Sedan en tid tillbaka har priserna på minnesmarknaden stigit successivt, utan något slut i sikte. Det har bland annat lett till att DDR4-minnen numera kostar omkring 120 kronor per gigabyte, vilket kan jämföras med 2016 då det låg på cirka 40 kronor per gigabyte. Som en konsekvens av detta har både amerikanska och kinesiska aktörer börjat utreda minnestillverkarna för kartellbildning.

Via Digitimes framgår det nu att de tre största minnestillverkarna i världen – Samsung, SK Hynix och Micron – med stor sannolikhet kommer dömas till höga böter för att medvetet ha trissat upp priserna på minnesmarknaden. Tillsammans står de för över 90 procent av marknaden och Samsung är idag störst i världen när det kommer till kretstillverkning.

Företagen riskerar böter på upp till 8 miljarder USD, motsvarande cirka 71 miljarder kronor, en summa som baseras på minnesförsäljningen i Kina mellan 2016 och 2017. Uppgifterna är dock i dagsläget obekräftade och den slutgiltiga summan kan komma att bli betydligt lägre om de döms.

Om trion döms för kartellbildning blir det inte första gången. Det hände senast år 2004, då de tillsammans med minnestillverkaren Infineon dömdes till höga böter för att ha samverkat kring minnespriserna mellan 1999–2002.