Mycket pekar mot att Samsung överger Qualcomm med nästa Galaxy S-flaggskepp till förmån för en processor i egna Exynos-serien, som tros leverera mer prestanda och längre batteritid tack vare en 14-nanometersteknik. Nu passar Samsung på att avtäcka processorfamiljen.

I ett pressmeddelande meddelas att Samsung inlett produktion av Exynos 7 Octa, där omtalade Exynos 7420 väntas ingå, som blir världens första systemkrets på 14 nanometer för smarta telefoner. Övergången innebär även att Samsung är först efter Intel att göra övergången till så kallade 3D-transistorer, Finfet.

Jämfört mot 20 nanometer och Exynos 5433 ska Exynos 7 Octa levererar 20 procent högre prestanda och 35 procent lägre strömförbrukning. Kanske mest intressant är punkten 30 procent högre "produktivitet", som sannolikt refererar till prestanda per förbrukad watt.

Enligt Samsung ska processorfamiljen användas i en rad olika produkter under året. Bolaget nämner ingenting om Galaxy S6 och Edge, men då tillkännagivandet sker knappt två veckor innan presskonferensen den 1 mars är det ingen högoddsare att Exynos 7 Octa kommer användas i telefonerna.