Små, billiga och fullt tillräckliga för de allra flesta användningsområden. Under 2008 och framåt gick nedbantade bärbara datorer, så kallade netbooks, upp som raketer på försäljningslistorna världen över och sågs till och med som de naturliga efterträdarna till de traditionella bärbara datorerna. Sedan gick det utför.

Smarta mobiltelefoner och framförallt surfplattor började indirekt konkurrera med de billiga bärbara datorerna. Samtidigt stod det klart att Intel, som mer eller mindre uppfann datortypen, inte hade några större ambitioner för netbook-varianterna av processorn Atom utan hellre satsade på mobila enheter.

Nu rapporterar Digitimes att klockan klämtar för hela netbook-segmentet. Asus vd Jerry Shen bekräftar att den en gång storsäljande Eee PC-serien med Intel Atom kommer att stoppas så snart lagret är utsålt och att den taiwanesiska datortillverkaren inte har några planer på en fortsatt satsning på datortypen.

Inte heller Acer ser ut att satsa på netbooks och har inte tillkännagivit några nya modeller, vilket tyder på att en utfasning är i sikte. Slutligen sägs även MSI lagt ned planerna på att fortsatta sälja bärbara datorer med processorn Atom N2800, som bland annat återfinns i Wind-serien.

Totalt väntas försäljningen av processorerna Intel Atom N2800 och N2600 för netbooks och Atom D2700, D2500 samt D2550 för nettops falla med närmare 50 procent i årets fjärde kvartal. Under 2013 sägs endast Intel själva och ett fåtal datortillverkare fortsatta använda N-serien medan D-serien fasas ut.