I januari tillkännagav Microsoft beslutet att göra Windows 10 till en kostnadsfri uppdatering. Alla som äger en enhet med Windows 7, Windows 8.1 och även Windows Phone 8.1 ska kunna ladda ned och installera det nya operativsystemet helt utan kostnad. Kampanjen avslutas när operativsystemet fyller ett år.

På konferensen Winhec i Kina tillägger Terry Myerson, chef för Microsofts avdelning för operativsystem, att Windows 10 inte bara blir en kostnadsfri uppdatering för licensinnehavare utan att även gratisätande pirater kommer att kunna gå över till det nya operativsystemet utan ett betala ett öre, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

We are upgrading all qualified PCs, genuine and non-genuine, to Windows 10

Syftet med gratiskampanjen är att minska den väldiga mängden piratkopior i Kina, där så många som 75 procent av alla Windows-installationer beräknas vara olicensierade. Microsoft hoppas ta igen de förlorade intäkterna genom att få fler att använda de egna molntjänsterna, exempelvis att teckna abonnemang för den internetbaserade programsviten Office 365.

Det framgår dock inte om även pirater i andra delar av världen kommer att kunna ta del av samma erbjudande eller om Microsofts uppdateringskampanj för olicensierade Windows-användare enbart riktas mot Kina. Den officiella lanseringen av Windows 10 äger rum framåt sensommaren.

Uppdatering 1: Till Zdnet förtydligar Microsoft att erbjudandet inte enbart gäller i Kina utan att pirater över hela världen helt kostnadsfritt kommer att kunna uppdatera till Windows 10.

Uppdatering 2: Rörigt nog meddelar Microsoft att piratkopior inte omvandlas till giltiga licenser. Pirater kommer möjligtvis att kostnadsfritt kunna uppdatera till Windows 10, men själva licensen lämnas oförändrad och klassas därmed fortfarande som en piratkopia.