Det är bloggen MS Kitchen som publicerar bilder på vad som sägs vara interna dokument från Microsoft där funktioner i kommande Windows 8 diskuteras. I presentationen framgår det att Microsoft analyserar Apples framgångar och att mjukvarujätten och sneglar på både Mac OS X och Iphone.

Bland funktionerna på tapeten märks inloggning med ansiktsigenkänning, rörelsesensor för att försätta datorn i strömsparläge och ljussensor för att justera skärmens ljusstyrka. Dessutom talas det om förbättrat stöd för pekskärmar i Windows.

Andra finesser som kan hitta till Windows 8 är att operativsystemet designas för att vara så strömsnålt som möjligt, exempelvis genom att mildra effekterna av dåligt skrivna program och förbättra hanteringen av anslutna enheter. Microsoft talar också om att optimera uppstartstiderna och att införa hibernation som standard för avstängning.

Sist men inte minst avslöjas att Microsoft tar ett kapitel ur Apples handbok och planerar för Windows Store, en motsvarighet till Itunes App Store där användare har möjlighet att köpa spel och program på nätet.

Windows 8 väntas dyka upp någon gång i tidsspannet 2011–2012.