AMD:s lansering av mellanklasskortet Radeon RX 480 skedde i form av två konfigurationer — en med fyra gigabyte grafikminne och en med åtta gigabyte. Konfigurationen med halva mängden minne kostar några hundralappar mindre, men denna konfiguration är inte lika vanligt förekommande bland återförsäljare som modellen med åtta gigabyte grafikminne.

Nu visar det sig i en rapport från tekniksidan Wccftech att tidiga exemplar av Radeon RX 480 med fyra gigabyte grafikminne faktiskt är utrustade med den dubbla mängden minne, men att minnesmängden begränsats via BIOS-inställningar. Sajten har utfört tester på ett eget exemplar för att komma till denna slutsats.

Att utrusta en billigare krets med mer minne än den säljs för innebär minskade intäkter per såld krets för AMD, men anledningen till att företaget valt att ta denna förlust kan vara att produktionen av de mindre minneskretsarna ännu inte nått samma volym som de större varianterna.

AMD kan därför ha valt att acceptera lägre intäkter initialt för att uppnå god tillgång för Radeon RX 480-produkter vid lanseringen. Grafikkortet som Wccftech har testat kommer från XFX och finns i skrivande stund tillgängligt hos svenska återförsäljare. Huruvida dessa kort egentligen är utrustade med den dubbla mängden minne eller ej är oklart.

Den som äger ett exemplar av XFX Radeon RX 480 med fyra gigabyte grafikminne bör inte försöka sig på en BIOS-uppdatering då kortet inte är utrustat med dubbla BIOS och en officiell BIOS-version för att låsa upp 8 GB minne saknas. Uppdateringar som går fel riskerar att göra kortet obrukbart.

Om BIOS-begränsningen av minnesmängden beror på lägre volym av mindre minneskretsar bör samtliga konfigurationer vara utrustade med angivna mängder grafikminne inkom kommande veckor i takt med att volymproduktionen av minneskretsarna ökar.