Krympta varianter av högpresterande grafikkort är trevligt för den som vill bygga en kompakt dator för vardagsrummet. Gigabyte blev först ut med att presentera en Mini ITX-variant av Nvidia Geforce GTX 1070, och nästa företag som tar sig an Pascal-arkitekturen i krympt format är Zotac som presenterar Geforce GTX 1060 Mini.

Specifikationerna för Zotac Geforce GTX 1060 Mini följer referensdesignens specifikationer rakt av. Grafikprocessorn tuffar på i 1 506 MHz och boost-läget når 1 708 MHz. Kortets längd är blott 17,4 centimeter långt och får på grund av detta kylas med en ensam fläkt på 90 millimeter. Fläkten sitter på en kylfläns i aluminium som har direkt kontakt med grafikkretsen.

Zotac passar även på att introducera en fullstor variant av Geforce GTX 1060 som ingår i den överklockade AMP-familjen. Klockhastigheterna har ökats på till 1 556 MHz i standardutförande och 1 771 MHz i boost-läge. Här används Zotacs kylningssystem Icestorm som tillämpar vertikalt monterade värmeledningar i koppar samt en kylfläns i koppar och två fläktar på 90 millimeter vardera.

Båda produkterna upptar två kortplatser i chassit. Ingen information om lanseringsdatum eller prisuppgifter har i skrivande stund meddelats för de nya grafikkorten.