Inför öppningen av årets CES-mässa presenterade Nvidia sitt nya bildskärmskoncept Big Format Gaming Display (BFGD). Det rör sig om mastodontskärmar i 65-tumsklassen med ett flertal intressanta egenskaper. Bland dessa syns 4K UHD-upplösning, en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, adaptiv bildsynkronisering via G-Sync samt HDR med lokalt dimbar bakgrundsbelysning.

Under dagen kikade SweClockers redaktion förbi i Nvidias svit i Las Vegas för en demonstration av nyheterna, och blev snabbt inledda i ett rum med inte bara en, utan tre olika tillverkares tappning av BFGD-konceptet.

På plats i företagets demorum fanns tre modeller från Asus, Acer och HP Omen – samtliga bestyckade med samma 65-tumspanel från taiwanesiska AU Optronics. Det rörde sig i mångt och mycket om tidiga prototyper, där exempelvis strömförsörjningen till ena skärmen utgjordes av ett ATX-nätaggregat från Thermaltake, samtidigt som fullt synliga kretskort prydde modellernas baksida.

Vad exakt som kommer skilja de olika modellerna åt är i dagsläget okänt, men troligtvis handlar det dels om estetiska val för stativet samt vilka typer av anslutningar och ljudlösning som kommer att tillhandahållas. Nvidia specificerar minimumkravet för anslutningar till en Displayport 1.3, en HDMI 2.0b med stöd för HDCP 2.2 samt en Ethernet.

Redaktionen fick inledningvis prova på den högaktuella speltiteln Destiny 2 på HP:s Omen-skärm. Med fullgott HDR-stöd i titeln är den som klippt och skuren för denna typer av bildskärmar, och det var en minst sagt imponerande upplevelse det bjöds på. Spelet kördes i 4K UHD med höga grafikinställningar samt G-Sync aktiverat, vilket gav ett trevligt flyt, även om det bör nämnas att en antydan till eftersläpningar kunde skådas i vissa scener.

Därefter var det dags för en demonstration av bildskärmarnas integrerade Shield TV-lösning, med strömning från Amazon Prime i fokus. Nvidias representant laddade upp ett färskt avsnitt av The Grand Tour, som bjuder på både 4K UHD och HDR. Även detta såg mycket bra ut, med undantag för vissa väldigt ljusstarka scener där tydlig posterisering (eng. banding) kunde skådas.

En intressant aspekt av Shield TV-lösningen ihop med BFGD-skärmar är att G-Sync-funktionaliteten även fungerar ihop med innehåll som spelas från den förstnämnda. Detta innebär att bildskärmen ändrar uppdateringsfrekvensen dynamiskt för videoinnehåll med olika bildfrekvenser samtidigt som adaptiv synkronisering även finns tillgängligt för exempelvis Android-baserade speltitlar.

De avvikande bildegenskaperna som skådades under vissa förhållanden togs upp redan innan demonstrationen började av Nvidias representant. Denne menade att det fortfarande fanns en del finslipning och arbete kvar med konceptet, och att de slutgiltiga skärmarna skulle uppvisa betydligt bättre resultat i dessa typer av scenarion.

Intressant nog ser inte Nvidia sina BFGD-skärmar som ett renodlat vardagsrumskoncept, utan snarare något som folk ska ställa på sina skrivbord för en extremt omslutande upplevelse. Redaktionen håller kanske inte direkt med på den punkten, men ser definitivt ett häftigt alternativ till klassiska TV-apparater för den som har en kraftfullt datorsystem i vardagsrummet.

► Läs alla artiklar från #ces-2018

Slutligen vill inte Nvidia gå in närmare på prissättningen hos de olika skärmarna, men antydde att det bör röra sig om ungefär samma nivåer som högre skolans TV-apparater i samma storleksklass – något som rimligtvis lär placera BFGD-skärmarna någonstans norr om 20 000-kronors strecket.