaste konsumentroutrarna som finns. Dual band med 5 Ghz tackar man inte nej till heller.

Av Itasha
Skrivet av Zache_:

Vad du menar med högra joysticken förstår jag inte. Den högra hand-enheten styr du musen med. Antingen med spaken uppepå så att den blir som en handkontroll, eller rörelsekänsligt (vilket man alltid använder). För rörelsestyrningen finns det olika lägen, jag föredrar 'wand'-läget bäst. Då flyttar du runt kontrollen istället för att bara vrida den. Tycker det är den lättaste övergången från mus samt att det ger bäst precision.

Det var "wand"-läget jag undrade över om det gick alltid gick att använda, men det gör det då alltså.

Avvaktar nog lite med hydran ändå, satt och funderade på vad jag kunde använda det till och i slutändan kändes det som att jag alltid i slutändan skulle föredra tangentbord+mus eller handkontroll. Har ju diverse rörelsegrejer till spelkonsollerna om jag känner för det. HMZ-T2 med Killzone 3 i 3D och PS Move i Sharpshootern (som KZ3 också har stöd för) står näst på testalistan, har alltid färdigskaffat men inte haft tid bara.

Av Itasha
Skrivet av Zache_:

Hur är HMZ-T2 att spela med? Otroligt lockad att köpa en, men hör ofta att den är jobbig att ha på sig, även runt en timma ska vara jobbigt. Sen sätter ju prislappen stopp med.

Kan dock säga att jag tror inte Hydran och VR-brillor går så bra ihop, även om det låter som det ultimata sättet att spela på. Har själv haft min hydra ett halvår nu och den är grymt rolig att spela med, även om det inte blir i så väldigt många spel då m/k oftast är bättre. Men spel där snabb precision är viktigt så är det inte lönt att prova ens. Men t.ex Dead Island är dubbelt så roligt att spela med hydran.

Men som sagt, problemet med brillorna är att man ständigt behöver kolla sina keybinds för hydran, då de inte går att se i spelet. Jag har dem vanligtvis uppe på ipaden jämte skärmen för att kunna se dem utan att alt-taba, och det går ju inte med brillorna. Att memorera alla knappar är i min åsikt omöjligt, men jag varierar ju mellan massa olika spel, spelar men ett och samma så sitter det väl efter ett par timmar.

Ligger man ner så är det inga större problem att ha den på sig, sitter man upp är det tyngre men det gäller att ta sig tiden att göra en första korrigering av alla huvudband så kan man få till det riktigt bra. Dock så har jag beställt en sådan här http://www.blazin3d.com/catalog/item/8042622/9574310.htm som enligt de som köpt den tar bort alla spår av det obekväma. Bilden är otroligt bra och inlevelsen är enorm, jag sålde precis min 108" projektorduk+projektor som jag hade på 3,5 m avstånd p.g.a. flytt och det var i huvudsak därför jag köpte HMZ-T2. Bilden upplevs helt klart större än det, och priset var ju inte ens hälften av vad projektorn kostade.

Vill du ha en så rekommenderar jag att du köper snart, jag köpte det sista exet (som inte var demo) på Hembiobutiken och det finns bara ett par butiker kvar som har den för ~6500 kr, tror inte den kommer in i Sverige mer igen.

Kan du ge exempel på typ fem spel som fungerar riktigt bra med Hydran? Sitter och funderar på vad som skulle vara roligt med hydran, Skyrim borde fungera riktigt bra t.ex. men gillar inte FPS som CoD, BF etc.

En fråga angående styrningen också, fungerar det att använda den högra joysticken som "mus" i alla spel och styra sikte/vy? Tittade på lite video på YT men många använder ju den högra joysticken för att styra siktet, i sådana fall blir det ju bara en delad handkontroll.

Av Itasha

Nu blev jag lockad att köpa en. Visste inte ens att de fanns. Kan nog vara coolt tillsammans med min HMZ-T2, som till skillnad från Rift fungerar med alla spel.

Av Itasha

Precis som en annan sade, om det inte handlar om väldigt gamla filmer så lär majoriteten vara DL och därmed ~8,5GB, så räkna med att du behöver åtminstone 8TB i hårddisklagring om du ska ha någon buffer.

Angående CSS och olagligheten att kringgå det så vet alla här att det är lika löjligt som lagen som inte tillåter en att köra fordon i sin egen terräng. De flesta som sysslar med film/datorer respektive terrängkörning känner till olagligheten, men likf*n kommer folk att rippa sina ägda köpta filmer precis som de kommer köra cross på sin egen ägda stubbåker. Det handlar om ett ställningstagande till vad som är rätt och fel här i världen.

Tycker dock projektet är lite onödigt, en del av charmen med att äga mycket film är ju att titta bland alla filmer i hyllan, ta fram något man gillar, kanske upptäcka något man glömt av, och sedan plocka ur skivan ur det fina fodralet och sätta i spelaren. Många BD idag inkluderar ju en digital kopia, har aldrig ens funderat på att ladda ned någon sådan dock.

Av Itasha

Jag köpte två 2 TB Seagate i slutet av förra året, på en av dem så försvann vissa sektorer konstant från MFT så att jag inte kunde nå en del filer. Vid chkdsk med repair så gick det att få fram dem, fortsatte så ett tag för jag var ganska upptagen med annat då, men innan jag hann ta tag och fixa felet så gick det inte att återställa sektorerna längre så jag förlorade en del oviktiga filer.

Jag löste det genom att först formatera från NTFS till annat filfystem (t.ex. FAT32) och sedan tillbaka till NTFS för att rensa filsystemet och eventuella konstigheter i MFT. Skrev sedan skräpdata över hela disken flera gånger enligt algoritmen i ett program för att ta bort data permanent från hårddiskar av säkerhetsskäl. Disken fungerar perfekt idag, nästan fylld till bredden med data. Ser ut att vara något liknande problem för dig då övriga disken verkar frisk.

http://www.harddriveeraser.org/download.php

Tänk på att du måste flytta din data till någon annan hårddisk så länge, allt kommer försvinna permanent annars. Inte säkert att det hjälper, men worth a shot.

Av Itasha

http://cdon.se/hemelektronik/15inch_dell_inspiron_3521_intel_...

Med xYde9ze6 som rabattkod kostar den 3990:-. Inte lika bra deal som de andra laptoperbjudandena från CDon jag pratade om, men det bästa de har nu om man vill ha en laptop för att spela på.

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-7670M.69483.0.html
Ungefär i klass med ett 630M.

Av Itasha

Om det nu var en laptop han skulle ha så är det bästa att hålla utkik på CDon och deras sjuka reor. Köpte en Packard Bell där för 3290 kr som hade en vettig i3 och ett 630M grafikkort, långt ifrån ett kraftmonster men visst kan du spela bra mycket mer på den än med ett HD3000/4000. De sålde den för 2990 kr veckan efter. Den typen av dator kostar i vanliga fall 5000 kr ungefär. Pengar över till en SSD dessutom.

Sålde den datorn sen till en polare och köpte en Thor Einride för 6990 kr på CDon, bland de bästa specs man kan få på en laptop förutom grafikkortet som dock fortfarande är ett mycket fint presterande 660M. För de pengarna var det en awesome deal.

Av Itasha

Ser ganska roligt ut. Skriver i denna tråden så att jag ser den i min SweC-lista och inte glömmer av.

Av Itasha

Memory slots som hör ihop för att köras i t.ex. dual-channel brukar ha samma färg. Tex om dina slots är röd-blå-röd-blå så sätter du ett minne i varje röd. Du kan sedan kontrollera i vilket läge de körs i under minnesfliken i CPU-Z.

För övrigt kommer du märka absolut noll skillnad mellan dual- och tripple-channel både i vanligt användande och tungt spelande. Det ställe där du på sin höjd kan märka av något är i benchmarks.

Av Itasha
Skrivet av trolliban:

Vill man få riktigt snabb boot är det att installera Windows i UEFI Boot-läge som gäller (går inte att ändra i efterhand). För att se om din installation kör UEFI Boot eller inte kan du köra msinfo32 och kolla om "BIOS Mode" är "UEFI" Eller "Legacy".

Jadå min är installerad i UEFI-mode. Också därav rubriken, om Intel Rapid Start faktiskt har något att erbjuda när man kör W8 UEFI med Fast-Boot.

Av Itasha
Skrivet av Chipper9117:

Jag använder Rapid Start på min UX32VD, den har en boottid på ca 5-8 sekunder så jag skulle använda det om jag var du. Har då en Samsung 840 Basic 250 GB.

Har du W8 UEFI installerat också? Tycker du att den bootar långsammare utan Rapid start? 9-10 sek bootar min laptop på, och då har den fler I/O-enheter att läsa in under POST än din UX32VD (extra mekanisk HDD, DVD-RW). Har en Samsung 830 i den.

Av Itasha

Intel har ju marknadsfört Rapid Start en hel del, så jag antar att det måste tjäna till något? De snabba starttiderna i övrigt skulle jag snarare ge W8 äran för med sin Fast-boot än SSD, även om båda naturligtvis bidrar.

Av Itasha

Intel Rapid Start vs Windows 8

Har köpt en ny laptop och har installerat Windows 8 med UEFI. Datorn har stöd för Intel Rapid Start, men undrar om det finns minsta anledning att använda det?

I stora drag har jag fattat det som att det i princip är en förbättrad hibernate. Men W8 startar så otroligt snabbt ändå, har svårt att tro att en optimerad hibernatevariant skulle starta snabbare än det?

Anledningen till att jag frågar och inte testar själv är att det är en del besvär att fixa iordning det hela, måste krympa min SSD och göra en ny specialpartition på 8 GB bara för Rapid Start-funktionen och sedan installera drivrutiner för det.

Av Itasha

Har satt i en WD Black i min, men den åker ur illa kvickt. Har testat den på båda HDD-platserna men det låter ju något förfärligt. Helt knäpptyst dator vid vanligt användande men med en mekanisk disk i så låter det en hel del och vibrationerna fortplantar sig ganska bra i chassit. Hur upplever ni som satt i en mekanisk disk det? Min disk är visserligen en 7200 RPMare men enligt Silent PC Review så ska det inte vara stor skillnad mellan den och en vanlig 5400 RPM.