I takt med att lanseringen av Windows 8.1 "Blue" rycker närmare läcker fler uppgifter om det nya operativsystemet ut på nätet. Senast ut är Build 9385, som levererar en viktig funktion för att kunna anpassa det traditionella skrivbordet för högupplösta skärmar.

Upplösningen 1080p är sakta men säkert på väg att ersätta 1 366 x 768 pixlar som branschstandard i bärbara datorer. Tillverkarna börjar även anamma skärmar som kan tävla med Apples Retina-display i punkttäthet. Ett hinder på vägen är att detta kan göra gränssnittet i Windows svårt att tyda på grund av mindre objekt och krympande textstorlekar.

I Windows 8.1 tillkommer automatisk skalning av skrivbordet baserat på skärmens storlek och upplösning – bildpunkter per tum (dpi). Den automatiska skalningen kan även stängas av för manuell justering av värdena, precis som tidigare. Samtidigt adderas 200 procents uppskalning, upp från dagens 150, 125 och 100 procent.

Fler nyheter i Build 9385 är Powershell 4 med nya kommandon och funktioner, uppdaterade utvecklarverktyg för Internet Explorer 11, nya möjligheter till statusuppdateringar på låsskärmen samt att Kiosk Mode, som kan låsa datorn till en enda applikation, byter namn till Assigned Access.

Den skarpa versionen av Windows 8.1 väntas dyka upp i den senare delen av året.

Källa: Winsupersite.