Inlägg

Inlägg som Skippy har skrivit i forumet
Av Skippy
Skrivet av BMac:

Slippa tänka är precis vad Microsoft vill att du ska göra.
Sen när du "sluppit tänka" tillräckligt länge så har din kunskap utarmats så pass att du helt omöjligt kan bryta dig fri från deras hyrträsk.
Sätt upp det själv, behåll kompetensen och du är då fri att utvecklas i den riktning du själv vill och inte den enda riktning pappa Microsoft vill.

Hade varit spännande att veta vad du jobbar med och på vilken nivå?

Av Skippy
Skrivet av dalledalle:

Vad kan man göra som hemanvändare för att ta reda på om några enheter i sitt nätverk är utsatta för detta?

Finns det tex någon program som scannar ditt LAN efter utsatta enheter?

LANsweeper kan du köra, har inbyggt stöd.

Vill man kontrollera sina enheter hemma linux/windows så rekommenderar jag https://github.com/fullhunt/log4j-scan kör 2.1.1 med switcharna --all-drives --scan-log4j1.
Uppdatera applikationen eller tabort JNDI ur jar-filerna.

Av Skippy

Misstänker att ni inte har något AD eller dyl idag? Kör azure Virtual desktop med azure AD integration. Lagring av Cad ritningar kan ni spara i Sharpoint/Azure storage.
Så kan du skala upp och ner, samt slipper tänka på redundans förutom på WAN.

Av Skippy
Skrivet av Chippen2188:

Är det någon som beställt en Audi Q4? Sett dom väldigt lite på vägarna men var in till min återförsäljare idag som sa att det var väntetid på nästan ett år på dom! Sitter med 2 offerter framför mig nu och en provkörning bokad till imorgon. Körde den som snabbast på elbilsmässan i GBG och föll pladask för hur tyst och skönt den gick.

Jag provkörde och jämförde mot Skoda Enyaq, ioniq 5 och ID4. Blev ID4 pga priset, hade jag inte varit så snål hade jag tagit Enyaq IV80. Trevlig, tyst och rymlig bil! Framförallt väldigt snygg enligt mig. OK leveranstid.

Av Skippy
Skrivet av Shakermaker:

Jag åkte på över 7000 kr för november. Blir kul att se decemberfakturan...

Samma här 7500kr! Estimerar 9500kr i december.

Av Skippy
Skrivet av Ferrat:

Han ha rätten att uttrycka sin åsikt?
Precis som om någon säger man SKA inte gräva i smöret, man SKA inte ta ut seger i förskott, man SKA inte stjäla etc
Vidare så hans ska är ju exakt det jag förklarat innan, om en person inte vill ha provanställning eller inte accepterar det så ligger det i den personens intresse att det är normen.

Att acceptera provanställning ska vara undantag, inte norm. Vid första anställning eller liknande visst, vid byte från fast anställning så ska man inte acceptera det om det, man underminerar sin egen säkerhet och bidrar till att ge arbetsgivaren en starkare position mot sig själv och andra vilket inte är bra för någon anställd.

Det har vi andra också även om den inte stämmer överrens med din åsikt? Jag håller inte med dig! Case closed.

Av Skippy
Skrivet av Ferrat:

Personen du svarade på skrev aldrig att den hade "rätt till det" utan just att man inte ska acceptera det, det är något annat.
"Har man arbetar tillräckligt länge i en bransch/tjänst så ska man inte acceptera provanställning"

Att ha rätt till något och att acceptera eller inte är samma sak.

Vem är han att ha rätten då att säga vad "man" ska acceptera. Bara inse innan vi går i rundgång att alla är olika och tar olika risker. Inget rätt eller fel.

Av Skippy
Skrivet av Ferrat:

Jo fast det initiala var ju att du svarade på när någon sa att man inte skulle acceptera en provanställning om man var etablerar i en branch. Så vem är det enligt dig som då ska se på sig själv personligen och anse att jag behöver en provanställning trots att jag jobbat inom området i flera år innan?

Handlar mer om varför man har rätten att kräva en direkt tillsvidareanställning bara för man har jobbat länge i en bransch? Bara för att någon är etablerad så innebär det inte att man är kunnig inom området. Ser inte att någon har rätt till det men kan önska. Arbetsgivaren anser ju tydligen det, för hade han inte varit osäker så hade hoppat över provanställningen.

Av Skippy
Skrivet av Ferrat:

Jo fast det är du, jag skulle aldrig lämna en fast anställning för en provanställning om det inte fanns extremt unika anledningar.

Därför jag skrev innan "man får själv överväga" och det finns inga rätt eller fel. Men det är fler arbetsgivare som efterfrågar det inom vissa branscher.

Av Skippy
Skrivet av Ferrat:

Fast den åsikten är ju som regel baserat på sig själv gissar jag och därmed är det ju då ens personliga åsikt och den man ger andra när de frågar, att prata utifrån ett generellt blir svårt med saker som påverkar en själv. Om du anser att du inte ska ha provanställning så är det ju inte direkt så att det ligger i ditt intresse att argumentera för att det ska finnas generellt? Då måste du annars som individ slåss hårdare för att bli av med det från ditt avtal.

Jag skulle ta en provanställning, men skulle först försöka undvika.

Av Skippy
Skrivet av Ferrat:

Fast du som anställd ska ju driva det från din sida, osäkerhet i anställning är som regel inget önskvärt och därmed är provanställning inget som alla accepterar. Visst arbetsgivaren kanske gillar det men det betyder inte att du måste finna dig i det och är det så att man inte kommer överens är det ju bara att inte anställa/inte ta jobbet?

Håller med dig! Allt handlar ju om hur trygg man vill ha det. Oftast går det ju att förhandla bort provanställning (om inte HR sätter käpparna i hjulet). Annars är de ju bara bestämma själv om man tycker att det är värt risken eller inte. Inget är ju rätt eller fel. Tycker dock att åsikten att bara för man har jobbat länge inom en bransch skall slippa provanställningar är felaktig.

Men i min erfarenhet och kontaktnät så har provanställning ökat just då man har fått in felaktiga individer.

Av Skippy
Skrivet av Mindfighter:

+1 med tillägg att det finns alldeles för många slackers därute som gör minimum för att undvika att bli uppsagda, de fortsätter med det år efter år och ibland skapar de även en ’toxic’-miljö runt sig. …men de blir inte uppsagda utan skaffar sig åratal av ’erfarenhet’. Förvånande ofta är de bra på att prata för sig och då har man provanställning eftersom denna typ av anställda inte klarar av att hålla fasaden uppe mer än några veckor… (sen möter de i alla fall en konflikträdd chef som låter provanställningen övergå i fast ändå alldeles för ofta )

Eller hur! Kör permit any any i brandväggen och sitt ADM-konto som servicekonto på tjänster för att de inte orkar felsökning. Kör så fula GPO-lösningar så man sätter i halsen.

Sen får de en guldklocka, personen slutar och någon får städa upp 25år av misshandel.

Av Skippy
Skrivet av underwatch:

This. Har man arbetar tillräckligt länge i en bransch/tjänst så ska man inte acceptera provanställning

Bara för att man har arbetat länge i en bransch så innebär det inte att man är lämplig, har kompetensen eller har de personliga egenskaper som behövs för att jobba i grupp.
Många (speciellt inom it), skulle ha bytt inriktning för länge sen.

Av Skippy
Skrivet av zarkov:

Det vi kan enas om är att vi inte är överens och att det skiljer mellan branscher. Provanställning behöver inte alls vara standard och uppsägningstiderna i KA är minimum för arbetsgivaren, inget som är hugget i sten.

Själv hade både jag och min arbetsgivare 3 mån uppsägningstid från första dagen, alt enligt KA om den tiden är längre.

Om man tycker provanställning är ok eller inte beror ju mycket på hur stor trygghetsknarkare man är. Är man singel med billigt boende är det kanske inte så kvistigt, har man däremot barn och dyrt hus är ju situationen en annan.

Jadå det är olika! Mitt utdrag var från Almegakollektivavtal (unionen IT). Majoriteten av de konsulter / tekniker / ekonomer jag känner som har bytt jobba senaste 2åren har fått provanställning. Allt från lösnignsarkitekter till Business controllers.

Sen vad man tycker om det är olika. Jag själv skulle ha svårt att acceptera provanställning, men samtidigt är det hel del som har fått sina drömjobb men haft det som krav. Tycker inte att man ska se det som en showstopper om man är säker på sig själv och arbetsgivaren.

Kunskap växar knappt på träd och är ett väldigt mycket dragande på rätt kunskap. Så har du kompetensen och förutsättningarna så why not.

Av Skippy
Skrivet av Mindfighter:

Iofs, får man arbetsgivaren att gå med på att splitta egen respektive deras uppsägningstid så borde det ju gå. Tänkte nog lite snabbt där. När du tog upp det så hade jag faktiskt en kollega på 90-talet som hade 1 månads egen uppsägningstid men 6 månader från företaget, men det var ett unikt bolag och en unik kollega, så säkert inget som hör till vanligheterna. (jag och vi andra hade 3 månader åt bägge håll)

Fast det är inte jätteovanligt.
Arbetsgivarens uppsägningstid i månader
Anställningstid vid företaget Uppsägningstid
mindre än 2 år 1 mån
fr.o.m. 2 år till 4 år 2 mån
fr.o.m. 4 år till 6 år 3 mån
fr.o.m. 6 år till 8 år 4 mån
fr.o.m. 8 år till 10 år 5 mån
fr.o.m. 10 år 6 mån

Uppsägningstiden från tjänstemannens sida är följande, om inte annat följer av 13.3.2 – 13.3.7.

Tjänstemannens uppsägningstid i månader
Anställningstid vid företaget Uppsägningstid
mindre än 2 år 1 mån
fr.o.m. 2 år 2 mån

Provanställning är standard om man inte blir headhuntad.

Av Skippy

Ta en bild på hur det är kopplat och lägg upp! Så kommer det garanaterat att underlätta.

Av Skippy

Något som är viktigt när man skaffar personalbil är att se över villkoren, vad händer om jag slutar? Ibland kanske man byter till ett företag som kan ta över bilen men inte alltid. Hur stor blir kostnaden för mig (om det blir någon)??? Vid val av bil kan dessa frågor vara bra då det eventuellt kan finnas någon kollega som är villig att ta över.

Av Skippy
Skrivet av ZyntaX:

Jag har svårt att tro att kalkylen på 4600kr netto i månaden stämmer. Har du glömt att räkna förmånsskatten?

Nej den stämmer, eller 4619kr om man ska vara exakt... Vi har 2000kr i subvention.

Skrivet av Blomman90:

Det tycker jag inte låter helt orimligt, så länge man har förhållandevis lågt förmånsvärde.
Jag betalar 5800:- netto för en "kostnadsneutral" Polestar 2 Dual Motor LR med lite utrustning (listpris 682.000:-). Det inkluderar då allt så som skatt, försäkring, däck, däckhotell, tvätt, etc. (alla utgifter/förmånsvärden inräknade).

Japp! Jag kollade på polestar också men tyckte att den var för dyr och för litet bagage. Tror att polestar 2 long range (en dual motor) hamnade på 5200kr i nettolöneavdrag.

Av Skippy

Vi har personalbil som är kostnadsneutrala för företaget förutom en subvention på x antal kronor om du kör mer än 100mil i tjänst.
I min uppfattning är det ganska vanligt upplägg i många branscher förutom när man har en "högre position". Där man har en renodlad förmånsbil.
Vi betalar leasingkostanden + förmånsvärdet, vilket är helt ok om man ändå har en nyare bil privat. Så jag kör en renodlad elbil som kostar 610' kr i inköp + lull lull, vilket kostar mig 4600kr netto varje månad (skattetabell 34) (ej bruttolöneavdrag).
I detta ingår 2500mil/år plus, däckbyte, tvätt + milersättnig etc. Om det är bra eller dåligt är olika, skulle man ändå köra en äldre bil så är det inte värt att skaffa en.

Av Skippy

Blir spännande att se nu nästa månad vad som händer. Många bolag och kunder jag jobbar med så har allltid tekniker och anställda påstått att de får välja själva sen. Men nu visar det sig att de kommer att tvingas tillbaka.
Läste en studie om att de som väljer att jobba hemifrån 100% har en risk att komma efter i lönerna pga avsaknaden av relation med chefen mot de som är på plats.

Jag tror på den hybrida varianten med mer valfrihet över vart man arbetar ifrån men kontoret som primär utgångspunkt.