Inlägg

Inlägg som isidor har skrivit i forumet
Av isidor

Switch, Router, tangentbord

Switch:
Netgear gigabit switch, GS105, 150:-
Inköpt för länge sedan, fungerade när jag testade den, inget kvitto finns kvar

Router:
Netgear, WNR1000 v3, 150:-
Inköpt för länge sedan, fungerade när jag testade den, inget kvitto finns kvar

Tangentbord:
Cooler Master MasterKeys Lite L RGB Tastatur RGB K , 200:-
Inköpt i mars från dxtech, min sambo tyckte att det lät för mycket så bytte till ett tystare för ett tag sedan.
Handledsstöd på köpet

Kan mötas upp i Borås eller i centrala Göteborg under vardagar

Läs hela annonsen här

Av isidor

Fått PM från en som kommer och hämtar allt så stänger annonsen

Av isidor

Phenom 2+Mobo+RAM+GPU+PSU. 5 fläktar+AM4 kylare

Allt fungerade senast som jag använde det (ca 2017-07).

Hårdvara, inköpt ~2009-04:
Phenom X2 720 BE
8Gb DDR2 corsair, 4Gb 800MHz 4Gb 1066MHz
GA-MA790X-UD4
PowerColor Radeon HD4890 1GB med en eftermarkandskylare monterad
650 watt corsair nätagg, CMPSU-650TXEU

Fläktar:
3 styck, 140 mm fractal design fläktar (följde med mitt chassi, inköpt ~2011)
2 styck, 120 mm noctua fläktar, NF-P12 (en följde med CPU kylare, inköpt ~2009 och den andra ~2012)

Kylare:
Wraith Spire, följde med min ryzen 5 1600

Endast upphämtning i Gbg.
Ser helst att allt hämtas av en person, eller två personer (en tar hårdvaran och den andre tar fläktar+kylare) om allt är "uppbokat" då jag vill bli av med allt.

Läs hela annonsen här

Av isidor

Här får någon en 50% kod

kbmhlrg

Av isidor
Skrivet av Xeolers:

Hur smidig är processen att lämna tillbaka datorn (inom 14 dagar) om man ej står ut med oljudet? Betalar man frakten själv? Hämtar dell den?

Skickades från m.sweclockers.com

För min del hämtade en kille från schenker datorn och jag betalade inget för det, men det kan ha varit för att datorns skärm var defekt, processen var smidig hur som helst.

Skrivet av PointMan:

Jag har deployat ut 40 stycken Dell XPS 13 än så länge, från 9343 till 9360. Inte hört något störande coil whine på något av dem. Men, om jag går in med en dator i ett helt tyst rum och lägger örat vid tangentbordet när processorn jobbar, ja då hör jag ett tjutande.

Jag kanske borde varit lite tydligare, problemet är mer åt detta hållet, men det är ju personligt beroende på hur god ens hörsel är, hur lätt man stör sig på sådana ljud samt vilken miljö man tänkt använda datorn i. Då jag hör bra, stör mig lätt och tänkte använda den i tysta miljöer skulle ljuden vara ett problem, men för andra så kanske det inte är någon fara
[Edit]
Min dator kan ju ha varit ett måndagsexemplar med värre oljud än vanligt, då du har hanterat 40 stycken så är din åsikt förmodligen mer objektiv och statistiskt säker

Skrivet av mr_c:

Sjukt oseriöst av deras ingenjörer att inte ta det på mer allvar =/. Ett sådant fel finns ju sällan ens på billiga "skräpdatorer", och antagligen inte alls på en MacBook, och det är väl ändå där de vill konkurrera med XPS.

Är själv sugen på en XPS15 och har velat flera månader, nu såg jag deras erbjudande på 3000kr rabatt fram tills imorgon och blev sugen. Men känns ju sådär OM man får ett ex med coil whine eller andra problem.

Angående lämna tillbaka/byta ut. Jag har tänkt ta den på företaget, då det är en jobbdator. Men distansköpslagen gäller inte företag har jag för mig? Undrar hur man gör då, om Dell bara lämnar en med en "defekt" dator för 20k? :/

Verkligen oseriöst imo, om man betalar långt över 10000 så vill man ju helst slippa all form av oljud.
Vet inte om det gäller för företag, men om Dell anser att den fungerar som den ska så är den ju inte defekt och således bör de inte ta tillbaks den, men jag kan ha fel, ta kontakt med Dell's support och fråga

Av isidor

Dell's ingenjörer bedömmer att "elektriskt oljud"/"coil whine" som endast hörs i "tysta" miljöer är okej, så skulle gissa på att det är vanligt, här är källan till det jag skrev, den leder till ett inlägg av en Dell anställd.
Vidare så hade jag en Dell XPS 15 9550 under typ en vecka, men jag skickade tillbaka den pga de "elektiska oljuden" samt att skärmen dog... Värt att notera är att ljuden endast kunde höras i tysta miljöer, vilket skulle varit ett problem för mig då det skulle vara en pluggdator...
Väldigt tråkigt att det är så, då det i övrigt är väldigt fina datorer :/
Angående att returnera så gäller ju distansköplagen (om du köper på nätet från Dell) så om du stör dig på det så kan du ju lämna tillbaks datorn, baserat på att den är i "väsentligen oförändrat skick"

Av isidor

Postar lösningen till problemet ifall att någon annan skulle stöta på det.

Problemet var att disken trodde att den hade för få sektorer. I Programmet HWiNFO64 jämförde jag en ny 3tb disk med den gamla WD disken, jag upptäckte att det skiljde sig i antalet ”Total 48-bit LBA Sectors”, samtidigt som ”Number of sectors” och ”Total 32-bit LBA Sectors” hade samma antal. Vilket förstärkte misstankarna som jag hade sedan tidigare. Diverse programvaror som undersökte hälsan på disken intygade att den var OK, så jag visste att den inte var fysiskt defekt.

Efter lite googlande hittade jag till slut detta inlägg. I inlägget så rekommenderades Seagates programvara "Seatools for DOS", hämta och guide. Då programmet fanns på "Ultimate boot CD" som jag hade liggandes hemma så körde jag från den, öppnade upp "Seatools for DOS", markerade disken, valde att återställa kapaciteten till max/original, startade om datorn sedan fungerade disken som den skulle och jag kommer åt alla filer.

Av isidor

Hej, tack för svaren!

Försöker svara på varje stycke, i den ordning som det skrevs.

@xxargs
Nope, jag kör Windows 7 (64 bit), sedan många år, disken ifråga har endast suttit i min W7 dator om det skulle göra någon skillnad.

(Jag kanske borde förtydligat att det är en intern disk)

Låter ju lite liknande om jag jämför med det jag läst mig till på nätet.

Yes, har förstått att det är en ganska vanlig (och befogad) rekomendation, jag har däremot ingen annan hårddisk som är lika stor/större, vilket ställer till det för mig, då jag är student är alternativet att köpa en disk enbart för det syftet inte så attraktivt.

@jooker
Angående sökningen av disken, som du säger så tar det sjukt lång tid att söka, snabbscanningen på testdisk tog ganska lång tid (ett par timmar).
Angående Christophe Grenier, jag kan ju överväga att skicka iväg ett mail (hittade hans mail via sökning).
Okej, tack för klarläggandet angående skivorna.
Tack

@xxargs (igen )
Yes, har också fått det intrycket när jag läst runt lite.
(Hade ett liknande problem på en annan disk för länge sedan med MBR. På samma dator som jag har nu, se signatur. Min dator startades då också plötsligt om, har för mig att jag råkade slå av strömbrytaren, en hårddisk blev då också korrumperad. Jag använde något program på ultimate boot cd och lyckades återställa MBR. Men det var förmodligen ren tur att jag fixade disken med alla filer intakta, då jag knappt hade en aning om vad jag gjorde...)

Det låter som en smidig lösning, men har tyvärr ingen likadan disk och är inte så jättesugen på att inhandla en och ha två, men får överväga. Iofs så har min bror en likadan disk, skulle jag kunna ta informationen från hans disk isådanafall?

Det med att leta start på NTFS mha magic number lät aningen avancerat när jag googlade, så det är inte så troligt att jag gör det. Är inte superduktig på datorer men samtidigt inte helt "okunnig". Kan läsa vidare om det på nätet.

Yes inser det, men som tidigare i detat inlägg, min ekonomi är begränsad, men å andra sidan så känns det som en väldigt vettig sak att göra, jag hade kunnat ha dem i RAID1 efteråt om jag lyckas lösa det.
Jag har ju som tur är andra hårddiskar som jag kan lägga räddad data på, men de är mindre, 2 st 1 TB diskar (varav en är full och den andra nästan tom) samt en 0,5 TB disk som är halvfull.

Det du säger om backup på flera diskar är ju helt klart vettigt, jag är sjukt glad att jag hade tillräkligt med vett att iallafall ha en backup (om än inte helt komplett..), jag har nu backup på två olika diskar, med anledning av det som hänt.

Av isidor

Hårddisk blev RAW, antalet sektorer på disken minskade med 2/3

Hej!

Jag har problemet att en av mina hårddiskar slutat att fungera som den ska… Önskar info om (hur) jag skulle kunna laga den. Jag försöker vara utförlig och bifoga så mycket info som möjligt.

Disken är Western Digital 3TB, modelnr: RED WD30EFRX 64MB 3TB 5400 RPM. Jag har garanti kvar på disken om den skulle vara kaputt, men vill underöka möjligheterna att laga disken.

För ett tag sedan frös datorn och var ”tvungen” att startas om, genom att hålla inne powerknappen. Nästa gång den startades och jag försökte komma åt disken så får jag felmeddelandet att G-disken måste formateras, felmeddelande enligt nedan:
“G:\ is not accessible. The drive cannot find the sector requested.”

Disken används huvudsakligen som lagring för film med mera, men även bilder, dokument och sådant "personligt". I princip allt av det personliga har jag en backup av, på en annan hårddisk, men det var lite filer som nyss lagts till, som inte kopierats över till den andra hårddisken…

Jag har använt Western Digitals egen programvara för att kontrollera ”hälsan” på disken, programmet ger den ”PASS”. Crystaldiskinfo ger hälsostatus ”Bra”. Disk management anger filsystemet på disken som RAW, status som "Healthy (primary partition)" och kapaciteten som "2794,39 GB".

Med filräddningsprogrammet Recuva, kan jag se filnamnen och sökvägen på alla filer. Jag kan återställa (till en annan disk) alla utom de nyare filerna.

Efter sökning på nätet hittade jag programmet gdisk, som kan ge lite extra information kring disken, se nedan:

GPT fdisk (gdisk) version 1.0.1

Type device filename, or press <Enter> to exit: 4:
The protective MBR's 0xEE partition is oversized! Auto-repairing.

Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: present

Found valid GPT with protective MBR; using GPT.

Warning! Secondary partition table overlaps the last partition by
3913878636 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.

Command (? for help): ?
b back up GPT data to a file
c change a partition's name
d delete a partition
i show detailed information on a partition
l list known partition types
n add a new partition
o create a new empty GUID partition table (GPT)
p print the partition table
q quit without saving changes
r recovery and transformation options (experts only)
s sort partitions
t change a partition's type code
v verify disk
w write table to disk and exit
x extra functionality (experts only)
? print this menu

Command (? for help): p
Disk 4:: 1946653621 sectors, 928.2 GiB
Logical sector size: 512 bytes
Disk identifier (GUID): 4642A160-4054-49C8-9391-201AC117515E
Partition table holds up to 128 entries
First usable sector is 34, last usable sector is 1946653587
Partitions will be aligned on 8-sector boundaries
Total free space is 2014 sectors (1007.0 KiB)

Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 34 262177 128.0 MiB 0C01 Microsoft reserved ...
2 264192 5860532223 2.7 TiB 0700 Basic data partition

Command (? for help):

Dold text

Som jag tolkar resultatet så "tror disken" att den slutar vid sektor 1946653587, samtidigt som partitionstabellen slutar vid 5860532223. Vilket jag antar förklarar varför jag kan komma åt alla "gamla" filer (som ligger innan sektor 1946653587), men inte filerna som ligger efter den. Vad jag läst mig till på nätet så finns det en risk att "slutposten" på en disk kan flyttas om datorn plötsligt stängs av, vilket jag antar har hänt med min disk..

Intressant är också att antalet kvarvarande sektorer nästan exakt motsvarar 1/3 av disken (1946653587/5860532223=0,33216...), vilket kanske skulle peka på att endast en av diskens tre plattor fortfarande fungerar. Men det blir lite missvisande då program anger hälsan på hårddisken som god :S

Testdisk gav detta resultatet efter att ha analyserat disken:

TestDisk 7.0, Data Recovery Utility, April 2015
Christophe GRENIER <grenier@cgsecurity.org>
http://www.cgsecurity.org

Drive G: - 3000 GB / 2794 GiB - CHS 364784 255 63

The harddisk (3000 GB / 2794 GiB) seems too small! (< 5199 GB / 4842 GiB)
Check the harddisk size: HD jumpers settings, BIOS detection...

The following partition can't be recovered:
Partition Start End Size in sectors
> HPFS - NTFS 267349 89 5 632134 41 35 5860268032

Dold text

Jag har sökt ganska mycket på nätet efter lösningar men inte hittat något som verkar motsvara mitt problem, eller i alla fall ger lösningar som jag känner kan tillämpas på mitt problem.

Om någon har tips om hur jag skulle kunna gå tillväga för att återställa/reparera disken skulle det vara uppskattat.

Mvh
Isidor

Av isidor

FHD panelen använder PWM, med frekvens på 200 Hz under 90% ljusstyrka, se länken nedan, den är dock på Tyska.

länk

Av isidor
Skrivet av rzrph:

Hej Caroline! @ASUS_Caroline

Nu börjar ux501vw så smått trilla in hos svenska återförsäljare! Av utländska recensioner att dömma ser den riktigt vass ut!
Planerar att införskaffa en inom kort men velar mellan modellerna och har ett par frågor jag fortfarande funderar kring.

Mest intressant för min del är modellen UX501VW-FY104T som verkar vara på väg in till Dustin.(https://www.dustinhome.se/product/5010897254/zenbook-pro-ux50...) Denna modell är FHD och inte 4k vilket jag bara ser som positivt. Men vilken modell är det på skärmen? Är det också en IPS med 178/178 grader betraktningsvinklar?. Vet du exakt modellbeteckning på skärmen? (LG? Samsung?) Är det samma FHD-skärm som återfinns i G501vw?
Hittar väldigt lite info om just den konfigurationen, skiljer det sig något mer från övriga modeller bortsett från skräm/ram/HDD? Stämmer vikten 2.06kg? Den har väl också thunderbolt 3 stöd? Batteritiden borde väl även vara bättre med FHD skärm?

En annan skärmrelaterad fråga: Är det samma 4k skärm i grunden hos non-touchversionen 4k (UX501VW FI020T) och touch 4k modellen (UX501VW-FJ044T, eller liknande) men med/utan touchpanel? Vet du vilken skärmmodell som sitter i dessa?

En sista fråga: kan du bekräfta/dementera att HDMI 2.0 stöds?

Blev många frågor ser jag nu, hoppas du kan svara på några i alla fall. Stort tack på förhand!
/ En ivrig kund

Skickades från m.sweclockers.com

@rzrph

[Min post kommer huvudsakligen handla om skärmen/datonrs panel, för resterande frågor vänligen kolla här ]

Fick hem min UX501VW-FY104T från Inet tidigare idag, så har inte hunnit testa eller använda den mycket alls.
Men till ämnet, en sak som jag också undrade över var skärmen och då vilken panel som används i datorn, men huvudsakligen med hänsyn till PWM,
Efter att ha kollat med Hwinfo, så vet jag nu att det är: 156HL01-104, sökte på panelen men fick inte upp några recensioner på den, men det finns för 156HL01-102 i denna länk, den panelen hade problem med PWM (vilket framgår i receptionen). Nu kan jag ju inte bestämt säga att denna också är helt kass vad gäller PWM, men tycker mig ändå känna att ögonen blir ansträngda när jag kollar på skärmen, vilket antyder att den också använder PWM med låg uppdateringsfrekvens, ska försöka göra lite tester med hjälp av denna guiden, återkommer (ikväll?) med resultat.

[
Uppdatering:
Med hjälp av guiden, har jag "bestämt" uppdateringsfrekvensen till 210-230 Hz för PWM, detta för brightness på 0% respektive 25%, reservierar mig givetvis för fel och/eller dåligt mätande, men detta är i samma spann som för 156HL01-102.
]

Asus UX501VW FHD screen panel 156HL01-104

Av isidor
Skrivet av Dunder:

Problemet verkar vara att de skickas från fabrik i Asien istället för från ett lager mycket närmre i Europa. Vet inte om det är för att spara pengar eller för att de har på tok för många backordrar. Det senare kan ju stämma med tanke på hur poppis den blivit.

Skrivet av EjjeZ:

Hur vet du att de skickas från asien? Bara nyfiken

Kan ju flika in att min skeppades från en ort (Limerick) i Irland, så antar att det beror på. Vet inte om det tillför så mycket, men mer info är väl alltid bättre:)

Av isidor
Skrivet av EjjeZ:

Ni som beställde 4K/512Gb/16Gb från Dells hemsida, hur lång tid tog det ungefär för er att få datorn?

Beställde FHD varianten, men det bör inte spela någon roll, men men...
Det tog 2 veckor totalt för mig, 6 dagar för dell att plocka, posta datorn och 4 dagar för schenker att frakta den

Av isidor
Skrivet av abbe_93:

Frågade i Dells chatt om de nya konfigurationerna med 1080p och PCI-E SSD hade det mindre eller det större batteriet och fick svaret att det hade det mindre batteriet. Detta kan väl inte stämma? Låter ju extremt ologiskt. Är ju en tom 2,5 tums plats då. När folk ville ha bättre konfigurationer med 1080p skärm så vill de självklart ha det större batteriet också och inte bara att det är SSD istället för HDD. Kan du svara på hur det ligger till @DellCare?

Hoppas att jag kan ge dig lite klarhet i detta trots att jag inte är representant från Dell.

Om man lägger konfigurationerna för 15990:- respektive 17990:- i kundvagnen och går vidare mot kassan så kan man i ett senare steg trycka på "Visa detaljer" för systemen, den billigare har "Inbyggt batteri på 56 wattimmar" och den dyrare har "Inbyggt batteri på 84 wattimmar".
Så det beror ju på då, samt att jag utgår från att informationen på hemsidan är korrekt , något jag hoppas på då jag lagt en beställning på den för 17990, just utgående från den infon...

Av isidor
Skrivet av snajk:

UBCD har många verktyg för de flesta problem av denna sort. Testa den.

Tackar:-) , ska kolla på det är jag kommit hem och se om det hjälper

Av isidor

Min 1 Tb hårddisk blev RAW och 33 Mb

Hej Sweclockers

Som jag skrev i titeln så har min Samsung 1 Tb "HD103SJ" blivit konstig...

För några dagar sedan så startade jag min dator och något hände vid boot, datorn startade om och jag tänkte inte mer på det. Sedan när jag skulle börja lyssna på musik så hände inget när jag tryckte play i winamp.
Jag öppnade "Den här datorn", och såg att min D: disk inte visades som min C: och F: disk, den visade inget utrymme och när jag försöker öppna den så får jag meddelandet: "You need to fromat the disk in drive E: before you can use it."
Formatera är inte något som jag vill göra då jag har all min musik och diverse filer på den som jag helst inte vill bli av med.

Så jag har googlat runt lite för att se om jag kunnat lösa det själv, men har inte haft någon framgång.

Jag provade ett program "Testdisk" för att recover:a min data, men den sa att min disk bara hade 33 Mb, så det gick inte att hämta datan med det programet då disken visar fel datamängd.
Jag gick in i BIOS för att kolla hur hårddisken visades där, BIOS tror också att den bara har 33 Mb lagringsutrymme.
Men när jag går in på "Disk management" så visar den att min disk har filsystemet "RAW", Capacity "931,39 GB" och att den är helt tom.
Jag har provat att boota med en Ubuntu live skiva för att se hur om disken dyker upp där, men den visas inte där...

Så, jag skulle uppskatta om jag skulle kunna få lite tips och vägledning om vad jag kan göra för att försöka rädda datan på disken.

Jag har hårdvaran i sign och Windows 7 Professional.

Tack på förhand

Av isidor

Speldator för max 10k samt en för max 8k

Tja

Jag och min bror har tänkt att köpa nya datorer, eftersom att vi nästan har samma budget så tänkte vi köpa samtidigt och nästan likadant. Min dator ska helst gå på under 8000 och min brors för under 10000.

Dator 8K

Min dator ska gå på max 8k, den skall vara tyst då jag sover i samma rum, den skall vara relativt uppgraderingsvänlig och överklockningsbar.

Har redan valt ut det mesta i datorn, men vill att lite annat kunnigt folk ska kolla igenom det också.

http://data.fuskbugg.se/skalman01/dator%20utan%20gfx.JPG

Undrar kring några saker, minnena, grafikkort och CPU-kylaren.

Minnen
Är det nån idé att köpa sånna kylflänsar till minnena? För att köpa minnen med redan installerade kylflänsar kostade några hundra mera och det var det inte värt, så jag tänkte att billiga minnen + kylflänsar verkade som en bra idé. Några tankar kring detta?

Grafikkort
Funderade på ett 4850 eller ett 4870 1GB. Tar jag ett 4850 så kan jag senare köpa till ett, men tar jag 4870 1GB försvinner denna möjligheten pga att nätagget bara har 2 PCI-E kontakter och 4870 kortet kräver två. Vad tycker folk att jag ska välja?

CPU-kylaren
Att denna kylaren är bra, vet jag. Men det är det med fläkt till den, tänkte att jag skulle kunna ta 120mm fläkten från chassit och sätta på kylaren. Verkar detta vettigt eller ska jag köpa en annan fläkt?

HDD tar jag från datorn jag har nu.

Något annat med datorn som verkar lurigt?

Dator 10K

Min brors dator ska vara uppgraderingsvänlig och tyst, överklockningsbar behöver den dock inte vara.
Han kommer förmodligen mestadels spela WoW på den, se på film samt vanliga saker som man gör på datorn... typ.

Hade tänkt att han skulle ha samma bas som min dator.
Han vill ha en 500 GB HDD. Om han tar en Samsung F1 500GB , så har han ~3500 över till grafikkort. Funderar på antingen 2 4850 i CF eller ett 4870 1GB och ett bättre nätagg så att han skulle kunna köpa till ett 4870 senare och köra CF mellan dem.

Vad tror folk om detta?

Om något står konstigt så är det för att jag är trött typ

Tack på förhand

Av isidor

Om det är en Dell Dimension 9150 som du har, vilket det ser ut att vara. Så kan du inte uppgradera till någon Core 2 processor, iallfall inte av det som jag har läst, (har nämligen också en sådan dator tyvärr).
Det moderkortet i dessa dell datorer stödjer inte Core 2 processorer, de som har testat att sätta in en Core 2 i en dell 9150 har fått resultatet att datorn inte startar eller att datorn dör någon dag senare....

Så som jag förstått det, så är det ett nej

Av isidor

Känner honom IRL och vad vi har sökt å så på nätet så har vi kommit fram till att det förmodligen är nätagget som är paj

Han beskrev ljudet som en smäll som liknar den när en glödlampa smäller typ, om det nu skulle hjälpa mera

Av isidor

Jo tack vi vet att man kan köra alla passiva och att vi behöver bra mycket större om man ska göra det. Men tack för svaret