För ungefär en månad sedan startade filmaren Daniel Bramme ett uppmärksammat projekt på Kickstarter för att finansiera en dokumentärfilm om den omdiskuterade organisationen Copyswede. Nu står det klart att filmen blir verklighet sedan mer än 1 300 personer bidragit med över 295 000 kronor.

Under de senaste sex månaderna har Daniel Bramme granskat det svenska systemet för privatkopieringsersättning i syfte att finna svar på en rad aktuella frågor, bland annat vilka som ligger bakom lagstiftningen inom området och hur det kommer sig att en privat organisation kan besluta om avgiftens utformning.

I filmen utlovas även intervjuer med huvudaktörerna, däribland företag i hemelektronikbranschen, artister och dess representanter från Copyswede. Samtidigt undersöks om det finns andra och möjligtvis bättre alternativ till det nuvarande systemet.

Den nu finansierade produktionskostnaden uppgår till 280 000 kronor. Med ett par dagar kvar till deadline finns även ett extra mål på 320 000 kronor, där den överskjutande summan ska användas för att skapa undertexter på tyska, franska, italienska och nederländska. Dessutom kan då filmen distribueras till politiker i både Sverige och EU.

Dokumentären om Copyswede ska vara färdigställd innan årsskiftet.