Inför lanseringen av Intel Coffee Lake talades det mycket om huruvida den nya processorfamiljen skulle bli kompatibel ur äldre moderkort. Det bekräftades till slut att så inte blir fallet och att modellerna kräver nya moderkort med 300-seriens styrkretsar.

Kort efter lanseringen moddades Intel Z170-moderkort till att fungera med en Core i3-processor ur Coffee Lake-familjen. Detta innebar dock vissa begränsningar, där bland annat moderkorts primära PCI Express-plats inte fungerade. Nu meddelar moddare på forumet Overclock.net att de lyckats få full funktionalitet med en Intel Core i3-8100 och moderkort med 100- och 200-seriens styrkretsar.

Enligt dem har Intel låst Coffee Lake till moderkort med 300-seriens styrkretsar på mjukvarunivå och de har nu lyckats kringgå detta. Det handlar bland annat om mikrokod för processorerna, drivrutiner för integrerad grafik och Management Engine. I dagsläget uppges endast moderkort från Asrock fungera felfritt.

Detta går i linje med vad Andrew Wu, Asus produktchef för Republic of Gamers (ROG), tidigare berättat i en intervju. Enligt Wu finns det inga hårdvarubegränsningar för att Coffee Lake ska fungera med äldre moderkort, utan det är endast en artificiell begränsning från Intels sida.