Energisnåla och bärbara system är en stadigt växande marknad i takt med att allt fler kompetenta produkter letar sig ut från tillverkarna. För Intel handlar det främst om strömsnåla processorn Atom, och för de närmaste åren står flera nya varianter på planeringen. Målet är att på allvar utmana ARM-baserade arkitekturer för mobiltelefoner, surfplattor och integrerade system.

AtomRoadmap.jpg

Först ut blir arkitekturen Saltwell i 32 nm sent under 2011, vilket i princip handlar om en krympning av nuvarande Atom-modeller. Under 2012 planerar Intel att rulla ur Silvermont i 22 nanometer, vilket innebär trigate-transistorer med markant lägre energiförbrukning.

Företaget väntas samtidigt göra större arkitekturella förändringar. Förhoppningen är att bland annat "out-of-order execution" ska införas, något som saknas för dagens Atom-modeller men återfinns i konkurrerande lösningar som AMD Fusion och VIA Nano.

Under 2014 planerar Intel nästa steg, arkitekturen Airmont tillverkad i 14 nm. Det innebär att Atom-familjen får samma tillverkningsteknik som företagets mer prestandainriktade processorer, något som inte gäller i dagsläget. Nuvarande utbud av Atom byggs i 45 nm, trots att Core-serierna sedan början av 2010 funnits i krympta 32 nm.

MedfieldPower.jpg

Överlag satsar Intel rejält på mobila enheter, och under året väntas de första produkterna baserade på Medfield leta sig ut på marknaden. Medfield är en Atom-baserad plattform tillverkad i 32 nm, skräddarsydd för att användas i surfplattor och mobiltelefoner. Redan här hoppas företaget på att kunna kapa åt sig en del marknadsandelar från dominerande ARM.

Källa: Anandtech.