Kopieringsavgiften på inspelningsbara lagringsmedium som CD/DVD, hårddiskar och USB-minnen är inte enbart ett svenskt fenomen. Avgiften, som syftar till att kompensera upphovsrättsinnehavare för så kallad privatkopiering, förekommer i flera europeiska länder och har dessutom stöd i EU:s lagstiftning. Nu diskuterar EU-kommissionen om även molntjänster ska kunna beläggas med kopieringsavgift, skriver IDG News Service.

Likt andra typer av lagringsmedium kan även tjänster på nätet användas för att lagra kopior av upphovsrättsskyddad musik, film och annan media. I ett läckt dokument om EU-kommissionens strategi för molntjänster framgår att det lagstiftande organet undersöker frågan huruvida kopieringsavgiften ska kunna utökas till att även omfatta lagring på distans.

EU-kommissionen klargör i ett uttalande att den "kommer att bedöma om det finns behov av att klargöra omfattningen av undantaget för privatkopiering och tillämpningen av avgifter, särskilt i vilken utsträckning molntjänster möjliggör ersättning till rättighetsinnehavare".

Inte helt oväntat är intresseföreningar för upphovsrättsinnehavare positiva till möjligheten att belägga molntjänster med kopieringsavgift. En grupp som representerar tolv upphovsorganisationer menar bland annat att kopieringsavgiften "utgör en betydande andel av en upphovsrättsinnehavares ersättning" och att det nuvarande systemet "visserligen inte är perfekt, men ändå fyller sitt syfte".

På andra sidan staketet står meningsmotståndare som Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström. Han menar att frågan är "ännu ett exempel på att upphovsrätten är helt i otakt med verkligheten och den tid vi lever i".

Den tidigare kommissionären Antonio Vitorino leder för närvarande en arbetsgrupp som behandlar frågan om privatkopieringsavgifter, med syftet att bereda väg för harmoniserande EU-lagstiftning inom området. Resultatet av arbetet väntas presenteras i slutet av året.