Efter mer än 18 månader på marknaden börjar klockan klämta för flaggskeppen i Radeon 200-serien. En ny generation är visserligen på ingång, men framgångarna för Nvidias senaste arkitektur Maxwell försätter AMD i en allt mer utsatt position. Hela tre av fyra sålda grafikkort är numera ett Geforce.

Att försäljning går trögt tvingar AMD att skära i marginalerna och ge omfattande rabatter till återförsäljare för att dessa ska få möjlighet att tömma lagren innan Radeon 300-serien inkommer under sommarmånaderna. Det syns inte minst när det gäller flaggskeppen i serien.

Prissänkningarna syns inte enbart på den faktiska prislappen utan på att priserna inte ökat trots den starka dollarn. Rabattkampanjerna avlöser varandra och udda nog går det ofta att få tag på ett Radeon R9 290X till mer eller mindre samma pris som för den nedskalade Radeon R9 290.

Att just flaggskeppen i serien reas ut förklaras av att det finns stora lager och att dessa modeller också drabbats hårdast av konkurrensen från Geforce GTX 970 och GTX 980. AMD:s nya generation grafikkort i Radeon 300-serien väntas lanseras i samband med mässan Computex i juni.