Att ha en skärm med möjlighet till variabel uppdateringsfrekvens ger flera fördelar. Framför allt handlar det om en mjukare upplevelse, utan störande faktorer som tearing eller bieffekter av vertikalsynkronisering.

Nvidia var först på bollen via egenutvecklade G-Sync, men har under 2015 fått konkurrens av AMD-märkta lösningen Freesync. Den sistnämnda tekniken bygger på standarden VESA Adaptive Sync, vilket i teorin ger möjlighet för andra tillverkare att hoppa på tåget.

Där Nvidia än så länge visat kalla handen finns det av allt att döma mer intresse hos Intel. Under en frågestund på utvecklarkonferensen IDF 2015 meddelar David Blythe att det finns planer på stöd för Adaptive Sync, men i dagsläget ingen fast tidsram för en faktiskt implementation.

Stöd för Adaptive Sync skulle i teorin ge dynamisk uppdateringsfrekvens för Intels integrerade grafikkretsar i kombination med kompatibla bildskärmar. Det innefattar bland annat modeller som i dagsläget har stöd för Freesync.

Huruvida framtida stöd för dynamisk uppdateringsfrekvens även gäller nuvarande HD Graphics- och Iris-lösningar är dock oklart. Enligt källor till Techreport saknas rätt funktionalitet i dagens hårdvara, vilket i så fall innebär att stöd för tekniken kan tillkomma som tidigast med Kaby Lake under 2016.