Efter Kickstarter-succén Oculus Rift spås en lysande framtid för virtuell verklighet (eng. virtual reality), där framförallt möjligheterna inom spel och underhållning är vad som drar mest uppmärksamhet. Oculus är dock inte ensamma om att arbeta med tekniken.

På spelutvecklarkonferensen Game Developer Conference 2014 visar Sony en prototyp av Project Morpheus för Playstation 4. Enheten är utrustad med en femtumsskärm på 1 920 x 1 080 pixlar (960 x 1 080 pixlar för vardera öga) och ett 90 graders synfält, vilket kan jämföras mot 110 grader för Oculus Rift "Crystal Cove". Sony meddlear även att konstruktionen är anpassad för att inte ge påfrestningar mot näsa och kinder, något som ska göra den mer behaglig att använda i längre perioder.

Project Morpheus använder Playstation Move för spårning och Playstation Camera för att registrera användarens rörelser. I dess nuvarande form ansluts enheten via en fem meter lång kabel med HDMI och USB, men Sony berättar att de gärna skulle vilja göra den trådlös. Huruvida detta blir verklighet beror sannolikt på om det är genomförbart utan allt för stora kompromisser i latenstider.

Sony ser virtuell verklighet som en av de stora trenderna inom spel, men förutspår även en mängd andra användningsområden för Project Morpheus. Exempelvis arbetar Sony tillsammans med den amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA för att ge användare en virtuell rundtur på Mars.

På konferensen meddelas även att Sony redan har flera samarbetspartners i projektet, däribland Epic Games, Crytek, Autodesk och Unity. Även EVE: Valkyrie, en speltitel som ofta används för att demonstrera Oculus Rift, ska fungera med Sonys VR-headset för Playstation 4.

Än så länge talar dock företaget inte om något lanseringsdatum. Sonys VR-headset med tillhörande utvecklarverktyg (SDK) ska däremot göras tillgängligt för utvecklare inom en snar framtid.

Microsoft arbetar på VR-headset för Xbox One

Sony är inte ensamma om att arbeta på ett VR-headset på konsolfronten. Enligt en rapport från Wall Street Journal ska även rivalen Microsoft arbeta på en prototyp ämnad för Xbox One, men några fler detaljer än så framgår inte.