Under det senaste året har det vid ett flertal tillfällen rapporterats om den rådande situationen på minnesmarknaden. På grund av ökad efterfrågan och dålig tillgång har priserna på minneskretsar ökat utan någon topp i sikte och de senaste rapporterna talade för att det skulle hålla i sig även under 2018.

Enligt analysfirman DRAM Exchange ser dock trenden ut att vända under fjärde kvartalet 2018. De förutspår prisutvecklingen kommer börja gå åt motsatt håll och priserna för minneskretsar kommer sjunka med 1-3 procent. Anledningen är att många tillverkare ökat sin produktion samtidigt som att efterfrågan inte växt i samma takt vilket lett till visst överskottslager.

Enligt dem kommer trenden hålla i sig till slutet av 2018 och fortsätta nedåt under 2019. Flera tillverkare, såsom SK Hynix, planerar att utöka sin tillverkning under 2019 med fler fabriker vilket väntas leda till ytterligare prissänkningar.

DRAM Exchange förutspår att det kommer röra sig om prissänkningar med upp till 25 procent för minneskretsar, vilket i sin tur kommer påverka priserna för exempelvis DDR4-minnen. Primärminnen har länge legat på en hög prisnivå och vid SweClockers senaste priskoll låg de på runt 120 kronor per gigabyte vilket är en tredubbling sedan 2016.

Källa: DRAM Exchangee, Digitimes