När minimala ARM-systemet Raspberry Pi avslöjades under våren 2011 var det många som spetsade öronen. Trots att enkortsdatorns primära syfte är billig utbildning såg entusiaster snabbt potential inom andra områden, bland annat för hemautomation och mediauppspelning. När de första leveranserna landade i början av 2012 gick systemet åt som smör i solsken, och inte förrän framåt hösten fanns Raspberry Pi i tillräckliga kvantiteter för alla intresserade.

Sedan dess har mediaintresset avklingat något, vilket dock inte stoppat flinka användare från att driva hundratals projekt inom olika områden. Trots den begränsade prestandan fungerar Raspberry Pi bland annat som styrning för tv-belysning, som mediacenter med XBMC och som speldator för en specialversion av Minecraft.

Sist men inte minst har enkortsdatorn visat sig tillräcklig för enklare serverfunktioner, vilket webbhotellet FS Data tar fasta på. Genom en ny tjänst erbjuder företaget gratis Raspberry Pi-plats i riktiga serverhallar, så kallad "colocation". Det innebär att användare kan skicka in sina enkortsdatorer och utan extra kostnad få uppkoppling och drift med en unik IP-address ut mot internet.

Med vår colocation för Raspberry Pi så får man helt kostnadsfritt plats för en Raspberry Pi hos oss. Datorn placeras i en av våra moderna och miljövänliga serverhallar i centrala Helsingborg. Där förses den med strömförsörjning, säkrad via UPS och diesel, samt en unik IP-adress med en blixtsnabb anslutning mot hela världen.

I tjänsten ingår bland annat 100 GB trafik per månad i vardera riktning, överföringshastigheten 1 Mbit/s samt tillgång till FS Datas vanliga kundtjänst. Enkortsdatorn måste vara färdiginstallerad och konfigurerad på förhand med medföljande skal samt strömadapter.

Mer information finns på FS Datas webbplats samt i företagets blogg.