När Intel lanserar processorfamiljen Skylake blir det först med endast två modeller i K-serien för överklockare och den mest påkostade styrkretsen Z170. Det betyder helt sonika att partnertillverkare inledningsvis endast släpper påkostade moderkort för ändamålet, vissa mer tilltagna än andra.

Det här gäller inte minst Gigabytes kommande Z170-SOC Force, där suffixet SOC eller "Super Overclock" markerar att den är särskilt ämnat överklockning. Modellen följer ATX-storlek men är något bredare än ordinarie 24 cm på bredden, någonting som kan tillskrivas att det är fullmatat med funktioner.

Först och främst utrustas moderkortet med en rejäl 24-fasers spänningsdel, som kyls av en fläns med möjligheten till vattenkylning. Strömförsörjningen sker via en 24-pins- och 6-pinskontakt och för processorn märks en 8-pins- och 4-pinskontakt, vilket ska ge gott om utrymme för överklockning.

Till höger om sockeln LGA 1151 märks fyra DDR4-minnesplatser med stöd för upp till 64 GB och överklockning på 3 200 MHz. Bredvid dessa finns kontrollpanelen OC Touch, med allehanda reglage för finlir vid överklockning.

På expansionsfronten finns fyra PCI Express 3.0 x16, vilka delar på 20 kanaler från processorn. Mellan dessa huserar tre PCI Express 3.0 x1 och tre M.2-platser för SSD-enheter med hastigheter på uppemot 32 Gbps. Ytterligare lagring återfinns i form av två SATA 6,0 Gbps och tre stycken SATA Express (16 Gbps), vilka också kan användas för sex ordinarie SATA-enheter.

När Gigabyte Z170-SOC Force lanseras framgår inte, men sannolikt sker det i samband med Intel Core i7-6700K och i5-6600K den 5 augusti.

Källa: Itfree4u.